Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj. Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
Sidor
▼
torsdag 20 juni 2019
Nötgryta med lök och paprika - slowcooker
Tror att jag lyckades med maten idag. Har du ingen slowcooker så tillsätt lite mer vätska och småputtra på spis i minst 2 timmar.
950 gram grytbitar av nöt
3 små gula lökar
1 solovitlök
1 stor röd paprika
2 dl grädde
1-2 dl vatten
1 dl tomatpuré
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprika
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Hacka lök och vitlök.
Dela paprikan i mindre bitar.
Stek kött, paprika och lök i omgångar och lägg över i slowcooker.
Koka ur stekjärnet med vatten och häll i slowcooker.
Tillsätt grädde och kryddor.
Låt koka på low i 6-7 timmar och high i 1 timme.
Servers med kokt potatis, grillad spetsklänning, tomat och grönsallad.
Yosa Oat Drink Coffee
Den senaste tiden har jag saknat både motivation och ork till matlagning. För familjen har det nog inte märkts någon större skillnad. Det har bara varit jag som tyckt att middagarna har varit quick fix och en köttbit på grillen. Igår fick jag så äntligen lust att skapa och i slowcockern puttrar en köttgryta åt familjen.
Min olust mot mat brukar komma samtidigt som värmen men den senaste veckan har jag också haft mycket kräkningar. Jag har inte mått illa utan bara kräkts. Kanske har det att göra med stress. Kanske har det att göra med att jag har extremt mycket värk. Vem vet.
Jag har fått hem Yosa Oatdrink Coffee. Minns inte om det var i Vegobox eller i Smakbox som den kom. I vilket fall som helst så är jag så tacksam för möjligheten att få testa den.
För mig är havre ett bra alternativ då jag reagerar på för mycket soja.
Oavsett hur jag mår så älskar jag kaffe. Kaffe och te. I alla former. Varmt som kallt. Jag kan inte existerar utan kaffe och te.
Denna är inte en produkt jag hade köpt för att dricka hemma. Jag kokar kaffet på spisen och fryser in kaffetärningar till iskaffe. Men som ett alternativ när man är på språng tycker jag att denna produkten är ett helt okej alternativ till de olika produkter som finns på marknaden. Ett stort plus till att den inte innehåller något tillsatt socker.
Ingredienser:
Havrebas (vatten, havre, kaffe (0,6%), rapsolja, kalcium, salt, stabiliseringsmedel (E418), surhetsreglerande medel (E339), jod, arom, vitaminer (riboflavin, D2, B12).
Innehåller 14% havre.
Produktmängd: 150 ml
100 % växtbaserad
NO added sugar
Marknadsförs av: Fazer www.fazer.com
måndag 3 juni 2019
Potatissallad
En rejäl sats potatissallad för visst är detta just en sådan rätt som bara blir bättre efter en dag eller två i kylskåpet.
Riktig potatissallad enligt Maja. Det där andra som jag kallar potatissallad säger hon är potatis med dressing.
Riktig potatissallad enligt Maja. Det där andra som jag kallar potatissallad säger hon är potatis med dressing.
Jag har inte hittat veganskt alternativ till gräddfil men tycker att 1 dl "majonnäs", 1 dl naturell soygurt och 3 dl vegansk fraiche fungerar utmärkt.
Jag tycker att det är mycket enklare att dela potatisen innan den är kokt men du gör som du vill.
Med små tärningar kokar potatisen väldigt snabbt och du får vara försiktig så dem inte kokar sönder.
Mängden potatis avgör hur "såsig" salladen blir. Hur vill du ha din potatissallad? Gör som du gillar. Jag hade ganska stora potatis och tror att det var ungefär 8-10 potatis.
Vi gillar gräslök så jag har ganska mycket i potatissalladen.
Istället för rödlök hade salladslök passat utmärkt. Lite vitlök hade också passat bra.
Familjen fick marinerad ytterfile medan jag åt Anamma korv till.
1/2 rödlök
2 dl gräddfil
2 dl gräddfil
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2 msk senap
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl majonnäs
2 msk senap
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1-2 dl finhackad gräslök
Koka potatisen tills den är precis klar.
Låt svalna.
Finhacka rödlök och gräslök.
Blanda ihop alla ingredienser förutom potatis.
Smaka av.
Vänd försiktigt ner potatis.
Servera till grillat och en sallad.
söndag 2 juni 2019
Back to basic - ost- och skinkpaj
Ost- och skinkpaj är så gott. En enkel rätt som passar att även serveras kall. Toppen som buffémat och perfekt som picknickmat.
Min pajform är ungefär 25 centimeter i diameter.
Jag använde mig av bacon istället för skinka och en halv röd paprika som började se lite trött ut fick också slinka ner i tärningsform.
Du kan givetvis använda mer grönsaker i pajen. Varför inte broccoli, rödlök eller sparris? Har du andra trötta grönsaker så kan de också följa med. Den där halva burken majs kanske?
Tänk bara på att inte använda allt för mycket "våta" grönsaker då till exempel vätskan i tomat påverkar äggstanningen.
Samma sak med kryddningen. Använd fantasin och testa sig fram i just din paj. Har du skinka, rödlöken, tomat och svarta oliver kan du krydda med 1-2 tsk oregano eller basilika.
Vill du att det ska gå extra fort finns det helt okej färdig pajdeg i kyldisken i de flesta affärer.
Jag använde mig av bacon istället för skinka och en halv röd paprika som började se lite trött ut fick också slinka ner i tärningsform.
Du kan givetvis använda mer grönsaker i pajen. Varför inte broccoli, rödlök eller sparris? Har du andra trötta grönsaker så kan de också följa med. Den där halva burken majs kanske?
Tänk bara på att inte använda allt för mycket "våta" grönsaker då till exempel vätskan i tomat påverkar äggstanningen.
Samma sak med kryddningen. Använd fantasin och testa sig fram i just din paj. Har du skinka, rödlöken, tomat och svarta oliver kan du krydda med 1-2 tsk oregano eller basilika.
Vill du att det ska gå extra fort finns det helt okej färdig pajdeg i kyldisken i de flesta affärer.
Pajskal:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 gram margarin
3 msk vatten
Fyllning:
150 gram rökt skinka
250 gram riven ost
4 ägg
4 dl grädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Nyp snabbt ihop allt till pajdegen.
3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 gram margarin
3 msk vatten
Fyllning:
150 gram rökt skinka
250 gram riven ost
4 ägg
4 dl grädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Nyp snabbt ihop allt till pajdegen.
Tryck ut degen i pajform.
Låt degen vila i kylskåp i 15 minuter.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Dela skinkan i små tärningar.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Dela skinkan i små tärningar.
Lägg ost och skinka i pajskalet.
Vispa samman ägg, grädde, salt och svartpeppar.
Häll äggstanningen över skinkan och osten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 30-35 minuter eller tills fyllningen har stelnat och fått fin färg.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 30-35 minuter eller tills fyllningen har stelnat och fått fin färg.
Låt svalna lite.
Servera med sallad.
lördag 1 juni 2019
Fläskfilé-, bacon- och champinjongryta med timjan
En väldigt enkel och god gryta. Jag valde att servera champinjonerna bredvid eftersom några av de som satt runt bordet inte är så förtjusta i svamp.
800 gram fläskfilé
2 paket bacon
1 gul lök
200 gram champinjoner
1 msk kalvfond
1 msk kantarellfond
3 dl grädde
3 dl grädde
2 dl vatten
1 dl vitt matlagningsvin
1 dl vitt matlagningsvin
1 msk soja
1 1/2 - 2 tsk torkad timjan
1/2 - 1 tsk salt
1 1/2 - 2 tsk torkad timjan
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Skär filén i medaljong och bryn.
Skär filén i medaljong och bryn.
Lägg över i gryta.
Skala och strimla lök.
Klyfta champinjonerna och stek.
Skala och strimla lök.
Klyfta champinjonerna och stek.
Strimla bacon och stek tillsammans med löken.
Lägg över i gryta.
Koka ur stekpannan med vatten och häll i grytan.
Tillsätt fond, grädde, soja och vitt vin.
Smaka av med timjan, salt och peppar.
Låt småkoka i minst 10-20 minuter. Gärna längre. Jag lät grytan småputtra medan potatisen blev klar i ugnen.
Red eventuellt med maizena utrört i vatten.
Servera med klyftpotatis och sallad.