lördag 28 februari 2015

Zucchinibiffar med gurk- och morotstzatziki


Gubben lagar langos till familjen medan jag lagar vegetariskt. Klarar inte av vetemjöl och friteringen. Blev så många biffar att jag kan frysa in och ha till lunch i veckan.

Zucchinibiffar:
1 burk kikärtor (400 gram)
2 1/2 - 3 dl skorpmjöl
1 1/2 zucchini
1 rödlök
1/2 dl majsmjöl

1/2 dl olivolja
1 tsk salt
 

Mixa kikärtorna i en matberedare..
Blanda ihop med skorpmjöl i en skål.

Riv zucchini och rödlök.
Pressa ut så mycket vätska du kan.

Blanda ihop allt i skålen. 
Tillsätt majsmjöl, olivolja och salt.
Forma till biffar och stek gyllenbruna.


Gurk- och morotstzatziki:
1/2 gurka
1 morot
2 dl sojayoghurt
1-2 vitlöksklyfta
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar


Riv gurka och morot.
Krama ur så mycket vätska du kan och lägg ner i en skål.
Blanda i sojayoghurt, pressa ner vitlöken och smaka av med salt och svartpeppar.


Langos


1/4 paket jäst
1 1/2 dl vatten 37 gradigt
1 kokt kall potatis
3 krm salt
ca 4 dl vetemjöl special

Rör ut jäst i vatten.
Pressa eller riv potatisen och blanda ner den tillsammans med salt och 3 dl mjöl.
Arbeta degen 3-4 minuter och tillsätt lite mer mjöl i omgångar tills degen precis släpper från skålen.
Degen ska vara ganska lös men hanterbar.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp och arbeta degen med lite mjöl på bordet.
Dela i 8 bitar och rulla släta bullar som du sedan formar avlånga och plattar ut till stora tunna bröd.
Lägg bröden på smord plåt med mjöl både över och under.
Låt jäsa under bakduk i 10 minuter.
Fritera ca 2 minuter på varje sida eller tills langosen fått fin färg. Lägg inte i för många åt gången.
Använder du dig inte av en fritös så var försiktig med oljan. Med en stektermometer kan du kontrollera värmen. Bäst friteras langosen i 190 grader.

Topping:
röd lök
räkor
skinka
vitlökssås
svart kaviar

Min anledning till vegetariskt/veganskt

Ni kanske inte har reagerat mycket över att det blivit allt mer vegetariska och till och med veganrecept. Men jag tänkte ändå förklara varför.

20-30 minuter efter varje måltid började jag plågas av smärtor i magen. Jag hade kämpat på länge eftersom man måste äta för att överleva men tillslut insåg jag att jag var tvungen att testa ett annat sätt att äta.

Doktorn har trott att det har med min bindvävsreumatism att göra. Att bindväven och därmed elasticiteten i magen påverkats.

Inga prover eller tester har gjorts utan doktorns teori (och min) är utifrån min beskrivning.

Jag förstod att animalisk föda inte fungerar ihop med min kropp. Min mage och mina tarmar fixar det helt enkelt inte.

Så i slutet av förra året började jag plocka bort allt animaliskt, kött, fisk och fågel, och började må bättre.

Vi hade redan uteslutande laktosfritt eftersom Max är laktosintolerant och en hel del helt mjölkfria produkter men nu är alla mejeriprodukter borttagna.

Mjölk och grädde finns fortfarande hemma eftersom det är fler än jag som äter och dricker. Men inget sådant i min mat.

Undviker även allt med ägg även om jag vissa dagar kan acceptera ovo-lakto-vegetariskt. Jag är inte fanatiker. Finns inget alternativ så äter jag ovo. Finns inget alternativ till kaffet tar jag en skvätt mjölk. Men helst vill jag låta bli.

I olika forum har reumatiker berättat att en vegetarisk kost har hjälpt dem att må bättre. 

Har försökt att få det bekräftat från doktorn men eftersom det tydligen inte, än, finns några vetenskapliga bevis för att en vegetarisk, vegansk eller Paleo-kost så vill min doktor inte säga det. Istället menar doktorn att det bra att jag provar mig från och ser vad just jag mår bra av. 

Jag har inte längre smärtor i magen och tarmarna när jag ätit. Jag har en mage som inte är stenhård eller uppsvälld.

För mig är det ett bevis.

Så nu vet ni varför det förekommer mycket vegetariskt/veganskt på bloggen. Givetvis får familjen fortfarande äta kött om de vill och därför finns det även "vanliga" recept. Vem vet, jag kanske kan få över dem till den gröna sidan. 

Dagens klokhet


"Handling är den grundläggande 
nyckeln till all framgång."

fredag 27 februari 2015

ADHD i Tv4

http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=3072232
Enligt en studie som publicerades igår har det visat sig att de med adhd riskerar att dö i förtid. Speciellt de flickor som uppmärksammas sent i livet har hög risk.

Om studien kan du läsa här. Tyvärr kostar det pengar att läsa hela artikeln men om jag hittar info någon annanstans kommer jag att länka dit.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/hogre-dodlighet-vid-adhd-diagnos

Jenny Ström
Jenny jämför adhd med närsynthet.

"Om du inte vetat om att du är närsynt skulle du säkert skadat dig mer i livet. Samma sak med adhd."

Speciellt de flickor som inte är utåtagerande (add) riskerar att falla mellan stolarna. Många utvecklar annan problematik som ätstörningar och självskadebeteende.

Ylva Ginsberg

Viktigt att barnen uppmärksammas tidigt. Räcker inte bara med en diagnos utan det måste också sättas in insatser.

Utreda görs för att få kunskap om diagnos och styrkor. Då vet man vilka insatser som är lämpliga att ge. För diagnos ska följas av insatser.

Ingen vits att utreda om man inte ger insatser.

Det känner jag har missats i min familj. Det har sats diagnos och getts medicinering men aldrig fokus på att få kunskap om svagheter eller styrkor. Aldrig sats in andra insatser är medicinering.

Skolan har försökt att stötta med hjälpmedel men känner ändå att baskunskapen om vad adhd är och hur man kan leva med det har gått förlorat.

Det är det jag försökt be om i alla år och det som jag nu inte längre orkar hjälpa min familj med. Jag vill att de ska stå på egna ben. Jag kan inte vara deras assistent längre.

Det pratas också om att de med ett utåtagerande beteende riskerar att hamna i missbruk. Det involverar faktiskt inte bara alkohol och droger utan många av våra adhd-pojkar hamnar i spelmissbruk. Även spelmissbruk kan vara olika saker. Idag sitter många unga och spelar datorspel.

I början kanske det "bara" är spel men med åren och hur de avancerar kommer faktiskt pengar in. Det är en fara när man triggas av kickarna och får en bekräftelse i spelvärden som man  inte får IRL.

Dagens klokhet



torsdag 26 februari 2015

Systrarnas Glossybox - februari


Första videon med systrarnas Glossybox blev en flopp. Plötsligt dog Magdas kamera. Det var inte tillräckligt med plats på minneskortet. Typiskt!

Så det fick bli bilder istället. Till nästa gång ska jag försöka film. Det är roligt att fånga minerna. Både positiva och negativa.

Magdas humör ändrades rejält under tiden hon plockade upp produkter.



- Plackers? Tandtråd? Nej men va??? utbrast Magda.
- Det är väl bra, sa Maja.
- NEJ! svarade Magda och humöret sjönk och taggarna kom fram.

Plackers Plackers Sensitive 
42 kr/36 stycken

Nästa produkt kändes bättre. Men fortfarande är humöret uselt. Magda är en känslomänniska ut i fingerspetsarna.


The Body Shop - Body Butter, Fuji Green Tea 
185 kr/200 ml

Att grönt te är fullt med antioxidanter är ingen nyhet. 
The Body Shop har anammat den kunskapen och skapat Fuji Green Tea, 
deras första serie med innehåll av gröna teblad handplockade i Japan.


Nu börjar humöret stiga lite.




Marsk - Mineral Eye Shadow, 50 Shades 
190 kr/1,2 gram

Skapa en snygg sotning i gråa nyanser med denna högpigmenterade och 
100 procent naturliga mineralögonskugga.


Nästa produkt gör att Magda brister ut i glädjetjut. Maja tittar nyfiket på.


Stor glädje med stora leenden.


Nicka K - Colorluxe Powder Blush 
99 kr/5 gram

Glamouröst rouge i löspuderform som adderar en rosig fräschör till din makeup. 
Komplett med en powder-puff-applikator och en liten spegel är det enkelt att 
applicera oavsett vart du är.


Även den sista produkter gjorde Magda glad.

Royal Apothic - Tinties Lip Butter, Pink 
140 kr/3,4 gram

Läppbalsam i en fräsch rosa färg som återfuktar dina läppar och gör dem mjuka. 
Innehåller arganolja, druvkärneolja, sötmandelolja och sheasmör och 
kommer i en supersöt vintageinspirerad förpackning.



Överlag var båda två väldigt nöjda med februari Glossybox. Faktiskt!

Thai kyckling grön curry


Idag var det Max uppgift att fixa middag och han kom med ett recept som han ville göra. Eftersom jag hade bilen till jobbet idag så körde jag inom affären och handlade åt honom.

Allt som behövdes fanns inte i butiken så jag fick improvisera. Så här kommer Max middag:

900 gram kycklingfilé
1 burk Thai Green Curry mild (färdig grytbas från Mrs Cheng´s)
1 burk kokosmjölk
1 broccoli (stammen strimlas fint)
1 röd paprika
1 liten zucchini
salt
svartpeppar

Strimla och stek kycklingen.
Strimla eller dela grönsakerna i mindre bitar.
Stek grönsakerna så att de får lite färg.
Blanda ihop kyckling och grönsaker i en stor gryta.
Häll i grytbasen och kokosmjölken.
Koka upp.
Smaka av med lite salt och svartpeppar.
Servera med nudlar.


Som vegetariskt/veganskt alternativ hjälptes vi åt att göra en tofugryta. Jag testade en helt ny sorts tofu. Denna var väldigt bra. Kommer jag absolut att köpa igen.


Jag fick lite av grönsakerna som Max strimlade.
Stekte dessa och tillsatte några matskedar av kokosmjölken. Spädde med mer vätska genom att tillsätta iMat och havredryck från Oatly.
Smakade av med japansk sojasås.
Tofun tärnades och stektes med lite salt.
Servera med nudlar.

Dagens klokhet


"Det verkliga sättet att spilla tid 
är att räkna timmarna."

onsdag 25 februari 2015

Svampsås med pasta


Maxi hade champinjoner billigt så jag tänkte göra en pastasås. Jag valde skogschampinjoner eftersom gubben tycker de smakar bättre än vanliga vita champinjoner.

Jag använder mig av havre men du kan givetvis använda vanlig grädde eller mjölk.

Familjen äter ju kött så stekte jag lite bacon till dem men rätten fungerar helt utmärkt vegetarisk.

Alla gillade maten idag. Trots att det var svamp. Max åt och njöt medan Magda pillade bort svampen. Den gick inte till spillo utan gubben slukade den med.

400-500 gram champinjoner
1 stor gul lök
3 dl havregrädde
3 dl havredryck
knappt 1 msk vitvinsvinäger
1 krm vitpeppar
1 tsk japansk sojasås
1/2-1 msk kinesisk soja
1 kruka färsk basilika
300 gram ruccola
1 msk majsstärkelse + lite vatten


Dela svampen grovt.
Stek svampen tills allt vatten dunstat bort och den fått fin färg.
Finhacka löken.
Bryn istället löken tills den blir mjuk.
Tillsätt havregrädde, vitvinsvinäger, kinesisk soja och japansk sojasås.
Smaka av med kryddor.
Om såsen känns för tunn så kan du reda med majsstärkelse och lite vatten.
Koka ihop i 5-10 minuter.
Hacka basilikan grovt och tillsätt i såsen.
Låt puttra lite till.
Precis innan servering vänder du ner svamp och ruccola.

Servera med pasta, grönt och cashewnötter.

Utmattningssyndrom - På vems axel ska apan sitta?

Hur ska man förklara varför det helt enkelt blir för mycket för vissa människor? Varför några "går in i väggen" och får diagnosen utmattningssyndrom.

- Det är svaga människor. Jag har minsann haft mycket i mitt liv och jag har inte gått in i väggen.
- Det är en modern sjuka. Inte fanns sådant förr och vi jobbade hela våra liv.
- Utbränd? Det är bara sådana som inte vill jobba.

Man kan få höra många olika versioner om egentligen samma sak. De som får utmattningssyndrom är lata eller svaga.

Jag skulle säga att det är tvärtom. Personen som får utmattningssyndrom är den som vill och som jobbar. Den som tar på sig alldeles för mycket. Bror/Syster Duktig helt enkelt.

När man hör ordet utmattning tänker nog en del på någon som tagit ut sig riktigt ordentligt och blivit utmattad. För att orka fortsätta behöver man bara vila. Det är inte alls samma sak som att drabbas av utmattningssyndrom.

När kropp och hjärna utsätts för mycket stress kan självklart vila och avkoppling hjälpa men för vissa människor finns det aldrig möjlighet till återhämtning. Man kan säga att det där kontot aldrig fylls på på plussidan. Det kommer inte ens till plus-minus-noll utan är ständigt på minus och går stadigt neråt.

Varför hamnar man i situationer som orsakar denna konstant höga halt av adrenalin? Oftast beror det på att du inte säger nej.

Kuratorn jag gick till på reumatologen tyckte att jag skulle se mina problem/"måsten" som apor som satt på min axel. Små irriterande apor som sätter sig på axeln och pockar på uppmärksamhet. De vill bli omhändertagna och matade med jämna mellanrum.

Några av de här aporna är kanske till och med spännande och utmanande. Men många är bara sådan som man helst vill bli av med. Man vill av olika anledningar inte ha dem och kanske nonchalerar dem för de är så jobbiga. Det kan leda till att aporna inte får den tillsyn som de är i behov av. Blir det riktigt illa så hinner man inte ens med de där roliga aporna eftersom problemaporna tar all tid. Det blir inte bara de roliga aporna som blir lidande utan kraven från problemaporna gör att det blir svårt att fokusera på allt annat runt omkring också.

Var kommer då dessa extra problemapor ifrån?
Vissa människor har utvecklat en teknik för att få sina jobbiga apor att hoppa över till någon annans axel. Helst och enklast till axeln hos någon som inte har förmågan att hindra aporna att sätta sig. Någon som inte kan säga nej.

Varför säger man inte nej?
Kanske beror det på att man känner ett större ansvar än vad andra i omgivningen gör. Kanske reagerar man bara med en "lydnadsreflex". Man kanske vill vara snäll eller helt enkelt vara duktig. Orsakerna kan vara många.

Personer som har utvecklat förmågan att lämna över sina apor har också en förmåga att känna av vilka personer i omgivningen som har en svaghet att ta emot apor.

Exempel:
Du möter en kollega (eller kanske din chef) på jobbet. Efter lite småprat säger han eller hon: "Vi har ett problem. Det gäller..."
Efterhand som problemet förklaras inser du också att detta är något som någon borde ta tag i. Det låter ganska spännande. Efter en stunds diskussion tar du på dig att se till att något händer.

Vad hände egentligen?
När ni möttes satt problemapan på kollegans/chefens axel, men när ni skiljdes hade den hoppat över till din. Du har alltså låtit problemet delegeras till dig. Det är i sig kanske inget problem. Det kan till och med vara kul att få en ytterligare apa på axeln men hur många apor har du?

Om du tillhör denna gruppen som låter apor som egentligen inte är dina hoppa upp på dina axlar är du i fara att tillslut inte ha plats för alla apor. Tillslut står du kanske med båda axlarna fulla så du måste sträcka ut armarna för att låta alla apor få plats. Där sitter de och skriker i full hals för att bli matade. Oavsett hur hårt du jobbar eller hur mycket energi du lägger på aporna hinner du inte ta hand om alla. De gnager stora hål i ditt samvete.

Med alldeles för många apor som du inte hinner ta hand om under en längre period har du fått en omöjlig arbetssituation och risken finns att du "går in i väggen". Med resultatet att igen av aporna, inte ens de spännande och roliga, blir matade.

Är du någon som har problem med att säga nej? Låter du andras apor flytta över på dina axlar? Då måste du lära dig att lämna tillbaka aporna till deras rätta ägare.

Först måste du bli medveten om vilka apor som sitter på dina axlar. Undersök vilka som egentligen är någon annans. Bestäm dig för att lämna tillbaka aporna och ge inte upp förrän apan sitter på rätt axel. Kom ihåg att den som gett bort en apa inte vill ha tillbaks den även om den är deras.

När du har lämnat tillbaka de apor som inte är dina har du kanske fått en rimlig chans att sköta dina egna apor. Har du fortfarande för många apor på axlarna så måste du ta dig en ordentlig funderare på hur aporna kan bli färre.

Det är tufft och det tar tid. Jag är fortfarande i fasen att bara bli medveten om vilka apor som faktiskt sitter på mina axlar. Vissa har suttit där så länge och känns som mina trots att de faktiskt är någon annans.

Även om jag är medveten om att jag inte ska ta emot fler apor har jag väldigt svårt att säga nej. Jag kämpar med mitt dåliga samvete över att göra någon ledsen, svika eller vara elak (i mina ögon).

Vill så gärna göra olika saker och har svårt att erkänna att jag inte orkar. Men jag har insett en väldigt viktig sak och det är att jag måste göra något åt situationen för att jag ska må bättre. Har du insett det?

Chai Oatly


Det har varit några väldigt intensiva dagar. Jag saknar förmågan att göra flera saker samma dag och måste hushålla med krafterna. Men vissa dagar går det inte utan det är mycket hela tiden. Då behöver jag en dag av vila.

Så idag tar jag det lugnt. Även om det självklart finns mängder som pockar på uppmärksamhet så försöker jag bara göra det som jag vill.
http://www.oatly.com
Igår hittade jag äntligen Oatly Havredryck Chai. Inte i min Maxi-butik utan 4 mil hemifrån. De hade däremot inte iKaffe.

Först testade jag den kall och den var helt okej men efter att ha värmt den så blev den mycket bättre. Så min frukost blev en vegansk macka med "korv" från Astrid och aporna och hummus. Riktig lyx.

Kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära doftar så otroligt gott. Tycker man kanske att man vill ha mer kryddor i (vilket jag hade uppskattat) så kan man enkelt tillsätta lite själv i koppen.

Dagens klokhet


"Det finns dagar då jag praktiserar positivt tänkande, och andra dagar då jag inte är säker på att jag tänker."

John M. Eades

måndag 23 februari 2015

ÄNTLIGEN!!! IKaffe



Besviken stod jag vid disken på Maxi och tänkte irriterat för mig själv:

"Typiskt! Ingen iKaffe. Ingen Chai. Har Oatly glömt bort nordöstra Skåne?"

Plötsligt hörde jag någon hojta:

- Det har kommit.

Tittade mig runt omkring men kunde inte se någon.

- Det har kommit nu.

Kände igen rösten och insåg att det var mejeriansvarig.

Men var är han?

Mellan mjölkpaketen skymtade jag honom.

- Jag har fått nu.
- Har du?
- Ja, men jag har inte vågat ställa ut förrän jag såg dig, ler han. Vänta!

När han kommer ut har han en hel låda med iKaffe med sig.

Jag blev så glad. Äntligen!

Chai hade ännu inte kommit men det gjorde inget eftersom jag blev så glad över iKaffe.

Fick ta en extra lopp kaffe när jag kom hem. Bara för att prova.

Det var så gott. Provade inte skumma. Men står det på förpackningen att man kan så tror jag att man kan.

Vegansk soppa med bulle


Idag "lurar" jag familjen att äta vegansk soppa. Till det serverade jag en snabb bulle. En fuskbulle. Jag köpte "frallor på burk".
Delade de sex bullarna i 12 bitar och la dem i en muffinsplåt. Petade ner fetaost och strödde över oregano och lite salt. Istället för mjölk penslade jag bullarna med havredryck.
Gräddade sedan enligt förpackningen.
På min bulle använde jag sojaost mozzarella-style.

Du kan självklart laga soppan med animalisk färs.


1 gul lök
1 gul paprika
5-6 körsbärstomater
1/2 röd chilipeppar
1/2 grön chilipeppar
400 gram Anamma vegofärs
3-4 vitlöksklyftor
1 burk hela konserverade tomater
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk krossade tomater
3-4 dl vatten
1 msk grönsaksbuljong pulver
1 msk oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skala och hacka löken. 
Kärna ur och hacka chilin fint.
Dela paprikan i mindre bitar.
Fräs sojafärsen i en gryta. 
Tillsätt lök, chili och pressad vitlök och fräs någon minut.
Häll i hela konserverade tomater, bönor i tomatsås, krossade tomater, körsbärstomater, salt, svartpeppar, oregano, buljongpulver och vatten.
Koka på svag värme i 15-20 minuter. 
Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.
Servera med bröd.

Var god dröj.....

4 november var jag hos optikern och det konstaterades att mina ögon inte samarbetade som de skulle. Min syn hade blivit sämre och optikern ville att en ögonläkare tittade på mig. Alltså blev det inga nya glasögon trots att dessa är skamfilade. Så repiga att jag knappt kan se ut.

Hade jag vetat då vad jag vet idag hade jag trots allt köpt ett par billiga glasögon bara för att i alla fall få rätt styrka.

Jag har gått här och väntat eftersom de sa att det var väntetid på 2-3 månader på ögonmottagningen. Väntat och väntat. Är ganska bra på att vänta och avvakta. Men idag tänkte jag att jag måste ringa och kolla vad som händer. Så jag kontaktade optikern och fick till min förvåning höra att nu var väntetiden 5-6 månader. Suck!

Denna konstanta huvudvärk är så tröttsam. Att inte se ordentligt gör saken bara värre.

Jag är van vid att se dåligt eftersom jag har haft glasögon sedan jag var 9 år men det har alltid kunnat åtgärdas med glasögon. Att inte se skyltar lika tidigt som jag brukar. Att inte orka läsa böcker eftersom bokstäverna dansar på sidorna. Att plötsligt få fält som är svarta framför ögat.Det är något nytt.

Undrar om det är 5-6 månader tills jag får en tid eller om det är 5-6 månader innan jag kommer dit. Det är faktiskt två helt olika saker.

Jag kan få en tid om 6 månader med en tid för undersökning om ytterligare 2 månader.

För mig är långa väntetider ett tecken på att verksamheten går på knäna. Bygg ut, anställ fler.

Tänk så hur många fler som måste finnas där ute med dålig syn. Mycket sämre syn än vad jag har och som väntar på en tid. Vill du möta dem i trafiken?

Nu har jag snart väntat 4 månader. Undrar hur länge jag får vänta till. Ångrar så att jag inte köpte några billiga glasögon med rätt styrka. Även om de bara skulle fungerat i ett halvår så kanske de underlättat något.


Dagens klokhet


"Varje gång du ler mot 
en person är det en 
handling av kärlek, 
en gåva till den personen, 
en vacker sak."

söndag 22 februari 2015

"Nytt" bord


Jag använde mig av piskan idag. Skämt åsido. Lyckades få igång gubben. Det är mycket roligare att städa om man är flera. Det går snabbare och man har någon att babbla med under tiden. Om man nu håller sams.

Min fot kom med eftersom jag tog en paus

Vardagsrummet fick en totalsanering från tak till golv och vårt "nya" bord fick äntligen komma in.

När jag för första gången såg detta bordet förälskade jag mig. Bordet stod i en förvaringslokal och ägdes av föreningen jag är engagerad i. Där hade det stått i minst 6 år.

Bordet var ruffigt, lite skadat och fullt av berättelser. Bara älskade det.


Något år senare togs beslut att förvaringslokalen skulle tömmas. Mycket åkte till tippen men vissa saker var för bra för att kastas.

Jag erbjöd mig att köpa bordet med det togs beslut om att jag skulle få det. Självklart tackade jag ja.

Gubben var misstänksam och ställde bordet i garaget. Jag har flera gånger tänkt bära in det men jag avvaktade. Det har tagit över en månad innan han var redo att ta in bordet.

I vårt lilla vardagsrum passar det utmärkt. Jag älskar det och gubben är inte lika motsträvig längre. Han behövde bara tänka.

Vila med lite kaffe innan vi fortsätter städa sovrummet. Lika bra köra på när jag lyckats få upp gubben från fåtöljen.

Gubben lagade mat igår - Lövbiffsgratäng med ädelost



Jag var på date med min vän Ulrika igår. Vi gjorde stan (Kristianstad) och gick i affärer. Jag unnade mig en stickad klänning/tunika som jag hittade på rean.

Vi åt lunch på Lu´s. Har du aldrig varit där kan jag rekommendera detta mysiga kafe. Trevlig mat, fika och personal. 

Ulrika åt vegetarisk crepe, Diana åt crepe med lax och räkor. Jag åt en frukttallrik med en sojalatte.

Gubben lagade mat till resten av familjen. Jag hade rekommenderat ett recept som han använda sig av.

1 stor purjolök
800 gram lövbiff
2-4 dl riven västerbottensost
200 gram ädelost
5 dl crème fraiche
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skölj och strimla purjolöken
Strimla lövbiffen och fräs lite.
Värm crème fraiche och ädelost i en kastrull på låg värme tills osten smält, 
Smaka av med kryddor.
Varva purjolök och lövbiff i formen och häll över ostsåsen
Strö över riven ost
Gratinera i 170 grader i 20-30 minuter.

Servera med sallad.

Vegan vs Not vegan



Jag förstår inte hur gubben får ner allt han äter till frukost. 

Min frukost tyckte jag var mer än tillräcklig. 

1 avokado, en fralla med två skivor Åh! från Astrid och aporna, 2 körsbärstomater och några gurkskivor. Jag dricker också apelsinjuice men mitt glas innehåller 2 dl. Muggen innehåller 3 dl kaffe med mandelmjölk. 

Men kolla in gubben frukost.


På hans tallrik finns tre stekta ägg och 140 gram stekt bacon. Men detta är inte allt han stoppar i sig. 

Tre nybakade frallor med ost, skinka, korv och leverpastej som sköljdes ner med två glas apelsinjuice. Bara två glas, säger han men ett glas rymmer hela 5 dl. 

Nu sitter han i fåtöljen med samma storlek på glas men med kaffe och mjölk. 

Hur får han plats?

Dagens klokhet


"Vi misslyckas aldrig då vi försöker att göra våra uppgifter, vi misslyckas alltid när vi låter bli att utföra dem."

lördag 21 februari 2015

Dagens klokhet


"Ensamhet och känslan av att 
vara oönskad är den mest fruktansvärda fattigdomen."

fredag 20 februari 2015

Frukost och Max är dagens kock


Maja och jag åt en härlig frukost i morse. För första gången skulle jag testa en produkt från Astrid och aporna. 


Blev så glad när jag hittade produkter från Astrid och aporna på Coop. Har hört och läst mycket om produkterna men aldrig hittat i butiker i min närhet.


Mitt val föll på Åh! som är en rökig påläggs"korv".


När jag tog korven ur förpackningen luktade det riktigt rökigt.
Såg ut som korv och jag blev överraskad av både konsistens och smak.
Visst kan det gå som korv. Kul med något som jag kan äta utan att få ont.
Kommer absolut köpa och prova en annan produkt från Astrid och aporna.


Efter frukost körde (övningskörde) Maja mig till banken och affären.

När vi kom hem övade vi på avståndsbedömning vid backning.

Med hjälp av Majas gamla madrass som fortfarande inte hamnat på soptippen.

Tänkte det var bra att använda den istället för något som kan skada bilen.

Jag gjorde det inte lätt för henne eftersom madrassen faktiskt försvann helt ur synfältet.

Testade själv och jag lyckades ganska bra men inte perfekt.

Maja tyckte det var kul att prova på. Lära sig var bilen finns.


Max lagade ingen mat. Han glömde. Så när gubben kom hem och gapade fick jag snabbt beställa pizza. Där fick jag för att KBT-terapeuten tyckte att jag skulle sluta laga mat och lära familjen va ta eget ansvar.

Lite skrikande och skällande räckte för att jag skulle ge mig.

Men som han också sa:
- Efter att gjort på ett sätt i över 20 år så måste du räkna med bakslag.

Imorgon lämnar jag familjen och åker på date med Ulrika. En dag på stan med shopping (fönstershopping för mig) och lång lunch.

Dagens klokhet


"Att vara medveten om att man är omedveten om fakta är ett stort steg mot kunskap."

torsdag 19 februari 2015

Magda är dagens kock


Nästan samma sak som igår. Men inte riktigt. Jag fick stekta vegobitar från Anamma med lite tacokrydda. Till det grönsaker och hummus.


Magda visste direkt vad hon skulle laga när det var hennes tur att fixa middag. 

- Jag vill laga kycklingtortillas. Sånna som Laila brukar laga. 

Jag fick ringa till Wilma och fråga hur hennes mamma brukar laga rätten Magda menar. 

Jag handlade hem allt men Magda fick göra jobbet. 


På Coop hittade jag fajita och tacokrydda som kändes bättre att köpa än den vi brukar ha. Märket är Spicemaster och kostade 20 kronor för två förpackningar.


Inga tillsatser, inga E-nummer, inget salt. 100 % Kryddor och ekologiskt låter super.


800 gram kycklingfilé
1 dl soltorkade tomater
1 påse fajitakrydda
400 gram creme fraiche
4-5 dl riven ost
tortillabröd

Strimla/dela kycklingfile,
Stek.
Hacka soltorkade tomater.
Tillsätt tomater, fajitakryddor och vatten. Låt vattnet koka bort.
Blanda ihop creme fraiche och lite mer än hälften av den rivna ost.
Vänd ner kycklingen.
Fördela kycklingen på tortillabröd och vik ihop.
Placera paketen på en ugnsfast form och strö riven ost över.
Gratinera i 220 graders ugn tills osten smält något och bröden fått lite färg.


I morgon är det Max tur. Undrar vad det blir till middag.

Dagens klokhet


"Ett hjärta fullt av glädje ser 
på allt med glädje. 
Ett hjärta fullt av bedrövelse ser på allt med bedrövelse."

onsdag 18 februari 2015

Maja är dagens kock


Jag älskar Jelly Bean men när jag försöker undvika animaliskt har jag försökt undvika Jelly Bean. Jag har fuskat och har haft dåligt samvete över det. Mycket dåligt men Jelly Bean är min svaghet.

Efter tips om att Jelly Bean faktiskt fanns utan gelatin blev jag glad. Än fanns det hopp för mänskligheten.

Tänkte att det säkert skulle bli svårt att hitta men i vår lokala butik fanns det. Gissa om jag blev glad och självklart köpte jag en liten påse.

När man kan njuta med gott samvete är det mycket godare.

Visst, jag försöker att inte äta godis eller socker överhuvudtaget men jag tror inte på förbud. Bättre att vara ärlig och jag erkänner att min svagheter är Jelly Bean.


Andra dagen i trafiken och Maja är mycket lugnare. Det är mycket att tänka på och igår var hon lite överväldigad.

Idag tränade vi parkering i ruta på samma tomma parkering som igår men vi satte ut konservburkar som fick liknas vid bilar. Lika bra testa innan man släpps in på parkering med andra bilar.

Andra gången vi övningskörde idag fick Maja skjutsa Max till affären och hämta Magda vid bussen. Gick jättebra och Max berömde lillasyster för hennes körning. Maja växte nog några centimeter.


För att underlätta för mig och för att göra familjen mer självgående har jag bestämt att det är samarbete som gäller. Vill du äta så får du hjälpa till eller laga din egen mat.

Som ett första försök gör vi så att vi lagar mat varannan dag. Funkar inte det så kommer jag sluta laga mat hemma. Totalt.

Men först försöker jag med att resonera och förklara innan hårda straff utdelas.

Maja beslöt att onsdag var hennes dag och att hon skulle servera taco. Jag fick vegansk taco med färs från Anamma.

Magda hjälpte till lite motvilligt när jag förklarade för henne att om hon hjälper Maja så kan hon be Maja om hjälp när hon lagar mat. För i morgon är det hennes tur att stå för maten.


Hoppas att detta fungerar annars kommer ni att få se en ganska matfattig matblogg tills familjen tagit sitt förnuft till fånga. Tuff kärlek.

Måste för att överleva själv. Måste för att lära mina barn och min man hur saker och ting fungerar. Måste för framtida äkta hälfters skull.

Dagens klokhet



tisdag 17 februari 2015

Vegansk grönsaksröra med halloumi


En rätt som kan serveras på många sätt. Familjen åt den som varma grönsaker till pasta och korv. Jag åt halloumi till och rätten blev vegetarisk. Med vegansk pasta till har du ytterligare ett sätt att servera rätten.

1 aubergine
2 rödlök
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
400 gram konserverade hela tomater
1 msk ekologisk grönsaksbuljong pulver
2 dl vatten
400 gram kokta stora vita tomater
1 kruka persilja
1 kruka timjan

Dela auberginen i mindre bitar ca 2*2 cm.
Dela lök i liknande storlek.
Stek lök och aubergine tills löken blir mjuk.
Pressa ner vitlök.
Tillsätt tomaterna.
Krydda  med socker, salt och svartpeppar.
Tillsätt vatten och buljongpulver,
Låt puttra i 5-15 minuter.
Skölj av bönorna och låt dem rinna av.
Grovhacka persiljan och försök att bara använda timjanbladen.
Vänd ner bönorna försiktigt och låt de bli varma.
Blanda ner örterna.

Servera.