Sidor

måndag 25 juli 2022

Grönsaksröra med halloumi och




Ytterligare ett snabbmatsrecept. Perfekt att bara slänga ihop när tiden inte riktigt räcker till. De flesta ingredienser är sådant som oftast finns hemma i mitt kök. Halloumi håller sig länge och är bra att ha i kylen från dagar då det behöver gå snabbt. Även perfekt att steka som en burgare till lunch eller som extra topping på salladen. 

För mig är det vegansk halloumi som gäller och det finns faktiskt riktigt bra alternativ. Jag gillar Violife som jag köper på Citygross. Visst, den är dyr men  eftersom jag är ensam vegan i familjen unnar jag mig den då och då.
Som laktovegetarian är det halloumi med ystensym och utan löpe som gäller. 

Givetvis kan du servera annat än halloumi till. Som köttätare kan du komplettera med det du gillar och som vegetarian finns det en uppsjö av olika protein som du kan använda. 

Vad gäller grönsaker så kan du experimentera med olika grönsaker. Vad sägs om:
Morötter i tunna stavar
Små buketter av broccoli 
Olika svampar
Böngroddar
Bambuskott
Gul lök

För lite crunch så tillsätt jordnötter.

Örterna kan du byts ut till det du gillar/har. Jag använde mig av torkade örter men har du färska så tillsätt dem finhackade precis i slutet eller som topping på tallriken. 

1 röd lök
1 solovitlök
2 paket halloumi a 200 gram
1 gul paprika
1 röd paprika
1/2 zucchini
250 gram champinjoner
1 - 1 1/2 tsk curry
2 dl grädde
2 msk mango chutney
1 tsk gräslök (torkad)
1 tsk persilja (torkad)
1/2 - 1 tsk salt 
1 krm svartpeppar

Skär halloumin i bitar och stek gyllenbrun.
Skiva lök och vitlök.
Dela grönsakerna i mindre bitar. 
Stek löken och tillsätt grönsakerna.
Rör ner grädde, mango chutney, örter och curry.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med halloumi och ris.

måndag 18 juli 2022

Högrevsgryta med ajvar relish


En dag då det är mulet och periodvis lätt regn känns det mysigt med en högrevsgryta. En gryta som sköter sig själv småputtrande på spisen är perfekt.

1 kg Högrev
2 Gul lök
1 solovitlök 
2 stora röda paprikor
1/2 dl tomatpuré
1 l vatten
2 dl grädde
2 krm Cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk timjan
3 msk Ajvar Relish
1 tsk salt 
1 krm svartpeppar 

Skär köttet i mindre bitar.
Hacka lök och pressa vitlök.
Dela paprika i bitar.
Bryn köttet i omgångar och lägg över i en stor gryta.
Fräs lök, vitlök och paprika så att det mjuknar. 
Tillsätt tomatpuré och låt allt fräsa under omrörning.
Lägg över i grytan.
Tillsätt vatten och grädde i grytan.
Krydda med cayennepeppar, paprikapulver, timjan och ajvar relish.
Koka upp för att sedan sänka värmen för att småkoka i 1 1/2 - 2 timmar.
Smaka av med salt och peppar. 
Red eventuellt med maizena utrört i vatten. 

Servera med kokt potatis och haricots verts. 

fredag 15 juli 2022

Potatissallad


Potatissallad kan man göra på väldigt många olika sätt och här är en enkel variant. Passar utmärkt att servera  grillat.

Du kan förändra potatissallad genom att tillsätta kapris, små buketter broccoli, dill eller gräslök. Testa dig fram till din favorit. 

Vego:
Det finns idag även Greek Yoghurt style i den veganska sektionen bland mejeriprodukter i den flesta större butiker. Vegansk majonnäs är också lätt att hitta. Honung byter jag ut mot Agave sirap. 

1 kg potatis 
1 stor röd lök
2 dl turkisk yoghurt 
4 msk majonnäs 
2 msk Dijonsenap
3 - 4 tsk honung/agave sirap 
1 -1 1/2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar 

Skala och kok potatisen i saltat vatten.
Låt potatisen kallna. 
Finhacka löken.
Blanda yoghurt, majonnäs, senap och honung. 
Smaka av med salt och svartpeppar. 
Dela potatisen i mindre bitar.
Vänd ihop potatis, lök och yoghurtblandningen.

torsdag 14 juli 2022

Kotletter med rostade grönsaker och kall dragonsås

Idag lagade jag rostade grönsaker i ugnen. Du kan använda de grönsaker som du gillar men tänk på att de tillagas olika. Hade jag haft paprika och lök i hade jag lagt i dem senare. Hårdare grönsaker/rotfrukter tar längre tid än mjuka grönsaker. 

Detta är en rätt som också går att tillaga ute på Murikka eller i wok på grillen.

kotletter 
4-5 stora morötter
1 broccoli 
1 zucchini 
1 msk paprikapulver 
1 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
rapsolja 

2 dl gräddfil
1/2 solovitlök 
1 tsk dragon
1 tsk vitvinsvinäger 
salt
svartpeppar 

Skala och dela morötter i stavar.
Dela broccoli i mindre buketter.
Skär zucchini i stora tärningar. 
Lägg allt i en ugnsfast smord form.
Gnid in olja, paprikapulver,  salt och svartpeppar. 
Rosta i 200 graders ugn i 20 minuter.

Krydda kotletter med salt och svartpeppar. 
Stek i smör i cirka 3-4 minuter per sida.
Låt vila medan du blandar såsen.

Pressa vitlök i gräddfil och blanda ner dragon och vinäger. 
Smaka av med salt och svartpeppar. 

Servera kotletter, rostade grönsaker, kall sås och en sallad. 

onsdag 13 juli 2022

Färsrullar med nudlar

En variant av vårrullar.  Snabbt och frasigt med filodeg.

Jag gör rullarna med sojafärs men det går lika bra med nöt- eller fläskfärs.
Det finns vegansk fisksås att köpa och det ger en oumamismak som förhöjer rullarna men som kan uteslutas om man inte har.

Receptet blir 8 stora rullar.

400 - 500 gram färs 
200 gram morötter (2 stora morötter)
1/4 vitkål
1/2 - 1 solovitlök
1 msk röd currypasta
1 msk fisksås
1/2 paket filodeg
sesamfrö
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar 

1/2 romansallad
1/2 purjolök 
1/2 gurka 
3 msk olivolja 
1 1/2 msk rödvinsvinäger 
3 krm salt
1 krm svartpeppar 

Skala och riv morötter. 
Strimla  vitkål tunt.
Stek grönsakerna och färsen.
Pressa i vitlök. 
Krydda med röd currypasta, fisksås, salt och svartpeppar. 
När färsen är genomstekt  tag av från värmen.
Pensla filodegsarken med olja.
Lägg på färs och rulla ihop.
Lägg rullarna med skarven neråt i en smord form.
Strö över sesamfrö.
Pensla rullarna med olja och gratinera i 200 graders ugn i cirka 10 minuter. 

Koka nudlar enligt förpackning. 

Strimla och skölj sallad och purjolök. 
Tärna gurka.
Rör ihop olivolja, vinäger, salt och svartpeppar. 
Blanda alla grönsakerna och vinägretten.

Servera färsrullarna med nudlar, soja, sweet chilisås och sallad.