Sidor

lördag 30 december 2023

Raggmunkar med fläsk

Raggmunkar med fläsk är en husmanskostklassiker. Eftersom jag inte äter ägg gör jag raggmunkarna vegetariska. Fungerar väldigt bra att utesluta äggen. Givetvis kan du använda mjölk istället för icke animaliskt alternativ. Vatten fungerar också. 
Jag serverade fläsk till gubben och fejkon till mig. Rökig tofu är också ett bra alternativ. Personligen gillar jag alspånsrökt tofu men du kan också göra:

Rökig tofu
400 gram fast tofu
3/4 dl Kikkoman Soya
1 msk farinsocker
1 tsk rökt paprikapulver

Skiva tofun hyfsat tunt och torka av med lite hushållspapper.
Stek tofu gyllene på båda sidor i rikligt med rapsolja.
Blanda ihop sojasås, farinsocker och paprikapulver.
Lägg tillbaka tofu i stekpannan. 
Häll på sojablandningen och vänd runt så att allt täcks. 
Låt såsen koka in i tofun.

Detta är ett väldigt gott alternativ till stekt fläsk.

2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl osötad sojamjölk eller havremjölk
800 gram fast potatis

Blanda ihop vetemjöl, salt och mjölk i en bunke. 
Riv potatisen grovt. 
Blanda ihop smeten och potatis. 
Stek några raggmunkar åt gången. 

Servera med stekt fläsk, lingonsylt och råkostsallad.

lördag 23 december 2023

Grönkålssallad med äpple och torkade tranbär

En fräsch sallad som passar bra vintertid och som tillbehör till julbordet.

4 portioner
Dressing
1 1/2 msk olivolja
1/2 msk färskpressad citronjuice
knappt 1 tsk dijonsenap
1/2 tsk honung
1/2 tsk salt

150 gram färsk grönkål
1 röda äpplen
1/4 dl torkade tranbär

Blanda ingredienserna till dressingen.
Ansa och bryt kålen i mindre bitar. Massera grönkålen med hälften av dressingen.
Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. 
Blanda med kålen och tranbär.
Ringla över resten av dressingen.

fredag 22 december 2023

Munkar


100 gram naturell yoghurt 
1 tsk vaniljsocker 
2 msk strösocker 
2 tsk bakpulver 
100 gram vetemjöl
strösocker 
kanel

Vispa ihop yoghurt, vaniljsocker och strösocker. 
Tillsätt bakpulver och vetemjöl. 
Rör ihop till klumpfritt.
Häll över smeten i en spritspåse.
Värm frityrolja.
Spritsa ut lagom stora bollar eller längder. 
Fritera till gyllene.

Blanda ihop strösocker och kanel. 
Vänd runt munkarna i kanelsocker.

Servera med vaniljglass och frukt.

onsdag 20 december 2023

Moscow Mule

 

Moscow Mule är en klassisk och enkel drink med fräsch smak av lime och kryddig ingefära. Eftersom ginger beer utgör en stor del av drinken är det viktigt att välja en sort som du verkligen tycker om. Denna gången använde vi en ginger beer från Swe/thc. Ginger Joe är också väldigt god.
En alkoholfri variant går att göra genom att utesluta vodkan helt eller genom att ersätta mängden med tonic.

4 cl Vodka
2 cl Limejuice
10 cl Ginger Beer

Häll vodka och limejuice i ett glas.
Fyll glaset till hälften med krossad is.
Tillsätt ginger beer och rör om varsamt.
Fyll upp resten av glaset med is.
Garnera med ett limehjul och gärna en kvist mynta.

måndag 18 december 2023

Pasta med tomatsås


Snabba pastarätter är en livräddare. Perfekt att slänga ihop när man kommer hem från jobbet och passar utmärkt i lunchlådan. 
Se tomatsåsen som en bas och använd det du gillar och har hemma. Idag använde jag gul paprika och urkärnade svarta oliver. Broccoli hade varit gott i. Istället för röd lök kan du ha gul eller varför inte purjolök. 
Jag väljer att blanda i den kokta pastan i såsen då jag tycker att det är godare men du kan servera det var för sig.
Samma sak med din proteinkälla. Ha det i såsen eller servera det bredvid.
Idag serverades det stekt halloumi till men varför inte ha kikärtor, tofu, strimlad grillad kyckling, skivad kryddig korv eller bacon.

1 röd lök
1 solovitlök 
3 dl grädde
1-2 dl pastavatten 
2 msk tomatpuré
1 msk ketchup 
1 1/2 tsk grönsaksbuljongpulver 
1 msk oregano 
1 krm chiliflakes (kan uteslutas)
1 krm svartpeppar 
parmesanost 

Finhacka löken och vitlöken. 
Stek löken mjuk och tillsätt grönsakerna.
Tillsätt grönsaksbuljongpulver, tomatpuré och ketchup.
Låt fräsa lite och tillsätt sedan grädde.
Koka upp.
Tillsätt oregano och svartpeppar. 
Låt koka ihop under minst 5 minuter. Gärna längre.
Koka pasta.
Spara lite av pastavattnet och tillsätt kokt pasta samt vatten i tomatsåsen. 
Smaka av med salt och svartpeppar. 
Antingen vänder du ner eller toppar rätten med riven parmesanost.

Servera gärna med en fräsch sallad till.




söndag 10 december 2023

Rödbetssallad


Rödbetssallad hittade jag hos Välj vego
Blev rejält med rödbetssallad så hälften hade räckt.

6 portioner
ca 500 g färdigkokta rödbetor
1 dl vegansk majonnäs
1 dl vegansk créme fraiche
1 msk senap
Salt och peppar
Tärna rödbetorna till önskad storlek. Använda gärna handskar det, blir lätt färgglatt om händerna. 
Blanda i en skål med vegansk majonnäs, créme fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar. 

Vegansk Jansson

Detta receptet på vegansk Jansson kommer från Vego 17 december, 2015.  Gillades även av köttisarna. 
4 portioner, 8 portioner på ett julbord

1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
2 msk kapris, kan uteslutas
2 1/2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 dl mjölk, t ex osötad sojamjölk eller havremjölk
1/2 dl ströbröd
25 gram smör, t ex mjölkfritt
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Sätt ugnen på 220 grader.
Skala potatisen och skär i fina strimlor.
Skiva lökarna tunt och stek mjuka i lite rapsolja. 
Löken ska bli lätt transparent. 
Rör ner kaprisen.
Blanda nu lök, kapris och potatis i en gratängform. 
Salta och peppra generöst.
Blanda ihop grädde och mjölk och häll över potatisen. Strö över ströbrödet och klicka på smöret. 
Gratinera i ugnen i 40-50 minuter.

Gravad morot i senapssås


Maja och jag åt morötter i senap- och dillsås hos Mormors Bakeri. Vet inte hur de var gjorda men hittade detta receptet i kokboken ”Vegansk husmanskost” av Gustav Johansson, Bonnier fakta.

Jag förberedde och lät morötterna ligga i hovmästarsåsen i två dagar innan det var dags att äta. 

4 portioner
6 morötter
3 dl grovsalt
2 msk ättiksprit, 12 %
4 msk strösocker
1 dl hett vatten
1 tsk liquid smoke
1 blad norialger
1,5 tsk senapsfrön
1 lagerblad

Hovmästersås:
2 msk grov skånsk senap
1 msk dijonsenap
2 msk strösocker
2 msk rödvinsvinäger, (vitvinsvinäger fungerar också!)
1 dl rapsolja
0,5 dl hackad dill
salt 
vitpeppar

DAG 1: Sätt ugnen på 200 grader.

Skala morötterna och lägg dem på en bädd av grovsalt i en ugnsfast form. 
Saltet gör att vätskan dras ut ur morötterna och de blir fastare. 
Ugnsbaka i 30–40 minuter eller tills morötterna är genombakade, men fortfarande lite fasta i mitten. 
Var försiktig, du vill inte överbaka dem så de blir för sladdriga.

Blanda ihop ingredienserna till lagen i en kastrull medan morötterna bakas. 
Låt koka upp och ta av från värmen när sockret har lösts upp. 
Låt svalna helt.

Ta ut morötterna ur ugnen och torka bort saltet. 
Lägg morötterna hela i en tätslutande plastpåse tillsammans med lagen och låt marinera över natten.

DAG 2: Gör hovmästarsåsen. 
Blanda alla ingredienser utom rapsolja och dill i en skål. 
Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin. 
Häll av lagen från morötterna och skär dem i 1–2 mm tunna skivor på längden med en vass kniv eller mandolin. 
Blanda morotskivorna med hovmästarsås så att de täcks. 
Blir det sås över så servera det till. 

torsdag 7 december 2023

Marinerade kronärtskockor


Vi gjorde dubbel sats av detta receptet. Riktigt gott. Håller sig länge i en glasburk i kylskåpet. 

1 burk 400 gram kronärtskockshjärtan, ca 8-10 styck
1 klyfta vitlök
2 krm chiliflakes
4 msk olivolja
0,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar
0,5 tsk torkad basilika
0,5 msk citronsaft

Tillagning
Häll av och skölj kronärtskockshjärtanen.
Dela i halvor.
Lägg dem i en skål.
Tillsätt pressad vitlök, chili, olivolja, salt, svartpeppar, basilika och citronsaft.
Servera direkt eller låt stå i kylen och marinera till servering.

tisdag 5 december 2023

Nötfärsbiffar


Jag har skrivit om kryddning av biffar och köttbullar tidigare men här kommer en väldigt enkel smaksättning.

Ta gärna upp biffarna/bullarna från pannan medan de fortfarande är lite rosa inuti då de eftersteks. Nötfärs blir lätt torrt om du steker för länge.

Idag serverades biffarna med klyftpotatis, stekt lök, brunsås och grönsaker. 

500 gram nötfärs
2 ägg
1 dl ströbröd 
2 msk worcestershiresås
1 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Blanda ihop ägg, worcestershiresås, salt och svartpeppar. 
Rör ner ströbröd.
Låt stå i 5 - 10 minuter och svälla.
Blanda snabbt ner nötfärsen.
Forma till biffar eller köttbullar och stek.

måndag 4 december 2023

Coleslaw


En annan sallad som passar till olika maträtter är coleslaw. Du kan servera den till grillad korv, kyckling, burgare, stekt fisk. 
Även här kan man variera med vad man har hemma. Idag valde jag vitkål, äpple och morot vilket jag tycker att en coleslaw ska innehålla men du kan också använda päron och valnötter. 
Jag tycker att dijonsenap och vitlök passar bra men du kan ha aningen eller om du vill.
Har du aioli kan du använda det istället. 
För min del så vill jag inte ha mycket vätska och tycker att 1/2 - 1 dl majonnäs passar bra.
Jag masserar gärna ihop allt lite så kålen blir lite mjukare.

1/2 dl majonnäs
2 msk vatten
1/2 solovitlök 
1/2 tsk Dijonsenap
vitkål
1 stor morot
1 äpple
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Blanda ihop majonnäs, vatten, pressad vitlök, Dijonsenap, svartpeppar och salt. 
Riv morot och äpple.
Strimla vitkål tunt.
Vänd ner vitkål, äpple och morot i dressingen.