Sidor

onsdag 28 augusti 2019

Enkel pastasås med broccoli



Ibland behöver det inte vara så avancerat men bli otroligt gott ändå. 

Vi har fått otroligt mycket broccoli i trädgårdslandet och jag tänkte göra en snabb pastasås. Tyvärr är timjan en av de kryddor som inte finns i min örtagård så jag använder mig av torkad.




Jag serverade pasta och sås var för sig eftersom vissa i familjen var skeptiska och ville ha fläskkorv istället.

Det är så härligt att kunna gå ut och hämta ingredienser till middagen i trädgården. Förberedelser för nästa års odling är redan igång och det känns spännande.

broccoli
1/2 purjolök
2 tsk timjan
2 dl havre fraiche
1 dl havredryck
1 dl riven veganost
1/2-1 tsk salt
1 krm peppar

Tvätta purjolöken noga.
Strimla och stek men var försiktig så den inte bränns.
Tillsätt broccolin och stek tills allt fått lite färg.
Blanda i fraiche och havredryck.
Krydda med timjan, salt och svartpeppar.
Låt puttra ihop några minuter.
Blanda gärna ihop sås och pasta.
Toppa med lite vegansk parmesan.

Servera med enkel sallad.

torsdag 22 augusti 2019

Pesto - Pasta med pesto



Jag har fått otroligt mycket basilika i örtbädden och jag har tjatat på gubben att göra pesto men inte har han lyssnat. Så när jag nu, på mycket länge, stod för matlagningen blev det pasta med pesto. 

Gissa vem som njöt. När jag frågade gubben varför han inte gjort pesto innan när jag tjatat om det svarar han att han inte visste hur. Suck! Fråga Google? Eller Lotta? 

För att lyckas med en god pesto krävs det bra råvaror. Jag använder pinjenötter för det är gott men det är så otroligt dyrt. Ett alternativ är att använda solrosfrön eller en annan frö/nöt. 
Jag har så klart min egenodlade basilika men uppskattar mängden till två köpta krukor. Varför inte odla din egen basilika i köksfönstret? Min örtbädd svämmar över av basilika och det är inte mycket som slår egenodlat.
Viktigast är nog ändå att du har en god olivolja. Smaka på den. Om oljan inte smakar bra då är det inte din olivolja. Jag har genom åren köpt många olivoljor innan jag hittade den jag gillar bäst. 
I en pesto "ska" det vara parmesanost men vem har råd med det? Inte jag i alla fall. Som tur är finns det bra alternativ som tex Parmigiano och även väldigt bra veganalternativ.
Jag väljer att inte salta pesto mycket eftersom jag serverar bacon/fakeon till så istället står skålen med flingsalt bredvid ost och rivjärn.

1 dl pinjenötter
2 krukor basilika, blad och späda stjälkar
1 dl riven Parmesanost
1 1/2 dl olivolja
1/2 solovitlök
2-3 krm salt
1 krm svartpeppar

Spagetti
Bacon/fakeon
Tomater

Rosta pinjenötter i torr stekpanna. Var uppmärksam så det inte bränns.
Lägg pinjenötter i en mixer tillsammans med basilika, parmesan och olivolja. 
Kör till en slät pesto.
Ibland kan du behöva lite mer olivolja beroende på mängden basilika.
Krydda.
Vänd ner pesto i nykokt spagetti och blanda väl. 

Servera med knaperstekt bacon och här även fakeon. Toppa med tomatklyftor och riven ost.