Sidor

fredag 29 januari 2021

Potatis- och blomkålssoppa med rostad vitlök


 

Denna veckan har verkligen varit en kamp. I tisdags tvivlade jag på om jag överhuvudtaget skulle orka. I duschen lät jag tårarna komma och när jobbet var slut var jag tvungen att ta till den allra starkaste medicin i skåpet. Mellan söndag och torsdag sov jag totalt 4 timmar och hjärnan var mos. Igår vid lunch började jag känna mig bättre och i natt lyckades jag sova hela 4 timmar. Värken är ju alltid där men nu kan jag hantera den. Det är så otroligt ansträngande att leva med kronisk värk och dessa toppar tar musten ur en.
Idag är det fredag och jag är så glad för två dagars ledighet. Även om jag verkligen älskar mitt jobb så är det tufft när kropp och knopp inte vill fungera.

1 stort blomkålshuvud
8-10 potatis
1 1/2 gul lök
1 1/2 solovitlök
2-2 1/2 liter vatten (så det täcker)
2-3 grönsaksbuljongtärning
1-2 dl créme Fraiche
1-2 vitvinsvinäger
salt
svartpeppar

Skär blomkålen i mindre bitar.
Skala och dela potatisen.
Grovhacka löken.
Stek lök, potatis och blomkål i en stor kastrull utan att det får färg.
Tillsätt vatten och buljongtärning.
Låt koka i 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
Rosta vitlök med skal på i 15 minuter i 200 graders ugn.
Ta bort skalet på vitlök och tillsätt i soppan.
Mixa soppan slät och tillsätt vitvinsvinäger och creme Fraiche.
Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer vitvinsvinäger.

Servera med ett gott bröd.

tisdag 26 januari 2021

Minestronesoppa



Snabb och smakrik soppa med ingredienser som ofta finns i skåpen.
Familjen åt knaperstekt bacon och bröd till men jag nöjde mig med brödet.

1 1/2 gul lök
1 solovitlök
400 gram morötter
1 tsk oregano
1 tsk basilika
3 msk tomatpuré
1 1/2 msk balsamvinäger
1 1/2 burk pastasås classico
1 1/2 - 1 liter vatten
2 msk grönsaksbuljongpulver
300 gram Fusilli
1/2 - 1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Skala och dela morötterna i mindre bitar 
Skala och hacka lök och vitlök.
Bryn morötter, lök och vitlök tills det börjar bli mjukt.
Tillsätt tomatpuré, balsamvinäger, oregano och basilika.
Häll i tomatsås, vatten och buljong. 
Låt soppan småputtra under lock i 10 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Tillsätt pastan och låt soppan puttra tills pastan är klar.

Servera med knaperstekt bacon och ett gott bröd. 



måndag 25 januari 2021

Lax med parmesan och gräslök



Snabb fiskrätt som med grädde är lyxigt en vardag. Passar utmärkt som bjudrätt om man inte vill slava i köket men ändå glänsa. 

Min fisk togs ut från frysen och fick tina på diskbänken innan jag tillagade den men inget slår färsk fisk. 

Jag använde mig av gräslök men det går lika bra med dill. 
Du kan utesluta citronpeppar och enbart använda vitpeppar men familjen gillar citronpeppar.

Laxfilé står det i receptet men jag hade också en bit torskrygg till Magda som inte gillar lax. Gick lika bra det. 

Idag blev det gröna ärtor till eftersom jag hade rester kvar från lördagens kalkonmiddag men hade egentligen planerat haricots verts. Varför inte kokta eller rårivna morötter? 

500 gram laxfilé
3-4 dl grädde
100 gram parmesanost
1/2 citron
1 kruka gräslök
citronpeppar
salt
vitpeppar

Krydda laxen med citronpeppar och salt.
Stek laxen i omgångar. 2 minuter per sida och lägg laxen vid sidan om medan du gör såsen.
Häll grädde i stekpannan. 
Tillsätt riven parmesan.
Vispa ihop och sjud i några minuter.
Riv citronskal.
Pressa ut 1 msk citronsaft.
Finhacka gräslök.
Tillsätt citronskal, citronsaft och gräslök i såsen.
Smaka av med mer salt och vitpeppar.
Lägg tillbaka laxen och låt allt bli varmt.

Servera med kokt potatis, citronklyftor och gröna ärtor.



torsdag 21 januari 2021

Potatis- och morotsplättar med dillsås


 
Jag använde mig av Franska örter men du kan krydda med de örter du gillar. Oregano, basilika, kummin, timjan. Du väljer själv.

Familjen åt kassler till men jag nöjde mig med en enkel sallad. Rekommenderar att man gör salladen mer matig om man inte har en proteinkälla till. Lite bönor i salladen gör underverk på mättnaden.

8-10 potatis
3 morötter
1/2 purjolök
1/2 solovitlök
3 msk vetemjöl
1 1/2 tsk Franska örter
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sås:
3 dl créme Fraiche
2 msk majonnäs
1/2 tsk vitvinsvinäger eller citronsaft
1 kruka dill
2-3 krm salt
1/2-1 krm svartpeppar eller citronpeppar

Skala och riv potatis och morötter.
Strimla purjolöken fint.
Pressa vitlöken.
Blanda ihop potatis, morot, purjolök, vitlök, vetemjöl och kryddor.
Klicka ut tillräckligt mycket för att kunna forma 3-4 plättar i stekpannan och stek tills de får fin färg. Ungefär 4 minuter per sida.

Sås:
Blanda ihop alla ingredienser och låt stå kallt tills servering.

Servera med god sallad.



torsdag 14 januari 2021

Högrevsgryta med rosmarin och basilika




Idag har jag jobbat hemifrån och förberedde maten redan under lunchen. Klockan 14 reste jag mig från datorn och satte på spisen. Under eftermiddagskaffet skalade jag potatisen så när jag slutade klockan 16 var det bara att sätta på den plattan också. 
Jag lät köttet småputtra i 2 1/2 timme.

- Detta var riktigt gott. Godare än kalops. Det måste du laga igen. Och bjuda på, sa gubben.

Vilket toppenbetyg från mannen som älskar kalops.

- Nja, lite mindre vin tycker jag kommenterar Magda.

- Absolut inte, kontrar gubben och slickar tallriken.

Jag bara myser. Tycker det är rätt kul att jag kan laga mat som är god utan att smaka på den. Att kryddningen blir rätt bara så där. 

1 1/2 kg högrev
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 gula lökar
1 solovitlök
1 - 2 morot
1/2 dl tomatpuré
1 msk rosmarin
1 msk basilika
2 lagerblad
3 msk kalvfond
3 dl rött vin
400 gram krossade tomater
3 dl vatten

Skär köttet i mindre bitar. 
Hacka lök.
Slanta moroten.
Stek köttet, i omgångar, tills det får fin färg runt om. 
Fräs lök, vitlök och morot i grytan tills löken är mjuk. 
Tillsätt salt, svartpeppar, basilika, tomatpuré, rosmarin, lagerblad och kalvfond. 
Lägg i kött, vin, krossade tomater och vatten. Låt sjuda under lock i cirka 2 timmar. 
Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.

Servera med kokt potatis och gröna ärtor.

tisdag 12 januari 2021

Revbensspjäll med Sticky glaze




Att jobba hemifrån har flera fördelar. Bland annat så kan man koka revbensspjäll och förbereda maten så att familjen får lite lyx en helt vanlig tisdag.
Det går utmärkt att koka revbensspjäll kvällen innan, förvara i kylskåp och griljera dem innan middagen. 

Jag serverade ugnsrostad morot, palsternacka, broccoli och röd paprika samt pommes frites till.

1,5 kg revbensspjäll
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
knappt 1/2  tsk salt
8 hela svartpepparkorn

Sticky glaze
1/2 dl muscovado socker
1/2 dl japansk soja
1/2 dl flytande honung (agave)
1/2 dl ketchup
1 tsk garam masala
2 vitlöksklyftor

Koka upp en stor kastrull med vatten så det täcker revbenen. Lägg i vattnet lök i klyftor, delade vitlöksklyftor, salt och svartpepparkorn. Koka revbenen långsamt i 1,5 timme.

Blanda muscovado socker, soja, honung och ketchup i en bunke.
Pressa i vitlök och blanda ner garam masala.

Ta upp köttet och torka det med hushållspapper, lägg spjällen i en ugnsform och pensla med glaze.

Griljera spjällen i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter. Pensla gärna glaze någon gång till under griljering.

Dela revbensspjällen och servera.

lördag 9 januari 2021

Kotletter med ädelosttäcke


Ädelosttäcket gör denna rätt riktigt mättande. Vilken ädelost du använder är en smaksak och jag tog Kvibille Gräddädel eftersom det var den enda ädelosten som fanns i min butik.

Stek inte kotletterna för länge eftersom du ska tillaga dem i ugnen också. Bäst hade rätten varit med karré med lite insprängt fett. Kotletterna i butik idag saknar oftast tillstymmelse av fettkappa.

Tror att kyckling också hade passat utmärkt i denna rätten.

Klyftpotatis, stekt potatis eller hasselbackspotatis hade passat utmärkt till. Servera gärna en grönsallad till men jag hade bara broccoli hemma så det fick duga.

6 kotlett
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gul lök
140 gram ädelost
4 dl créme Fraiche
1 dl grädde


Bryn kotletterna hastigt.
Lägg kotletterna i en ugnsfast form.
Strimla paprika och lök.
Stek dem mjuka.
Placera lök och paprika över köttet.
Smula ädelost och blanda med salt, paprika, svartpeppar och gräddfil.
Fördela oströran över kotletterna.
Gratinera i ugn 220 grader i 15 - 20 minuter.



Servera med kokt potatis och grönsaker.

tisdag 5 januari 2021

Skinkstek med vitlök, timjan och rosmarin



Skinkstek kan man göra på många olika sätt och jag tipsade om alternativa kryddningar i ett tidigare Back to basic-recept Jag har gjort skinkstek i slowcocker tidigare men den sköter sig lika bra i ugnen. Är man bara noga med att kolla innertemperaturen så blir skinksteken riktigt bra. Idag kryddade jag skinksteken med vitlök, timjan och rosmarin.
Detta receptet blev ordentliga portioner till gubben och våra två dagliga matgäster samt även två lunchlådor.

cirka 1,1 kg skinkstek
4 - 6 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk rosmarin
1 1/2 tsk timjan
2 dl vatten
1 1/2 tsk salt 
2 krm svartpeppar


Klyfta vitlöken.
Krydda steken runt om med salt och svartpeppar. 
Bryn i en stekpanna så att den får fin färg. 
Stick en liten spetsig kniv i steken så det blir små djupa "hålrum" runtom och stoppa ner vitlöken. 
Krydda med timjan och rosmarin.
Lägg steken i en ugnsfast form. 
Häll vatten i stekpannan och koka upp så du får med alla smaker.
Häll sedan vattnet över steken. 
Sätt in i 200 graders ugn i cirka 45 -55 minuter eller tills innertemperaturen på steken är 68 grader.
Ös och/eller vänd steken några gånger under stektiden.
Låt steken vila i folie en stund före servering så den ökar till max 72 grader.
Skiva skinksteken i tunna skivor och servera med kokt potatis, sås och varma samt kalla grönsaker.