Sidor

torsdag 30 september 2010

Brownies Rocky Road

ca 24 st

Browniessmet:
350 gram smör
6 dl strösocker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
6 ägg
3 dl vetemjöl

Vispa smör och strösocker vitt och krämigt.
Rör ner kakao, sirap och salt.
Rör i ett ägg i taget och vänd sedan ner vetemjölet.
Lägg bakplåtspapper i botten på en ugnsplåt med kant. Fyll med smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen 175 grader i ca 30-35 minuter.
Kakan ska vara lite kladdig. Låt svalna.

Fudgeglasyr:
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
400 g mörk choklad 70%

Koka upp vispgrädde, mjölk och sirap. Ta av från spisen. Tillsätt chokladen och låt den smälta.
Bred glasyren över kakan.
Strö över toppingen.

Topping:
1/2 påse Dumlekola
1 dl pistagenötter
2 dl salta jordnötter
2 nävar marshmallows (mini eller delade stora)

Kyl kakan tills glasyren stelnat och skär sedan kakan i bitar.

Japanska kycklingspett

900 gram kycklingfilé

Marinad:
4 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
6 msk ketchup
4 msk japansk soja typ Tamari
4 msk flytande honung
2 tsk citronsaft
1 tsk svartpeppar

Blanda alla ingredienserna till marinaden i en plastpåse eller marineringslåda.
Dela kycklingen i mindre delar.
Marinera kycklingen i minst 2 timmar gärna över natten.
Trä sedan upp kycklingen på spett och grilla i ugnen 220 grader i ca 15-20 minuter.
Går utmärkt att grilla utomhus på grillen på sommaren.
Kom ihåg att lägga träspett i blöt ca 30 minuter så de inte börjar brinna. Själv använder jag mig av spett i metall.

Servera med äggnudlar eller ris.

onsdag 29 september 2010

Vegetariska biffar

6-8 kalla kokta potatis
3 msk vetemjöl
1 morot
1 liten röd lök
3 msk finhackad persilja, timjan eller annan örtkrydda (har du inga färska örter så kör med torkade eller frysta)
1 kryddmått svartpeppar
1/2 tsk örtsalt (typ Vegeta, jag använder mig av Persillade) eller vegetarisk buljong i pulverform

Riv den kalla kokta potatisen fint på rivjärn.

Skala och finhacka morot och rödlök.

Skölj och fin hacka örtkryddan.

Blanda samman allt och smaksätt med peppar och örtsalt.

Forma till biffar och stek i drygt 1 minut på vardera sida.

Servera med en grönsallad. Eller om du som jag har någon i familjen som vägrar äta helt vegetariskt så servera en köttbit eller kryddkorv till.

tisdag 28 september 2010

Köttfärsgryta med färg

1 kg nöt- eller blandfärs
2-3 gula lökar
2 morötter
2 röda paprikor
2 gula paprikor
2 vitlöksklyftor
1/2 dl tomatpuré
3 dl vatten
2 dl visp-/mellanvispgrädde
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk oregano
2 tsk paprikapulver

Hacka löken.
Skär paprikorna i mindre delar.
Skala och riv morötterna grovt.
Fräs löken och bryn köttfärsen.
Blanda i morötterna och tillsätt vatten, grädde och tomatpuré.
Pressa i vitlöken och tillsätt kryddor.
Koka grytan ca 15 minuter och blanda sedan i paprikan.
Koka någon minut tills paprikan har mjuknat.

Servera med potatis, pasta eller ris samt sallad.

Artikel i "mjölkdebatten"

Jag har fått en ny idol. I dagens Kristianstadsblad finns en artikel som handlar om mjölkdebatten. När skolorna bytte till lättmjölk var det många föräldrar som reagerade. I artikeln i tidningen menar professor Maria Lennernäs att man har tappat bort helheten. Hon ställer bytet till lättmjölk mot det faktum att det serveras helfabrikat som innehåller stora mängder av de mättade fetterna som man försöker undvika.

Vet vi verkligen vad det finns i maten som våra barn äter i skolorna? Jag har sett lite på Jami Olivers kamp för maten i de engelska och amerikanska skolorna och skakade då på huvudet. Men nu undrar jag om det är så mycket bättre i våra svenska skolor.

Vad sägs om följande:

Sprödbakade sejfilé, Feldts:
65 % benfri fiskfilé av sej från Nordostatlanten
vetemjöl
vatten
salt
kryddor
socker
citronsyra
jäst
dextros
lökpulver
stärkelse
solrosolja
citronarom
palmolja (friteringen

Professeor Maria Lennernäs kommenterar:
"- Det är bara fett och kolhydrater. Det motsvarar ungefär att äta Digestivkex och utgör nästan hälften av rätten. Dessutom måste ytterligare mättat fett tillsättas vid stekningen. Man betalar för tillsatser som är meningslösa och ibland till och med farliga för kroppen."

Palmolja som sejen är friterad i är dessutom den absolut sämsta oljan man kan välja. För att producera palmolja skövlar man Brasiliens regnskogar.

Väldigt bra arbete gjort av reportern på Kristianstads bladet. Vi behöver mera artiklar som får upp våra ögon.

Jag hoppas bara att jag genom att servera så bra mat som möjligt här hemma trots allt ger mina barn ett bra näringsunderlag.

http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1250567/Professor-onskar-mer-helhetsyn-pa-mat.html

måndag 27 september 2010

Ugnstekt örtkryddad kalkon, vitlöksbakad potatis och fetaosttzatziki

Jag har idag fått tag i kalkonfilé till ett väldigt bra pris. Det var utförsäljning på grund av kort datum så jag passade på.
Kalkon är ett väldigt magert och bra kött. Smakar faktiskt annorlunda än kyckling. Idag är det lättare att hitta färsk kalkon i butikerna.

Jag kan verkligen rekommendera en resa till Ingelsta Kalkon i Brukstorp utanför Tomelilla. Vi brukar varje sommar åka dit på deras grillbuffé. Mina flickor är helt galna i kalkonköttbullarna som serveras. Då måste man också passa på att handla lite av deras fantastiska produkter.

http://www.ingelstakalkon.se/ingelsta/ingelstase.nsf

4 bakpotatis
2 msk olja
2 stora vitlöksklyftor
600-800 gram kalkonfilé eller kyckling
1 msk oregano
1 msk timjan
1 msk persilja
salt
svartpeppar
2 röda lökar
2 dl tzatziki
75 gram fetaost

Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta bakpotatisen. Dela i halvor och skär ett rutsystem snittytan i så att kryddorna lättare kan tränga in i potatisen. Lägg potatisen i en ugnsfast form.
Blanda olja med pressad vitlök.
Pensla potatisen med vitlöksoljan och krydda med salt och peppar.
In i ugn ca 50 minuter.

Sänk värmen till 150 grader.

Bryn kalkonfilén så den får fin färg.
Krydda med salt och peppar.
Hacka örterna och blanda på en tallrik.
Rulla filén i örterna.
Lägg filén i en ugnsfastform och sätt in i ugnen.
Stek tills innertemperaturen är 70 grader ca 25 minuter.
Låt vila en stund innan du skär den i skivor.

Skala och skär rödlöken löken i klyftor och stek.

Blanda tzatziki med smulad fetaost.

Servera med en grekisk sallad.

Medelhavsmat VS Nya svenska dieten

Jag är inte mycket för det där med dieter. GI, medelhavskost, ISO, Atkins, viktväktarna osv. Jag kan hitta bra recept hos alla dieter men inget som jag vill följa.

Min filosofi är att man ska må bra och njuta av livet och av maten. Ett sunt förhållande till mat är det bästa.
Visst jag väger mer än vad jag vill men det beror inte bara på min kost utan även på mina mediciner och mina sjukdomar.
Det viktigaste är faktiskt att man mår bra och är nöjd med sig själv.

Det är säkert fler än jag som har reagerat på speciellt kvällstidningarnas bilagors mat kontra dietråd. På ena sidan slår tidningen upp stort med nya recept och på nästa sida ges råd om hur man ska gå ner i vikt.
Inte konstigt att folk blir virriga i pannan.

I helgen kunde man läsa om en NY diet som är minst lika nyttig som medelhavsmaten. Nämligen den klassiska svenska maten.

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/matsmart/article7757753.ab

Jasså, undrar nu hur många som byter ut sin olivolja mot rapsolja.
Inte jag i alla fall. För vid min spis står båda sorterna.


söndag 26 september 2010

Färgglada stekpannor från OBH Nordica

Blev så löjligt glad när jag läste i en av kvällstidningarnas bilagor idag. OBH Nordica kommer med en ny serie av färgglada stekpannor. Eco Kitchen.

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/obhnordica/pressrelease/view/haallbara-stekpannor-i-regnbaagens-alla-faerger-467944

Är så barnsligt förtjust i le creusets grytor men de är så dyra så de kan jag bara drömma om.

http://www.lecreuset.se/Sortiment/Gjutjarn/Grytor/Oval-gryta-27-cm/ 

Ja, inte blir väl maten godare för att stekpannan är gul, röd eller grön men det är så snyggt. Hihi.
Klart priset är lite väl högt.

Nu är frågan om jag ska köpa en stekpanna av Eco Kitchen. Det är inget större fel på min gjutjärnspanna. Förutom att den är svart och trist.

Blir en funderare. Kanske skulle ta och önska mig en. Röd givetvis.

Potatisgratäng med kassler

Eftersom jag arbetar varje söndag så har jag inte förmånen att kunna sitt i lugn och ro och äta med familjen. Tyvärr. Jag tycker att stunden kring matbordet är så viktig. Det är en stund då man kan prata om olika saker och umgås med varandra.
Mitt arbete gör att jag bara sitter ner med familjen och äter vid 3 dagar varje vecka. Men de dagar som jag har förmånen att äta tillsammans med familjen är oerhört viktiga för mig.

Idag har jag totalsanerat vårt badrum och gästtoan. Behövdes verkligen. Därför tycker jag att mat som sköter sig själv i ugnen är toppen.
Jag gjorde en potatisgratäng och stoppade ner kassler. Blir som en alternativ Janssons Frestelse kan man säga.

potatis tunt skivad
1 hackad gul lök
3 vitlöksklyftor pressad
5 dl grädde
2-3 paket bacon eller ca 500 gram kassler
salt, peppar
Ev. lite riven ost ovanpå

30-50 minuter i 220 graders ugn beroende på potatissort.

Slängde ihop en sallad med blandade salladsblad, tomat, gurka och rostad paprika. Dressing gjorde jag av rapsolja och italiensk salladskrydda.

lördag 25 september 2010

Stuvade makaroner och stekt falukorv

M1 ville idag bestämma mat. Kunde nästan gissa vad han ville ha. Stuvade makaroner och stekta falukorvsskivor. :D Ett säkert kort när det gäller mina barn.
Stuvade makaroner är också en sådan rätt som man gör på olika sätt.
Vissa kokar makaronerna i mjölk. Men jag gillar inte det så jag gör en vit stuvning kryddad med salt och vitpeppar. Makaronerna som givetvis är Gammeldags Idealmakaroner kokar jag vid sidan om i vatten. När makaronerna har runnit av ordentligt blandar jag i stuvningen.

Just stuvade makaroner gillar inte barnen att jag pimpar. Men det är så gott att i stuvningen ha någon matsked Dijonsenap och lite persilja.

Men idag blev det gammal hederlig Lottas stuvade makaroner och falukorv.

fredag 24 september 2010

Gorgonzola kyckling med valnötter

Fredag igen. Lite extra lyxig mat kanske. Barnbidraget har ju kommit så varför inte lyxa till det ordentligt. :D Lite vin eller whisky i denna rätten höjer den rejält.
ca 1 kg kycklingfiléer
1 stor purjolök
5 dl kokbar créme fraiche
1 dl vitt vin (alt. matlagningsvin eller 1/2 dl whisky)
1 kycklingbuljongtärning
200 gram Gorgonzola
2 dl krossade valnötter
salt, peppar

Kycklingfiléerna kan antingen behållas hela eller delas i mindre bitar.
Bryn kycklingen så den får fin färg.
Lägg över på tallrik.
Skiva purjolöken och bryn.
Häll i créme fraiche, vin och buljongtärning.
Låt koka upp.
Smula i osten och lägg i valnötterna.
Lägg ner kycklingfiléerna i såsen och sjud under lock i ca 15 minuter.
Smaka av med ev salt och peppar.

Servera med potatis, pasta eller nudlar samt en sallad

torsdag 23 september 2010

Majssoppa med foccacia

I slutet av månaden kan det vara lite knappert i plånboken. Då gäller det att vara fantasirik och ha ett litet lager i kylskåp och frys.
Här blir det idag majssoppa som är lite billigare men också en foccacia som blir lite dyrare på grund av osten. Men osten var det enda jag behövde köpa eftersom resten av ingredienserna redan fanns i skåpen.
På mitt bord måste jag servera något matigare till soppan. Ungarna är inte så förtjusta i soppa och gubben anser sig inte bli mätt på enbart soppa. Då är denna foccacian toppen.

Majssoppa:
2 gula lökar
600 gram majs (burk eller färsk)
1 liter vatten
2 buljongtärningar (höns eller grönsak)
1/2 tsk sambal oelek
salt och peppar
1 dl vispgrädde
2 paket bacon
1 dl majskorn
1/2 dl hackad persilja (fryst eller färsk)

Hacka löken och fräs den mjuk i en stor gryta.
Lägg i majs och fräs utan att den får färg. Ca 5 minuter.
Späd med vatten och lägg i buljong och sambal oelek.
Koka i 15 minuter.
Låt soppan kallna och mixa den slät.
Smaka av med salt och peppar.
Dela baconen i mindre bitar och stek knaprigt.
Koka upp soppan igen med grädde.

Servera soppan toppade med bacon, majs och persilja.

Foccacia:
3 paket bacon
400 gram ost. Cheddar eller Västerbotten. En smakrik ost passar bäst.
1 paket Ciabatamix (Kungsörnen)
1/2 paket jäst
61/2 dl vatten
1 msk olivolja
flingsalt och/eller rosmarin (färsk eller torkad)

Stek bacon knaperstekt. Låt rinna av.
Skär osten i små tärningar.
Gör degen enligt anvisningarna på paketet. Degen ska vara kladdig.
Tillsätt bacon och osttärningar i degen. Knåda väl.
Tryck ut degen i en ugnsplåt klädd med bakpapper. Pensla med olivolja. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Grädda i mitt i ugn ca 25 minuter.

Strö ev lite flingsalt och/eller rosmarin över.

Låt svalna på galler. Skär i bitar och servera till soppa.

onsdag 22 september 2010

Pizza

Idag blir det pizza. Visst är det enklare att köpa hem en pizza men det är SÅ mycket godare att göra sin egen.




Pizzadeg:
1 paket jäst
3 dl vatten
4 msk olivolja
2 kryddmått salt
6-8 dl vetemjöl

Tomatsås:
1 burk passerade tomater
4 msk hackad gul lök
4 msk olivolja
1 msk ketchup
2 vitlöksklyftor
salt och peppar, 2 msk oregano

Fyllning:
Du bestämmer själv vad du vill ha på pizzan. Idag serverar jag pizza med mozzarella, lufttorkad skinka, körsbärstomater och svarta oliver samt kryddar med grön pesto och oregano.

Pizzasallad:
1 litet vitkålshuvud
4 msk olivolja
2 presade vitlöksklyftor
1 1/2 msk vinäger
2 tsk oregano
1 tsk salt
4 krm svartpeppar

Hyvla vitkål med osthyvel eller skär i tunna strimlor. Har du en matberedare går det utmärkt att använda den.
Blanda samman olivolja, vitvinsvinäger, salt, svartpeppar, oregano och vitlöksklyftor.
Häll över salladen. Låt dra en stund.

Lös jästen i 37 gradigt vatten.
Tillsätt olja, salt och mjöl, lite åt gången.
Arbeta degen seg och smidig.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till ca dubbel storlek.

Gör tomatsåsen.
Hacka och fräs gul lök i oljan. Tillsätt tomat, vitlök, kryddor.
Koka under lock på svag värme. Rör om då och då.
Sila såsen.

Arbeta upp degen, först i bunken och sedan på bordet.

Vill du göra individuella pizzor så dela degen i 4-8 mindre bullar. Låt degen jäsa lite till.

Kavla ut dem till runda tunna pizzor. Eller gör pizzan över hela ugnsplåten.

Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

Fördela fyllningen över.

Grädda på 250 grader i 10-15 minuter.

Servera med pizzasallad.

tisdag 21 september 2010

Ugnspannkaka med bacon

Idag har min minsting M3 bestämt maten. Hon ville ha något extra gott efter dagens fotbolls cup. Tror säkert att hon är både kall och våt när hon kommer hem. Synd att det skulle vara sådant regnigt och blåsigt väder under deras cup. Får hoppas på att de trots det har haft kul och gjort lite mål.

Detta är nog ett recept som finns i många former. Men så här gör jag.

6 ägg
4 dl vetemjöl
12 dl mjölk
1 tsk salt
4 paket bacon

Sätt på ugnen 225 grader.

Vispa ägg och lite av mjölken. Tillsätt mjölet lite i taget under tiden som du vispar. Häll i salt. Låt stå en stund.

Skär bacon i mindre bitar och stek på ugnsformen.

Häll på pannkakssmeten och grädda i mitten av ugn i ca 30 minuter. Stick i pannkakan för att se om den är färdig. Stickan ska inte vara kladdig.

Servera med lingonsylt och rårivna morötter.

måndag 20 september 2010

Fläskfilé med champinjonsås

Idag hade butiken bra pris på fläskfilé så jag köpte på mig några stycken. Alltid bra att ha i frysen. Tänkte därför idag göra ett recept som är otroligt enkelt men så väldigt gott.

ca 700 gram fläskfilé
200 gram färska champinjoner. Har du inte färska så givetvis går det med burksvamp. Men det är mycket godare med färsk svamp.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
!/2 kycklingbuljongtärning
3 dl vatten
2 1/2 dl grädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar
persilja färsk men har du i frysen går et lika bra.

Skär filén i skivor ca 1-2 cm tjocka.
Krydda med salt och svartpeppar.

Ansa champinjonerna och hacka dem grovt.

Stek filén tills de är genomstekta men överstek inte. Lägg åt sidan.

Hacka löken (gul och vit) och fräs i panna med champinjonerna. Låt allt mjukna.

Höj värmen och häll på buljonen. Koka upp.
Sjud i ca 3 minuter tills det har reducerats till hälften.

Sänk värmen och vispa ner grädde.
Låt sjuda ytterligare 2 minuter.

Red såsen.

Lägg ner fläskfilén i såsen.

Hacka persilja och strö över.

Servera med potatis och lite kokade bönor.

söndag 19 september 2010

Senapskyckling

600 - 900 gram kycklingfilé
3 dl grädde
1/2 dl vatten eller mjölk
2 msk koncentrerad kycking fond eller 1/2 kycklingbuljontärning.
1 dl hackade färska kryddor tex timjan, oregano eller basilika. Blanda gärna de olika kryddor. Har du inte färska kryddor så använd torkade.
1 citron
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk dijonsenap

Blanda örtkryddorna med rivet citronskal från citronen.
Hacka vitlöken.
Blanda ner med kryddorna tillsammans med salt och peppar.

Skär kycklingen i mindre bitar..
Bryn i stekgryta.

Tillsätt kryddbladningen.

Blanda grädde, vatten, fond/tärning och senap.
Häll över kycklingen och koka under lock i ca 10 minuter.

Eventuellt kan du reda såsen lite.

Servera med ris eller potatis och lite sallad.

Älgört från Vikingamarknad

Jag var på Vikingamarknaden på Gudahagen i Näsum och träffade där på en trevlig kvinna. Hon hade i sitt stånd många produkter som grundade sig på naturen. Precis sådant som vikingarna använde.
Hon berättade om de olika sakerna och jag provade en salva av ringblomma. Så underbar. Kunde använda den till både hud och läppar. Tyvärr hade jag inte tillräckligt med pengar för att köpa just den salvan men jag fick hennes visitkort.

Istället köpte jag ett läkande te eller brygt. :D Baserat på Älgört. Visserligen är jag inte så hemma på det där med örter men jag tänkte ge det en chans.



Älgört ska vara bra mot migrän och reumatiska besvär. Febernedsättande och inflammationshämmande vid magsår och problem i mag-tarmkanalen.



2 tsk till en kopp. Häll varmt inte kokande vatten över och låt det stå och dra en stund. Ca 5 minuter. Sedan är det bara att dricka. Man ska helst dricka det 3 gånger om dagen.
Får väl bli morgon, middag och kväll då.
Börjar idag och sedan får vi se om jag mår något bättre. Skadar ju inte att prova. :D

lördag 18 september 2010

Äppelskalare



Jag skulle så gärna vilja ha en röd äppelskalare. Heter nog Moster Huldas äppelskalare.

Jag tror inte den skalar snabbare än en vanlig grönsaksskalare. Men den är mycket snyggare.

Rött är en självklarhet i mitt kök som har andra röda detaljer.

Spenat och fetaostpiroger

12 piroger

Fyllning:
bladspenat (75 gram färsk eller 200 gram fryst)
1/2 purjolök
1 - 1 1/2 dl soltorkade tomater + lite av oljan
175 gram fetaost
1/2 tsk salt
2-3 krm cajennepeppar
2 msk flytande honung


Tina fryst spenat och pressa ur vätskan.
Strimla purjolök.
Finhacka tomater.
Mosa fetaosten.
Rör ihop allt tillsammans med 2 msk av oljan från soltorkade tomaterna, honung, salt och cajennepeppar.

Deg:
4 dl vetemjöl
250 gram smör eller maragrin
1 dl vatten

Eller: Köp färdiga kyld kavlad smördeg 2 förpackningar à 275 g

Pensling:
2 äggulor

Blanda samman mjöl och fett till en grynig massa.
Tillsätt vätskan och arbeta ihop degen.
Lägg den kallt i ca 30 minuter.

Kavla ut degen och skär i tolv fyrkanter. Eller skär sex fyrkanter ur varje färdigköpt platta.
Pensla kanterna runt om med äggula.
Lägg ca 1/2 dl av fyllningen i mitten av varje fyrkant. Vik över så att kanterna ligger mot varandra och pirogerna blir till trekanter.
Tryck till kanterna ordentligt med en gaffel.
Pensla ovansidan med äggula.
Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter.

Servera som vegetarisk rätt med grekisk sallad. Eller som tillbehör till en grillad köttbit.

Svamp- och ostkex

Tilltugg till soppa, kräftorna eller varför inte till lite öl, vin eller en drink.

300 gram västerbottenost
2 msk smulad eller hackad torkad svamp
2 tsk torlkad timjan

Sätt ugnen på 200 grader.
Finriv osten.
Blanda ost, svamp och timjan i en bunke.
Lägg små högar med 1 msk ost glest på plåtar med bakplåtspapper.
Baka i mitten av ugnen tills osten är gyllenbrun, ca 5 minuter.
Låt kallna innan du tar av dem från plåten.

fredag 17 september 2010

Läskande drink med sommar

Gubben har precis serverat mig en supergod drink. Ungarna fick alkoholfritt.

 

4 cl Bacardi razz

2 tsk råsocker

1 dl frusna hallon

3 basilikablad

2 limeklyftor

krossad is

Sprite / 7 Up

 

Läskande och mina tankar går till den gångna sommaren.

Pasta med spenatsås och lufttorkad skinka

En fredag ska man kanske ha lite speciell mat. Så lyxigt med lufttorkad skinka. Man kan faktiskt hitta lufttorkad skinka till hyfsat pris. Vill man slösa så lägg på lite extra skinka. Annars duger det gott med ett par skivor per person.


1 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde (alt. 2 dl grädde samt 1 dl vatten eller torrt vitt vin).
250 gram ricottaost
salt och peppar
200 gram bladspenat (färsk eller fryst)
1 tsk konc. fond (ex kyckling eller grönska)
1 tsk hackad basilika
200 gram lufttorkad skinka

Koka pasta och låt rinna av ordentligt.

Gör en grundsås.
Smör,vetemjöl samt 1 dl vatten i en kastrull. Koka upp, tillsätt pressad vitlök och slå i ricotta och grädde.
Sjud såsen under omrörning i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Koka upp bladspenaten. Slå av vattnet ordentligt. Hacka spenaten fint och blanda ner i såsen.

Smaka av med fond, basilika, salt och peppar.

Blanda pastan och såsen och häll över i en stor form.Toppa med den lufttorkade skinkan och några blad av basilikan som dekoration.

torsdag 16 september 2010

Gulaschsoppa med klimp eller varm ostsmörgås

Idag blir det lite mer tid framför spisen. Men det är värt all tid för denna soppan är fantastiskt god.
Har man inte den tiden så kan man istället tillaga soppan kvällen innan. Under tiden som soppan värms fixar man då till klimp eller om man föredrar en ostmacka till. För faktiskt så är soppa alltid godare dagen efter när det fått möra till sig.

Jag har också lagt i palsternacka, rotselleri och morot vid något tilfälle. Gör soppan mer matig men kan kanske inte då kallas gulasch.

1 kg nötkött (grytbitar)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1/2 tsk kummin (hel)
1 msk tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1 - 1 1/2 liter vatten
1/2 kg potatis
1 paprika
salt och svartpeppar

Hacka löken (gul och vit).
Bryn köttet och tillsätt löken.
Tillsätt paprikapulver och spiskummin.
Puttra i några minuter.
Tillsätt tomatpure, buljongtärningar och vattnet.
Låt småkoka under 1 1/2 - 2 timme.
Skala och dela potatisen i bitar.
Låt potatisen koka ca 15 minuter.
Dela paprikan i mindre bitar. Tillsätt.
Koka tills potatisen är klar.
Smaka av soppan med eventuellt salt och peppar.

Servera med klimp eller varm ostsmörgås.

Klimp:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
1 ägg

Arbeta samman mjöl och ägg.
Tillsätt saltet under tiden du knådar.
När soppan är klar nyper du av små bitar och lägger dem i soppan.
Låt sjuda 10 minuter.

1 styck Varm ostsmörgås:
Formbröd (rostebröd)
bordsmargarin
0,5 dl riven ost
1/2 äggvita
Alternativt chiliflagor eller persillade på toppen

Bred margarin på brödet.
Vispa äggvita till hårt skum.
Blanda försiktigt äggvita och ost.
Bred massan på brödet.
Toppa ev med chiliflagor eller persillade.
Grilla i ugn 275 grader 5-8 minuter. Tills osten fått ljusbrun färg.

onsdag 15 september 2010

"Lillens" kotletter med sting

För några år sedan hjälpte gubben en kompis som kallas "Lillen" att flytta. Som tack bjöds han på mat av "Lillens" fru. Gubben tyckte det var så gott att han bad om receptet och det har jag sedan tillagat många gånger.
Har testat att göra rätten med kycklingfileér och det blev lika gott.
Jag brukar dela kotletterna eller kycklingfiléerna i mindre bitar eftersom mina barn tycker att det blir för stora bitar annars. Men det går utmärkt att använda hela kotletter eller filéer.

4 -5 st karrékotletter eller kycklingfiléer
4 dl creme fraiche
3 dl grädde
0,5 dl soja
1/2-2 tsk sambal oelek, ta efter smak, kom ihåg starkt!!!


Lägg kotletterna i en form.
Blanda resten till en sås och häll den över köttet.
In i ugnen i 150-175 grader i ca 1,5 timme (kortare tid för kyckling)

Servera med potatis och en enkel grönsallad. Varför inte ris eller nudlar till kycklingen?

tisdag 14 september 2010

Snabb Biff Stroganoff

Mat behöver inte ta lång tid för att smaka väldigt bra. Här är ett recept som går riktigt snabbt. Man kan verkligen snacka om snabbmat. Det som tar tid är potatisen.
Jag använde mig av lövbiff som jag strimlade för att det skulle gå extra snabbt.


500 gram rostbiff eller lövbiff
1 stor gul lök
4 msk tomatpuré
4 dl vatten eller mjölk
2 msk konc. kalvfond
2 dl créme fraiche
4 tsk fransk senap
2 msk soja
salt och vitpeppar


Dela köttet och hacka löken.
Bryn och tillsätt tomatpuré, vatten/mjölk och kalvfond.
Puttra i ca 10 minuter.
Tillsätt créme fraiche, senap och soja.
Koka ytterligare någon minut.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med potatis och kokt broccoli.

Kycklingpaj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
75 gram smör
125 gram Kesella

Fyllning:
3 stjälkar selleri
1 röd paprika
1 gul paprika
ca 500 gram kycklingfilé

Äggstanning:
3 ägg
2 dl Créme fraiche
100 gram getost
2 1/2 hackad msk rosmarin
1 msk flytande honung
2 msk hackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör en pajdeg. Tryck ut degen i en form. Låt stå kallt ca 30 minuter.
Nagga och förgrädda ca 10 minuter 225 grader.

Grilla eller stek kycklingfiléerna klara.
Skär selleri i skivor.
Skär paprikan i tärningar.
Dela kycklingfiléer i mindre bitar.
Fräs selleri, paprika, kyckling i en stekpanna ca 5 minuter.
Fyll pajskalet med blandningen.

Vispa samman ägg, créme fraiche, getost, rosmarin, honung, persilja, salt och peppar.
Häll över fyllningen.

Grädda i 25-30 minuter i 225 grader.

Servera med en grönsallad.

måndag 13 september 2010

Kyckling med plommontomat och ruccola

ca 1 kg kycklingfilé
knappt 1 kg plommontomater
1 stor påse ruccola
ca 250 gram basilika
ca 250 gram parmensanost
1 röd lök
2-3 vitlöksklyftor
salt,svart peppar och eventuellt cajennepeppar

Dela kycklingen i mindre bitar och stek.
Skiva löken och lägg i den bland kycklingen.
Låt löken bli mjuk ej stekt.
Koka pasta och låt rinna av. Spara ev lite av pastavattnet.
Tillsätt tomaterna i kyckling/lök-blandningen och låt dem "poppa" dvs spricka.De som inte öppnas trycker du till lite. Tanken är att tomaterna ska bilda en sås.
Tillsätt kycklingbuljong eller lite vätska från pastavattnet.
Blanda i rucola, basilika, ost och pasta.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt cajennepeppar.

Servera omedelbart.

Fläskfilé med ädelostsås och ugnsrostade grönsaker

500-700 gram fläskfilé
1 stor squash
1 röd och 1 gul paprika
2 röda lökar
4 dl grädde
300 gram ädelost
2-3 msk timjan färsk eller torkad.
flytande honung
salt och peppar

Bryn fläskfilén runt om i stekpanna.
Skär squash, lök och paprika i bitar. Jag delar i rätt stora bitar.
Lägg grönsakerna tillsammans med fläskfilén i en ugnsform.
Salta och peppra samt strö över timjan. Ringla över honung och lite olivolja.
Sätt in i ugnen 175 grader tills köttet har innertemp. 63-65 grader. Ca 30 minuter.
Häll grädde i en kastrull. Smula ner ädelost och låt koka upp.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis.

Baconrullar

Hittade ett recept av Alexandra Zazzi i en kvällstidningsbilaga. Hon hade tips om buffemat. Jag gillade receptet men tänkte inte bjuda på någon buffe. Därför serverade jag istället Zazzis "rulltårtebitar" i lite större bitar. Blev uppskattat.

2 paket bacon
4 stora skivor lövbiff
ca 200 gram mozzarella
5-6 soltorkade tomater i olja
10-12 basilikablad
salt
svartpeppar

Jag använde mig av plastfolie som "sushimatta". Dvs underlag som används för att lättare rullar ihop allt.
Lägg ut baconet lite omlott som en matta.
Lägg lövbiffen ovanpå.
Peppra och salta
Skiva mozzarellan, strimla basilikan och tomaterna.
Strö ut över köttet.
Rulla ihop allt som en rulltårta.
Försegla ev med tandpetare eller snöre.
Blir rullen för stor för din stekpanna dela den i mindre delar.
Stek rullarna runtom så de får fin stekyta.
Lägg över i en ugnsfast form och stek klart i ugn 175 grader ca 10 minuter.

Ska du använda vid buffe låt rullarna vila i ca 10 minuter och skär upp rullen som en rulltårta.

Servera med klyftpotatis och bearnaisesås eller enbart en grekisk sallad med tzatziki.

Grönpepparbiff med klyftpotatis och grönpepparkryddad sås

Ryggbiff
salt
svartpeppar
2 tsk torkad grönpeppar

Sås:
1 ½ dl vatten
2 msk kalvfond, konc
2 dl Creame fraiche
1 tsk senap gärna skånsk eller fransk
1 tsk ketchup
1 tsk torkad grönpeppar

Klyftpotatis:
Potatis helst en fast sort
Timjan
Salt gärna flingsalt
SVartpeppar

Ta ut köttet från kylskåpet. Mår bättre av att tillagas rumstempererat.
Skölj och skrubba potatisen. Dela i klyftor. Lägg i en ugnssäker form. Tillsätt  matfett eller olja.  Strö över timjan och salt. Tillaga potatisen i mitten av ugnen 225 grader.
Sänk temp på ugnen till 175 grader.
Torka av köttet med papper.
Salta och peppra med stött grönpeppar.
Värm stekpannan med matfett. Låt fettet tystna och bryn köttet på medelvärme, ca 2 minuter per sida. Lägg i ugnsfast form och fortsätt tillagningen i ugn.
Köttets innertemperatur ska vara 60-65 grader. Tänk på att köttet fortsätter tillagas ca 5 grader efter du tagit ut det från ugnen. Så vill du ha rosa ta ut köttet redan vid innertemp 60 grader.
Låt köttet vila innan det skärs upp i bitar.
Rör ner vatten i stekpannan tillsammans med kalvfond, Creame fraiche, stött grönpeppar, senap och ketchup. Låt såsen sjuda under omrörning ca 3 minuter.
Smaka av såsen med eventuellt mer grönpeppar.

Servera köttet med sås, klyftpotatis och något grönt. Jag kokade lite haricots verts.

lördag 11 september 2010

Gryta med äpple och plommon

ca 500 fläskfilé (går bra med grytbitar också)
2 morötter
3 gula lökar
3 äpplen
100 gram katrinplommon
1 vitlöksklyfta
4 kvistar färsk timjan eller ca 2 msk torkad
2 lagerblad
1 1/2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk soja
3 dl vatten
2 dl grädde
1 1/2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

Skala och skär morötter, lök och äpple i bitar.
Dela plommon på mitten.
Skär köttet i skivor ca 2-3 cm. Tryck lätt ut skivorna med handen.
Bryn köttet hastigt tills det får färg.
Ta upp köttet och lägg i morötter och lök. Stek någon minut.
Koka upp vatten, vinäger och grädde i en gryta.
Lägg i morötter,lök,plommon, äpple, vitlök, lagerblad, timjan, soja och kalvfond.
Sjud ca 10 minuter.
Lägg i köttet.
Red av grytan och smaka av med salt och peppar.

Servera med potatis eller ris och en sallad med morötter och äpple.

Paprikakyckling

1 kg kycklingfilé
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 gul lök
2-3 paprikor gärna olika färger gul/röd
1 hönsbuljongtärning
3 dl vispgrädde
2 dl vatten/mjölk
Eller ta 5 dl grädde

Dela kycklingen i bitar. Bryn. Krydda.
Lägg i hackad lök och strimlad paprika. Låt bryna en stund.
Späd med vatten, grädde och buljongtärning.
Koka under lock på svag värme 10-15 minuter.
Smaka av med eventuellt mer kryddor.
Kan eventuellt reda grytan om du vill ha den tjockare.

Servera med kokt potatis eller ris samt en grönsallad.

Lasagne med mozzarella

1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 burk passerade tomater
1 msk torkad oregano
1 dl färska basilikablad
ca 600 gram färs
salt
svartpeppar
2 ägg
2 burkar ricottaost ca 500 gram
lasagneplattor
ca 250 gram mozzarellaost

Hacka lök, pressa eller hacka vitlöken.
Stek så löken blir mjuk.
Tillsätt tomaterna och oregano.
Låt koka ca 30 minuter.
Hacka basilikanbladen och tillsätt hälften i tomatsåsen. Koka ca 5 minuter till.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Stek köttfärsen.
Smaka av med salt och svartpeppar
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa samman ägg, ricotta och resten av basilikabladen. Smaka av med salt och svartpeppar.
Smörj en ugnsform med smör.
Lägg först ett tunt lager tomatsås i botten. Sedan lasagneplattor, fördela hälften av färsen och en tredjedel av tomatsåsen över plattorna.
Lägg på ett andra lager lasagneplattor och häll över hälften av ricottablandningen.
Upprepa med resten av färs, tomatsås, lasagneplattor och överst ricotta.
Tillaga i ugn ca 40 minuter.
Skiva mozzarella och lägg överst på lasagnen och tillaga i 10 minuter till.

Servera med en grönsallad.

fredag 10 september 2010

Fläskgryta med lök och kantareller

ca 600 gram fläskkött (jag använde karré)
1/2 liter kantareller (färska helst)
1 gul lök
2 dl vatten
2 dl grädde
2 msk grovt hackad persilja
1 msk konc. kycklingfond
1 tsk soja
salt och peppar


Rensa svampen och dela större svampar.
Skala och hacka löken fint.
Strimla fläskköttet.
Fräs svamp och lök så att svampen ångar ur. Ta upp svampen och stek köttet. Lägg tillbaka svamp/lök-röran.
Slå på vatten och grädde.
Tillsätt hackad persilja, kycklingfond och soja.
Sjud grytan i ca 5 minuter
Red av och sjud 5 minuter till.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med potatis, haricotes vertes och lite extra hackad persilja.

torsdag 9 september 2010

Blogg start

Jag har funderat på det under lång tid. Det här med att blogga. Jag har så mycket inom mig som bubblar så varför inte. När det sedan kom till vad jag ska blogga om så var det svårt. Lever i en multidisfunktionell familj och hade kunnat blogga om min vardag och livsproblem. Men jag tycker det finns tillräckligt med elände att läsa ändå. :D
Så jag väljer därför att blogga om MAT. Recept, mat och det njutning som mat kan vara.
För mig är mat inte bara att stå och slava vid spisen och sedan trycka i sig maten så fort som möjligt.

Mat ska vara en glädje och en njutning.

Klart sedan är jag såklart stolt över att sätta god mat på bordet som min familj vill äta. Vilket faktiskt inte alltid är fallet. Jag har kräsna familjemedlemmar. :D

SÅ välkommen till min blogg och jag hoppas att du hittar glädjen i MAT.