Sidor

tisdag 31 maj 2016

Så enkelt


Tänk att en så otroligt enkel lösning kan göra så otrolig skillnad. 

I många år har jag irriterat mig på att övriga familjen inte ställer in i diskmaskinen. De kan till och men öppna diskmaskinen, titta in i den för att sedan ställa disken på diskbänken. 

När jag har frågat varför har jag fått till svar att de inte vetat om disken var ren eller inte. Hm! Hur svårt är det att se? Tydligen väldigt svårt. 

Processen med diskmaskinen är flera steg. Dels ska du öppna luckan till maskinen. "Syns inte - finns inte". Sedan ska du avgöra om det som är inuti är rent eller inte. Är du tveksam eller kanske till och med orolig att göra fel är det inte lätt att avgöra. Tillslut ska du stoppa in i maskinen och alla som har diskmaskin vet att det är lite krångligt med platsen och oftast inte en helt logisk plats för saker och ting. Alltså är det enklare att ställa disken på diskbänken. 

När jag och Maja var på NPF-forum i Kista tog jag en liten skylt som delades ut av www.ordbilduppsala.se.

Skylten är magnetisk och har två olika sidor.

 

Rött för smutsig disk och grön för ren disk. 



Vilken succé. Nu är det sällan disk på diskbänken som irriterar mig. 

När jag tömt diskmaskinen vänder jag skylten till rött och när jag startar den vänder jag till grönt. 

Familjen ser direkt om det är fritt fram att ställa in disk i maskinen eller inte. 

Kanske blir nästa steg att någon faktiskt ser en grön skylt och bestämmer sig för att ställa in den rena disken i skåpen. 

torsdag 26 maj 2016

Fläskytterfilé i tomatsås




Hann inte fotografera gubbens tallrik innan han börjat äta så det blir bara en bild på fläskytterfilé i tomatsås.

700 gram fläskytterfilé

1 kg potatis
200 gram morötter

1 gul lök
1/2 solovitlök
2 1/2 vatten
2 msk kalvfond
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 lagerblad

2 msk olivolja
1/2 citron
1 bubbla persilja

salt
svartpeppar

Skala och dela potatis och morötter i mindre bitar.
Lägg i en ugnsfast form.
Gnid in med olja och krydda med salt och svartpeppar.
Gratinera i ugnen 220 grader i 30 minuter eller tills rotsakerna är mjuka.

Hacka lök och vitlök.
Fräs i olja utan att det får färg.
Tillsätt vatten, fond, krossade tomater, tomatpuré och lagerblad.
Låt koka under lock i 10 minuter.

Skiva köttet och krydda med salt och svartpeppar.
Stek köttet så att det får färg.

Plocka bort lagerblad från såsen.
Mixa. Var försiktig! Tomatsåsen är extrem varm.

Lägg ner köttet i såsen och koka i 6 minuter till.

Riv skalet från citronen.
Hacka persiljan.
Blanda olivolja, citronskal och persilja.

Smaka av tomatsåsen och krydda eventuellt med salt och svartpeppar.

Ringla persiljeoljan i tomatsåsen.

Servera fläskytterfilé i tomatsås med rotsaker och en sallad.

onsdag 25 maj 2016

Kyckling med asiatiska smaker



Enligt receptet ska allt blandas ihop men jag serverade nudlar, kyckling och grönsaker var för sig. Gubben hade helst sett att allt fått gottat ihop sig men jag ser till allas önskemål. Resultatet blev att alla åt och var nöjda. Sparade faktiskt en filé hel till Maja eftersom hon tycker bättre om en hel filé än strimlor. Inga problem med att marinera hel filé tillsammans med strimlorna.


800 gram kycklingfilé
1 tumme ingefära
1/2 solovitlök
1 msk soja
1/2 dl sweetchili
200 gram morötter
1/2 broccoli
1 zucchini
1 dl vatten alternativt kokosmjölk
4 "kakor" äggnudlar

Strimla kycklingen.
Skala och riv ingefära och vitlök.
Blanda ihop ingefära, vitlök, soja och sweetchili.
Vänd ner kycklingen i dressingen.
Skala och skär moroten i slantar.
Dela broccolin i mindre buketter.
Tärna zucchini.
Koka nudlar enligt förpackningen.
Bryn kycklingen i olja i cirka 2-3 minuter.
Tillsätt grönsakerna och stek 3-4 minuter till.
Krydda med lite salt och svartpeppar.
Vänd ihop nudlar, kyckling/grönsaker samt vatten/kokosmjölk.
Låt koka in något.

Jag suger

Jag suger som människokännare. Genom livet har jag gång på gång blivit dragen vid näsan och upptäckt att personer verkligen inte var som jag trodde. Gubben säger att det beror på att jag tror gott om alla. Kanske är det så. Kanske är jag naiv som tror att människor är goda. Kanske får jag skylla mig själv att jag släpper in för snabbt.

Jag försöker verkligen låsa igen mitt hjärta men jag kan bara inte låta bli att tycka om personer. Det gör därför så fruktansvärt ont när de sen visar sig vara helt fyllda med skit.

Visst kan det vara så att det är hos mig som problemet ligger. Att jag har för höga tankar om folk. Att jag tror mer av dem än vad de är. Jag tycker inte själv att jag har så höga krav. Jag tycker att jag kräver mer av mig själv egentligen.

För mig är det en självklarhet att folk ska vara ärliga. Jag tycker att man ska ha förståelse för andra personers åsikter även om jag kanske personligen tycker att åsikterna är knas. Jag tycker att man ska vara omtänksamma och se till den andra personens behov men absolut inte så att man raderar sina egna önskningar. Kort och gott tycker jag att man ska ha respekt.

Men är det fel? Jo, om de i verkligheten visar sig vara något helt annat. Det gör så ont i mig av att bli lurad. Mest är jag ledsen men visst är jag arg. Faktiskt mest på mig själv för att jag tillät mig att tycka om någon som bara utnyttjade min omtanke. Någon som var så fylld av skit att jag nu efteråt undrar om jag var blind. Hur kunde jag inte se? Hur kunde jag inte misstänka?

Jag har alltid sagt till mina barn att jag älskar dem även om jag inte tycker om deras handlingar men när någon skadar mina barn gäller inte den regeln. Kommer aldrig att kunna förlåta den som gjort mitt barn fysiskt och psykiskt illa. Hur kunde jag öppna mitt hjärta för dig? Hur kunde jag?

Vet du vad som är den allra jobbigaste biten i detta? Jag hade gått genom eld för dig. Utan att tveka.

tisdag 24 maj 2016

Lax med limesås




Egentligen skulle broccoli och bladspenat blandas med riset men jag serverade det var för sig.

600 gram laxfilé

1/2 broccoli
1/2 påse bladspenat

Sås:
4 dl creme fraiche
1 lime
nypa socker
knappt 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar


Krydda laxen med salt, svartpeppar och citronpeppar.
Stek laxen i portionsbitar.
Blanda creme fraiche, skal och saft från lime
Smaka av med socker, salt och svartpeppar.
Skiva broccoli.
Stek broccoli och bladspenat.
Krydda med salt och svartpeppar.

Servera lax med limesås, grönsaker och kokt basmatiris.



13 juni 2005



Letar efter ett dokument och stöter på papper från Magdas tidiga skolgång. Det som idag sårar mig djupt är protokollet från överlämningen mellan förskola och skola.

Tiden har gått otroligt fort när jag tänker på att om någon vecka kommer Magda gå ur grundskolan utan betyg och utan möjligheten att fortsätta till vilket gymnasium som hon vill.

För mig är det egentligen inte betygen som är det viktiga. Jag har alltid sagt till mina barn att bara de gör sitt bästa så räcker det. Men gäller inte det även alla de insatser som finns runt omkring ett barn med särskilda behov?

Undrar om alla de som varit involverade kring Magda stolta kan räta på ryggen och säga att de gjorde sitt bästa?

Redan 13 juni 2005 finns det dokumenterat att Magda har stora svårigheter när det gäller den icke språkliga förmågan och då i synnerhet den perceptuella förmågan.

Ett dåligt arbetsminne som innebär att hon måste göra en sak i taget. Ska inte få instruktioner i flera led.

Magda har stora humörsvängningar och känner sig splittrad och orolig.

Svårigheter att sitta still och koncentrera sig. Behöver därför taktik stimuli.


Stora variationer i det hon presterar och hon har spatiala svårigheter.

Protokollet avslutas med:

"Magda behöver mycket stöd och uppmuntran"

Vilken klyscha egentligen. De åren som passerat sedan detta protokollet skrevs, 11 år, har visst innehållit personer som stöttat och försökt men i det stora hela måste jag säga att vuxenvärlden misslyckats. Vi har svikit Magda.

Det var ett enkelt sätt att bara sätta dit diagnosen adhd och medicinera år ut och år in. Utan att egentligen hjälpa.

Jag säger inte att det är kört eller att allt är försent men Magda har fått utstå ett enormt lidande som hon inte hade behövt. Med tanke på att vi identifierade hennes problem så tidigt borde hon mått bättre idag. Hon borde inte behöva oroa sig över sin framtid på ett så basalt sätt.

Det gör riktigt ont i ett mammahjärta när barnet säger:

- Jag är värdelös. Jag kommer inte få några betyg. Jag kommer aldrig få ett jobb. Jag kommer att dö eftersom jag inte kommer att kunna köpa mat.

Jag känner mig så totalt misslyckad som mamma. Om jag kunde skruva tillbaka klockan och stå på mig. Hade situationen sett annorlunda ut idag?

måndag 23 maj 2016

Biffar med tzatziki

Biffar:
500 gram blandfärs
1 gul lök
2 morötter (cirka 100 gram)
1/2 dl vatten
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skala och riv morötter och lök grovt.
Blanda ihop alla ingredienser till en smet.
Forma till biffar och stek 3 minuter per sida.

Tzatziki:
300 gram grekisk yoghurt
1/2 gurka
1/2 solovitlök
1 tsk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar

Gröp ur kärnorna ur gurkan och riv grovt.
Pressa ur vätskan och blanda ner i yoghurten.
Pressa ner vitlök.
Tillsätt vitvinsvinäger.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med kokt pasta och sallad.

tisdag 17 maj 2016

Betala priset

Foto: Blush Beautyroom


Igår unnade jag mig ett återbesök hos Blush Beautyroom. Det är 6 1/2 vecka sedan mina naglar gjordes och jag tyckte det var dags.

Två av tipparna hade lossnat från nagelbädden då jag inte lyckades kontrollera händerna utan slog dem i köksbänken.

Utväxten var hemsk och framhävdes bara när jag försökte dölja med nagellack. Så lösningen blev OPI:s glitterlack.  Nackdelen var att lacket satt som berget och tillslut var det glitter överallt.
Jannike fick verkligen jobba för att bli av med eländet. Klart ska inte kalla det elände för man vill ju att nagellacket ska hålla.



Foto: Blush Beautyroom


Mina naglar växer som ogräs så tipparna filades bort. Tycker att mina egna naglar har en helt okej längd.

Jag hade önskemål om en nagel med rand på och Jannike är inte rädd för att testa. Som nyutbildad tror jag hon är glad för möjligheten.

Det fungerade inte riktigt som Jannike tänkt. Stripsen höll inte tätt ordentligt och ränderna blev inte så raka som Jannike ville.
Pågrund av att grundarbetet tog sådan tid och att en ny kund väntade fanns inte tid att göra om.

Jag är nöjd trots allt. Härligt somriga naglar. Älskar det dimmiga matta vita utseendet. Korallfärgen hjälper till att ge det där extra och de som känner mig vet att jag älskar färg.




Idag betalar jag priset för lyxen. Idag mår jag skräp och kroppen värker. Nacke, axlar och armar skriker. Bäckenet känns som om det smulats sönder. Att sitta still i 3 timmar fungerar inte för mig. Kroppen stelnar och värken ökar. Men fina naglar har jag.

måndag 16 maj 2016

Dagens klokhet


Om någon säger att 
det klarar du inte, 
då måste jag bevisa att 
de har fel. 
Och jag tror att 
det alltid finns något bra, 
även i den mörkaste skiten.

Febe Ström

fredag 13 maj 2016

Pastagratäng


Även idag blev grunden en vegetarisk rätt och den som ville fick lägga till animaliskt tillskott.

400 gram okokt pasta
1 zucchini
1 röd paprika
1/2 rödlök
1 burk pizzasås
1 mozzarella
1/2 påse rucola
olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Koka pastan enligt paketet.
Tärna zucchini, paprika och rödlök.
Fräs grönsakerna.
Krydda med salt och svartpeppar.
Häll över pizzansåsen och koka ihop i 5 - 10 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Blanda ihop den kokta pastan och grönsaksragun.
Häll över allt i en smord ugnsfast form.
Riv mozzarellan i mindre bitar och placera överst.
Gratinera i ugn 200 grader i 10 minuter.
Toppa gratängen med rucola.

Servera med strimlad skinka och riven parmesanost.

torsdag 12 maj 2016

Broccolisoppa



En väldigt enkel och god soppa. I själva grunden gjorde jag soppan vegansk och lät var och en välja serveringstillbehör. Stekt strimlad kyckling eller stekt pulled Oumph.

Väldigt uppskattat hos alla som åt.

1 gul lök
2 broccoli
1/2 röd chili
1 tsk curry
1 liter vatten
2 buljongtärningar/3 msk fond (grönsak)
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl iMat/grädde
1-2 msk Maizena majsräddning
Till servering:
300 gram kycklingfilé/pulled Oumph


Skala och hacka löken.
Dela broccoli i buketter.
Skala och dela stammen i mindre bitar.
Hacka chilin.
Lägg undan några buketter av broccolin.
Fräs allt det andra i några minuter tills löken blir genomskinlig.
Tillsätt curry och blanda runt ordentligt.
Tillsätt vatten och buljong/fond.
Låt koka i 10-15 minuter eller tills broccolin är mjuk.
Mixa med en stavmixer eller i en blender.
Häll tillbaka i grytan och tillsätt iMat/grädde samt de sparade broccolibuketterna.
Koka i 5 minuter.
Red eventuellt med Maizena majsredning om det behövs.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med stekt strimlad kyckling/stekt pulled Oumph och ett gott bröd.

tisdag 10 maj 2016

Dagens klokhet



"En mäktig civilisation 
besegras inte utifrån 
förrän den har förstört 
sig själv inifrån."

Ariel Durant

Socialt samspel Maja-style

Min älskade Maja är väldigt pratglad, har alltid haft otroligt lätt för att få kontakt med andra människor och uppfattas av många som väldigt social. I själva verket är det inte så enkelt.

Vi som känner Maja vet hur hon fungerar och många av oss uppskattar hennes rättframhet och ärlighet. Men samma egenskaper kan också orsaka att vänner försvinner. Inte alla klarar av att få sanningen ocensurerade.

I socialt samspel med främlingar kan hennes rakhet uppfattats som provocerande. Det är inte så att Maja är känslokall utan snarare tvärtom. Maja är väldigt känslig för andras känslor och reaktioner. Hon har bara ett annorlunda sätt att uppfatta och tolka saker. Hennes sätt är mer naket och enkelt.

"Det du ser är det du får".

I vårt samhälle är det inte accepterat att vara som Maja är och hon anses av många att vara socialt avvikande.

Maja ställs ofta i situationer som är jobbiga när hon inte riktigt förstår varför folk tagit illa vid sig eller blivit arga.

"Jag sa bara som det var."

Det är ibland svårt att passa in när man "är" så mycket som Maja. Hon tycker, känner och reagerar annorlunda än andra och har svårt att själv känna att hon passar in. Förutom att hon ska förstå hur andra tänker och känner ska hon också förstå vad de menar. Maja vet att andra inte är lika raka som hon är och det gör det svårt för henne att veta hur hon ska vara, vad hon ska känna och hur hon ska vara. Detta blir speciellt tydligt i nya eller blivande relationer som tar mycket kraft ifrån henne.


"När killar säger typ:
Vad söt du är!
undrar jag vad de är ute efter.
För mig känns det som sliskigt fjäsk.
Kom till sak istället.

Jag gillar inte "kallprat".
Jag fattar inte meningen med att prata allmänt om vädret bara för att man inte
har något riktigt att säga. Var tyst istället eller prata om något riktigt.

Samma sak när folk frågar:
Hur mår du?
Jag vet aldrig om de frågar för att de
faktiskt vill veta.
Jag har börjat fråga om de är intresserade av sanningen eller om de bara frågar för att vara snälla. 

Det där att småprata fattar jag inte heller. När jag pratar om något gör jag det för att
jag är intresserad. Byta ämnen och egentligen aldrig prata riktigt tycker jag
är meningslöst.

Det är mycket enklare om alla bara sa vad de ville. Då skulle jag slippa försöka förstå och gissa." 
-
Maja




torsdag 5 maj 2016

Sjukskriven

Förra veckan fick jag äntligen tummen loss att tänka på mig själv. Jag har mått dåligt och kämpat så länge och det gick helt enkelt inte längre. När jag fick beskedet att den tidigaste läkartiden var 27 maj tänkte jag bita ihop lite till men det gick inte. Förra torsdagen blev jag hemskickad av arbetsgivaren med order att inte visa mig på kontoret under en vecka. Men det som hände under helgen gjorde mig sa rädd att jag mailade min doktor och fick igår en akuttid för att "fixa det viktigaste".

Som du kanske förstår av titeln så blev jag sjukskriven månaden ut med återbesök den 27 maj. Ingen undersökning gjordes och inga prov togs utan enbart utifrån min berättelse och mina diagnoser (hypotyreos, reumatisk bindvävssjukdom och utmattningssyndrom) så beslöt läkaren att sjukskriva mig med order att ta det lugnt.

Jag ifrågasätter och har under hela tiden ifrågasatt diagnosen utmattningssyndrom. Det känns fel. Men vad vet jag? Jag är inte doktor. Det jag vet är att det känns fel, jag inte kan fortsätta så här och att det måste till en förändring.

Vad är det då för fel på mig och har varit under många år. Jag kämpar på med ren vilja och envishet men jag ramlar tillbaka igen. Det fungerar inte att jag "ska lära mig leva med det".

Jag är trött. Då menar jag inte trött som  "jag måste sova"-trött eller "jag har tränat"-trött. Jag har en konstant utmattning i både kropp och hjärna. Det spelar ingen roll om jag vilar för tröttheten försvinner inte. Jag vaknar och är trött. Jag vilar och är helt färdig. Det är som om batteriet har problem med att laddas. Minsta lilla aktivitet är dyrköpt. Enkla saker som att hänga tvätt, dammsuga eller tömma diskmaskinen innebär att jag måste vila. Hjärtat slår i bröstet och jag har svårt att andas.

Titta på tv eller till och med läsa är fruktansvärt ansträngande och jag orkar bara korta stunder. Har svårt att koncentrera mig och minns inte. Minns inte vad jag läst.

Just detta att jag inte längre minns och till och med har svårt att hitta ord skrämmer mig. Blir jag avbruten i något har jag extremt svårt att minnas vad jag precis gjorde och det är jobbigt att "plocka upp bollen" igen.

Aktiviteter som att flyga till Stockholm över dagen för ett möte (positivt) och en sakta promenad i staden innebär sängläge i 2 1/2 dag.
Besök på regionmuséet och lunch med gubben och några vänner (positivt) innebar total mentalkollaps på kvällen och sängläge i ytterligare en dag.
En lugn promenad i kvarteret betyder vila i flera timmar.

Jag undviker så mycket som jag vill göra eftersom jag vet att det kommer ta flera timmar och ibland dagar innan jag återhämtat mig något.

Det är inte bara hjärnan som kollapsar utan även kroppen. Värken ökar och det finns ingen kraft i musklerna. Kan sitta rakt upp och ner i soffan och hjärtat rusar.
Jag har en känsla i kroppen som om temperaturen stiger och jag frågar gubben om jag har feber.

- Du har aldrig haft feber, suckar han men känner ändå på min kalla panna.

Vad är det på som gör att jag faktiskt känner mig sjuk? Vad är det som gör att jag svettas? Säger ofta att det är något konstigt med kroppen. Det känns fel.

Har alltid haft väldigt lågt blodtryck som jag tidigare faktiskt medicinerades för. Detta är något jag lärt mig leva med men nu har yrseln blivit värre. Har otroligt svårt att flytta huvudet eller ens blicken utan att det snurrar till ordentligt i kupan. Får till och med svimningskänsla när jag vid ett stopp tittat åt sidorna.

Allt detta har också gjort att jag är väldigt känslomässigt labil. Så mycket som jag gråtit den senaste tiden. För att inte tala om aggressiva utbrott som inte alls matchar vad de är en reaktion på.

Om nu utmattningssyndrom är rätt diagnos måste jag få hjälp med hur jag kommer vidare. Jag vill inte leva så här. Detta fungerar inte längre.

onsdag 4 maj 2016

Färsfyllda pitabröd




Familjen fick nötfärs medan jag fick Anamma vegansk färs.
Blev mycket mat till få pitabröd. Hade räckt till två förpackningar.

Gillades av alla i familjen.

600 gram nötfärs
1 klyfta vitkål
1 gul lök
1/2 solovitlök
1 1/2 tsk spiskummin
1 1/2 tsk paprikapulver
1 chili
1 burk krossade tomater
1 förpackning pitabröd
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 gurka
2 tomater
1/2 frisesallad

Strimla vitkålen.
Skala och hacka lök och vitlök.
Stek vitkål, lök och vitlök med färsen tills allt får fin färg.
Tillsätt spiskummin, paprikapulver, valt och svartpeppar.
Finhacka chili och tillsätt efter smak.
Blanda ner krossade tomater.
Koka i 5-10 minuter.
Smaka av.
Skölj grönsakerna.
Skiva tomater, tärna gurka och bryt salladen.
Värm pitabröd i 200 graders ugn i några minuter.

Servera!

måndag 2 maj 2016

Pasta med portabello




Bloggen har inte uppdaterats. Jag har varit tyst. I torsdags gick det inte längre och min kropp och knopp sa ifrån ordentligt. Har lovat min omgivning att ta det riktigt lugnt under några dagar.

Trots det gick jag på date med gubben och några vänner i lördags. Vi var på regionmuséet för att titta på utställningen Face the facts. Efteråt åt vi lunch tillsammans. Priset jag fick betala var att jag bröt ihop på eftermiddagen och fick tillbringa söndagen i sängen.

Idag har och tagit det lugnt och vilat efter varje fysisk eller mental ansträngning. Orkar inte mycket.

Att laga mat var väldigt roligt men jag är tacksam för att det var en enkel rätt. Har väldigt svårt att hålla koncentrationen uppe och klarar inte av att bli avbruten. Stress fungerar inte.

Detta är en väldigt snabb rätt. Såsen tillagas samtidigt som spagettin kokar. Klart det är ju som gubben så:

"Inget köd i"

Efteråt erkände han att det var väldigt gott trots avsaknad av kött.

Båda tjejerna tyckte att maten att god även om Magda helst pillade bort svampbitarna.  Hon äter rå svamp men gillar inte tillagad.

Rätten är vegetarisk eftersom jag inte har veganskt alternativ hemma.

2 portabello svampar
1/2 solovitlök
2 stora schalottenlökar
1 1/2 dl vitt matlagningsvin (några tsk vitvinsvinäger)
3 dl grädde
40 gram parmesan
1/2 - 1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar

Sallad:
250 gram morötter
1/2 stor purjolök
1 1/2 msk äppelcidervinäger
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Koka upp saltat vatten och koka pastan.
Tärna svampen.
Skala och hacka lök och vitlök.
Hacka persilja.
Fräs lök och svamp.
Tillsätt vin och grädde.
Låt koka i några minuter. 2-3 minuter.
Häll av vattnet från pastan.
Blanda ihop sås och pasta.
Vänd ner hälften av persiljan och parmesan.

Sallad:
Skölj purjolök och strimla.
Skala och riv morötterna grovt.
Blanda samman allt med den sparade persiljan, vinäger, olivolja, salt och svartpeppar.