Sidor

fredag 30 september 2011

Kommentera, kommentera, kommentera

Jag ser på statistiken att det är många som hittat till Lottas mat. Det gör mig glad att jag kan erbjuda läsning och kanske lite inspiration. Även för fler än vänner och bekanta.

Något jag saknar är kommunikation.

Har du testat ett recept? Låt mig veta det.

Gillade du inte det? Låt mig veta det.

Jublade familjen vid matbordet? Låt mig veta det.

Du kan vara anonym i dina kommentarer. Du behöver inte ens skriva något. Längst ner under alla inlägg finns en tummen upp och en tumme ner. Klicka i och visa mig vad just du tycker.

För jag ser att du är inne på min sida och läser. Jag ser att statistiken ökar. Jag ser att fler och fler hittar till mig.

Köttfärsgratäng med grekiska smaker


10-15 potatisar beroende på storlek
1 stor röd lök
5 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
500 gram nötfärs
1 konservburk körsbärstomater
1 1/2 msk kebabkrydda (en grekisk krydda som innehåller oregano, basilika, chili, paprika och lök)
1/2 dl chilisås
2 msk tomatpesto
200 gram fetaost

Skala och skiva potatis och lök. 
Blanda med grädde, salt och peppar i en kastrull och koka upp. 
Sjud under lock i 10 minuter.
Stek färsen till grova smulor i en stekpanna med smör. 
Tillsätt tomater, kebabkrydda, chilisås och pesto. 
Låt småkoka i ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar. 
Varva potatis och färs i en form, börja med potatis och avsluta med färs.
Smula fetaosten över.


Gratinera i ugn i 200 grader tills potatisen är mjuk. 30 - 45 minuter beroende på hur tjocka potatisskivor du har. 
Täck med folie om den blir mörk. 

Servera med sallad med fetaost.

torsdag 29 september 2011

Ost- och skinksås till pasta



Enkel och god pastasås. Brukar gillas av barn och jag tror mina ungdomar inte är ett undantag idag. Purjolök gör såsen lite mildare men det går också att använda vanlig gul lök.

500-600 gram kassler
1 purjolök
3 dl mjölk
3 dl grädde
3 dl riven ost
1 msk kycklingfond
1 tsk timjan
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skär kassler i mindre bitar. Jag försöker strimla den så gott det går. Kanske hade fungerat i maskinen men jag gör det för hand. Såg strimlad skinka i affären och har man riktigt bråttom så kanske det är ett alternativ. Prismässigt var faktiskt den strimlade billigare än kasslern jag valde. Har säkert med innehållet att göra.
Strimla purjolöken fint.
Riv osten. Hos mig finns det nästan alltid riven ost i frysen. Du vet det där sista på osten som är helt omöjligt att hyvla från. Riv den direkt och in i frysen eller samla på dig" kanter" i en påse i frysen.
Fräs kassler och lök i en kastrull.
Tillsätts mjölk, grädde, fond, timjan och ost.
Låt allt koka upp.
Låt såsen sjuda under omrörning i 5 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med rårivna morötter. Och pasta såklart.

Taco middag

Igår blev jag överraskad med tacomiddag hos Marcus och Linda. Så gott och trevligt. Klart hade varit bättre om gubben talat om för mig att jag inte skulle laga mat innan jag börjat. Men, men. Maten går snabbare idag istället.

tisdag 27 september 2011

Pyttipanna

Igår stod gubben och skar potatis i små, små tärningar. Han ville underlätta för mig idag när jag skulle steka pyttipanna.

I min pyttipanna hade jag :

12 stora potatis
1 stor gul lök
4 lillfinger tjocka cabanos
5 paket bacon
1 msk grillkrydda

Potatisen som legat i blöt över natten förstekte jag på spisen innan jag blandade ner allt i en ugnsform.
Till det serverade jag kokta ägg (lös och hård) samt inlagda rödbetor.

måndag 26 september 2011

Trattkantarellsoppa


När det blir höst drabbas min pappa av en form av samlarinstinkt. Det finns inte en svamp som går säker. Det mesta torkar han men jag hade turen att komma i tid för att få en påse med färska trattkantareller. Så idag blir det en svampsoppa.

1 liter färska trattkantareller eller 2 1/2 - 3 dl torkad svamp (blötlägg i minst 30 minuter. Krama ur svampen och använd vattnet som buljong eller häll bort det.)
1 gul lök
4 msk vetemjöl
8 dl vatten
2 buljongtärningar (grönsak eller svamp)
2 dl mjölk
1 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
1/2 krm peppar 
1/2 - 1 tsk citronsaft
1 knippe persilja

Hacka löken och skär trattkantarellerna i mindre bitar och lägg det i en kastrull och fräs en stund.
Rör ut mjölet i lite av vattnet.
Häll i vattnet över svampen/löken och rör ner redningen.
Låt sjuda i 5 minuter under omnrörning.
Hit kan du förbereda i god tid innan servering.
Vill du ha en slät soppa så mixa soppan när den svalnat lite.
Rör ner mjölk och creme fraiche.
Koka upp och smaka av med salt, peppar och citron.
Strö över med grovhackad persilja.
Lägg en klick creme fraiche i soppan strax innan servering.

Servera med ostgratinerad macka.

fredag 23 september 2011

Taco fredag


Det var längesedan det serverades taco hos oss. Var gott och enkelt. Läsk fick ungdomarna också. En annan ovanlig lyx.

Knäckig ananas paj


150 gram smör
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 350 gram annanasskivor på burk

Smält smöret och blanda i alla ingredienserna.
Lägg ananas i en pajform.


Fördela smeten någorlunda jämt över.




Grädda i ugnen 200 grader i ca. 20-30 minuter.

Servera med vaniljglass.

torsdag 22 september 2011

Mini kola- och mandelkaka


Dessa otroligt goda kakor gör det absolut inget om man tar två av. Eller kanske tre eller varför inte fyra? Farligt, farligt. Gott, gott. Försvinnande goda. Lika bra att göra dubbel sats direkt.

Enkel sats:
250 gram mandelmassa
1 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
1 ägg
kolasås (egen eller färdigköpt)

Riv mandelmassan fint.
Rör ihop de torra ingredienserna och sist ägget.
Fördela i småbrödsformar. Storleken större än knäckformar. Blir ca 30 stycken.


Toppa med lite kolasås.


Grädda på 200 grader i ca 10 minuter

Ost- och skinkpaj


Jag använder mig av kassler i min skinkpaj. Har redan riven ost i frysen som jag tar fram. Men annars hade jag köpt en smakrik ost och tärnat den.
Gör även denna gången pajen i min stora form men receptet nedan är för en "normalstor" pajform.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram margarin
2 msk vatten
Fyllning: 
300 gram kassler
250 gram ost
3 ägg
2 1/2 dl grädde eller mjölk
2 krm salt
1 krm paprika
1 krm svartpeppar

Arbeta snabbt ihop mjöl, margarin och sist vatten till en pajdeg.
Låt vila i kylskåp 30 minuter.
Tryck ut pajdegen i en pajform.
Nagga och grädda i 225 grader i 10 minuter.
Låt svalna.
Skär kassler och ost i bitar/tärningar.
Fördela i pajskalet.




Vispa ihop ägg, grädde, paprika, salt och svartpeppar.
Häll över kassler/osttärningarna.

Grädda i 225 grader i 20 - 30 minuter eller tills äggstanningen "stannat".

Servera med sallad.

onsdag 21 september 2011

Kycklinggratäng

Denna rätten kanske egentligen skulle kallas för kycklinglasagne eftersom det är lasagneplattor i. Men det vågar jag inte. För Max är lasagne något heligt och jag vågar inte lura honom med att kalla detta för lasagne. Så gratäng är ett bra begrepp.

Ytterligare en rätt med allt i samma form. Perfekt att sätta fram på bordet. En god sallad med oliver och fetaost till gör susen.

800 gram - 1 kg kycklingfilé
5 soltorkade tomater i marinad
150 gram färsk eller frusen bladspenat
2 msk kycklingfond
500 gram krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk honung
1 krm svartpeppar
6-9 lasagneplattor
2 dl riven ost

Ostsås:
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 dl riven ost
1 krm vitpeppar
1/2 tsk salt

Koka ihop ostsåsen.
Strimla kycklingfileérna. 
Tina bladspenaten om du har fryst eller skölj den färska.
Hacka soltorkade tomater. 
Stek kycklingen i en stor stekgryta tills de får färg.
Rör ner spenat och soltorkade tomater. 
Pressa i vitlöken.
Blanda ner kycklingfond, krossade tomater och ostsås. 
Krydda med salt och svartpeppar.
Låt allt puttra några minuter.
Varva kycklingröran med lasagneplattor i en smord ugnsfast form. 
Strö riven ost överst.
Gratinera i ugn i 225 grader i 30 minuter.

Servera med sallad.

tisdag 20 september 2011

Macka med smörstekta kantareller


Min lunch i all sin enkelhet så underbart gott.

Fläskfiléspett med grillsås

2 fläskfilé
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
5 msk olja
1 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 msk mejram
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skär filéen  i "fjärilar". Alltså skär inte första snittet helt igenom utan låt köttet sitta ihop. Men andra skär du igenom. Då kan du fälla ut "vingarna" på filéen och bilda en fjäril.
Skala lök.
Gör en marinad genom att mixa löken tillsammans med vitlöksklyftorna och olja.
Tillsätt kryddorna.
Lägg köttet i marinaden och låt dra minst 30 minuter.
Trä upp köttet på spett.
Grilla på 220 grader tills innertemperaturen är 75 grader.

Grillsås:
3 dl grekisk yoghurt
1/2 dl ajvar relish
1/2 tsk sambal oelek

Servera med sallad.

Kladdig citronkaka

Bakar en kaka till familjens fika ikväll. Tror också att Magda behöver energin när hon kommer hem från skolan idag. De har haft skoljoggen och om jag tolkade hennes inställning i morse så var det FULL FART som gällde.

1 citron
150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl

Smält smör och låt svalna.
Tvätta citronen i så hett vatten du kan.
Torka den ordentligt.
Riv skalet och pressa ur saften. 
Vispa ägg och socker fluffigt. 
Tillsätt vaniljsocker, citronsaft och skal.
Vispa på försiktigt så du inte slår ur luften.
Vänd ner smör och mjöl.
Smöra och bröa en springform.
Häll smeten i formen. 
Grädda mitt i ugnen i 150 grader i 30-40 minuter.


Servera som den är eller med vispad grädde. Det är gott att ha grädde eller glass som bryter av syran från citronen.

Amerikanska pannkakor och mango- och banan smoothie


Idag har Maja beställt frukost. Hon ville så gärna ha Amerikanska pannkakor. Mixar lite smoothie också.

Pannkakor:
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Vispa ner mjölk, smör och sist ägg.
Rör ut allt till en slät smet.
Klicka 1 msk smet i en stekpanna.
Grädda 1 1/2 minut på varje sida.
När det börjar bubbla på ytan är det dags att vända.

Smoothie:
5 dl vanilj yoghurt
1 banan
150 gram frusen mango

Mixa allt och häll upp i glas.

måndag 19 september 2011

Skogens guld


Idag kröp det ordentligt i kroppen. Orkade inte ligga, orkade inte sitta, orkade inte ta tag i något av allt det som verkligen behövdes göras. Så vad gör jag då? Jag bestämde mig för att gå och möta gubben. Tänkte att jag skulle hinna gå en stund i min egen takt och bara rensa skallen.
Plötsligt var det något i skogskanten som fångade mitt intresse. Jag kände plötsligt en doft som jag kände igen. Såg mig omkring. Inga bilar i närheten så jag dök in bland träden.
Kantareller.
Det var som om en jaktinstinkt for genom mitt sinne.
Glädjen när jag så såg svart trumpetsvamp kändes ända ner i tårna.
Men jag hade ju inget att bära svamparna i. Vad göra? Jag offrade min tröja. Knöt ihop ärmarna och bildade en påse. Tur att jag hade jacka på mig också.
När gubben så ringde och undrade var jag i hela världen var någonstans så fick jag dyka fram ur skogen.
Hans leende när jag öppnade tröjan gick från öra till öra.

söndag 18 september 2011

Helg snurr

Denna helgen har det inte funnits mycket ork för matlagning.

Lördagen inleddes med att jag fick ta hand om Majas Kvällsposten försäljning. Maja, Magda och Gubben var på barndop av den minsta älsklingen och efteråt firades också Viggo på 3-års dagen.

Efter tidningsrundan fick jag fara iväg och hämta Magda på kalaset för hon skulle jobba med skolan på Gudahagens Vikingamarknad.
Tur att hon var smart och tog sin vackra vikingaklänning på sig till dopet. För tiden försvann och det blev stressmarsch till Gudahagen.

När jag hämtade Magda kom Marcus springande med en tallrik till mig. Uppskattade så omtanken och landgången var jättegod. Den var faktisk all mat jag fick i mig under lördagen. Lite brända mandlar inköpt av en söt vikingatös landade också i magen.

Kroppen orkade inte mer så tillslut fick jag ringa efter Gubben som fick leka färdtjänst.

Idag har jag inte haft mycket ork. Mest gått omkring och gnällt. Gråtit och känt mig totalt värdelös. Denna ständiga smärta har satt sig stenhårt fast i mitt psyke.

Gubben stod för middag och eftersom Marcus kom med sin familj blev vi några stycken.
Stekt gös, kokt potatis och äggsås åt "männen" runt matbordet. För de som inte ville äta fisk fanns det korv.
Roligt att sitta och titta på när Gubben och sonen tillsammans pular i köket.

Kryddning av såsen fick jag äran att göra. Äggsås av créme fraiche, grädde, majonäs, dill, ägg, citronsaft, salt, vitpeppar och citronpeppar. Det passar till fisk och korv.

I morgon hoppas jag att kroppen orkar mer. I morgon hoppas jag att glädjen kommit tillbaka. I morgon hoppas jag att tårarna slutar att falla. I morgon hoppas jag...

fredag 16 september 2011

Drottningparfait


Det är fredag och familjen ska få lite gott att äta framför tv:n. Själv jobbar jag ikväll så jag får nöja mig med att provsmaka smeten innan den åker in i frysen.
Denna satsen räcker lätt till 8 personer. Kan tänka mig att servera lite mindre portioner och varför inte ett rån eller maräng till. Men de mina får den så här.

250 gram hallon och blåbär
2 dl vatten
2 dl socker
2 äggulor
2 dl vispgrädde

Använder du dig av frusna bär så låt dem tina.
Mixa bären.
Koka vatten och socker till en lag i en kastrull cirka 5 minuter.
Låt lagen svalna.
Vispa äggulor.
Häll i en fin stråle ner lagen som nu är ljummen.
Vispa hela tiden tills du har en pösig kräm.
Rör ner bärmixen.
Vispa grädden till ett fast skum.
Vänd försiktigt ner grädden i bärkrämen.
Häll upp i portionsformar.
Låt stå i frysen i minst 3 timmar.

Bacon- och fetaostpaj


Pajer kan man ändra i det oändliga. Idag satsar jag på de saker som finns i kylskåpet. Men det går utmärkt att stoppa ner andra grönsaker. Varför inte färsk röd paprika, svarta oliver och röd lök? Min familj får idag nöja sig med denna varianten. Orkar inte vara mer avancerad. De ska ju även få fredagsmys i form av en efterrätt.

Jag inviger idag min stora pajform på 30 centimeter. Eftersom mina två "vanliga" pajformer numera endast är en styck på grund av en olyckshändelse. Annars hade jag enkelt bara dubblat receptet och gjort två pajer.

Har fått lite klagomål några dagar över att de inte får äta sig mätta. Gillar jag inte.

Skriver längst ner receptet om man använder en "vanlig" pajform. Givetvis måste du också då minska innehållet i pajen.

Pajdeg för 30 cm form:
5 dl vetemjöl
200 gram smör
3 msk vatten

Fyllning:
3 paket bacon
200 gram fetaost
5 ägg
3 dl grädde eller mjölk
2 krm salt
2 krm paprikapulver
1 krm svartpeppar
7 körsbärstomater
5 soltorkade marinerade tomater
3 stora inlagda grillade paprikaskivor

Hacka ihop pajdegen snabbt.
Låt degen vila 30 minuter i kylskåp.
Tryck ut degen i en pajform och nagga.
Grädda pajskalet 225 grader i ca 10 minuter.
Låt svalna.

Skär bacon i mindre delar.
Strimla inlagd tomat och paprika.
Halvera körsbärstomaterna.
Tärna fetaosten.
Fördela i pajskalet.


Vispa ihop ägg, ost, grädde och kryddor.
Häll över pajskalet.


Grädda i ugn 225 grader i ca 20 minuter.


Servera med sallad.


Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1-2 msk vatten

torsdag 15 september 2011

Pastasås med bacon, kassler, paprika och purjolök



Snabbt och enkelt men ändå väldigt gott och mättande. Såsen tillagas under tiden pastan kokar.

3 dl grädde
2 dl créme fraiche
2 paket bacon
400 gram kassler
1 purjolök
1 röd paprika
1 dl ost
1/2 salt
1 krm vitpeppar
1 krm citronpeppar

Skär bacon i strimlor.
Strimla kassler.
Strimla purjolöken.
Tärna paprikan.
Fräs bacon och blanda ner grönsaker och kassler.
Låt steka några minuter.
Häll på grädde och blanda ner créme fraiche.
Krydda med salt, vitpeppar och citronpeppar.
Riv ost.
Rör ner osten i såsen och rör tills den smält.

Servera med valfri pasta och sallad.

onsdag 14 september 2011

Grönpepparfilé med råstekt potatis

Vardagslyx. Fläskfilé brukar jag köpa när affären har bra erbjudande. Händer ganska ofta att jag hittar fläskfilé billigare än köttfärs. Då kan man passa på att köpa på sig några stycken. Bra att ha till hands i frysen.

Filé:
600 gram fläskfilé
2-4 msk grönpeppar
flingsalt

Sås:
1 dl vatten
2 msk köttfond 
3 dl vispgrädde
1/2 -1 msk soja
2 msk dijonsenap
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar

Ugnsråstekt potatis:
10 potatisar 
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar

Potatis:
Skala om du vill potatisen.
Skär i tunna skivor och lägg skivorna tillsammans med fint hackad vitlök i en ugnsfast form.
Ringla över olivolja.
Krydda och rör om ordentligt.
Stek i ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter.
Vänd runt någon gång under tiden.

Filé:
Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor.
Platta ut skivorna lätt.
Stöt grönpepparn i en mortel.
Klappa in pepparen i filéskivorna.
Stek några minuter på varje sida.
Salta.

Sås:
Vispa ur pannan med buljong och grädde.
Tillsätt soja och senap.
Låt såsen koka upp.
Smaka av och lägg ner filén i såsen och låt bli varmt.

Servera med haricot verts.

tisdag 13 september 2011

Lasagne


Idag blir nog barnen glada. Lasagne är i alla fall Max favorit.
Känns som om jag behöver köra på säkra kort ett tag nu. Hoppas orken och glädjen kommer tillbaka snart.

Köttfärssås:
1 kg köttfärs
1 stor gul lök
400 gram krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 dl mjölk
3 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk oregano
1/2 tsk socker

Hacka gul lök.
Stek löken så den mjuknar och tillsätt köttfärsen.
När färsen fått färg häll i passerade tomater.
Pressa i vitlöksklyftorna.
Krydda med salt, socker, svartpeppar och oregano.
Låt puttra på svag värme ca 20 minuter eller tills vätskan är borta.

Ostssås:
4 msk vetemjöl
7-8 dl mjölk
3 dl riven ost
1/2-1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Vispa ihop mjöl och någon dl av mjölken.
Häll i en kastrull tillsammans med resten av mjölken.
Koka upp under omrörning.
Krydda med salt och vitpeppar.
Tillsätt riven ost.

Lasagne:
Varva köttfärs, 9 lasagneplattor (3 per lager), ostsås i en ugnsform.
Börja med köttfärs som inte bränns fast i botten lika lätt och avsluta med ostsås överst.
Strö eventuellt lite extra riven ost efter halva tiden i ugnen.

Gratinera i ugn 225 grader ca 20 minuter.

Amerikanska pannkakor till utedag



Typiskt! Brukar ha koll på allt och lite till men nu skenar hjärnan iväg totalt. Har säkert att göra med att jag mår kasst. Upptäckte att Magda ska ha utedag idag. Med underbart regnväder. Så jag steker hastigt lite Amerikanska pannkakor. I receptet som jag gjort tidigare var det banan men det har jag uteslutit de senaste gångerna.

2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Vispa ner mjölk, smör och sist ägg.
Rör ut allt till en slät smet.
Klicka 1 msk smet i en stekpanna.
Grädda 1 1/2 minut på varje sida.
När det börjar bubbla på ytan är det dags att vända.

måndag 12 september 2011

Soppa



Vegetariskt och snabbt är mitt motto idag. Kanske, kanske om lusten kommer så fixar jag något bröd till. Hade varit gott med foccacia.

1 blomkålshuvud
2 morötter
4 potatis
1 purjolök
1 kruka persilja
100-150 gram sockerärtor eller gröna bönor
1 msk vetemjöl
7 dl vatten
2 buljongtärningar
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Dela blomkålen i mindre buketter.
Skär morot i stavar.
Skiva potatis.
Finstrimla purjolök.
Hacka persilja.
Fräs grönsakerna lite.
Pudra över mjölet och slå på vatten och buljongtärningar.
Koka upp och sjud cirka 5 minuter.
Slå på mjölk.
Koka upp.
Sjud cirka 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

fredag 9 september 2011

Päronpaj





Ringdes ut på räddningsuppdrag. Maja och Ellen hade fastnat i en kohage. De var inte säkra på att korna var kor. De var lite skraja för korna var väldigt nyfikna. Men när jag och Thea kom dit hade tjejerna redan lyckats ta sig ut själva. Hela och fnittriga. Misstänker att det var kamerans fel att de hamnade i kohagen från första början.

På väg hem upptäckte vi att grannen hade ett bord utanför sin tomt. På bordet stod det lådor med päron. "Varsågod" stod det på en lapp. Tacksamt plockade Thea på sig några päron till mig.


Pajdeg:
150 g smör
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk strösocker
1 ägg

Fyllning:
2 stora päron
lite pressad citron
250 gram mandelmassa
2 ägg

Pensling:
3 msk sirap

Nyp ihop smör, mjöl, vaniljsocker och socker tills allt smör är inarbetat.
Tillsätt ägget.
Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in och ställ i kylen i cirka 1 timme.
Tryck ut degen i en låg rund pajform, cirka 25 cm i diameter.
Nagga.
Skiva päronen tunt och lägg ut dem över degen.



Pensla päronen med lite citronsaft så att de inte mörknar.
Riv mandelmassan.
Rör ihop mandelmassan med äggen.
Häll över päronen.


Grädda i 175 grader i cirka 40 minuter.
Pensla pajen med sirap så fort den kommer ut ur ugnen.


Servera med vispad grädde.

torsdag 8 september 2011

Majas kladdkaka

Maja ska plugga inför ett prov i morgon så hon bakar en kladdkaka.

6 dl socker
4 ägg
3 dl vetemjöl
8 msk kakao
4-6 tsk vanilinsocker
200 gram smör

Blanda socker och ägg.
Blanda vetemjöl, kakao och vanilinsocker.
Smält smör och blanda alla ingredienser till en smet.
Häll smeten i en smörad springform.
In i ugnen 175 grader. Stick i den för att se när den är klar. När det inte är smet på stickan är kakan klar.

Curry kyckling

1 kg kycklingfilé
1 stor gul lök
1 msk curry
1 msk koncentrerad kycklingfond
4-5 kvistar färsk timjan
3 dl vatten
2 dl kokbar yoghurt
1 msk majsstärkelse
2 msk vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2-1 tsk socker


Skala och hacka löken grovt
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar.
Bryn kyckling och lök.
Tillsätt curry och bryna ytterligare någon minut.
Tillsätt vatten, fond och timjan.
Låt grytan puttra under lock i 10 minuter.
Tillsätt yoghurt.
Rör ut majsstärkelse i vatten.
Tillsätt i grytan och koka upp.
Låt grytan sjuda i 5 minuter.
Smaka av med socker, salt och peppar.

Servera med ris och strimlad vitkål och morot.

onsdag 7 september 2011

Kasslergratäng


Tillbringar större delen av dagen i sängen. Förutom en runda till msssören. Börjar inte jobba förrän sent i kväll och orkar inte ta tag i något hemma. Lite småplock och byte av tvätt i maskinen är vad jag hittar ork till.

Ingen avancerad matlagning idag heller. Men kasslergratäng är inte fy skam. Så familjen blir nog ändå nöjd med dagens mat.

500 gram broccoli
1 röd paprika
400 gram kassler
5 dl kokta makaroner
4 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl mjölk
2 msk sweet chilisås
2 dl riven ost

Dela broccolin i mindre buketter. 
Koka i lättsaltat vatten i några minuter. 
Tärna paprika och strimla kassler.
Blanda makaroner, broccoli, paprika och kassler i en ugnsfast form.



Vispa samman ägg, crème fraiche, mjölk, ost och sweet chilisås.
Häll över kasslerröran.


Gratinera i 225 grader i 15 minuter.


Servera med grönsallad.

Amerikanska pannkakor till fotbollsturnering


Magda ska med sin skola på fotbollsturnering mot de andra skolorna i kommunen. De har verkligen fått tur med vädret. Regn är inte en lyckad kombination med gräsmattor och gympaskor.
Som fika steker jag några tjocka Amerikanska pannkakor. Smeten rörde jag ihop i natt när jag kom hem från jobbet och den har stått i kylskåpet och svält några timmar.
Några eller snarare de flesta pannkakorna försvann ner i ungarnas hungriga magar till frukost.

2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Vispa ner mjölk, smör och sist ägg.
Rör ut allt till en slät smet.
Pensla lite smör i en plättlägg.
Klicka i 1 msk smet till varje plätt.
Grädda 1 1/2 minut på varje sida. När det börjar bubbla på ytan är det dags att vända.
Packa ner pannkakorna i aluminiumfolie.


Jag skickar med lite honung att droppa på pannkakorna.

tisdag 6 september 2011

Fläskfilégryta med senapssås och varm sallad


Idag är kroppen inte på samma plan som jag. Men jobbet kallar i eftermiddag/kväll. Ska därför tillbringa den större delen av dagen att vila för att orka jobba.
En sådan här dag passar det med snabb och enkel mat. Det enda som kan gå fel med denna rätten är att du steker fläskfiléen för mycket. Det går så otroligt snabbt. Klart det beror ju på hur tjocka skivor du skär. Det är bättre då att bryna snabbt och istället koka filéen i såsen lite längre.
När det gäller grädde-vatten-mjölk gör du lite som du själv vill. Det ska vara minst 4 dl vätska i någon form.

Fläskfilégrytan:
1 fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm peppar
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
2 msk kalvfond
2 msk fransk senap
1 msk majsstärkelse


Skär fläskfiléen i skivor.
Skala och hacka lök och vitlök.
Bryn köttet.
Tillsätt löken och låt allt steka någon minut.
Krydda med salt och peppar.
Vispa ihop matlagningsgrädde, vatten, kalvfond, senap och majsstärkelse.
Blanda ner det tillsammans med köttet.
Låt koka 3 - 5 minuter.

Varm sallad:
2 morötter
1 palsternacka
1/2 gul lök
150 gram sockerärtor
40 gram pnijenötter
1 msk honung
1/2 tsk salt
1 msk smör

Skala och dela rotfrukterna grovt.
Koka dem i saltat vatten 10 minuter.
Dela löken grovt.
Blanda allt i en ugnsfast form.
Salta och ringla över honung och smör.
In i ugnen 220 grader i 10-15 minuter.
Stick i och kolla om rotfrukterna mjuknat.
Dela sockerärtorna grovt.
Blanda ner i rotfrukterna och strö över pinjenötter.
Låt allt bli varmt.

Servera fläskfilégrytan med kokt potatis och varm sallad.

måndag 5 september 2011

Punschglass

Magda missar inte något.

Eftersom jag använder vitorna till varma ostsmörgåsar så gör jag glass av gulorna.

6 äggulor
3 dl florsocker
6 dl vispgrädde
1 dl punsch

Vispa äggulor och florsocker poröst.
Rör i punsch.
Vispa grädde tjockt i en annan skål.
Vänd ner äggpunschen.
Fördela smeten i formarna.
Ställ in i frysen tills glassen stelnat.


Ta gärna ut den lite innan servering men den smälter ganska snabbt.

Rotfruktssoppa med varm ostmacka




Så här mellan sommar och höst tänkt jag göra en enkel men smakrik soppa. Efter min utfärd till Stockholm i helgen behöver jag ladda lite batterier. Tog hårt på kroppen. För att inte tala om all information som jag nu måste sortera in i rätt fack i hjärnan.

Soppa är också ett bra sätt att lura på familjen vegetarisk mat. För jag ger inte upp än med mina Gröna Måndagar.

Gör en varm ostmacka till som extra mättnad. Denna ost/äggmassan är bra att använda när man gör varma mackor. Lägg räkor och dill, tomat och mozzarella eller skinka och ananas på brödet. Toppa med ägg/ost. Jag lovar att det är supergott och det ser mer "arbetat" ut.

Alla rotfrukterna hämtar jag i Majas trädgårdsland.



Soppa:
6 potatis
2 palsternacka
3 morötter
1 purjolök
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk persilja
1 burk crème fraiche 2 dl

Skala potatis, palsternacka, morötter och skölj purjolök.
Dela eller strimla allt grovt. Jag gillar personligen när det är lite större bitar i soppa men ändå tillräckligt små för att man ska få mer än morot på skeden.
Blanda ner rotfrukterna med vatten i en gryta och lägg i buljongtärningarna. 
Hacka persilja.
Tillsätt salt, peppar och persilja. 
Låt det koka ca 15 minuter.
Blanda i en burk creme fraiche och låt soppan koka upp. 
Smaka av om det behövs mer kryddor.

Varm ostmacka:
formbröd
1/2 dl riven ost /macka
1/2 äggvita/macka
Lätt o Lagom (eller vad du använder på din smörgås)

Vispa äggvita till ett hårt skum.
Vänd försiktigt ner osten.
Bred Lätt o Lagom på brödet.
Fördela röran på mackan.


Gratinera  i 250 grader i 5-8 minuter. Ostmassan ska få en gyllenbrun färg.


torsdag 1 september 2011

Ledigt från spisen

I morgon bitti åker jag till Stockholm för att under helgen gå en utbildning. Det blir hotellfrukost för min del några dagar. På måndag är jag tillbaka igen med att laga mat åt familjen.
Önskar er en trevlig helg.

Svampgratinerad kyckling i ugn



Om du är som min svärmor och väldigt rädd för att kycklingen inte ska vara klar så stek inte kycklingen för torr. Bara för att du är osäker om kycklingen faktiskt är färdig. Kontrollera med stektermometer istället. Kyckling är klar vid 72-75 grader. Jag förstår att man är rädd för att få salmonella och annat som kan spridas genom rå kyckling men med en termometer kan man enkelt kolla och få god och färdig.

Jag tycker också att det är väldigt viktigt med hygienen i samband med tillagning. Jag är alltid väldigt noga men när det handlar om kyckling är det lite extra. Jag sköljer med hett vatten (det varmaste i kranen) alla redskap jag använt innan jag ställer in dem i diskmaskinen. Disktrasan åker också in i diskmaskinen och sedan ner i tvätten. Kanske lite överdrivet men för mig känns det tryggt. Vill inte riskera att någon ska bli sjuk.

1 kg kycklingfilé
2 paket bacon
8-10 campinjoner
5 dl vispgrädde
2 tsk torkad dragon
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Skär bacon och champinjonerna i mindre delar.
Stek bacon och champinjoner.



Tillsätt vispgrädde och låt puttra ihop några minuter.
Krydda med dragon, salt och svartpeppar.
Eventuellt så reder du såsen lite. Men jag gillar när det inte är för tjockt.


Dela kycklingen i mindre bitar och lägg i en ugnsform.



Häll över bacon/svamp-såsen. 



Gratinera i ugnen 20-25 minuter 225 grader.

Servera med ris och strimlad vitkål samt resterna från gårdagens sallad.