Sidor

måndag 24 december 2018

Fläskfilégryta med svamp och timjan

När hälften av barnen kommer hem på middag blir det mycket mat. Idag bjöd vi även in min mamma. Så totalt räckte grytan till 6 personer. Detta blev en gryta som uppskattades av familjen. Passar både till vardags och fest. Jag serverade med kokt potatis men klyftpotatis hade också passat.

2 fläskfilé a' 500 gram
2 gul lök
500 gram champinjoner
1 msk kalvfond 
1 msk kantarellfond
3 dl grädde
2 dl vatten
1 1/2 dl vitt matlagningsvin
2 msk soja
3 tsk torkad timjan
1 tsk salt 
2 krm svartpeppar

Skär filén i medaljong och bryn.
Lägg över i gryta.
Skala och strimla lök. 
Klyfta svamp och stek tillsammans med löken. 
Lägg över i gryta.
Koka ur stekpannan med vatten och häll i grytan.
Tillsätt fond, grädde, soja och matlagningsvin. 
Smaka av med timjan, salt och peppar. 
Låt småkoka i 10-20 minuter. 
Red eventuellt med maizena utrört i vatten. 

Servera med kokt potatis, kokt morötter och sallad. 

lördag 8 december 2018

Back to basic - brunsås

Att göra sås är inte så svårt men många tycker att de alltid misslyckas. Jag har ett basrecept som jag alltid använder. Sedan beror det på vilken maträtt jag lagar och vilken kryddning jag vill använda. Basen är alltid densamma.

5 dl vätska
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk fond/buljong
1/2 - 1 msk kinesisk soya
salt
svartpeppar

Vätska är oftast en kombination med steksky/kokspad, mjölk och grädde. Allt beror på vad jag har hemma. Det går att göra sås på enbart vatten men det är inte alls lika gott. Oftast delar jag upp mängden 3 dl mjölk, 1 dl grädde och 1 dl steksky/kokspad.

Har du inte Maizena majsstärkelse så går det utmärkt med vetemjöl. Det viktiga är att du rör ut stärkelsen/mjölet i lite vätska innan du häller det i den varma vätskan. Det går utmärkt att ha i stärkelsen/mjölet innan du börjar koka upp men tänk på att röra så det inte bränns i botten.

Fond/buljong använder jag oftast kalvfond. Den gillas mest av min familj. Ska jag också äta samma sås så använder jag grönsaksbuljongpulver.

Kinesisk soya (svamp ) är också den soya som vi gillar bäst. Mängden beror på hur ljus eller mörk jag vill att såsen ska vara. Denna soya är ganska salt så tänk på det när du kryddar.

Oftast räcker det utmärkt att bara använda salt och svartpeppar som kryddning. Ibland en nypa socker eller gele/sylt. Hur salt såsen blir beror på hur mycket salt det är i steksky/kokspad, fond/buljong och soya. Smaka dig fram.

Vill du krydda såsen mer? Använd de kryddor som du hade på det du stekte/kokte. När du är säker på din sås kan du experimentera med andra kryddor som kompliterar eller förhöjer maträtten.

Jag låter ofta såsen stå och småputtra ett bra tag. Den blir godast så.

fredag 7 december 2018

Back to basic - ugnsgratinerad falukorv



Falukorv behöver man inte krydda eftersom den redan är färdigkryddad (salt, lök, cayennepeppar, muskot och ingefära) egentligen handlar det om att få korven varm och aptitlig.

1 falukorv 800 gram
1 stor gul lök
senap
ketchup 
riven ost

Ta bort plastskinnet runt korven.
Skär skåror i korven och lägg i en ugnsfast form.
Riv ost.
Stick ner ost i skåror i korven. Jag brukar lägga ost i varannan skåra så det inte blir så mycket ost.
Ringla senap och ketchup över korven.
Skala och skär löken i klyftor.
Fördela i ugnsformen.
Om du vill kan du ringla lite smör eller olja över men jag tycker inte det behövs.
Gratinera i 220 graders ugn i cirka 20 minuter eller tills den fått färg.

Ugnsgratinerad falukorv kan varieras eftersom det finns olika sorters senap, ketchup och ost. Gillar man styrka kan man använda Sriracha.

Tillsammans med falukorven lägger jag bara lök men du kan lägga i eller lägga mellan skårorna:
  • svamp
  • äpple
  • rödlök
  • färsk tomat
  • soltorkad tomat
  • paprika
  • linda in falukorven i bacon.
Svärmor häller krossade tomater över sin ugnsgratinerade falukorv.

Jag serverar potatismos till men andra tillbehör kan vara:

  • pasta 
  • kokt potatis 
  • klyftpotatis 
  • pommesfrites 
Vilka grönsaker som du serverar till bestämmer du själv. Jag hade kokta morötter och stekt champinjoner. Givetvis severades också brunsås, lingon och inlagd gurka till.

torsdag 6 december 2018

Back to basic - köttfärssås



Köttfärssås finns det nog lika många varianter som det finns kockar. Jag har ett basrecept som jag använder och när man bemästrar det kan man leka med andra ingredienser.

600 - 700 gram färs
1 gul lök
1/2 - 1 solovitlök
1 burk/förpackning passerade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk ketchup
3 dl vätska
1/2 - 1 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
1 msk oregano

Hacka löken fint.
Bryn lök i en gryta.
Låt löken bli lite genomskinlig.
Tillsätt färsen och stek den smulig.
Pressa ner vitlöken.
Tillsätt passerade tomater, vätska, tomatpuré och ketchup.
Låt koka upp.
Krydda med salt, svartpeppar och oregano.

Nu är köttfärssåsen färdig att äta men jag tycker den blir godare om den får stå och småputtra ett tag. Oftast lagar jag köttfärssåsen först så att den står och småputtrar medan pastavattnet kokas upp och spagetti kokat klart.

Servera med kokt spagetti och en grönsallad.

Färs:
Jag använder oftast blandfärs men nötfärs går också utmärkt. När jag har nötfärs så låter jag alltid köttfärssåsen puttra i minst 30 minuter.

Vätska:
Mjölk eller grädde. Beroende på hur du vill ha det. Jag använder 1 dl grädde de gånger jag har grädde hemma. Annars blir det bara mjölk.

Andra ingredienser:
I köttfärssås kan man tillsätta väldigt mycket. Ett perfekt sätt att få i familjen mer grönt. Här kommer några tips:


  • stekt bacon
  • soltorkade tomater
  • färska tärnade tomater
  • finhackade/rivna morötter
  • finhackad selleri 
  • inlagd paprika 
  • inlagd vitlök
  • hackad inlagd gurka/Bostongurka
  • ost
  • Dijonsenap
  • rött vin
Har vi köttfärssås så MÅSTE vi ha spagetti enligt gubben. Givetvis kan man äta annan pasta till. Jag vet någon som äter potatis och potatismos till sin köttfärssås. 

Överbliven köttfärssås kan bli:
  • lasagne  
  • moussaka
  • topping på pizza
  • fyllning i pirog 
  • fyllning i crêpes 
  • fyllning i tortillia 
  • soppa
Varför inte  en snabblunch genom ha köttfärssås som pålägg på smörgås och gratinera med lite riven ost. Servera med rårivna morötter.

Ett sätt att spara pengar och tid är att göra en stor stas med köttfärssås som du sedan fryser in. Som du ser kan köttfärssås inte bara vara en pastasås utan användas till många rätter. 

onsdag 5 december 2018

Back to basic - skinkstek



En enkel skinkstek är ett bra sätt att göra  middag. Har du bara lyckats med att lära dig att tillaga en skinkstek kan du sedan experimentera med kryddning och tillbehör.

Idag serverar jag skinksteken med ugnsstekta rotsaker och brunsås. Kokt potatis hade passat bra. Varför inte klyftpotatis med grönpepparsås? Det är bara din fantasi som sätter gränsen när du väl få ordning på skinksteken.

1 kilo benfri skinkstek
4 - 5 morötter
2 gula lökar
8 - 9 dl vatten
1 msk kalvfond
1 - 1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Bryn steken runt om.
Skala och kvarta lök.
Skala och dela morötter i mindre delar.
Krydda steken runt om med salt och svartpeppar.
Lägg stek, lök och morötter i en stekgryta.
Häll över vatten samt kalvfond.
Låt småkoka, gärna  i cirka 50 minuter eller till innertemperatur är 68 grader.
Jag brukar vända steken efter halva tiden.
Ta ut steken ur grytan och låt vila invirad i folie till stektemperaturen når 70 grader. Jag låter termometern sitta kvar och har koll på temperaturen. Om den ökar över 75 mot 80 så öppnar jag folien lite. Bäst blir skinkstek mellan 70-75 grader.
Skär steken i tunna skivor.
Ta upp morot och lök från stekskyn. Om du vill kan du servera det till maten.

Fläskkött är väldigt milt och neutralt i smaken. Kryddning som passar bra till fläskkött:

  • salvia 
  • timjan
  • dragon
  • rosmarin
  • persilja 
  • äpple
  • apelsin
  • lök
  • ingefära
  • katrinplommon 
  • torkad frukt
  • vitt vin
  • soya 
  • skal av citron eller andra citrusfrukter
  • fänkål

Kombinationer som passar till fläskkött:

  • timjan och vitlök
  • spiskummin, chili
  • kummin och rökt paprika 
  • vitlök, timjan, basilika, persilja