Sidor

torsdag 15 februari 2018

Fläskytterfile med halloumiråraka och ajvarsås




Idag får familjen fläskytterfilé medan jag äter en vegansk burgare till. 
Magda rörde ihop såsen och var lite busig genom att göra lite hetare sås. Men inte så het så att gubben inte kunde äta.
Tyvärr hann gubben börja äta så bilden är på min tallrik. 
Jag serverade stekta champinjoner, suger snaps och tomarklyftor eftersom det var det som fanns i kylskåpet. En sallad hade också varit perfekt.

780 gram fläskytterfilé
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk japansk soja, glutenfri
1 msk agave sirap
2 klyftor vitlök

Blanda ihop ingredienserna till marinaden.
Häll marinaden i en påse tillsammans med fläskytterfilen.
Marinera i minst 10 minuter. Jag marinerade i 2 timmar.
Bryn fläskytterfilén på alla sidor så att den får en fin stekyta.
Lägg över filén i en ugnsfast form och sätt in i ugn 220 grader i 25-30 minuter eller tills filén har en innertemperatur på 68 grader.
Låt köttet vila en stund innan du skär upp det i skivor. 

400 gram halloumi
5 stora potatis
knappt 1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Riv halloumi och potatis.
Krydda med salt och svartpeppar och blanda väl.
Klicka ut smeten i ett stekjärn. Platta till med en stekspade och stek på medelvärme i 3-5 minuter på varje sida.

2 dl gräddfil 
1/2-1 dl Ajvar relish 
1/2 tsk
1 krm svartpeppar 

Blanda ihop ingredienserna till såsen. 
Smaka av med salt och svartpeppar. 

Servera fläskytterfile, halloumierårakor, ajvarsås och grönsaker.

onsdag 14 februari 2018

Skinkstek med äpple, champinjoner och lök


Jag har fått en slowcocker av mina föräldrar och som ett första test tillagar jag detta recept som jag hittade på www.crockpot.se . Har inte riktigt koll på hur slowcocker fungerar så det ska bli intressant att lära mig.

De säger att maten var riktigt god och gubben tyckte att jag skulle laga det igen.

1,2 kg skinkstek
1 gul lök, hackad
50 gram champinjoner
2 1/2 dl äpplejuice, koncentrat
1 dl äppelcider
2 1/2 dl vispgrädde
1 äpple
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Bryn steken runt om.
Lägg steken i slowcooker.
Krydda med salt och svartpeppar.
Hacka löken grovt och klyfta champinjonerna.
Stek löken och svampen tills det fått färg.
Tillsätt äpplejuice och cider.
Låt koka i stekpannan i 10 minuter.
Häll allt över steken.
Lägg på locket och koka på låg i 5-6 timmar  eller tills köttet har en innertemperatur på 75 grader.
Ta upp köttet ur grytan.
Klyfta äpplet.
Tillsätt grädde och äpple.
Rör om och lägg tillbaka köttet.
Låt koka i 30 minuter på hög.
Ta upp steken och skär det i skivor.
Sila av såsen och red den om så önskas. Tillsätt i så fall såsen i en gryta med lite maizena utrört i vatten.
Låt koka upp och smaka av med salt och svartpeppar.

Servera skinkstek med kokt potatis, champinjon/äpple/lökröra och sås.

tisdag 13 februari 2018

Lax med kall sås - pankopanerad tofu



Jag och Magda äter pankopanerad tofu medan övriga äter ugnsbakad lax.

Alternativet till fiskpinnar var väldigt gott.

Jag ger er recept på två såser. Ett veganskt alternativ och ett animaliskt.

700 gram lax
1/2 tsk salt
1-2 krm citronpeppar

Smörj en ugnsfast form och lägg i laxen.
Salta och peppra.
Stek i mitten av ugnen i 170 grader i 20 minuter.

400 gram Tofu
2 msk soja
1 msk citronsaft
1 dl mjöl
1 dl vatten
Panko
1/2 salt
2 krm citronpeppar

Dela tofu i mindre bitar.
Blanda ihop soja och citronsaft.
Marinera tofu i soja/citron i 30 minuter.
Vispa ihop mjöl, vatten, salt och citronpeppar .
Vänd tofu i mjölet.
Vänd därefter i panko.
Låt vila en stund så att mjölet stelnar innan du steker dem gyllenbruna.

Vegansk dillsås
3 dl naturell yoghurt eller iFraiche
1/2 dl vegansk majonnäs
1 msk citronsaft
1 dl Bostongurka
1 bubbla dill
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Kall fisksås
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
1/2 dl majonnäs
1 bubbla dill
1 dl Bostongurka
1 msk citronsaft
1/2-1 tsk salt
1/2-1 tsk socker
1 krm svartpeppar

Finhacka dill och blanda ihop alla ingredienser.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Låt stå kallt innan servering.

Servera lax/tofupinnar med kokt potatis, kall sås, grillad hjärtkål och rårivna morötter.

måndag 12 februari 2018

Kyckling i ajvar relish och syrad grädde


Familjen åt kyckling medan jag gjorde en vegansk variant med tofu och iMat. Riktigt gott. 

4 kycklingfiléer
1 dl ajvar relish
1/2 dl vatten
2 dl syrad grädde (30 %)
1 dl valnötter
1/2 kruka persilja
1/2 tsk salt 
1 krm svartpeppar 

Skär kycklingen i mindre bitar.
Bryn runt om och lägg över i gryta.
Tillsätt ajvar, vatten och grädde. 
Låt sjuda i 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Hacka persiljan och vänd ner. 
Hacka nötterna grovt och strö över grytan.

Servera med ris och sallad.

Vitkålssoppa




1 liten vitkål (cirka 1 1/2 kg)
1 gul lök
1/2 solovitlök
6 morötter
4 stora potatisar
3 msk tomatpure
1 msk agave sirap
2 liter vatten
3 msk grönsaksfond
1 gul paprika
1 bubbla persilja
salt
svartpeppar

Skala och dela vitkål, lök, potatis, morötter i mindre bitar.
Fräs vitkål, potatis, morötter, lök i en stor kastrull.
Pressa ner vitlök.
Rör om då och då.
Pressa ner tomatpuren och rör om.
Tillsätt vatten och grönsaksfond.
Låt sjuda i 15 minuter eller tills alla grönsaker är mjuka.
Strimla paprikan och tillsätt i soppan några minuter innan soppan ska serveras. Koka inte paprikan för länge.
Smaka av soppan med salt och svartpeppar.
Hacka persilja och vänd ner vid serveringen.

Servera med ett gott bröd.

onsdag 7 februari 2018

Lins- och bönchili


Hittade ett recept på ICA och var bara tvungen att testa. Självklart har jag ändrat det så att det passar min familj. Fast gubben klagade ändå på att det var för starkt. Kleins! 

2 gula lökar
1/2 - 1 solovitlök
1 gul paprika
1 msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1/2 dl tomatpuré
1 förpackning krossade tomater
2-4 dl vatten 
2 dl iMat (havregrädde)
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 1/2 dl gröna linser
1/2 dl japansk soja
2 lagerblad
1/2 tsk sambal oelek (kan uteslutas)
1 förpackning kokta kidneybönor
1 förpackning kokta stora vita bönor
1 liten förpackning majskorn
salt

Skala, dela och hacka lök och vitlök. 
Dela paprika i mindre bitar.
Fräs lök och vitlök i 5 minuter utan att det tar färg.
Tillsätt paprika, paprikapulver, spiskummin och tomatpuré, låt fräsa ytterligare ett par minuter. 
Tillsätt krossade tomater, vatten, iMat, buljongpulver, linser, japansk soja, lagerblad och sambal oelek. 
Låt koka med lock på medelvärme ca 15 minuter. Linserna ska vara mjuka men inte kokat sönder. Rör om då och då.
Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
Tillsätt bönor och majs i grytan.  
Låt koka ytterligare ett par minuter. 
Smaka av med salt och eventuellt mer sambal oelek.

Servera med ett gott bröd.