måndag 31 oktober 2016

Produkttest - Julmust och pepparkakor



När dottern kommer hem med ekologisk julmust från Nygårda passar vi på att testa pepparkakorna som kom i Smakbox - Matresa.

Jag brukar inte dricka julmust. Avskyr känslan av att det växer i munnen. Denna julmusten gillade jag däremot. Gubben sa att han inte uppskattade den eftersom den inte var kolsyrad. Tänk vad olika man är.

Nyåkers pepparkakor är ekologiska och Krav-märkta.
Jag gillar dem verkligen och de smakar pepparkaka utan den konstiga eftersmak som jag upplever att vissa andra har. Besk och konstlad är hur jag beskriver den smaken. Dessa pepparkakorna däremot var väldigt goda. Kommer absolut att köpa dem igen.
Betyg: 5/5

Ingredienser: vetemjöl, socker, vegetabiliskt fett (palm, raps), sirap, bakpulver (E500), nejlika, kanel, ingefära, emulgeringsmedel (E322), naturlig arom, salt.


Oktobers lästa böcker




Än är jag inte uppe i min normala, innan utmattningssyndrom, läshastighet. Långt kvar men jag är så lycklig över att det förutom fyra böcker på engelska även ligger tre böcker på svenska i högen. Känns så bra att kunna läsa på svenska igen. Vissa dagar går det sämre men jag kämpar på.

Per Wahlöö - Stålsprånget
Stephen Chbosky - Wallflower
Jo Nesbo - Fladdermusmannen
Jim Lewis - Why the tree loves the axe
Graham Swift - Tomorrow
Maya Angelou - Even the Stars Look Lonesome
Kaye Gibbons - Ellen Foster

Dagens klokhet



söndag 30 oktober 2016

Finax Urkraft Granola



Idag testar jag granolan som kom i Smakbox - Matresa. Jag åt granola ovanpå soygurt. Min första reaktion var att den var smulig. Andra granola som jag testat har varit mer större klumpar. Men jag anser inte att Urkraft är dålig för det. Snarare annorlunda. Jag gillar verkligen den. Inte för söt utan precis lagom. Kommer verkligen att njuta av förpackningen och troligtvis köper jag en när denna är slut.

Betyg 4/5

Urkraft Granola från Finax är glutenfri och smaken är physalis, svarta vinbär och linfrö.

Ingredienserna är hirsflingor, havregryn, flerkornsflingor (ris, majskli, socker, inulin, fruktos, salt) teff-flingor, rostadeboveteflingor, oligofruktos, rapsolja, linfrö (6,5 %), svartvinbärsbitar, koncentrerad fruktpuré (äpple, svarta vinbär) koncentrerad juice (äpple, fläderbär), vetefiber, geleringsmedel (pektin), naturlig arom, socker, torkad physalis (4 %) (physalis, ananassirap, ananasjuicekoncentrat), rismjöl, vaniljsocker (socker, vanilj), salt.

Finax Urkraft Granola är rik på fiber, låg andel mättat fett och en källa till mineraler och B-vitaminer (zink, vitamin B12 när magnesium)

Thaisoppa med strimlad bog




Idag bjuder jag familjen på den sista rätten från matkassen. Var rädd att gubben skulle gnälla.

-Soppa blir man inte mätt av.
- Chili är starkt.
- Jag gillar inte sojabönor.

Men konstigt nog åt han utan att klaga. Möjligtvis lite pip om att det var starkt och varmt. Två stora tallrikar åt han i alla fall. Oskar åt och sa att det var gott. Majas portioner är inte stora men hon tog i alla fall två gånger.

Själv värmde jag en biff från frysen och lade till lite annat grönt. Lade undan några av sojabönorna från familjens soppa och värmde dem i lite vatten 1 minut i micron. Har blivit väldigt förtjust i tofeta. Oliverna var slut så jag toppade med lite kapris istället.



1 liten gul lök
1/2 solovitlök
1/2 röd chili
1 citrongräs
1 1/2 msk grön currypasta
1 liter vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver
1 lime
3 msk fisksås
400 gram morötter
1/2 purjolök
1 burk thai kokosmjölk
1 paket sojabönor (frusna)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Hacka lök, vitlök och chili fint.
Krossa citrongräs. Lägg mellan två skärbrädor och banka loss lite. Få ut aggressioner.
Fräs lök, chili och currypasta i cirka 2 minuter.
Tillsätt citrongräs, vatten, fond, pressad lime och fisksås.
Låt koka i cirka 10 minuter.
Skala och skär morötter i slantar.
Skiva purjolök.
Strimla köttet.
Bryn kött och krydda med salt och svartpeppar.
Tillsätt kokosmjölk i soppan och låt koka ihop i cirka 5 minuter.
Tillsätt grönsaker, sojabönor och kött.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Plocka upp citrongräset.
Servera.

Dagens klokhet



lördag 29 oktober 2016

Rostade kikärtor



- Vegetarian? Äter du inte kött alls?
- Nej, jag äter inget kött. Inte fisk eller ägg heller. Jag försöker undvika mejeriprodukter också.
- Men hur får du då i dig protein. Du måste äta kött. Eller i alla fall fisk.

Gissa om jag är trött på det resonemanget. Gubben har kört med det länge och jag lyckas inte att övertala honom att man kan få i sig protein på andra sätt. Tycker faktiskt att det
är konstigt eftersom han som tidigare kroppsbyggare varit väldigt insatt i mat.

Rekommendationen i de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) är att 10-20 procent av kalorierna vi äter bör komma från protein. Det motsvarar cirka 50-60 gram protein per dag.

Det är bara personer som äter mycket ensidigt, eller som har ett mycket lågt energiintag, som riskerar proteinbrist.

Enkelt sagt behövs protein behövs för att bygga upp och underhålla kroppens celler och organ. Visst är kött och mejeriprodukter riktigt bra proteinkällor, men det finns en rad vegetariska livsmedel som också ger rikligt med protein.

Kikärtor till exempel. 100 gram torkade kikärtor innehåller 20 gram protein och dessutom en rad olika vitaminer och mineraler.

Jämför du med lika mycket (100 gram) av animaliska produkter får du i dig protein enligt följande: kyckling 22 gram, nötkött 22 gram, fläskkött 19 gram, lax 18 gram och ägg 12 gram.

Jag älskar kikärtor. Kikärtor har sitt ursprung i Mellanöstern och passar på grund av sin milda smak fint i flera olika rätter. Jag äter dem helst som de är men det finns så mycket som man kan tillaga med dem.

Förutom falafel (kikärtsbollar) är jag väldigt förtjust i den veganska "ägg"salladen som du hittar här. Idag rostade jag kikärtor i ugnen och kryddade med paprikanpulver. De är farligt goda. Går att äta som snack men är också fantastisk som proteinkälla i sallader eller andra rätter.

2 burkar kikärter (à 400 g)
4 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt

Sätt ugnen på 225°C.
Spola av kikärterna och låt dem rinna av.
Skala och finhacka vitlöken.
Blanda vitlök, salt och olivolja.
  • Häll ärterna i en långpanna. Häll vitlöksolja över och rör runt. 
  • Rosta i mitten av ugnen 220 grader i cirka 15 minuter.
  • Vänd runt då och då.
    Ta ut och häll ut kikärterna på hushållspapper. 
  • Krydda med paprikapulver. 








Tonsilloperation



Magda har haft kronisk tonsillit i över ett år men nu är äntligen de äckliga mandlarna borta.

I mars gjorde vi ett försök med operation men Magda fick panikångest så vi fick avbryta.
Jag tyckte att jag hade förberett Magda på olika sätt. Vi var på besök på dagoperation och fick träffa en jättetrevlig sköterska. Hon var väldigt pedagogisk och tydlig. Magda fick hem ett bildmaterial som enkelt förklarade allt kring operationen. Men när det var dags för operation så fick Magda panik. Det var den enda delen som jag inte noggrant förberett. Vi hade aldrig varit inne i själva rummet. Trots att jag hade berättat att det skulle vara andra där som också hade eller skulle opereras blev Magdas reaktion stark. Det gick inte på några sätt att få Magda att gå med på operation. Därefter har vi fått vänta på en ny tid.

Denna gången var vi återigen på dagoperation och hälsade på. Trodde inte att man kunde få en mer pedagogisk sköterska än henne vi träffade första gången men den vi träffade denna gången var super. Hon betonade för Magda att det var Magda som var viktig. Att de ville göra allt för att Magda skulle må bra. Denna gången kändes det ännu bättre.

Så kom då dagen för operation och sköterskan som tog emot Magda var världens bästa. Vilken fantastisk personal som jobbar på dagoperation.

Magda slapp komma in i rummet där andra patienter fanns. Vi fick sitta i ett litet väntrum med soffa och tv. Hon tog sig tid att ta reda på vad som är bäst för Magda. Hur Magda vill ha det och hur vi skulle göra för att lyckas denna gången.
Kirurgen Åke kom ut och presenterade sig för Magda. Han tog sig tid att sitta ner och prata med henne. Syntes snabbt att Magda fick förtroende för honom. Efter alla dessa år har jag blivit ganska duktig på att läsa av Magdas reaktioner. När hon nästan omedelbart besvarade ögonkontakten insåg jag att detta skulle bli bra.
Magda behövde inte byta om utan fick ha sina egna kläder på under hela tiden. Hon fick extra lugnande och när personalen kom för att hämta henne var hon redan riktigt groggy.


Jag fick ta på mig skyddskläder och följa med ändå in i operationssalen. Inte förrän Magda sov lämnade jag salen. Efteråt har Magda berättat att hon inte ens mindes att hon lagt sig i sängen.

Jag och Simon gick ner till cafeterian och åt frukost. När vi väl var tillbaka hade Magda rullats in på uppvaket. Det tog en stund innan hon vaknade till och det var lite jobbigt att vara hjälplös när min lilla flicka ligger där  trots att jag visste att hon mådde bra.


Magda var och är väldigt ynklig. Stackaren har ont och är ledsen över att inte kunna äta. Hon ligger och planerar en ätardag. Frukost - kinamat, lunch - sushi och efterrätt - MCDonalds. Hon är verkligen pappas flicka. När gubben låg i matförgiftning låg han och lusläste pizzamenyn och gjorde liknande planering.

Försöker få i Magda mycket dricka och jag har köpt proteindryck (Propud) på Maxi och klar näringsdryck (Fortinel) från apoteket. Gjort söt iste som svalkar. Isglass är också bra att ta till.

Smärtstillande äts enligt ett noggrant schema och jag har upptäckt att när smärtstillande börjar avta blir Magda pipig och gnällig. Hon klagar inte över att hon får mer ont så det är skönt att ha en personlighetsförändring att titta efter. Magda klarade av att svälja tabletter direkt eftersom hon avskyr flytande medicin. Hellre tvingade hon i sig tabletter.

Jag försöker få henne att vila mycket. Det är inte det enklaste med ett adhdmonster. Just nu ligger hon nerbäddad i soffan och tittar på tv. Ibland somnar hon till och det är bara bra. Tycker att Magda ska vara riktigt stolt över sig själv. Hon gjorde ett enormt jobb. Jag tackade både kirurgen och sköterskan för ett fantastiskt bemötande. Fantastiska människor som verkligen ser människan. Tänk om psykiatrin kunde vara lika förstående.

Dagens klokhet



torsdag 27 oktober 2016

Dagens klokhet


"It's in the interludes between 
being in company that
we talk to ourselves. 
In the silence 
we listen to ourselves. 
Then we ask questions of ourselves. 
We describe ourselves to ourselves, 
and in the quietude we may even 
hear the voice of God."

Maya Angelou

måndag 24 oktober 2016

Köttfärslimpa med ugnsstekta rotsaker och svampsås



Riktigt god svampsås. På snudd att den går att dricka i glas.

Familjen åt köttfärslimpa medan jag stekte en vegetarisk burgare "chicken-style".

Servera med gröna blad eller en sallad.

Köttfärslimpa:
600 gram fläskfärs
1 dl vatten
1 dl ströbröd
1 ägg
1/2 tsk salt
3/4 krm svartpeppar

Rotsaker:
1 kg potatis
350 gram morötter
olja
3/4 tsk salt
1 krm vitpeppar

Svampsås:
1 liten gul lök
1/4 solovitlök
200 gram champinjoner
1- 2 msk vetemjöl
3 tsk grönsaksbuljongpulver
1 tsk soja
1 dl grädde (iMat)
2-3 dl mjölk (havremjölk)
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Skala och dela potatis och morötter.
Lägg i en ugnsfast form.
Gnid in olja och krydda.
Stek i 200 graders ugn i 30-40 minuter.

Blanda vatten, ägg, ströbröd och färs.
Krydda med salt och vitpeppar.
Pensla en brödform med olja och tryck ut färsen i formen.
Grädda i ugnen i 30 minuter.
Lossa limpan från kanterna och stjälp upp på en skärbräda.
Skiva.

Hacka lök, vitlök och champinjoner.
Fräs några minuter.
Pudra över mjöl och tillsätt grädde, mjölk, buljong och soja.
Låt småputtra några minuter. Ju längre desto bättre.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Dagens klokhet



fredag 21 oktober 2016

Smakbox - Matresa


Denna smakbox heter Matresa. Väldigt kul att med Smakboxen få ta en resa runt jorden. Spännande! Värdet i boxen är 459 kr så man får verkligen mycket för pengarna.

Innehållet var några gamla kändisar men övervägande nyheter. Ska bli kul att testa.

Är du nyfiken på att själv testa Smakbox? Använd då min unika kod x63vwj så får du 10% rabatt på din första Smakbox.

I lådan fanns följande produkter som jag kommer att kommentera efterhand som jag eller familjen testar dem.

1) Rapsolja Krav - Gunnarshögs Gård

2) Caramel Sea Salt - Lindt

3) Urkraft Glutenfri Granola, physalis, svarta vinbär och linfrö - Finax

4-5) Superfood Drink Chia och Basil - Friya

6) Recovery Äpple/Rödbeta/Ingefära - Oatly

7) Spaghetti no 12 -De Cecco

8) Tom Kha Soup Kryddmix - Santa Maria

9) Kantarellchips - Svenska Lantchips

10) Coconut Milk Creamier - Santa Maria

11) Ekologiska Pepparkakor - Nyåkers

12) Asian Spices Korean BBQ Bulgogi - Santa Maria

13) Skumma Grisar - Konfekta

14-15) Middagskit Indian Tikka Masala och Indian Risotto - Knorr

16) Ekologisk Mjölkfri Dryck Dinkel - Spelt Dream

17) Teer 3-pack - Or Tea?

18) Vitamin Well Plus 002 - Vitamin Well

Bonusprodukt

19) Vår äppliga gröt med nypon och kanel - Alex och Phil

Dagens klokhet


torsdag 20 oktober 2016

Blomkål- och majssoppa



Idag har jag jobbat hemifrån. Detta gav mig möjligheten att laga mat till familjen i god tid. Så härligt att få stå vid spisen. Jag älskar att laga mat och orsaken till att vi har matkasse är tidsbrist. Brist på lust och inspiration är absolut inte anledningen.

Maten blev en soppa som jag ändrade till vegansk. Åt mig serverade jag tofu och åt familjen kotlett enligt receptet.


1 stor blomkål
1 stor burk majs
1 stor gul lök
15 dl vatten
4 msk grönsaksbuljongpulver
2 1/2 dl iMat (grädde)
1/2-1 tsk salt
1 krm vitpeppar

1 liten purjolök
450 gram kotlett
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Bryt blomkålen i buketter.
Häll av majs och finhacka löken.
Rosta grönsakerna i en kastrull på hög värme i olivolja i några minuter
Häll på grönsaksbuljongpulver, vatten och iMat (grädde).
Koka soppan i 15 minuter.
Mixa soppan.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Strimla kotlett tunt och stek några minuter.
Strimla purjolöken fint och blanda ner bland kotletten.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med ett gott bröd.

Dagens klokhet


söndag 9 oktober 2016

Blomkålsbullar




Mums!
Familjen åt grillkorv till medan jag testade dessa godingar.
Imorgon ligger några i matlådan tillsammans med kokt ris.


1/2 kg blomkålshuvud
1 dl vetemjöl eller kikärtsmjöl
1 krm bakpulver
1 msk chaifrö + 3 msk vatten (1 ägg)
1 tsk salt
1 tsk timjan
1 krm chilipulver

Skär bort blasten från blomkålen och riv resten grovt på ett rivjärn.
Blanda chiafrö och vatten.
Låt stå och svälla.
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
Tillsätt blomkål, kryddor och chiafrömixen.
Forma till bollar. (cirka 10 st)
Häll rikligt med olja i en stekpanna (ex. frityrolja, rapsolja) och låt bollarna friteras i ett 3-5 minuter på varje sida.

Servera med pommes frites, sallad och hummus.

tisdag 4 oktober 2016

Biffar med matvetegrönsaker och dijonsenapsås

- Matvete? Det är inte gott, sa gubben igår.
Irriterad svarade jag honom:
- Det struntar jag i. Matvete är bra för dig och jag serverar det i morgon.
Tror jag var ganska hård för gubben gubben tittade på mig men svarade inte.
Idag åt gubben utan att klaga. Rädd för kärringen?
Tror inte det. Orsaken var istället att matvetet inte serverades själv utan blandat tillsammans med grönsaker och kryddning.

Jag följde inte receptet från Veckans Middag till pricka. Lade till lite extra saker. Ska maten räcka till oss alla 6 behövs det lite matmagi.
Jag stekte sojafärs och kryddade med samma kryddor som det är i biffarna.
Kokade även 4 majskolvar som jag delat.
Maten räckte idag med.

600 gram blandfärs
1 ägg
1/2 dl vatten
1/2 dl ströbröd
1 tsk oregano
1 tsk rosmarin
1 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

6 portioner matvete
2 tomater
3 salladslök
1 röd spetspaprika
1 msk balsamicovinäger
3 msk olivolja/matolja
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Sås:
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 1/2 msk Dijonsenap
1/2 msk honung


Blanda ägg, vatten, ströbröd, oregano, rosmarin, spiskummin, salt och svartpeppar.
Låt svälla ett par minuter.
Blanda ner köttfärsen.
Forma till biffar och stek 3-4 minuter per sida.

Koka matvete enligt förpackningen.
Tärna tomaterna och paprikan.
Strimla löken.
Blanda igån dressingen och vänd ner grönsakerna.
När matvetet är färdigt vänder du också ner det.

Blanda creme fraiche, majonnäs, senap och honung.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Dagens klokhet



söndag 2 oktober 2016

Smakbox Nya Vanor 2 - del sju



Njuter av citronte, Digestivekex och aprikosmarmelad från Bonne Maman.

Aprikosmarmeladen fanns med i Smakbox Nya Vanor. Det är en marmelad gjord på 100 % naturliga råvaror och riktigt socker enligt traditionellt franskt recept.

Den var väldigt söt för min smak. Men den lilla burken på 30 gram räckte precis till 3 kex.

Är du nyfiken på att själv testa Smakbox? Använd då min unika kod x63vwj så får du 10% rabatt på din första Smakbox

Fiskbiffar med potatismos

Gubben klagade över att fiskbiffarna var torra.

- Äckligt med fiskfärs! Förstår inte varför man tar fin fisk och mal.

Suck!

Men nu var det fiskbiffar av fiskfärs som stod på menyn och det som serverades. Jag kan inte hjälpa att Veckans Middag skickat frusen fiskfärs. Jag kan inte heller hjälpa att min gubbe ratar fryst mat och bara vill ha färsk. Bortskämd!

Simon tyckte i alla fall inte att fiskbiffarna var äckliga så jag litar mer på honom.

Det skulle inte serveras någon sås till men jag vet att familjen vill ha det så jag slängde ihop en enkel dillsås.

Fiskbiffar:
600 gram fiskfärs
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1 citron (skalet)
1/2 tsk salt
2 krm citronpeppar
1/2 krm vitpeppar

Potatismos:
2 kg potatis
1-2 dl grädde
50-100 gram smör
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Sallad:
1 gurka
1/4 spetskål
3 msk olivolja
1 1/2 msk vitvinsvinäger
1-2 msk citronsaft
1 msk socker
1 1/2 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Sås:
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
2 msk hackad dill
2 krm salt
1 krm citronpeppar

Skala och koka potatisen.

Riv det yttersta skalet av citronen.
Blanda ägg, ströbröd, citronskal och fiskfärs.
Krydda med salt, vitpeppar och citronpeppar.
Låt smeten stå i 5 minuter.
Forma till biffar och vänd i ytterligare ströbröd.
Stek biffarna i smör tills de får gyllenbrun färg.
Lägg över de stekta biffarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Stek klart i ugn 180 grader i 15 minuter.

Blanda citronsaft, olivolja, vitvinsvinäger, socker, salt och svartpeppar.
Skala, kärna ur och skiva gurkan.
Strimla spetskålen tunt.
Blanda ner i dressingen.

Blanda ihop ingredienserna till såsen.

Mosa potatisen.
Tillsätt smör och grädde lite i taget.
Smaka av med salt och vitpeppar.


Dagens klokhet