Sidor

onsdag 9 december 2020

Grönsakssoppa/rotsakssoppa



Soppa kan innehålla så många olika ingredienser och varför inte passa på att tömma rotfruktslådan? Jag hade redan morot, potatis, purjolök, gul lök och selleristjälkar hemma som behövde ätas upp. Lite kompletterande inköp och soppan blev jättegod.

Idag valde jag att mixa soppan slät och tillsätta crème fraiche och grädde. Du kan också låta bli och mixa och ha den som klar grönsakssoppa. Då utesluter du mejeriprodukterna. Jag tycker att soppan blir mer matig om man mixar den och tillsätter grädde/crème fraiche. Jag använde havregrädde och fraiche så att jag kan äta samma mat som familjen men du använder givetvis det du vill. 

6-9  potatis
1 stor palsternacka 
3-5 morötter 
1/2 kålrot 
2 selleristjälkar
1/2 purjolök
1/2 gul lök
15 dl vatten
3 msk grönsaksbuljongpulver
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
1/2 - 1 tsk salt
1  2 krm svartpeppar

Skala samt dela alla rotsaker och grönsaker i mindre bitar.
Fräs allt i en stor kastrull några minuter.
Tillsätt vatten och buljongpulver.
Koka tills rotsakerna är mjuka (10-15 minuter beroende på hur stora/små du skurit dem).
Mixa allt och rör ner crème fraiche och grädde.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med nybakat bröd.