Sidor

tisdag 7 december 2021

BBQ-kyckling med rostade rotfrukter



Att höra gubben säga att jag har lyckats med kycklingen är fantastiskt.

Jag placerade kycklingen i en ugnsfast form så att det inte skulle komma kyckling på paprika och lök eftersom jag också skulle äta den delen av maten.

350-400 gram potatis
2 stora palsternackor
2 stora morötter
2 stora rödbetor
2 röd paprika
2 rödlök
1 bubbla persilja
40 gram kycklingbuljong
120 gram BBQ-sås
1 dl vatten

600 gram BBQ-marinerad kycklingfilé

Skala och tärna potatis, rödbeta, morot och palsternacka i 2 cm stora bitar.
Sprid ut på bakplåtspapper och blanda med olivolja, 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
Rosta överst i 220 graders ugn i 30 minuter.

Skär rödlök i klyftor.
Strimla paprika.

Stek kycklingen tills brynt. Cirka 1 minut per sida på hög värme.
Ta ur kyckling och lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper.
Placera rödlök och paprika bredvid.
Tillaga i ugn i 12 minuter.

Tillsätt kycklingbuljong, BBQ-sås och vatten i stekpannan. 
Koka upp och sänk värmen för att låta såsen sjuda tills den tjocknar. Cirka 2-3 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Hacka persilja.
Blanda ihop rotfrukter med persilja, lök och paprika.

måndag 6 december 2021

Ugnsbakad torsk med krämig spetskål



500 gram torsk
3 rödbetor
1 bubbla persilja
400 gram spetskål
2 msk smör
2 msk vetemjöl
8 gram grönsaksbuljong
400 ml matlagningsgrädde
1 tsk salt
40 gram mandlar
potatis

Skala och tärna rödbetor i 1 cm stora bitar.
Placera rödbetorna på bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt och svartpeppar.
Tillaga överst i 200 graders ugn i 25-30 minuter eller tills mjuka.

Placera fisken i en ugnsfast form.
Krydda med en nypa salt och vitpeppar.
Lägg en klick smör på varje filé.
Täck formen med folie och baka i 10-12 minuter.

Skär spetskål i 1 cm breda strimlor.
Koka upp en gryta med vatten och tillsätt spetskål.
Låt kålen koka under lock i 5 minuter.
Häll av vattnet men spara 2 dl till stuvningen.
Hacka persilja.
Tillsätt smör och vetemjöl i kastrullen och röör om tills smöret har smält 
Tillsätt kokvattnet, grönsaksbuljong och matlagningsgrädde. Lite i taget under omrörning tills såsen har tjocknat.
Vänd ner spetskål och persilja.
Låt värmas upp.
Krydda med salt och generöst med peppar.

Grovhacka mandlar och strö över rödbetorna.

Servera med kokt potatis.

söndag 5 december 2021

Halloumifritters



Jag såg väldigt mycket fram emot detta receptet och blev lite besviken när jag såg att det innehöll ägg. HelloFresh vegetariska kasse är lakto-ovo och det visste jag när vi beställde. Jag tog ett beslut att försöka byta ut det jag kan mot helvegetariskt alternativ men i övrigt acceptera lakto-ovo. Det viktigaste för mig är faktiskt att visa gubben det positiva med vegetarisk kost. Jag försöker absolut inte lura honom att bli vegetarian utan bara inse att det finns mycket bra, god och mättande vegetarisk kost. 

Halloumifritters var väldigt goda och jag kommer absolut att göra om detta receptet men helvegetariskt.

Salladen fick också höga poäng även om gubben var misstänksam mot jordnötter i salladen. 

Maten räckte till en lunchlåda och både fritters och sallad var väldigt gott även dagen efter.

Ett tips på recept var att fritters är en perfekt rätt till att ta tillvara på rester. Du kan lägga i det mesta. Testa men majs, ost, örter, fetaost, zucchini, broccoli och krydda med favoritkrydda och såser. 

Asiatisk dressing innehåller vatten, socker, rapsolja, salt, sojabönor, vete, sesamolja, ingefära, vitvinsvinäger, kryddor, örter.

Vitlöksflörter innehåller vitlökspulver, torkade örter (persilja, basilika, oregano, rosmarin, timjan), salt, citronzest 

Recept: HelloFresh
Betyg: Niklas: 4
            Magda: 4
            Lotta: 5

400 - 500 gram Halloumi
2 morötter
1 grön chili
2 salladslökar
4 ägg
2 dl vetemjöl
3 krm svartpeppar

Sås:
40 gram Asiatisk dressing
100 gram majonnäs
1 bubbla koriander (1/2 tsk torkad koriander)

Sallad:
150 gram kålmix
1 gurka
40 gram jordnötter
1 lime 
skvätt olivolja
nypa salt
nypa svartpeppar

Riv halloumi och morötter.
Finhacka grön chili.
Hacka salladslök.
Vispa ihop ägg, vetemjöl och svartpeppar.
Blanda ner halloumi, morötter, chili och salladslök.
Stek fritters 5-6 minuter per sida eller tills gyllene och genomstekta.

Blanda olivolja, juice den 1/2 lime, salt och svartpeppar. 
Tärna gurkan.
Grovhacka jordnötter.
Vänd ner kålmixen, gurka och jordnötter.
Blanda väl.

Skär kvarvarande limehalva i klyftor och servera till.

tisdag 30 november 2021

Vegetarisk gryta med ingefärsris och sesammajonnäs



Dagens middag blev en verklig hit. Detta kommer jag satt laga igen. 

Äter du animaliskt kan du ersätta det vegetariska proteinet med tex lövbiff i strimlor eller strimlad kyckling. 

Den asiatiska woksåsen påminde i smaken om teriyakisås så jag tror det går utmärkt att ersätta med det. Innehållsförteckningen på woksåsen var:
vatten, socker, lök, sojaböns, ingefära, salt, tomatkoncentrat, vete, majsstärkelse, vitlök, sesamolja, örter, kryddor, vinäger, citrus.

Sojasåsen var ljusstake och tunnare är kinesisk soja så jag tror att det var japansk soja.

De vegetariska strimlorna som var med i matkassen var baserade på vete och soja. De var goda men innehöll ägg.

Recept: HelloFresh
Betyg: Niklas: 4 1/2
            Magda: 5
            Lotta: 5

2 rödlökar
2 röda paprikor
4 morötter
1 solovitlök
2 salladslökar
480 gram vegostrimlor/bitar
150 gram Asiatisk woksås

100 gram majonnäs
50 gram sojasås
20 gram sesamfrö

300 gram basmatiris
1 tumme ingefära

Ris:
Riv ingefära.
Fräs ingefära i olivolja/smör i 1-2 minuter.
Tillsätt 6 dl vatten och koka upp.
Tillsätt ris och 1/2 tsk salt.
Sänk till låg värme och sjud under lock i 10 minuter.
Ta av från värmen och vila under lock i 10 minuter.

Gryta:
Skiva rödlök tunt.
Tärna paprika och morot.
Hacka salladslök och separera vitt och grönt.

Stek lök, morot, den vita salladslöken och paprikan i 3-4 minuter eller tills mjukt.
Pressa i vitlöken, vego"kött", en nypa salt och svartpeppar.
Stek i 3-4 minuter.
Tillsätt asiatisk woksås och 4 msk vatten.
Rör om.

Sesammajonnäs:
Blanda majonnäs, sojasås och sesamfrö.

Servera grytan med ingefärsris. Ringla över sesammajonnäs och strö över grön salladslök.


 

tisdag 23 november 2021

Asiatiska tacos




Snabbt, enkelt och gott. Verkligen annorlunda smak på taco. Fräscht och mättande. Härligt att få prova något nytt. Coleslaw tyckte Magda var väldigt god. 

Recept: HelloFresh
Betyg: Niklas: 4
            Magda: 4
            Lotta: 4 1/2

1 gurka
1 stor morot
1 stor gul lök
300 gram strimlad salladsmix
80 gram aioli
320 gram vegofärs
150 gram Asiatisk woksås
16 små tortillabröd
80 gram Asiatisk dressing

Asiatisk woksås innehåller vatten, socker, lök, sojabönor, ingefära, salt, tomatkoncentrerat,vete, majsstärkelse, vinäger,vitlök, sesamolja, örter, kryddor.

Asiatisk dressing innehåller vatten, socker, rapsolja, sojabönor, vete, sesamolja, ingefära, vitvinsvinäger, kryddor, örter, solrosolja.

Skala gurkan med en potatisskalare i långa remsor tills du når kärnorna.
Skär innanmätet i tärningar.
Skala morot i långa remsor.
Skiva lök tunt.
Stek löken mjuk (2-3 minuter).
Tillsätt vegofärs, asiatisk woksås och en skvätt vatten.
Stek i 2-3 minuter.
Blanda salladsmix, gurktärningar och aioli. Krydda med salt och svartpeppar.

Servera tortilla, coleslaw, gurk- och morotsremsor samt asiatisk dressing.

måndag 22 november 2021

Varm kikärtsallad med halloumi

 


Ytterligare en middag från HelloFresh. Eftersom gubben inte gillar bulgur som receptet innehåller bytte vi ut det mot pasta. Fungerade utmärkt.

Recept: HelloFresh
Betyg: Niklas: 4
            Magda: 4
            Lotta: 4

Magda gav halloumi hela 5 poäng.

Panamat är en kryddblandning som innehåller paprika, spiskummin, peppar, kryddpeppar, torkade grönsaker (vitlök, lök), havssalt, torkade örter (timjan, oregano). Jag har Googlat men har inte hittat Panamat som färdig kryddblandning. Vet du var man kan hitta Panamat får du gärna berätta för det är en god krydda.

2 gula paprikor
4 tomater
2 paket kikärtor
8 gram Panamat
1 rödlök
socker
400 gram Halloumi
100 gram spenat
1 vitlöksklyfta
1 knippe bladpersilja
2 dl gräddfil
salt
svartpeppar

200-259 gram pasta 
(170 gram bulgur
8 dl vatten
8 gram grönsaksbuljong)

Tärna paprika och tomat grovt. Cirka 3 centimeters bitar.
Skölj kikärtor.
Blanda ihop paprika, tomat, kikärtor, Panamat, olivolja, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
Häll ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Grädda i 220 graders ugn i 15 minuter.

Koka pasta.

Skiva rödlök tunt.
Stek lök på medelhög värme i 5 minuter eller tills mjukt.
Krydda med en nypa salt, 2 krm salt och 1/2 krm svartpeppar.

Skär halloumi i bitar och stek i 2-3 minuter per sida.

Skölj spenaten.
Blanda de varma grönsakerna med spenat och kokt pasta.
Krydda med salt och svartpeppar.

Blanda gräddfil, vitlöksklyfta, finhackad persilja, salt och svartpeppar.

Servera salladen med halloumi, stekt lök och dressing.

tisdag 16 november 2021

Pizza med aubergine, karamelliserad lök och mozzarella




Vi har startat en prenumeration från HelloFresh med matleverans varje vecka. Varje lördag kommer en leverans med fyra middagar för fyra personer. Vi tänkte testa om just detta konceptet passar oss. Redan direkt hade vi vissa reservationer men vi testar ett tag innan vi bestämmer oss. 

Matkassen vi valde är den vegetariska. HelloFresh har inte vegansk kasse så jag försöker att äta samma som de andra eller så byta jag ut produkter mot mjölkfritt där jag kan.

Det är spännande att få ny recept och smaker. Jag gillar att man kan välja recept och redan direkt valde jag att byta ut en rätt som gubben absolut inte hade gillat mot en rätt med fläskkött. När han nu gått med på att äta mer vegetariskt så behöver jag inte överdriva. 

Dagens recept var en pizza med annorlunda topping. Receptet fick i betygsättning en 4:a av 5 möjliga. Detta kommer vi absolut att laga igen. Speciellt vitlökssåsen. 

Kryddpåsen som ingick i dagens recept innehöll tomat, rosmarin, lök, chili, oregano, timjan, basilika, vitlök, svamp.

Enligt receptet kan ruccola toppas på pizzan men jag bad Magda att göra en sallad av den istället. Tror faktiskt att det hade blivit gott med ruccola på och en vitkålsallad till.

2 rullar pizzadeg
1 stor aubergine
4 msk olivolja
4 gram Medelhavets pärla
2 gul lök
1 solovitlök
2 dl gräddfil
1 förpackning krossade tomater
200 gram riven mozzarella
30 ml balsamvinäger
4 tsk socker
4 msk vatten
Ruccola

Skär aubergine i tunn skivor.
Blanda aubergine, olivolja, salt och Medelhavets pärla i en skål.
Placera aubergine på en ugnsplåt med bakplåtspapper. 
Grädda överst i 220 graders ugn i 10-15 minuter eller tills mjuka.

Skiva lök tunt.
Stek löken under omrörning i 4-5 minuter.
Sänk värmen och tillsätt hälften av balsamvinäger, 4 tsk socker och 4 msk vatten.
Stek tills löken är karamelliserad (cirka 3 minuter).

Hetta upp lite olivolja och pressa i vitlöken.
Fräs vitlöken i 1-2 minuter.
Ska inte få mycket färg.
Blanda ihop vitlök och gräddfil.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Rulla ut pizzadegen på medföljande bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Bre på krossade tomater.
Placera ut aubergine och strö över mozzarella.
Gratinera i ugnen i 10-15 minuter.
Ta ut pizzan och toppa med karamelliserad lök.
Ringla över vitlökssåsen.

Servera med sallad.

måndag 15 november 2021

Vegetarisk lasagne



En lasagne kan faktiskt inte innehålla köttfärssås och vit ostsås. Denna varianten gillade jag. Gubben åt utan att klaga allt för mycket på linserna. 

Oroa dig inte för mängden babyspenat. Den sjunker rejält i ugnen.

Vit miso använde jag i lasagnen för jag tycker att den hjälper till att ge ett djup i rätten som kan vara svår att få till i vegansk kost Givetvis kan du utesluta det.

Jag använde mig av 2 dl av den veganska riva osten Fri samt 1 dl av vegansk mozzarella style.  Vegansk ost har en tendens att inte smälta riktigt på toppen av gratänger men jag brukar lägga aluminiumfolie över när gratängen står på eftervärme. Då tycker jag att den bli smälter lite bättre.

Det blev en matig lasagne som räckte till middag för oss tre och tre rejäla matlådor.

1 stor gul lök
1 solovitlök
2 stora morötter
1 röd paprika
1 zucchini
2 förpackningar krossade tomater
3-4 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 dl röda linser
2 msk vit miso (kan uteslutas)
Cirka 200 gram babyspenat
Lasagneplattor
1 1/2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
3 dl riven ost


Finhacka eller riv lök, vitlök, paprika och morötter.
Riv zucchini. 
Fräs lök, vitlök, morötter, paprika och zucchini i en stor gryta tills löken är mjuk.
Häll i tomaterna bland grönsakerna.
Skölj ur förpackningarna med vattnet och häll i grytan.
Skölj linserna i kallt vatten.
Tillsätt buljongpulver, vit miso och linser samt bland väl bland grönsaker och krossade tomater.
Låt småputtra i minst 20 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Varva lasagnen med tomatsås, lasagneplattor och spenat. 
Toppa med riven ost.
Gratinerad mitt i 220 graders ugn i 30 minuter.
Stick gärna i lasagnen för att kontrollera så den är mjuk.

Servera med sallad.

måndag 25 oktober 2021

Friterad blomkål med coleslaw





Mattias Kristiansson som gör tidningen Vegomagasinet är en av de fantastiska veganska matkreatörerna som inspirerar mig. Till och med gubben som är en inbiten köttis gillar att titta på Mattias matklipp.

Jag har länge velat testa att göra friterad blomkål och när Mattias delade sitt recept samtidigt som min lokala butik hade riktigt bra pris på blomkål så gjorde jag min egen variant. 

Jag brydde mig inte om tacobröd/tortilla utan serverade med en BBQ-sås. Magda, som satt sig i karantän pga halsont, och gubben fick bacon till.




1 blomkålshuvud
Frityrolja
2 dl vetemjöl
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
2 1/2 dl vatten
Panko (japanskt ströbröd)

Coleslaw:
1 dl yoghurt
1/2 dl majonnäs
1 tsk Dijonsenap
vitkål
1 rödlök
1 stor morot
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Dela blomkålen i mindre buketter.
Vispa ihop vetemjöl, cayennepeppar, spiskummin, salt och vatten i en skål.
Häll upp Panko i en annan skål.
Hetta upp oljan i en gryta till ungefär 180 grader.
Vänd blomkålsbuketterna i smeten så de täcks väl.
Vänd dem sedan i pankoströbrödet.
Lägg försiktigt ner blomkålen i oljan och fritera tills gyllene (5-8 minuter).
Ta upp med en hålslev och låt rinna av.

Blanda ihop yoghurt, majonnäs, Dijonsenap, svartpeppar och salt. 
Riv morot och strimla rödlök och vitkål tunt.
Vänd ner vitkål, rödlök och morot i dressingen.

Servera med BBQ-sås och eventuellt bacon (Vegan alternativ: Pulled Oumph)

söndag 24 oktober 2021

Böngryta




Sanna Bråding delade på Instagram en böngryta som hon lagade. Så jag inspirerades och lagade min egen variant. Använde det jag hade hemma och fick till en riktigt god söndagsmiddag. 

Det blev ett ordentligt storkok som gav middag till tre personer och resterna blev flera lunchlådor. Härligt att ha färdiga lunchlådor i kyl och frys. 

Givetvis kan du använda dig av nötfärs istället.

700 gram Anamma färs
2 gul lök
1 solovitlök
2 förpackning blandade bönor
1 burk milda vita bönor
2 burk hela tomater
1 burk krossade tomater
vatten
2 msk tomatpuré
2 msk grönsaksbuljongpulver
1 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2 msk paprikapulver
1 tsk basilika
2 krm chili flakes
1 grön paprika
1 röd paprika

Hacka gul lök och vitlök.
Fräs gul lök, vitlök och färs.
Tillsätt hela och krossade tomater samt tomatpuré.
Skölj ur burkarna med vatten och tillsätt i grytan tills du är nöjd med konsistensen.
Låt koka upp.
Skölj bönorna.
Vänd försiktigt ner bönorna i grytan tillsammans med grönsaksbuljongpulver och kryddor.
Tärna paprikorna och vänd ner.
Låt koka upp igen och småputtra medan du rör runt då och då.
Jag lät grytan stå på spisen på låg värme under minst 1 timme. 
Smaka av om du behöver mer kryddor.

Servera med kokt ris eller ett gott bröd.

onsdag 6 oktober 2021

Halloumilasagne




Idag gjorde jag en annorlunda lasagne och jag kan höra Max säga:

- Mamma, du får inte kalla det för lasagne om det inte är köttfärs. 

Fast jag tror faktiskt att han hade gillat denna lasagnen även om den inte innehåller köttfärs. Inte ens soja/havre-färs. Detta receptet kommer jag att göra fler gånger.

Jag gjorde lasagnen lakto-ovo och använde mig av halloumi utan löpe eftersom butiken inte hade vegansk. Tror absolut att det går utmärkt att göra rätten vegansk. Jag tog Plantis Fraiche med paprika och chili eftersom jag ville ha lite extra sting. Du kan givetvis använda "vanlig" Créme Fraiche.

200 gram grillad paprika
1 förpackning halloumi
1 liten förpackning färsk babyspenat (cirka 65 gram)
1 förpackning färska lasagneplattor (8 plattor)
2 dl riven ost
1 msk basilika

Tomatsås:
2 förpackningar krossade tomater á 400 gram
2 dl crème fraîche (Planti paprika/chili)
1/2 solovitlök
1 dl soltorkade tomater
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Grovriv halloumi.
Hacka soltorkade tomater.
Hacka eller pressa vitlöken.
Rör ihop alla ingredienser till tomatsåsen.
Strimla grillad paprika.
Lägg lasagneplattor i botten på en ugnssäker form och varva grillad paprika, halloumi, spenat och tomatsås.
Tänk på att spara undan 2-3 dl för att toppa med.
För mig blir det två lager 2 1/2 platta ber lager och överst 3 lasagneplattor. 
Tryck ihop lasagnen lite och toppa med tomatsås, riven ost och basilika.
Gratinera i mitten av 220 graders ugn i cirka 20 minuter.

Servera med kokt broccoli och sallad.

måndag 4 oktober 2021

Snabb laxpasta

Man kan kanske inte lyckas alltid men jag blir lika irriterad varje gång som jag inte lyckas servera mat som faller familjen i smaken.

Gubben petade i sig men kommenterade att:

- Detta var ingen höjdare.

Magda, stackaren, försökte men hon har alltid haft svårt för laxkonsistens och speciellt kallrökt. Tur att det fanns annat hon kunde äta

Det blev istället två lunchlådor som jag skickade med svärsonen (han är inte kräsen och petar definitivt inte i maten), och han hade meddelat Magda att det inte var något fel på matlådan.

Nåväl, jag kommer INTE att tillaga detta till familjen igen.

4 Schalottenlök
1/2 solovitlök
1 dl Färskost Naturell
200 gram bladspenat
200 gram kallrökt lax
1/2 citron
2 krm salt
1 krm svartpeppar
500 gram pasta

Strimla laxen. 
Hacka lök och vitlök. 
Fräs löken några minuter. 
Tillsätt färskost och spenat.
Fräs ett par minuter tills spenaten mjuknar lite. 
Blanda ner laxen och rör försiktigt runt.
Riv citronskal och blanda ner tillsammans med salt och svartpeppar  
Blanda gärna ihop såsen med kokt pasta.

Servera med parmesan och kokt haricots verts.

onsdag 29 september 2021

Back to basic - enkel rödvinssås (vegansk)

Precis som med brunsås så är det toppen att ha ett bra och enkelt grundrecept på rödvinssås. Rödvinssås passar till många olika rätter och för vissa förknippas rödvinssås med tunga rätter på höst/vinter men testa rödvinssås till grillat en sommarkväll. Varför ska rödvinssås vara något för festen? Unna dig rödvinssås på vardagar också.

Detta är ett enkelt och som jag skriver i rubriken ett Basic- recept. En "riktig" rödvinssås är något helt annat. Jag tycker att detta receptet är bra att börja med och när du är trygg med den kan du börja experimentera med olika kryddor (se nedan). Efter det är det kanske dags att snegla mot en mer avancerad rödvinssås som ska puttra betydligt längre. Vem kan säga att din rödvinssås är fel rödvinssås? Du lagar det du gillar/kan och det är bra nog.

Denna såsen kan göras vegansk genom att du använder grönsaksbuljong (ox- eller kalvfond), mjölkfritt smör (animaliskt smör) och ett veganskt vin. De viner som är markerade veganska på Systembolaget kan man vara trygg med att det inte har använts fiskblåsa eller gelatin vid klarningen. Vissa vegetarianer dricker alla viner men ska du bjuda en vegan är det viktigt att även vinet är veganskt. Är du osäker på hur det är för just din gäst så antingen frågar du eller väljer ett veganskt vin. Det finns en hel del bra veganska viner när man börjar leta. Personalen på Systembolaget hjälper gärna till. 

Det finns matlagningsvin i de allra flesta matbutiker och du kan absolut använda det om du inte vill/kan gå till Systembolaget. Det jag uppmanar dig till då är att läsa på flaskan. Är det vin eller färgad vätska? Om du använder matlagningsvin så är inte den helt okej ur vegansk synvinkel. Vinindustrin använder animaliska produkter vid framställning.

Jag skriver bara soja i receptet för det är en smaksak. Japansk soja eller kinesisk soja? Du använder det du har hemma och det du föredrar. Tänk på att kinesisk soja är mörk och kommer att förändra färgen på din sås. Speciellt om du använder kinesisk svampsoja som är en favorit i mitt hushåll. Det är inte förrän på senare år när gubben fastnat för sushi som han börjat acceptera japansk soja. Han gillade INTE japansk soja innan (Även om han inte vet vad som råkat slinka ner i maten förr). För honom har soja varit färg medan soja för mig har varit smak och sälta.

Passar till:
  • Stekt eller grillat nöt, fläsk, lamm eller vilt 
  • grillad eller pocherad fisk 
  • ugnsstekta grönsaker
  • vegansk/vegetariskt alternativ.
Förbered:
  • Perfekt att förbereda eller koka en stor sats och ha kylen. Värm lagom mycket för varje måltid. Värm inte upp all sås om och om igen.
  • såsen håller minst en vecka i kylen med tättslutande lock. 
Smaksätt:
  • Lagerblad
  • rosmarin
  • timjan
  • vitlök
  • cajennpeppar
  • några droppar pressad citron.

Cirka 4 dl rödvinssås:
1 msk smör
2 msk finhackad gul lök (schalottenlök)
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 buljongtärning (1 - 1 1/2 msk fond)
1 msk soja
2 dl rödvin
1 msk smör
salt
vit- eller svartpeppar

Smält 1 msk smör och tillsätt lök och tomatpuré.
Fräs under omrörning i 2-3 minuter.
Pudra över vetemjöl och blanda väl.
Tillsätt vatten och koka upp allt under omrörning. 
Lämna inte grytan nu. Använd gärna visp för att få ut eventuella klumpar.
Tillsätt vin, soja och buljong.
Låt småputtra i 10-15 minuter. 
Smaka av med eventuellt salt och peppar. 
Ta bort grytan från värmen.
Tillsätt 1 msk smör och rör tills smöret smält.
Servera!

torsdag 23 september 2021

Pasta med svampsås


Dagens vegetariska pasta blev en svampsås med icke vegetariskt tillbehör. Jag använde mig av skogschampinjoner eftersom gubben tycker att de smakar mer än vanlig vit champinjon.

Till familjen serverades stekt guanciale (griskind) medan jag åt stekt fejkon till. Detta hade absolut inte behövts men jag ansåg att vi inte hade tillräckligt med grönsaker. Hade gärna haft lite kokt broccoli och en maffigare sallad. 

300 - 500 gram svamp (skogschampinjoner)
1 stor gul lök
1 solovitlök
1 svampbuljongtärningar
5 - 7 dl vatten
5 dl grädde
1/2 - 1 msk dijonsenap
1/2 - 1 msk soja
salt
svartpeppar
Eventuellt maizena utrört i vatten
Gräslök

Hacka gul lök.
Riv vitlöken.
Skiva svampen.
Fräs gul lök tills den blir mjuk.
Tillsätt vitlöken och fräs lite till.
Tillsätt svampen och fräs till den får din färg.
Häll i vatten och buljong.
Låt småputtra några minuter.
Tillsätt grädde, dijonsenap och soja.
Låt puttra lite till.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Eventuellt kan du reda såsen med lite maizena utrört i vatten.
Hacka gräslök och tillsätt precis innan servering.

Servera med kokt pasta och grönsaker.

torsdag 12 augusti 2021

Potatis, morot och löksoppa




Soppa en varm dag i augusti? Det fungerar verkligen. Mer soppa och mer växtbaserad soppa. 😉
Detta recept kommer från Portionen under tian. Ytterligare en matkreatör som tillhör mina favoriter. 
Hannas recept har en bönröra som tillbehör men jag hittade ett pizzakit till halva priset i min lokala butik så det fick bli pizza med kapris och ost. Passade utmärkt.
Som valfria örter passade jag på att tömma burken med Herbamare örtsalt. Det var knappt 1 msk kvar.
Grönsaksbuljongen är butiken Naturgotts egna blandning. Kan verkligen rekommendera den.

2 gula lökar
500 gram potatis
4 morötter
2 msk grönsaksbuljong
1/2-1 tsk sambal oelek
1 msk valfria örter 
1 - 1 1/2 liter vatten
2 1/2 dl iMat (havregrädde)

Skala och hacka löken. 
Skala potatis och morötter samt dela i mindre bitar.
Fräs lök, potatis och morötter i en stor kastrull några minuter. 
Tillsätt buljong, sambal oelek, örter och vatten. 
Låt koka tills potatis och morötter är genomkokta (15-20 minuter).
Tillsätt grädden och koka upp.

Servera med ett gott bröd.

tisdag 10 augusti 2021

Bolognese på Lottas vis



Ja, gubben blev inte speciellt imponerad av min version av bolognese. Hans kommentar var;

- Inte lika god som min.

😉 Ett betyg jag får leva med. Tänker inte överraska honom med bolognese någon mer gång. Efter att han dränkt tallriken med pastakrydda och ketchup kändes nog inte mycket av arbetet jag och spisen la ner under 3 timmar. Nåväl, man kan inte lyckas alltid.

800 gram nötfärs
200 gram sidfläsk
2 gul lök
2 morötter
2 stjälkar av stjälkselleri
3 msk tomatpuré
1 dl rött vin 
3 dl vatten
1 konserv/förpackning hela tomater
1 msk kalvfond
3 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 nypa strösocker
1/2 dl mjölk (på slutet)

Bryn färsen i omgångar och lägg över i stekgrytan/gjutjärnsgryta.
Finhacka lök, morötter och selleristjälkar.
Bryn lök, morötter och selleristjälkar utan att det får färg. Löken ska mjukna.
Tillsätt tomatpuré och låt den bruna med lite innan allt läggs tillsammans med färsen i grytan.
Tillsätt hela tomater, vatten, vin, fond, kryddor och lagerblad.
Låt småputtra under lock i minst 1 timme. Gärna längre.
Mosa till tomaterna om de inte delats av sig själv.
Ta av lock och låt koka utan lock i ytterligare 30 minuter. 
De sista 10 minuter tillsätter du mjölk alternativ grädde och smakar av om det eventuellt behövs mer kryddor.

Servera med nykokt pasta och parmesan.

måndag 9 augusti 2021

Zucchinifritters



Just nu är zucchini i säsong och många har överflöd i sina odlingar. Själv har jag inte odlat zucchini men betalade 20 kr för två svenska zucchini. Det tycker jag är billig mat. Jag gillar att man kan variera zucchini så otroligt mycket genom kryddningen. I detta receptet är det enbart koriander, salt och svartpeppar men man kan använda så mycket annat för att få smak på fritters. 

Receptet kommer från Awesome vegan dad. En av många fantastiska matkreatörer som jag inspireras av.
I receptet tipsas om att fukta händerna för att lättare forma till biffar och att varmhålla i  120 graders ugn. 
Det står i receptet att det ska bli 6 fritters och jag gjorde dem stora och fick 6 stycken. Gör man dem mindre blir det givetvis fler. 
Jag lät dem rinna av lite på hushållspapper.
2 stycken räckte som middag till mig och jag frös in två lunchlådor. Perfekt när semestern är slut.

2 zucchini
1 rödlök
2 1/2 dl kikärtsmjöl
2 msk majsstärkelse
1 tsk mald koriander
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Riv zucchini och lägg i ett durkslag. 
Salta och blanda väl.
Låt stå och rinna av (30 minuter – 1 timme) Pressa ut så mycket vätska du kan.
Riv eller finhacka rödlök.
Blanda ordentligt ihop alla ingredienser i en skål. 
Forma till biffar och stek i generöst med olja. (Rapsolja enligt receptet).

Servera med kall sås (paprika pasta spice och Creme Fraiche, vegansk) och grönsaker.

måndag 2 augusti 2021

Torsk i purjolök och romsås



Gubben tycker att det är riktigt skönt att jag har semester. Dels kommer han hem till dukat bord men det stora är nog att han för två veckor slipper pressen med att komma på middag. 

Vi har inte hittat en strategi som fungerar för oss och vår vardag sedan jag började jobba heltid. Jag har försökt med olika saker men slutar eftersom jag inte tycker att det bara är mitt jobb. Enligt mig så är det en gemensam uppgift för att få hemmet och vår vardag till att fungera. 

700 gram färsk torsk
1 tsk salt
1 krm citronpeppar

Sås:
1 purjolök
3 dl matlagningsgrädde
2 msk rom
salt
vitpeppar
1 kruka dill

Torsken:
Ansa och skiva purjolöken.
Hacka dillen.
Blanda purjolök, dill, matlagningsgrädde och rom.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Lägg torsken i en ugnsfast form och krydda med lite salt och citronpeppar.
Häll såsen över torsken.
Sätt i formen i 180 graders ugn i cirka 15 minuter (innertemperatur 56 grader).

Servera med kokt potatis, tomatskivor och kokta morötter.

måndag 5 juli 2021

Pesto




När trädgården ger mig ett överflöd av basilika gör jag givetvis pesto. Och gör jag pesto så blir det pesto pasta. Det blev mer pesto än vad jag använde till middagen så den förvarar jag i kylskåpet. Utmärkt att ha på mackan tillsammans med tomat eller på pizza. Det går också att frysa in pesto om du inte använder upp den inom några dagar. Utmärkt att lägga en fryst tärning i soppa, köttfärssåsen eller grytan som lite extra basilikasmak.

Jag har både vanlig basilika och aromatisk basilika (lila). Plantorna är inköpta på Möllekulla Länsmansgård. Har du inte varit där så rekommenderar jag ett besök. Det finns så mycket härligt att titta på och verkligen något för alla om man är ute efter en speciell present åt någon. Möllekulla Länsmansgård Blekinges enda KRAV-certifierade gårdsbutik. 

Till dagens pesto använde jag mig av vanlig basilika men stoppade ner en kvist av den aromatiska. Den har betydligt mer smak. 


Pinjenötter är lite dyrt och om man istället väljer solroskärnor så får man en billigare pesto.

Jag tycker att en god olivolja är viktig. Just nu har jag fastnat för Monini Classico. Den finns att köpa bland annat på ICA.

Pesto:
70 gram pinjenötter (solroskärnor)
2 krukor färsk basilika
3 stora vitlöksklyftor
3 dl olivolja
175 gram riven parmesan
1/2 - 1 tsk salt
1 - 2 krm svartpeppar

Rosta pinjenötter i en torr panna. (kan uteslutas)
Mixa pinjenötter, basilika och vitlök med olivoljan. 
Vänd ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
Mixa inte för mycket då pesto kan bli besk när olivolja mixas för länge.

Pesto pasta:
Koka spagetti och vänd ner tillsammans med några dl pesto. Blanda runt och tillsätt pesto tills du har täckt pastan. Eventuellt kan du tillsätta några msk av pastavattnet för att på så sätt få en lite krämigare rätt. 

Servera med tomater, riven parmesan och salami/lufttorkad skinka.

söndag 4 juli 2021

Nötgryta med rosmarin och basilika



Denna helgen hyrde gubben en 12-meters lift så han enkelt kunde måla gaveln som kläddes med ny panel när de bytte taket i höstas. När vi ändå skulle måla så passade vi på att bättra på färgen runt om hela huset.

Det är så mycket som man vill hinna med men man måste prioritera. Denna sommar blir det målning och två nya fönster. Till nästa år planerar vi knacka ner grunden och putsa om den samt byta de fönster i källaren som inte är bytta än. Gubben vill också slå bort yttertrappan. Den har fått mycket stryk under de senaste vintrarna och vittrar sönder. Vi får väl se.

Under lördagen hade vi hjälp av Magda som hjälpte mig att måla grått så långt upp som möjligt runt om huset. 

Vi blev inte helt färdiga med hela huset men det är inte mycket kvar. Den största orsaken var att jag inte orkade måla hela söndagen. Kroppen sa ifrån. Jag vill alltid mer än vad jag egentligen klarar av. 

Men det kommer fler dagar och eftersom gubben också ska byta två fönster på framsidan av huset gör det inget att det inte blev riktigt målat där. Kommer ändå att få bättra på efter fönsterbytet.

Det var perfekt att sätta på en gryta som fick stå och puttra på spisen medan jag målade. Hade tänkt testa denna rätten i slowcockern men det var helt enkelt för mycket mat så jag fick ta fram den stora stekgrytan. Blev lunchlåda till Magda och mamma samt en fryslåda med middag till familjen.

1 1/2 kg högrev
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 gula lökar
1 solovitlök
2 morot
1/2 dl tomatpuré
1 msk rosmarin
1 msk basilika
2 lagerblad
3 msk kalvfond
3 dl rött vin
400 gram krossade tomater
3 dl vatten
1 msk soja

Skär köttet i mindre bitar. 
Skiva lök.
Slanta morötter.
Stek köttet, i omgångar, tills det får fin färg runt om. 
Fräs lök, vitlök och morot i grytan tills löken är mjuk. 
Tillsätt salt, svartpeppar, basilika, tomatpuré, rosmarin, lagerblad och kalvfond. 
Lägg i kött, vin, krossade tomater, soja och vatten. Låt sjuda under lock i cirka 2 timmar. 
Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar. Om du tycker att det behövs så red grytan med lite majsstärkelse utrört i vatten.

Servera med kokt potatis, sallad och haricots verts. 

torsdag 8 april 2021

Sparrissoppa



En otroligt god soppa som du kan göra med både mindre och mer sparris. Beroende på hur mycket du gillar sparris så kan du välja mellan två eller tre knippen. Vi gillar sparris och tycker att två knippen duger men tre ger mycket bättre soppa. Vi har gjort soppan med endast ett knippe sparris men det tyckte vi var alldeles för lite.

Beroende på kvaliteten på sparrisen så kan du behöva skär bort nedersta delen av sparrisen. Du behöver inte ta bort allt för mycket utan endast den del som är hård/träig. Gör du inte detta så kommer du att få hårda bitar/strån i soppan som inte går att mixa.

Att den går snabbt att laga är dessutom ett stort plus. 

Passar både som middag, lunch och förrätt.

Idag valde jag att servera soppan med blomkål och rädisor. Passar också bra att toppa med knaperstekt bacon.

1 1/2 gul lök
1 solovitlök
2 - 3 knippe sparris
2 msk grönsaksbuljongpulver
1 - 1 1/2 liter vatten
2 dl grädde
3 dl mjölk
1 - 2 msk citronsaft
1 - 1 1/2 tsk salt
1 - 2 krm svartpeppar

1/2 liten blomkål
1/2 knippe rädisor

Hacka lök och vitlök.
Skär bort nedersta delen av sparrisen.
Dela sparrisen i mindre bitar men spara topparna för att lägga i soppan efter mixningen.
Fräs löken och sparris utan att det får färg.
Tillsätt buljongpulver och vatten.
Koka upp och låt koka i minst 5 minuter.
Tillsätt grädde, mjölk, salt och svartpeppar.
Koka upp igen och låt koka i ytterligare minst 5 minuter.
Mixa soppan slät.
Smaka av med citronsaft och eventuellt mer salt och svartpeppar.

Koka blomkålen så den fortfarande har tuggmotstånd. Passar utmärkt med rester från gårdagens middag.
Dela blomkålen i mindre bitar.
Skiva rädisorna tunt.

Servera med ett gott bröd.

onsdag 7 april 2021

Fisk med tomat och purjolök samt blomkål- och spenatsallad

 


På min lunchrast hann jag plocka ut torskfilé från frysen och skala potatisen. När gubben kom hem stod maten på bordet. 
Fisken tar inte så lång tid i ugnen. Du ser på den när den är klar i och med att fisken får en helt annan vit färg.

Jag hade tänkt krydda med citronpeppar men den var tyvärr slut. "Någon" har tydligen glömt att köpa ny. Det fick duga med enbart salt och vitpeppar.

Gubben gillade maten medan Magda pillade lite. Varm tomat tillhör inte hennes favorit. Det enda gubben saknade var en sås men jag tyckte att smörskyn som bildades i botten gott räckte. Fast en kall sås med dill hade passat bra. Kanske en tartarsås.

600 gram torsk
1 liten purjolök
2 tomater
100 gram smör
1/2 dl ströbröd
1 1/3 tsk salt
2 krm vitpeppar


1 liten blomkål
1/2 gul lök
1/2 liten påse babyspenat
1 msk olivolja
1 1/2 tsk citronsaft
salt
svartpeppar

Fisk med tomat:
Dela torsken i mindre bitar.
Lägg i en smord ugnsform.
Krydda med salt och vitpeppar.
Strimla det vita på purjolöken.
Skiva tomaterna.
Lägg purjolök och tomat över fisken.
Hyvla smör tunt och lägg ut över grönsakerna.
Strö över ströbröd och krydda med salt och vitpeppar.
Gratinera i 220 graders ugn i 15-20 minuter. 

Blomkål- och spenatsallad:
Dela blomkålen i mindre buketter.
Koka i lättsaltat vatten i 5-10 minuter. Blomkålen ska fortfarande ha tuggmotstånd.
Strimla löken fint.
Rör tillsammans olja, citronsaft, salt och svartpeppar.
Blanda ihop blomkål, lök och babyspenat.
Vänd ner dressingen.

Servera med kokt potatis.


tisdag 6 april 2021

Tomat- och kycklingpasta



Sås som tillagas under tiden som pastan kokar. Riktig snabbmat med andra ord. Längst tid tar att strimla kycklingen. Det går snabbare om du köper färdigstrimlat. 

Stek inte kycklingen för hårt. Skulle den inte vara genomstekt så kokas den klar.
Jag använde mig av vattnet som jag sköljde ur konservburken med samt lite pastavatten.

Mina tomater var finkrossade men det är en smaksak.

700 - 800 gram kycklingfilé
1 gul lök
1 solovitlök
1 burk krossade (finkrossade) tomater
1 - 2 dl vatten
1 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 msk agave sirap (honung)
1/2 - 1 tsk sambal oelek
1 msk basilika
2 msk kycklingfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Strimla kycklingen.
Stek hastigt.
Lägg över i stekgryta.
Hacka lök och vitlök.
Stek utan att det får färg.
Blanda ihop lök och kyckling.
Tillsätt tomater, tomatpuré, vatten, grädde, kycklingfond, agave sirap, sambal oelek, basilika,  salt och svartpeppar.
Koka upp och låt koka i 5 minuter.

Servera med pasta och sallad.

söndag 28 mars 2021

Köttfärsbiffar




Söndag, dagen efter sommartids införande. Jag glömde såklart bort att köksklockan inte var ändrad så maten stod inte på bordet förrän 17.05. Nåväl, alla blev mätta och nöjda.

Idag kryddade jag biffarna med grönpeppar men det hade fungerat med enbart salt och svartpeppar också. Jag tycker det är roligt att testa olika smaksättning. Grönpeppar, rosepeppar, fetaost, dijonsenap, hackade oliver, soltorkade tomater. Våga prova. 

800 gram blandfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
1 gul lök
1 msk kalvfond
1 tsk torkad grönpeppar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Finhacka löken och fräs den mjuk utan att den får färg.
Blanda ihop ströbröd, grädde och ägg.
Låt svälla i 10-15 minuter.
Stöt eller hacka grönpeppar fint.
Blanda ner fond, kryddor och löken som fått svalna.
När allt är väl blandat vänder du snabbt ner färsen. Blanda inte för mycket.
Forma till biffar och stek tills de fått fin färg.

Servera med kokt potatis och brunsås. Lite extra gott med ugnsstekt spetskål, sallad och lingonsylt till också.


lördag 27 mars 2021

Kryddig karré med rostade rotfrukter och dragonkräm


- Åh, mamma! Detta var gott, utbrister Magda. Köttet är så gott. Jag gillar detta köttet.

När det kommer från någon som har svårt för "gummi"karré så känns det härligt.

Jag stekte hel karré i ugn men receptet och kryddningen passar lika bra till skivad karré som du steker på spisen.



Kryddig karré:
1,1 gram karré i bit
1 msk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Rostade rotfrukter:
1 kg potatis
400 gram morötter
1 stor palsternacka

Dragonkräm:
3 dl Cream Fraiche
1 1/2 - 2 tsk dragon
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1/2 - 1 krm svartpeppar

Skala och dela potatis, palsternacka och morot i mindre bitar.
Lägg i en ugnsfast form.
Gnid in rotsakerna i olja och krydda med salt och peppar.
Gratinera i ugn 220 grader i cirka 30 minuter.

Blanda spiskummin, rökt paprikapulver, salt och svartpeppar.
Gnid in kryddblandningen runt om köttet.
Stek köttet runt om så det får fin stekyta.
Stek färdigt i 220 graders ugn i 30 - 40 minuter tills innertemperatur är 68-80 grader.
Låt vila och skär sedan i skivor.
Om någon vill ha köttet mer stekt eller om det inte skulle vara helt klart kan du steka skivorna på spisen i någon minut.

Blanda  creme Fraiche med dragon, vinäger, salt och svartpeppar.

Servera rotsaker, karré och dragonkräm med grönsallad.

onsdag 24 mars 2021

Torsk med dill och morötter



Fisk är verkligen en snabbrätt. Jag lät fisken tina lite innan jag la den i grytan. Du kan lägga i den som frusen men tänk då på att låta den småputtra lite längre. Använder du färsk fisk går det mycket snabbare.

Koka inte för hårt och inte för länge. 

600 gram torskfilé
1 gul lök
2 morötter
1/2 citron
1 kruka dill
1 dl vatten
3 dl grädde
2 msk kycklingfond
1 tsk salt
1 krm vitpeppar


Hacka löken fint.
Skär morötter i slantar.
Fräs lök och morötter i smör utan att det får färg. Löken ska mjukna.
Riv det yttersta skalet på citronen. 
Pressa ut saften.
Tillsätt vatten, grädde, kycklingfond, citronsaft och citronskal.
Låt småkoka tills morötterna börjar mjukna.
Hacka dill och tillsätt.
Dela torsken i mindre bitar.
Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
Tillsätt fisken och låt allt småputtra i 5 minuter. Gärna under lock.

Servera med kokt potatis, ärtor, rårivna morötter och en citronklyfta.

onsdag 17 mars 2021

Kycklinggryta med timjan



Otroligt snabb kycklinggryta som även passar att serveras med ris eller annat gryn.

Jag gjorde samma recept till mig men använde Astrid och aporna k*ckl*ngbitar istället. Blev riktigt gott.

Tänk på att inte steka kycklingen allt för mycket. Det räcker med att den byter färg till vit. Den kokas klar i grädden. Ju mindre bitar du har desto snabbare går det. Är du osäker så ta upp en kycklingbit och dela för att se så den är klar.

800 - 900 gram kycklingfilé
1 solovitlök
1 stor gul lök
3 - 4 dl grädde (IMat)
1 1/2 - 2 tsk timjan (torkad)
1 msk hönsfond (grönsaksbuljong)
2 - 3 tsk kinesisk soja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk citronsaft

Skala och skär löken i klyftor.
Dela kycklingen i mindre bitar.
Bryn kyckling och lök tills de får lite färg och löken mjuknar.
Pressa ner vitlöken.
Tillsätt timjan, fond, kinesisk soja, salt och svartpeppar.
Låt koka i 5 - 10 minuter beroende på hur hårt du brynt kycklingen.
Smaka av med citronsaft och eventuellt mer salt och svartpeppar.
Red eventuellt med lite maizena utrört i vatten.

Servera med kokt potatis, kokta morötter och sallad.

måndag 15 mars 2021

Pasta med rostade tomater och marinerade kronärtskockor


I tidningen Vi i villa hittade jag detta receptet som ursprungligen kommer från kokboken "Mera vego på 30 minuter" av Ylva Bergqvist (Bonnier fakta).

Det går som ett vegetariskt recept men Burrata innehåller löpe vilket alltså inte är vegetariskt. Alternativet är att ersätta Burrata med en mjölkfri ost. Lämnar över till var och en att avgöra vad de stoppar i sin mun.
Tips i receptet är att man kan använda sig av tomat på burk och det finns en hel del bra hela konserverade tomater.
Längtar till vi kan testa detta receptet med solmogna svenska tomater.
Nästa gång kommer jag absolut att använda två burkar med marinerade kronärtskockor. Både jag och gubben älskar kronärtskocka och tyckte att det var för lite.
Kanske tillsätta goda svarta oliver i rätten också.
Familjen åt utan något animaliskt protein som tillbehör men man kan servera salami eller lufttorkad skinka till.


1/2 solovitlök
700 gram körsbärstomater på kvist
1 burk marinerade kronärtskockor (290 gram) samt oljan
2 bollar Burrata
1 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
eventuellt nypa strösocker
1 kruka färsk basilika

Krossa vitlöken.
Tvätta tomaterna och plocka bort dem den kvisten.
Blanda ihop vitlök, tomater, kronärtskocka, salt och svartpeppar.
Eventuellt behövs lite socker om du inte hittat söta tomter.
Lägg allt i en ugnsfast form.
Ringla över olja från kronärtskockorna.
Ugnsbaka i 220 grader i 25 minuter eller tills tomater fått lite färg och mjuknat.
Rör någon gång under tiden.
Koka pasta.
Spara lite av pastavattnet.
Blanda ihop pasta och några msk pastavatten med tomaterna direkt i ugnsformen.
Toppa med Burrata (som du rivit isär/delat lite), basilikblad och svartpeppar.

Servera med riven parmesan och gröna blad.

söndag 14 mars 2021

Linsgryta




En linsgryta som blir mer matig med lite grönsaker. Jag hade lite rester i frysen som fick slinka ner i grytan på slutet men godast är grytan om du använder dig av färsk paprika och blomkål. Inget ont om frusna produkter men färskt är ändå färskt.
Givetvis kan du använda dig av andra grönsaker. Varför inte grovrivna morötter?
Har du en skvätt 'grädde" rundar den av smaken och lite sötma från socker eller agave sirap är gott tillsammans med curry.

1 gul lök
1/2 solovitlök
2-3 tsk curry
3 dl röda linser
1  paprika
1-2 dl blomkål
1 dl gröna ärtor
1 dl majs
1 grönsaksbuljongtärning
1 1/2 liter vatten
1/2 dl tomatpuré
salt
svartpeppar

Hacka lök och vitlök.
Fräs lök och vitlök tillsammans med curry tills löken mjuknar.
Skär paprika och blomkål i mindre bitar.
Tillsätt och låt fräsa med löken.
Skölj linserna och tillsätt dem.
Tillsätt tomatpuré, buljongtärning och vatten.
Koka i 15 minuter eller tills linserna är klara.
Tillsätt majs och gröna ärtor.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med mer curry samt salt och svartpeppar.

Servera med kokt ris och/eller bröd.



fredag 12 mars 2021

Kycklingklubbor i ugn



Ett bra recept på kycklingklubbor i ugn. Jag använder idag en marinad med vitlök, rosmarin och oregano som kryddning men du kan testa med de örter som du gillar. Kanske vill du bara krydda med grillkrydda eller kanske använda en färdig grillolja. Det går alldeles utmärkt. 

När det gäller kyckling är det väldigt viktigt att kycklingen är klar men inte överstekt. Det är väldigt lätt att man steker kyckling för länge av rädsla för att den inte ska vara klar. Använd därför termometer.
Jag tycker också att med lite vatten i botten så blir inte kycklingen lika lätt torr. Fast om du frågar min gubbe så är all kyckling torr men kyckling med ben brukar han acceptera.

Jag serverade kycklingen med ugnsstekt potatis och morötter samt sallad.


1 kg  kycklingklubbor
2 1/2 msk kinesisk soja
1 msk ketchup
1 tsk rosmarin
1 tsk oregano
1 msk olja
1/2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1/2 solovitlök
smör
1 dl vatten

Sätt ugnen på 225°C.
Blanda soja, ketchup, rosmarin, oregano, pressas vitlök, olja, salt och svartpeppar. 
Lägg kycklingklubborna i en ugnssäker form och pensla på glazen. 
Klicka över lite smör. 
Häll vatten i botten av formen.
Stek i 220 graders ugnen i 30-45 minuter eller tills köttsaften är genomskinlig.
Ös ett par gånger. Häll på mer vatten om det behövs.
Innertemperaturen ska vid benet vara 82 grader.