Sidor

tisdag 31 januari 2012

Tacopaj med Lottas vitlökssås



Igår gav jag upp och idag har jag ont i nacke, axlar och armar.

Har under en lång period försökt få ungdomarna till att hjälpa till med tvätten.

Jag ville att de skulle hänga upp en tvätt och lägga i en ny en dag i veckan. Att de skulle ta hand om sin egen torra tvätt och bära upp den.

Hade hoppats att de skulle inse att det inte går att bara använda ett par jeans i en dag och sedan slänga dem i tvätten. Ville att de skulle lära sig att inte byta om flera gånger per dag. Eller helt enkelt slänga rena kläder på golvet. I ett hus med hundar fungerar inte det. Speciellt med William. Han har en päls som släpper av sig tussar. Även om jag dammsugar så efter några timmar finns det tussar på golvet likt rullande buskar i en western film.

Har inte vikt någon tvätt alls. Enbart tvättat och torkat. Sedan har jag lagt det på bänken i tvättstugan. Igår var hela bänken full med tvätt ända upp i taket. Så jag gav upp.

Det tog mig två timmar att vika allt. Efter många försök fick jag i alla fall barnen att bära upp sin egen vikta tvätt. Så nu står istället tvättkorgarna i deras rum. För in i garderoben är det ingen risk att det kommer. Om det inte kryper in av sig själv.

Gubbens tvätt kom aldrig upp. Han var under mina två timmar i källaren på vinden och la nytt golv över den gamla uppgången. Så han är ursäktad. Idag. Är tvätten kvar i morgon så ryter Lotta till.

En IKEA-kasse med handdukar och en med lakan blev det också. De fick jag bära upp själv.

Men nu är det nästan tomt på min bänk. Tills nästa gång.

Idag har jag ett möte med Mona och ett uppdrag åt Maja innan jobbet. Så en paj passar väldigt bra. Tacopaj går alltid hem.


Pajskal:
5 dl vetemjöl
150 gram smör
2 dl Kesella (fanns ingen kesella i byn så jag använde 250 gram cottage cheese/keso och ca 1 msk vatten)

Denna degen räcker till två pajer utan lock eller en med lock.

Fyllning:
1 kg köttfärs
2 påsar tacokrydda
riven ost
1 röd lök
2 tomater
1/2 röd paprika
3 inlagda feferoni

Vitlökssås:
5 dl gräddfil
3-4 vitlöksklyftor
1/3 tsk salt
1 krm svartpeppar


Rör ihop ingredienserna till vitlökssåsen och smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt.


Blanda samman allt och låt degen ligga kallt i ca 30 minuter.

Tryck ut pajdegen i pajform. Spara hälften till ett lock om du bara gör en paj.
Nagga med gaffel och förgrädda i ugn 200 grader i 10 minuter.

Stek köttfärs och tillsätt tacokrydda.
Skär grönsakerna i mindre bitar.
Lägg köttfärs och grönsaker i pajskalet.


Toppa med ost.
(Kavla ut resterande pajdeg och lägg som ett lock över. Skär några skåror i locket så att värmen kommer ut.)
Grädda i ugn 200 grader tills (locket fått färg) osten har smält.

Servera Tacopaj med Lottas vitlökssås och sallad.

måndag 30 januari 2012

Chokladfondant


250 gram mörk choklad minst 70%
250 gram smör
4 äggulor
4 ägg
1 dl rörsocker
3 msk espressopulver
1 dl vetemjöl

Smörj en muffinsplåt. Min har 12 hål med ca 1 dl i varje hål.
Smält choklad och smör i ett vattenbad.
Rör ihop äggulor, ägg, socker och espressopulver försiktigt.
Sikta ner mjölet.
Blanda ihop äggröran och chokladsmöret.
Rör inte för mycket.
Häll smeten i muffinsformarna. Inte riktigt ända upp.


Grädda i ugn 225 grader i 8 minuter.




Låt muffinsen svalan någon minut innan du plockar ut dem. Kom ihåg att fondant SKA vara kladdig i mitten.

Servera helst nygräddade.



Som dessert med vispad grädde och färska bär. Men vi äter dem till kaffet ikväll. Mina två tjejer har blivit riktiga kaffekärringar.

Pasta med tomatsås


När jag lämnade av Max vid busshållsplatsen sa han:

- Jag kommer hem efter skolan idag.


Måndagar brukar han stanna kvar hos sin flickvän Emelie så jag blev lite förvånad.

- Du vet om att det är Grön Måndag idag?


- Nej!


- JO, det blir broccolibiffar.


- Nej, snälla.

Max avskyr broccoli.

- Kan du tänka dig att istället äta tomatsås och pasta?


- Ja, säger han och ler.

Ingenting är gjutet i sten och självklart kan jag laga något som Max äter när han för en gångs skull är hemma en måndag. Men vegetariskt blir det i alla fall.

Min första tanke var att göra egen pasta men eftersom jag använt mina händer till att sy i helgen så orkar mina armar inte mycket. Definitivt inte knåda pasta och veva pastamaskinen. Så de får nöja sig med torkad köpe pasta.

2 gula lökar
2-4 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater á 500 gram
2 msk grönsaksfond
1 dl vitt vin
1 dl grädde
2 msk tomatpure
1-2 tsk strösocker
2 msk torkad basilika eller 1 kruka färsk
1/2 - 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
parmesanost

Finhacka lök och vitlök.
Fräs och tillsätt tomater, fond, grädde, vin och tomatpure.
Koka upp och låt sjuda i minst 10 minuter under omrörning.
Hacka basilikan.
Krydda med salt, svartpeppar, basilika och socker. Nu är såsen egentligen klar men jag tycker den blir så mycket godare om den får stå och småputtra. Gärna i en timme. Tycker du den blir för tjock så späd med lite av pastavattnet.

 Du kan göra såsen i förväg och sedan bara koka upp den under tiden som pastan kokar.

Blanda sedan tomatsåsen med pastan precis innan servering och riv över ost. Givetvis kan du servera var för sig. Men det blir så mycket godare att blanda så att pastan kan suga åt sig av såsen.

Servera med sallad.

Ska det inte vara en vegetarisk rätt så servera med knaperstekt bacon, salami eller lufttorkad skinka. Du kan också låta några köttbullar koka med. Minska gärna på saltet i tomatsåsen till bacon och lufttorkad skinka.

Vill ni leka med mig?



Jag och Maja hörde hur fåglarna skränade utanför. Vi upptäckte en gul katt som lekte kurragömma/ta fatt med några skator på gräsmattan. Katten gömde sig under en trädgårdsstol och försökte sedan fånga skatorna. Han lyckades inte så bra.

Till slut flög skatorna upp i grannens träd och katten tittade lite sorgset efter dem.

Plötsligt smyger han över gräsmattan och måste ha upptäckt ett hål i staketet som vi inte visste om.


Vips var han uppe i trädet och med viftande svans följde han efter skatorna. Sakta smyger han fram på grenen men skatan flyger iväg.


Han vänder sig om och tittar på de andra som sitter i trädkronan på andra sidan. Svansen viftar hela tiden och man riktigt ser hur han vill leka.
Han kommer nog efter en stund till insikt att denna vänskap inte kommer att fungera.


Sakta tar han sig ner. Kryper igenom hålet i staketet och när han hör hundarna inne från vårt hus skälla springer han snabbt ut från vår tomt.

Vem kan man lita på?





Hoola bandoola bands Vem kan man lita på ringer i mina öron.

Läser en artikel om Ekomärkning. 


Det jag trodde var så enkelt visar sig var en falsk djungel.

Jag blir först arg, sedan ledsen och sist upprörd.

Hur ända in i pipsvängen kan folk vara så pengagalna att de måste luras? Matindustrin består bara av massa lurendrejare. Nej, nu har jag fel. Det finns seriösa personer också. Men tyvärr är det pengar som styr.

Allt fler väljer att handla ekologiskt eller ekomärkt. För många är det viktigt att dra sitt strå till stacken. Ge sig själv och sin familj så bra mat som möjligt. Hjälpa naturen på traven att återhämta sig. Helt enkelt se till människa, djur och naturs välbefinnande.

Självklart tror man i sin enfald att det ska räcka med att välja det i hyllan som är märkt med ekologiskt. Men denna artikeln visar att så enkelt är det inte.

Det finns en mängd varor som försöker lura oss konsumenter att tro att de är miljövänliga och ekologiska utan att de alls är kontrollerade.

Vi som konsumenter kan uppleva det som förvirrande för det finns massor av olika märkningar. Men bara för att det står Ekologisk, Organisk, Naturlig, I love Eco, Änglamarken betyder det inte att varan är ekologisk. Dessa märkningar har inget krav på sig att vara kontrollerad och därmed garanterat ekologisk. Jag säger inte att dessa märningar INTE är ekologiska. Utan att deras märkning INTE ger någon garanti för att de är ekologiska.

Där i hyllan finns med all säkerhet varor som är märkta med någon symbol och text som försöker lura dig att tro att de är bättre men i själva verket innehåller precis samma sak som varan bredvid. 


Ekologisk mat ska vara märkt med kodnumret för det kontrollorgan som har övervakat det sista steget i produktionen av maten. I Sverige ska det vara ett av de fyra godkända kontrollorganen:
  • Kiwa Aranea SE-EKO-01 (tidigare Aranea Certifiering AB fram till 101201)
  • SMAK AB: SE-EKO-03
  • HS Certifiering AB: SE-EKO-04
  • Valiguard AB: SE-EKO-05



När konsumenter möter EU-logotypen för ekologisk mat i butiken ska de känna sig säkra på att den maten svarar mot de krav som EG-förordningen ställer. Det handlar om redlighet - att ett livsmedel ska vara det den utger sig för - men också om etik. Därför är kontrollen viktig. EU-logotypen och märkning med ett ekologiskt kontrollorgans kodnummer får bara sättas på sådana produkter som är ekologiskt kontrollerade.


Jag kommer vara noggrannare när jag köper ekologiska produkter. För ska jag betala ett högre pris för en vara så ska jag veta med säkerhet att den är värd det priset. 


Jag vill veta vem i hela världen jag KAN lita på.

söndag 29 januari 2012

Skinkstek med rostade rotsaker



1,2 kg skinkstek
1/2 tsk salt 
2 krm svartpeppar 
1 morot 
2 gula lökar 
1 tärning grönsaksbuljong 
2 lagerblad 
vatten 

Rostade rotsaker:
1 liten kålrot 
1 bit rotselleri 
1 palsternacka 
2 morötter
1 rödlök 
2 vitlöksklyfta 
1-2 msk rosmarin 
2 msk olivolja 
1/2 tsk salt 
1 krm svartpeppar
sirap/honung

Salta och peppra skinksteken runt om. 
Bryn köttet i stekgryta. 
Skala och dela morot och gul lök i stora bitar. 
Lägg i grytan. 
Slå i vatten upp så du täcker halva steken. 
Lägg i en grönsaksbuljongtärning och lagerblad. 
Stick in en stektermometer och låt steken småsjuda under lock.
Häll eventuellt på mer vatten om det kokar bort.
Steken är klar när kärntemperaturen är 80 grader. 
Låt köttet vila i 10 minuter.
Skiva upp steken.

Skala och skär rotsaker och rödlök i lika stora bitar/stavar. 
Bred ut bitarna i långpanna.
Krydda med rosmarin, olivolja, hackad vitlök, salt och peppar.
Ringla över lite sirap.
Rosta rotsakerna i 250 graders ugn tills de är mjuka och har fått lite färg cirka 15 minuter.

Använd lite av buljongen från steken för att göra en sås.

lördag 28 januari 2012

Irish coffee


ca 1 msk brun farin
kaffe
4 cl Irish whiskey
vispgrädde
kaffepulver

Värm ett vinglas under rinnande, varmt vatten.
Lägg i brun farin och häll på kaffet.
Lämna plats åt whiskeyn.
Häll på whiskey och toppa med vispad grädde och strö över kaffepulver.

Nötfärsbiff med rosépepparsås


1 kg oxfärs
1 lök
3 msk fransk senap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

3 dl mjölk
3 dl crème fraiche
6 tsk kalvfond
2 msk rosépeppar
salt
svartpeppar

Riv löken.
Blanda färsen med lök, senap, salt och svartpeppar.
Forma biffar och stek.
Ta upp biffarna och koka ur pannan med mjölk och crème fraiche.
Tillsätt fond och krossad rosépeppar.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Gör eventuellt en redning.

Servera med potatis, sallad, inlagd gurka och lingon.

fredag 27 januari 2012

Jordgubbspannacotta



250 gram frusna jordgubbar
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl rörsocker

Tina och mixa jordgubbarna.
Lägg gelatinblad i kallt vatten.
Koka upp grädde, mjölj och rörsocker.
Rör till sockret smält.
Vrid ut vattnet från gelatinbladen och rör ut dem i grädd/mjöken.
Rör i jordgubbarna.
Fördela i portionsformar. 6 stycken.
Ställ i kylskåp ca 2 timmar.

Servera gärna med lite färska jordgubbar.

Entrecote med stekt potatis



Jag bad gubben följa med mig till Szabos Hemchark idag. Tänkte vi skulle köpa nötfärs. Hade tänkt laga nötfärsbiffar med rosépepparsås. Men väl där hade gubben andra planer. Så han tar över matlagningen idag.

Otroligt tacksam. Visserligen känns det lite bättre efter jag fått vräka av mig lite men jag är hemskt nere idag.

Efterrätt har jag redan fixat. Den är en muta. Jag gjorde jordgubbspannakotta om Max tömde tvättmaskinen och startade en ny.

8 skivor entrecote
salt
svartpeppar

potatis

Klyfta potatisen och koka en 5 minuter i lättsaltat vatten.
Stek i smör och krydda med valfri krydda. Gubben använder idag pommes frites krydda. VIlket är Majas favorit.

Krydda entrecote med salt och peppar.
Stek 3-4 minuter per sida om de är ca 1 1/2 - 2 cm tjocka.

Servera med stekt svamp, ugnsgratinerade tomater, sallad och brun gräddsås.

Hur orkar du?

Får ofta den frågan.

Hur orkar du?


Jag fattar inte hur du orkar.

DET GÖR JAG INTE.

Jag orkar inte. Men vad ska jag göra?

Lämna familjen?

Lämna mig själv?

Livet är inte enkelt att leva. Det är tungt. Det gör ont. För vissa av oss är det en svårare väg att vandra än för andra.

Du måste vara otroligt stark. Jag hade aldrig orkat. 


Stark? Kanske.

Envis? Ja.

Tyvärr är också min oförmåga att ta ett nederlag det som drivit mig. Vi ska framåt om jag så själv ska hoppa i den brinnande floden och offra mitt liv.

Korkat egentligen.

Är det inte så att jag först ska se till att jag själv mår bra innan jag försöker rädda någon annan. Inte blir det bra om jag stupar på vägen utan att ha lyckats rädda någon alls. Vad var då mitt liv för offer? Totalt meningslöst.

Problemet är bara att jag sitter fast i sörjan upp över knäna. Jag kommer inte ur denna kvicksanden. Varje gång jag försöker röra på benen och komma loss så sjunker jag allt djupare ner.

En vän sa en gång att så länge som man hade näsan ovanför vattenytan men ibland kanske fick några kallsupar då och då så överlevde man. Men just nu känns det som om näsan är under och mina lungor fylls av vatten.

Jag mår väldigt dåligt fysiskt och just nu har det tagit över mitt psyke.

Försöker få familjen att förstå men jag når inte fram.

Ber om hjälp men de lyssnar inte.

Har kommit dit där jag inte vet hur jag ska fortsätta. Jag orkar inte ha det så här. Jag orkar inte leva så här. Jag orkar inte försöka, försöka, försöka men aldrig lyckas. Jag orkar inte.

Måste på något sätt komma vidare. Måste hitta ett sätt att få allt att fungera. Vet bara inte hur. Det enda jag vet är att jag inte orkar fortsätta.

Chokladfudgekaka



Kaka:
150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver

Fudge:
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk choklad
75 gram smör, rumsvarmt

Garnering:
1 msk kakao

Smält smöret och låt det svalna. 
Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. 
Tillsätt kaffet. 
Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. 
Rör i det smälta smöret i smeten. 
Häll i smeten i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. 
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 20 minuter. 
Låt kakan svalna i formen.

Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. 
Låt koka under omrörning i några minuter till en tjock och blank smet. 
Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. 
Häll smeten på chokladbotten och låt kakan svalna.

Pudra över kakao.

Servera med lättvispad grädde eller glass 

Kycklingpajer


Stod i affären och tittade bland den färska kycklingen. Det fanns strimlad kyckling för 79 kr/kg och hel kycklingfilé för 117 kr/kg. Först tar jag paketet med strimlad kyckling men sedan börjar jag fundera.

Varför är den strimlade kycklingen billigare? Logiskt så borde den vara dyrare eftersom de haft en arbetsinsats för att strimla kycklingfiléerna.

Ju mer jag tittar på den strimlade desto mer blir jag äcklad.

Vad är det som de strimlat eftersom de kan ha så lågt pris?


Till slut kan jag inget annat än ta den hela filéen. Jag klarade helt enkelt inte av att ta den strimlade.


Observera att jag gör två pajer. Vi är några stycken i min familj och även om det skulle bli något över av dessa pajer så äts det upp på kvällen eller som lunch imorgon. Men ska du bara göra en paj så halvera receptet.

Pajdeg:
250 gram margarin
6 dl vetemjöl
3-5 msk kallt vatten

Fyllning:
600 gram kycklingfile eller färdiggrillad kyckling
200 gram tomater (Romantica eller cocktail)
200 gram fetaost
1 liten purjolök
1 röd paprika
2 dl mjölk
4 ägg
6 dl riven ost
1/2-1 tsk salt 
2 krm svartpeppar

Knåda snabbt ihop ingredienserna till degen och låt vila kallt i 30 minuter.
Tryck ut degen i pajformar. 
Nagga med en gaffel och förgrädda i ugnen 225 grader i 10 min.
Dela kycklingen i mindre bitar.
Bryn kycklingen.
Skiva purjolök.
Tärna paprikan.
Kvarta/halvera tomaterna.
Tärna fetaosten.
Vispa ihop ägg och mjölk.
Tillsätt salt och svartpeppar.
Lägg fyllningen i pajskalet.



Strö över ost.
Häll på äggstanningen.


Grädda i ca 20 minuter i 225 grader.


 Servera med sallad med fetaost.

Längtar


Svenska solvarma jordgubbar. <3 <3 <3

Denna bilden tog jag i somras när jag varit på Torngårdens Gårdsbutik och köpt Sibbessons jordgubbar.

Visst finns det jordgubbar nu också som kan vara helt okej. Men inget, absolut inget överträffar svenska jordgubbar.


Dagen efter

Magda målar fjäril

Sent igår kväll släppte äntligen migränen. Hade tappat kollen på hur mycket migränmedicin och alvedon/ipren jag tagit. Ville bara slippa smärtan. Låg på köksgolvet och grät av smärta. Ljuset, ljuden och aktiviteten runt omkring mig var olidlig.

Det var mycket längesedan jag hade ett så kraftigt anfall. Kanske berodde det på att kroppen sa ifrån. Efter tre dygn med kramper i galla och gallgångar är både jag trött fysiskt och mentalt.

Förstår inte varför jag inte tillåter mig att vara dålig. Allt ska skötas även om jag inte orkar. Gubbe och ungar ska väckas. Hundar rastas och matas. Tvätta och städa. Mat ska handlas och tillagas. Att sedan på eftermiddagen köra till jobbet är oftast en lindring. Visst är det ansträngande att ta sig dit och hem men väl där är det lugnare än hemma.

 Men igår gick det inte. Jag kunde inte jobba. Med den migränen hade jag varit en fara på vägarna. Till slut löste det sig på jobbet och jag kunde släppa den biten. Sjönk ner i sömnliknande tillstånd och plötsligt strax efter 21 vaknar jag av att migränen är borta. Så skönt.

Idag är jag tillbaka till min "vanliga" värk. Men kropp och hjärna känns mörbultad. Tänkte först försöka ta det lite lugnt idag men insåg sen att det inte går. Bilen måste städas. Den ska besiktigas idag och den jag bett städa bilen har inte gjort det. Typiskt syndrom i mitt hem. Och eftersom bilen är min, troligen blir jag som får köra till besiktningen (trots att jag bett om hjälp) och bara jag som har vett att skämmas så får jag städa den.

Men jag ska njuta idag också. Ska till min svägerska Josefin och få lite massage. Hoppas min kropp klarar det. Hoppas, hoppas, hoppas.

Vet inte hur mycket kraft det finns kvar i mitt batteri.

onsdag 25 januari 2012

Rotmos med grov senapssås


Gubben bestämde redan i lördags att jag skulle laga rotmos under denna veckan. Det var ett tag sedan vi hade rotmos.
Men eftersom jag vaknade med migrän var inte orken där. Det tog 2 timmar att skala och dela rotfrukterna. Köra till affären vågade jag inte så gubben körde inom och köpte korv. Fläskkorv till honom och falukorv/choritzo till oss andra.
Hade ingen vidare matlust men åt i alla fall.

Rotmos:
1 1/2 kg kålröt
4 morötter
8-10 potatisar
salt
vitpeppar
1 msk smör

Sås:
2 dl grädde
2 dl vatten (eller spad från kålrotskoket)
2 msk grovkornig senap
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
majsstärkelse

Rotmos:
Skala och skär kålrot och morot i mindre bitar.
Skala potatis.
Koka upp kålrots- och morotsbitar och låt dem sjuda i 10-15 minuter. 
Därefter tillsätts hel potatis och allt får sjuda vidare under lock i 25 minuter.
Slå av vattnet i en skål och mosa rotsakerna med potatisstöt.
Vill man ha helt slät rotmos kan den köras i matberedare. 
Blir moset för kraftigt kan det spädas med kokvätska.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Lite smör för att runda av smaken.

Sås:
Koka upp grädde, vatten och grovkornig senap i en kastrull. 
Red lätt med majsstärkelse löst i vatten och låt såsen sjuda 5 minuter.

Servera rotmos, fläskkorv/falukorv och senapssås

tisdag 24 januari 2012

Minestronesoppa med salamichips


Bad gubben igår att välja mellan några sopprecept som jag letat fram. Trodde helt säkert att han skulle välja laxsoppan men inte. Han valde minestronesoppa. Konstigt!

- Inget kött på två dagar, frågade jag.

Hm, har gubben blivit sjuk?

- Du kan väl hitta på något kött att ha till soppan.


Soppa:
2 gula lökar
2 morötter
 4 selleristjälkar
1 stor squash
4 msk olivolja
1 kruka färsk timjan (eller 4 tsk torkad)
2 burkar krossade tomater
1 1/2 - 2 liter vatten
4 buljongtärningar
2 dl rött vin
2 dl pasta (små snäckor)
130 gram färsk spenat
salt
svartpeppar
ev 2 tsk honung
ev 2 msk olivolja

Finhacka lök och morötter.
Hacka selleri och squash.
Fräs allt i olja i ca 10 minuter.


Tillsätt timjan, krossade tomater, vatten, buljongtärnigar och vin.
Tillsätt pastan och spenaten och koka tills pastan är klar.
Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt honung och olivolja.
Späd med vatten om soppan blir för tjock.
Gör en redning med vetemjöl och vatten och rör ut i soppan om soppan blir för tunn. Koka upp under omrörning.

Salamichips:
150 gram små salamiskivor

Lägg salamiskivorna på en ugnsplåt med bakpapper.



Stek i övre delen av ugnen 225 grader i 5-10 minuter.
Kortare tid beroende på hur tunna skivor du har.


Lägg salmaichipsen på en tallrik för att svalna/stelna.

Servera som tilltugg till soppa eller som snacks till exempel öl.

Servera minestronesoppa med salamichips samt en varm macka.

måndag 23 januari 2012

Smördegsinbakad brie


Maxi hade satt ner priset på brieost och smördeg på grund av kort datum. Så det blir lyxig kvällsmat.  Men det passar också som efterrätt. 

Vi har jordgubbssylt till men jag gillar allra mest hjortronsylt.

2 brieost á 300 gram
2 paket smördeg á 250 gram
sylt

Skär bort det vita "yttre" runt brieosten och dela i mindre bitar. Jag fick ut 8 bitar av två brieostar.
Dela varje smördegsplatta i fyra delar.
Baka in osten i smördegen.
Var noga med kanterna. 
Gratinera i 220 grader några minuter. Tills det blir fin färg på smördegen.

Italiensk inspirerad gratinerad aubergin


Blir det något över av röran så spara den och ät till lunch.

3 aubergine
ca 350 gram farfalle
olivolja
2 gul lök
5 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 chilipeppar
3 msk oregano
3 mozzarellaost
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 nypa socker
parmesanost

Koka pastan.
Dela auberginen på längden.
Grop ur innehållet ur auberginen. Var noga med att inte göra hål i skalet.
Häll lite olivolja i auberginen och pensla runt. Missfärgas snabbt.
Hacka fruktköttet grovt.
Hacka lök och chilipeppar. Jag skrapar ur fröna. Annars blir det för starkt.
Stek lök och chilli tills löken är genomskinlig.
Tillsätt vitlöken.
Rör i  aubergineköttet och stek i 5 minuter under omrörning.
Lägg i krossade tomater och kryddor.
Koka upp och låt sjuda tills såsen börjar tjockna.
Rör nu i pastan.
Placera auburginehalvorna i en ugnsform med lite olivolja i botten.
Fördela lite av såsen i skalen.


Skär mozzarellaosten i skivor och lägg ovanpå auberginen.


Lägg lite mer av tomatröran ovanpå.


 Riv parmensanost över. 


Gratinera i 25 minuter i 200 grader tills osttäcket fått en snygg färg.

Servera  med sallad.

söndag 22 januari 2012

Dumt, dumt, dumt

Ikväll gjorde jag något otroligt dumt. Inga ord finns som kan få det ogjort. Inget kan yttras som ursäkt.

Gubben stod med skärbräda och kniv. Han delade jordgubbarna till efterrätten. Plötsligt ställer han sig bredvid skärbrädan och börjar hugga med kniven för att öppna plasten. Självklart missar han och hugger jack i bänkskivan.
Jag blev så arg på honom så jag slog honom med båda händerna. Utan en tanke på att Viggo sitter på kökssoffan och ser allt.

Viggo som vi försöker lära att man INTE får slåss. Suck!

Varför tänker man INTE ibland? Mina slag är inte hårda och gubben tog inte illa vid sig. Han tyckte själv att han handlat dumt. Men det får mig inte till att må bättre.

Jag vet att vi alla gör misstag men varför var jag tvungen att reagera så?

Hur ska jag kunna tillrättavisa Viggo när han nu slår? Jag är ju inte bättre själv.

Jag ynkliga misslyckade människa.

Crème Brülée


Gubben förberedde efterrätten igår.

4 portioner

3 dl grädde
1 dl mjölk
1 vaniljstång (1 1/2 tsk vanilinsocker kan du använda om du inte har vaniljstång)
3/4 dl strösocker
5 äggula
råsocker/farinsocker eller strösocker till avbränning
jordgubbar eller andra bär till dekoration

Koka upp gräddmjölk, socker och vanljstång (delad och fröna urskrapade).
Vispa upp äggulan lite och häll ner i grädden under omrörning.
Häll i fyra portionsformar.
Ställ formarna i en ugnsform med hög kant. Häll vatten runt upp till hälften av formarna. Baka av i 150 grader i 1 timme.


Bränn av med lite råsocker. Har du ingen brännare så använd högsta värmen på grill i ugnen.


Langos


Idag blir det langos i stora banor.

Gubben gör fyrdubbel sats för Marcus och Linda kommer med grabbarna. Marcus älskar langos. Precis som hans far och bror. De äter trots att de är mätta. Skulle det bli deg över så vet vi sedan förra gången att det går utmärkt att spara degen i kylskåp i en plastpåse några dagar. Passar bra att ha till nästa veckas soppa.

Langos:
Sats till 4 personer

1/4 paket jäst
1 1/2 dl vatten 37 gradigt
1 kokt kall potatis
3 krm salt
ca 4 dl vetemjöl special

Rör ut jäst i vatten.
Pressa eller riv potatisen och blanda ner den tillsammans med salt och 3 dl mjöl.
Arbeta degen 3-4 minuter och tillsätt lite mer mjöl i omgångar tills degen precis släpper från skålen.
Degen ska vara ganska lös men hanterbar.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp och arbeta degen med lite mjöl på bordet.
Dela i 8 bitar och rulla släta bullar som du sedan formar avlånga och plattar ut till stora tunna bröd.
Lägg bröden på smord plåt med mjöl både över och under.
Låt jäsa under bakduk i 10 minuter.
Fritera ca 2 minuter på varje sida eller tills langosen fått fin färg. Lägg inte i för många åt gången.
Använder du dig inte av en fritös så var försiktig med oljan. Med en stektermometer kan du kontrollera värmen. Bäst friteras langosen i 190 grader.

Topping:
röd lök
räkor
skinka
gräddfil
vitlök
röd och svart kaviar

Söndag i "snö"

Snön som föll igår har mer förvandlats till iskristaller. Det blir vackra bilder även om jag inte älskar snön. Vått, slaskigt och kallt är inte "my cup of tea".