Sidor

onsdag 24 augusti 2016

Panerad torskfilé med klyftpotatis och äpplelröra



Igår var det tisdag och på tisdagar försöker vi servera fisken. Det står i matkassen att om fisken inte tillagas senast tisdag ska den frysas. Matkassen kommer efter 16 på måndagar så den dagen brukar vi tillaga något snabbt. Oftast finns det en rätt i kassen som går extra snabbt att laga.

Familjen åt torsk medan jag åt en zucchinibiff från frysen. Dags att göra en ny sats eftersom det bara finns en biff kvar i frysen.
Panerad fisk och klyftpotatis har jag flera recept här i bloggen så därför kommer bara receptet på äppelröran. Riktigt god.

Jag åt alltså inte vegansk igår eftersom jag accepterade både yoghurt och honung.

Till maten serverades förutom klyftpotatis också tunt strimlad rödlök, gurka, morotstavar och citronklyftor.


1 rött äpple
1/2 gurka
2-3 dl turkisk yoghurt
1 msk grovkornig senap
1 tsk honung
1/2-1 krm svartpeppar
2 krm salt

Riv äpplet.
Dela och kärna ur gurkan.
Tärna gurkan i små bitar.
Blanda ihop yoghurt, senap, äpple och gurka.
Smaka av med honung, salt och socker.

tisdag 16 augusti 2016

Enkel fiskgratäng



Dagens middag ur matkassen var en väldigt enkel och snabblagad fiskgratäng som enligt gubben och de som åt var väldigt god.



600 gram torskfilé
1/2 röd chili
1/4 solovitlök
2-3 salladslökar
2 dl creme fraiche
1 msk kyckling- eller grönsaksfond
1/2 dl vatten
ca 2 dl riven ost
salt
vitpeppar

Finhacka vitlök och chili.
Strimla salladslök. Även det gröna så långt löken är fin.
Blanda ihop vitlök, chili, salladslök och creme fraiche.
Smaka av med knappt 1/2 tsk salt och 1 krm vitpeppar.
Dela fisken i portionsbitar och lägg i smord ugnsfast form.
Salta och peppra.
Ställ in i 200 graders ugn i 5 minuter.
Häll av eventuell vätska som släppt från fisken.
Bred ut creme fraiche röran över fisken.
Strö riven ost över.
Gratinera igen i 200 graders ugn i 13-15 minuter.

Servera med kokt potatis, sallad och gröna ärtor.

Iskaffe



Det blev lite sol trots allt. Såg väldigt mörkt ut ett tag och det kom också några droppar. Nu har nog termometern kommit upp till 20- strecket.

Medan potatisen kokar njuter jag med en iskaffe och några sidor i min bok. Just nu läser jag Kazuo Ishiguro When we were orphans".

Kazuo Ishiguro föddes i Nagasaki, Japan 1954 men flyttade till England vid 5 års ålder.

Iskaffe:
Spara kaffe som blir över och frys in. Jag använder fryspåse och en tratt. Perfekt istället för att bara hälla ut i vasken.
Fyll upp ett glas till hälften med kaffe som du låter kallna.
Eftersom fryst kaffe blir beskt tillsätter jag lite vaniljsyrup (1 msk till ett stort kaffeglas). Min kommer från Espresso House. Du kan använda vilket sötningsmedel du gillar bäst.
Fyll sedan upp glaset med kaffeisbitar och en skvätt mjölk. Jag använder mig av iKaffe från Oatly (havre) eftersom jag undviker animaliska produkter.
Rör runt och njut.


måndag 15 augusti 2016

Vegansk "ägg"sallad


Jag inspirerades av en Youtube-kanal för att göra denna rätten. Tyvärr kan jag inte hitta kanalen igen så jag kan inte ge ära till den som förtjänar det.
Gott var det och till och med gubben gillad den falska äggsalladen.

- Det smakar ju som ägg, var hans kommentar.

2 dl kokade kikärtor
2 dl kokade stora vita bönor
1/2 dl vegansk majonnäs
1 msk kapris
1/2 citron (saften)
1 - 2 salladslök
Ca 1 tsk färsk dill
1/4 tsk paprika
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk havssalt
1 krm svartpeppar

Mixa alla ingredienserna i en mixer eller använd en stavmixer.
Det ska vara lite bitar och inte helt slätt.

Servera med bröd (gärna mörkt eller tunnbröd om du ska göra wrap) grönsallad, skivad tomat, skivad inlagd gurka, tunna morotstavar, paprikastrimlor, rädisor, alfalfagroddar, dillkvistar och andra tillbehör som du gillar.



Håller några dagar i kylskåp.

Frukost



Tänk, jag har faktiskt brutit en avsky mot havregrynsgröt som jag haft sedan barnsben. Den där gröten växte i munnen på mig och magen vändes.

Idag ser jag till och med fram emot gröten. Jag ser faktiskt till och med fram emot att äta frukost överhuvudtaget.

Just nu är det varm havregrynsgröt som gäller. Jag gör den i micro och toppar med frysta hallon, sirap och havremjölk.

1 dl havregryn
2 dl havremjölk (mjölk)
nypa salt

Blanda allt i en djup tallrik. Kör i micro på full effekt i 2 minuter.
Låt stå lite. Är väldigt varmt.
Ta ur tallriken från micro.
Blanda runt.
Tillsätt hallon. De tinar snabbt.
Ringla lite sirap över och tillslut lite havremjölk (mjölk).
Njut!

För min del med en kopp kaffe med iKaffe.

2015 mot 2016

Vid den här tiden förra året var jag på sluttampen med att jonglera två olika jobb. Livet var på topp. Jag var visserligen sliten men kände mig glad och otroligt motiverad.

I år är jag på sluttampen av en längre tids sjukskrivning och ska i slutet av denna veckan påbörja resan tillbaka till jobb. Sakta ska jag kliva från 25 % jobb upp till att i oktober börja jobba heltid igen.

Jag vill, jag vill så otroligt gärna klara av det men jag inser att det kommer att kosta. Jag är absolut inte redo att jobba. Varken fysiskt eller psykiskt är jag tillräcklig stark för att orka. Mitt hopp ligger till min jävlaanamma och att jag faktiskt har ett slutdatum. Projektet jag jobbar i går slutar siste december för att sedan under ytterligare två månad helt avslutas och slutredovisas.

Vad som händer sedan vet jag inte och orkar faktiskt inte heller tänka på. Jag ska satsa på att ta mig till jobbet på torsdag och kämpa. En dag i taget.