Sidor

fredag 30 oktober 2020

Fläskfilégryta med rosépeppar och paprika




Ikväll blev det extra lyxigt. Eftersom jag slutade tidigt från jobbet på "dag innan röd dag" sprang jag inom Maxi och köpte fläskfilé. Allt annat till maten hade jag hemma så det var ett snabbt besök.

När jag tog kameran för att fotografera maten så upptäckte jag att jag hade jag glömt att stänga av den sista jag fotograferade så batteriet var tomt. Fick istället nöja mig med min usla mobilkamera. Nåväl bästa kameran är väl den man har. Fast jag är tveksam i detta fallet.

Jag gjorde en vegansk variant med pulled Oumph som blev jättegod. Oumph är ganska kryddig i sig själv och kräver inte mycket kryddor men lite mortlad rosépeppar höjde smaken.


1 fläskfilé, 680 gram
2 msk hel rosépeppar
4 schalottenlök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
3 msk sweet chilisås
2 msk oxfond
2 dl vatten
3 dl grädde
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skär fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor och bryn i omgångar.
Mortla rosépeppar.
Finhacka schalottenlök.
Stek schalottenlök tillsammans med rosépeppar och pressa i vitlök.
När löken mjuknat slå på sweet chilisås, fond, vatten och grädde. 
Lägg över fläskfilé allt eftersom den blir stekt.
Strimla paprika och tillsätt i grytan.
Låt puttra i 10 – 15 minuter. 
Smaka av med salt och svartpeppar.
Eventuellt reder du grytan med lite maizena utrört i vatten om du vill ha tjockare.


Servera med klyftpotatis, kokta haricots vertes och sallad.

måndag 12 oktober 2020

Champinjonsoppa



Niklas upptäckte att jag hade köpt champinjoner och bestämde sig för att göra soppa. Jag hittade detta recept på ica.se. Lite modifierat men i stort samma recept.

En riktigt god soppa och den gick extra snabbt eftersom Niklas lagade den igår. Bara att värma upp soppan medan de varma mackorna grillades i ugnen.

Till och med Magda som inte är så förtjust i svamp gillade den.

Hade gått utmärkt att veganisera men eftersom vi inte hade alternativa mejeriprodukter hemma så fick jag helt enkelt äta annan mat. Tur att jag alltid har något i frysen.

500 gram champinjoner
1 gul lök
1 tsk timjan
2 msk grönsaksbuljongpulver
2 dl vatten
5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
1 1/2 msk majsstärkelse
2 msk kallt vatten
salt 
svartpeppar

Grovhacka 75 % av champinjonerna­. 
Skala och hacka löken­.
Fräs champinjoner och lök i en stor gryta tills löken blir mjuk.
Tillsätt timjan, buljongpulver, vatten, grädde och mjölk­. 
Låt koka ca 10 minuter under lock­.
Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer eller i matberedare.­ Om du använder matberedare så låt soppan svalna först. Det är INTE kul att mixa varm soppa. Lita på mig.
Skiva den kvarvarande svampen och stek 
Tillsätt svampen i soppan. 
Koka upp igen och red eventuellt med majsstärkelse utrörd i kallt vatten­. 
Låt sjuda i 5 minuter.­
Smaka av soppan med salt och peppar­. 

Servera med gott bröd.



torsdag 8 oktober 2020

Gyros i pitabröd



Inte lätt att få en snygg bild på dagens middag men gott var det. Ett bra alternativ till taco som gubben inte alls är förtjust i. 
Jag använde mig att ett veganskt kebabalternativ från Schysst käk som var riktigt bra.


Köpte en grill- och kebabsås från Felix som passade utmärkt till. Gubben tyckte att den var stark men han är som han är.

Vilka grönsaker som du ska ha till väljer du själv. Ta vad du gillar. Jag pressade lite lime och strödde över salt på avokadon för att den inte skulle bli brun innan vi åt.



Pitabröden kom också från Schysst käk och de var goda men gubben tyckte att de var små. Tortilla hade också fungerat utmärkt. Jag tog just dessa faktiskt för att det var 5 bröd i varje förpackning. De andra sorterna som fanns i butiken var det bara 4 pitabröd i.

1 kg benfri karré
3 tsk paprikapulver
3 tsk spiskummin
1 1/2 tsk chilipulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Vitlökssås:
2 dl majonnäs
1 dl vatten
1 solovitlök
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Tillbehör:
pitabröd
tomat
gurka
isbergssallad
majs
avokado
gul lök
röd paprika

Skiva och strimla köttet tunt.
Blanda ihop de torra kryddorna och vänd ner bland köttet. Använd gärna händerna och blanda ordentligt för att alla strimlor ska få kryddor. 
Låt stå i 15 minuter (minst).

Vispa ihop majonnäs och vatten.
Pressa ner vitlök och smaka av med salt och svartpeppar.
Låt stå kallt tills servering.

Skär alla grönsaker i mindre bitar.

Stek köttet på hög värme i rikligt med olja/smör tills köttet är genomstekt. Går riktigt fort och undvik att översteka karré.



Värm pitabröden i brödrost 1 minuter eller i 170 grader ugn i 2 minuter.

Servera gyros med pitabröd, grönsaker, vitlökssås och eventuellt en kebabsås.

onsdag 7 oktober 2020

Potatis- och rotsellerisoppa



Ytterligare en enkel, god och mättande soppa. Vi ska verkligen försöka att ha soppa en dag i veckan nu under den kalla årstiden. Man blir så varm inombords av varm soppa. 

Tillbehören idag gjorde soppan mer matig och givetvis kan man byta ut mot annan korv om man inte gillar isterband. 

Det blev en matlåda till Magda och gubben körde inom med mat till mamma också. Tyvärr tog korvtillbehöret slut så jag toppade hennes soppa med lite hackad persilja istället.



1 stor gul lök
8-12 potatis
ca 400 gram rotselleri
1-2 tsk timjan
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk grönsaksbuljongpulver
1-2 msk vitvinsvinäger
1 1/2 liter vatten
3 dl grädde 

1 liten röd lök
4 isterband
1/2 kruka persilja

Skala lök, potatis och rotselleri.
Skär i bitar.
Stek löken i en stor kastrull tills den får lite färg.
Tillsätt timjan och rotselleri.
Stek ytterligare några minuter.
Tillsätt potatis, vatten och buljongpulver.
Låt koka i 20 minuter eller tills rotsakerna är mjuka.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädde och smaka av med vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.
Koka upp.

Strimla löken.
Skär bort skinnet från isterbanden och dela i mindre bitar.
Hacka persiljan.
Fräs isterbanden och tillsätt löken. 
Stek tills löken är mjuk och vänd då ner persiljan.

Servera soppan med isterbandsfräs och ett gott bröd.

torsdag 1 oktober 2020

Köttfärssoppa

 


Det har blivit kallare och dagarna har plötsligt blivit mer åt det grå hållet och betydligt kortare. Tänk vad underbart det är med årstider. Nu är det tända ljus och värma tröjor som gäller. Fast vissa dagar är det "jacka av" när jag åker från jobbet. Idag kändes det riktigt härligt att njuta av en varm soppa. Jag köpte ett grövre bröd för baka finns det inte tid till i mitt liv just nu. Har visserligen fått ett recept av gubbens kusin som jag bara måste testa men det får bli till en helg.
I receptet har jag cayennepeppar men jag hittade en "slatt" chilisås som behövde användas som jag istället tillsatte.

Nötfärs 800 gram
1 gul lök
1/2 solovitlök
1 - 1 1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
4-5 morötter
3-5 potatis
1 1/2 förpackning krossade tomater
1 liter vatten (eventuellt mer)
2 dl grädde
1 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
1 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skala och skär morötter och potatis i mindre bitar.
Hacka löken.
Dela paprika i mindre bitar.
Fräs färsen, lök, morötter, potatis och paprika.
Tillsätt vitlök, krossade tomater, tomatpuré, vatten, fond/buljongpulver, spiskummin, paprikapulver, cayennepeppar, salt och svartpeppar.
Låt småkoka tills morötter och potatis är mjuka.
Späd eventuellt med mer vatten om du tycker att det behövs.
Smaka av med mer kryddor.

Servera med ett gott bröd.

Veganskt:
Anamma färs 375 gram
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
2 morötter
1 stor potatis
1/2 förpackning krossade tomter
3 dl vatten
1 dl havregrädde
2 tsk tomatpuré
2 krm spiskummin
1 krm cayennepeppar
2 krm paprikapulver
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar