Sidor

fredag 27 maj 2011

Fredag: Köttfärssoppa med foccacia



Plötsligt insåg jag att det blev åtta vid bordet istället för fem. Tur att jag fick veta det innan jag började laga mat. Blev dubbel sats av soppan. Så blir alla glada och nöjda.

Börja med foccacia eftersom den tar längst tid. Ska jäsa vid två tillfällen. Soppan är rena rama snabbmaten. Hos mig är det bra att ha ett matigt bröd eftersom ungdomarna inte är så väldigt förtjusta i soppa. 

Foccacia:
3 paket bacon
400 gram ost (Cheddar eller Västerbotten)
1 paket Ciabatamix (Kungsörnen)
1/2 paket jäst
6 1/2 dl vatten
1 msk olivolja
flingsalt 

Skär baconet i mindre bitar.
Stek bacon knaperstekt. Låt rinna av. 
Skär osten i små tärningar. 
Gör degen enligt anvisningarna på paketet. (Degen ska vara kladdig)
Tillsätt bacon och osttärningar i degen. 
Knåda ordentligt.
Tryck ut degen i en ugnsplåt klädd med bakpapper. 
Pensla med olivolja. 
Låt jäsa under bakduk 30 minuter. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. 
Strö över lite flingsalt.

Soppa:
500 gram nötfärs
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
150 gram spetskål (vitkål fungerar också)
1 l vatten
2 köttbuljongtärningar
4 dl passerade tomater
1 msk hackad färsk basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skiva purjolöken.
Hacka vitlöken.
Fräs nötfärs, purjolök och vitlök i en gryta.
Riv moroten grovt och strimla spetskålen.
Blanda ner.
Tillsätt vatten, buljongtärningar och tomater.
Låt koka upp.
Krydda med basilika, salt och peppar.
Låt soppan sjuda i 10 minuter.
Smaka av.

Servera soppan med foccacia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar