Vad hade livet varit utan det skrivna ordet? För mig personligen hade världen varit en mindre berikande plats.
Jag läser det mesta. Allt som kan lära mig något. Allt som kan få mig att växa som individ. Lära mig förstå historia, nutid och framtid.
Så bokslukaren är ett passande namn.
________________________
Bild lånad från http://www.bokus.com |
Jungfrustenen - Michael Mortimer (Norstedts)
Jungfrustenen är den första boken i en serie om sex böcker. Böckerna handlar om tre generationers kvinnor - Ida, mamma Eva och mormor Alma. Alla tre är de tätt sammanbundna med en naturvetenskaplig hemlighet som faktiskt hotar inte bara deras existens utan även hela mänskligheten.
I den första boken Jungfrustenen får man främst lära känna Ida som kastas in i ett äventyr som hon inte förstår. Ida ställas inför faktum att den mormor och morfar som du alltid älskat och levt nära inpå faktiskt bar på hemligheter. Hon tvingas att fly för sitt liv med så många frågor om hela sin existens.
Jag kan inte låta bli att tycka att Ida inte riktigt lever upp till min syn på en "hjältinna", en huvudperson. Jag upplever henne mer som en ganska viljelös marionett som låter sig ledas. Men hur hade jag varit om jag hamnat i en liknande situation?
Kan inte låta bli att flera gånger tänka.
"Detta skulle kunna bli en otroligt bra bok om författaren bara putsade lite mer på manus."
Boken känns väldigt mycket som isolerade händelser och resa, resa, resa.
Trots det tycker jag att det är en bra bok och jag överväger faktiskt att köpa del två - Fossildrottningen.
________________________
Bild lånad från http://www.bokus.com |
En nypa salt - Maria Goodin (Printz Publishing)
Meg växer upp med en fantastisk mamma som gör allt för sin dotter. De har ett spännande liv med älvjakter om nätterna och mammans historier är verkliga för Meg. Fram till den dagen när hon inser att det mamma berättar inte kan vara verkligt. Att allt är lögner. Men det sägs faktiskt att i varje lögn finns en liten bit sanning.
Jag skrattade och grät om vartannat när jag läste En nypa salt av Maria Goodin. Detta var verkligen en bok där mina tankar gick till alla de personer som lever i en annan värld än den som majoriteten kallar för normal.
Boken är en tragisk, gripande och varm berättelse om lögner, besvikelse, förlåtelse, enorm kärlek och ett stort mått medmänsklighet.
Även om en person i ett par ögon kan tyckas vara konstig och onormal kan faktiskt hennes/hans beteende vara helt normala om man tar dem med en nypa salt.
Jag rekommenderar verkligen En nypa salt. En bok som ger tårar i ögat och en varm känsla i magen. Tråkigt att bladen tog slut.
________________________
Bild lånad från http://www.bokus.com |
Och bergen svarade - Khaled Hosseini (Månpocket)
Och bergen svarade är historien om en familj eller snarare om en släkt. Om föräldrar och barn. Om bröder och systrar. Om kärlek och sorg. Om att bli förrådd, uppskattad och att ge sitt liv som ett offer.
Förra boken av Khaled Hosseini som jag läste (Tusen strålande solar) älskade jag. Tårarna rann. Denna boken berör mig inte lika mycket. Det är en tragisk historia i en fasansfull mörk period av vår historia. Tyvärr ett mörker som upprepar sig.
Trots att den är välskriven kan jag inte riktigt hänga med. Jag upplever det som om jag kastas mellan olika personer innan jag fått avslut. Inte förrän i slutet upplever jag att allt vävs ihop ordentligt.
Jag förstår Khaled Hosseinis tanke men hos mig når den inte riktigt ända fram.
En väldigt bra bok och jag uppskattar att läsa om en kultur och en nation som är så mycket mer än talibaner och krig. Boken handlar om att jorden inte är stor och att alla handlingar vi gör påverkar oss och de runt omkring oss.
________________________
http://www.bokus.com |
Bara tre kan leka så - Denise Rudberg
Detta är tredje boken om i serien om åklagarsekreterare Marianne Jidhoff och specialenheten som hon tillhör (övriga i trion är kriminalkommisarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid).
En högt uppsatt politiker hittas mördad i sitt hem i Stockholm. Hans liv ser till ytan helt normalt ut men när man börjar skrapa på ytan bubblar smutsen fram.
Det är en kriminalhistoria som väver in aktuella historier om perversitet, människohandel, pengar och makt.
Upplever inte alls denna berättelsen lika välarbetad som de tidigare två. Däremot uppskattar jag verkligen att Denise låter trion och människorna runt omkring dem visa mer om sig själva.
________________________
Min mormor hälsar och säger förlåt - Fredrik Backman
Elsa är inte som andra barn. Hon är smart men uppfattas som störig och annorlunda. De andra barnen i skolan är elaka mot henne och hennes enda vän är mormor.
Ibland undrar jag om inte de bytt kropp för ofta upplever jag Elsa som den vuxna och förståndiga medan mormor är en helt galen och impulsiv kvinna. Ett geni som varit kirurg och räddat liv men som nu kör bli utan körkort och kastar bajs på polisen.
Men mormor har ett hemligt språk och ett kungarike "Miamas" dit hon tar med sig Elsa.
Alla behöver en superhjälte och Elsa har sin mormor.
Vilka äventyr de upplever.
Men mormor blir sjuk och plötsligt är hon borta. Död. Varför säger inte vuxna som det är? Mormor är död. Elsa är arg. Som ett sista äventyr har mormor skickat ut Elsa på en uppdrag. Ledtrådar som för henne ut på ett äventyr med militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar och monster.
Plötsligt blir mormors berättelser från "Miamas" en del av verkligheten och Elsa lär känna sanningen om sin mormor. En otrolig och fantastisk människa.
Som jag grät. Jag fick ibland sluta läsa för tårarna var i vägen. Jag såg för mitt inre mina egna barn som lever med sina problem. Sina diagnoser. Sin utanförskap. Hur de upplevs som annorlunda och ibland konstiga. Hur de ska pressas in i den mall som samhället anser vara den rätta.
När jag läst färdigt ringde jag svärmor och tackade för att jag fått låna boken. Hon kunde knappt höra mig som jag snyftade. Jag var i extas. Så underbar bok.
________________________
Magikerna - Lev Grossman (Pocketförlag)
"Man får helt enkelt inte missa den här oförglömliga läsupplevelsen" - Booklist
"Magikerna är en triumf." - The Examiner
"En Harry Potter för vuxna ... jag kan inte föreställa mig en Narnia-fantast som inte skulle avguda den." - The London Times
Jag fastnade av följande citat som stod på bokens omslag.
"För de som har avslutat sina sju år på Hogwarts - det är i Magikerna den högre utbildningen startar." - The Miami Herald
Och så fel detta blev.
Boken var för mig en enda lång plåga. Jag kände det som om författaren tvingat ihop så mycket som möjligt på 437 sidor att handlingen blev avhuggen. Jag saknade förklsringarna. Jag saknade beskrivningar. Visst finns det bra delar i boken men det mesta känns bara som en enda lång "i väntan på något".
Jag skulle vilja veta mer. Jag skulle vilja att boken delades upp i fler och istället vävdes ut till sin fulla rätt. Detta känns för mig mer som ett utkast eller ideer som kastats ihop.
Jag kan bara förklara boken som en transportsträcka. Eller möjligt som ett filmmanus.
Oerhört besviken.
Boken handlar om Quentin Coldwater, en begåvad men olycklig och något uttråkad ung man. Plötsligt blir Quentin antagen till ett hemligt college mitt i New York trots att han inte än gått ut high school. Brakebills visar sig vara ett college för magiker.
Quentin är skeptisk men dras in i ett collegeliv som består av vänskap, kärlek, sex, alkohol och droger.
Boken är första delen i en trilogi och gick rakt in på New York Times bästsäljarlista.
Vet faktiskt inte om jag är intresserad av att läsa de andra delarna. Så otroligt besviken blev jag.
________________________
Barn 312 - Hans-Ulrich Horster
(Översatt av Victoria Bokblad Utgiven av Adelphi Audio Uppläsare är Christina Scholin)
En rörande berättelse om några människors livsöde i spåren av andra världskriget. Det handlar om en liten flicka som under flykten skiljs från sin mamma och växer upp utan vetskap om sitt ursprung. En kvinna som efter nio år plötsligt i en tidning ser sitt barns ansikte. Ett barn som hennes nuvarande liv inte har en aning om. Berättelsen handlar också om en man som troddes vara stupad som också ser en bild på en flicka som han aldrig träffat men ändå känner igen.
En bok som berörde. Tankarna på alla dessa livsöden som drabbats på olika sätt på grund av krig och andra tragedier påverkade mig. Dessa fruktansvärda val och kval.
Hans-Ulrich Horster är pseudonym för Eduard Rhein (1900-1993) som var en framgångsrik tysk tidningsman och som var författare som sidosysselsättning. Hans tio böcker har alla filmatiserats.
Mina döttrars systrar - Barbara Voors
(Utgiven av Bonnier Audio Uppläsare Pia Johansson)
Stommen i berättelsen är Lucy som åtta år efter sitt försvinnande äntligen hittats. I koma på ett sjukhus i New York. Storasyster Annie sitter vid hennes sida och läser upp sin och systern Mimmis berättelser om livet Lucy missat under dessa åtta åren.
Vi får följa med på en berättelse om en ensam mamma med tre döttrar, om språket som makt, om ensamhet, olycka, flykt och fastfrusenhet. Om svek och kärlek. Om stängda dörrar och hemligheter. Tacksamhet.
Som en röd tråd i berättelsen löper klassikern Alice i Underlandet. Som en symbol för ett annat liv strax under eller bredvid det vi förväntar oss.
Om livet som blev och varför det blev som det blev.
Det är bara försent att göra nya val den dag du inte längre lever.
Ljus över snö - Anita Shreve
Hustrun och den lilla dottern dör i en bilolycka och Robert överger det framgångsrika livet i New York och flyr med dottern Nicky.
En flicka som måste bearbeta sin sorg ensam medan pappan sluter sig som en mussla.
På den vanliga rundan i skogen hittar de en nyfödd bebis och nu kan inte Robert gömma sig längre. Han blir bygdens hjälte. Strax dras både Robert och Nicky in i en invecklad historia där båda två bearbetar sin sorg.
Spännande och snabb läsning.
________________________Mary Poppins - P.L. Travers
Hon kom med östanvinden och gjorde livet härligt, hemskt och spännande.
Innan fru Banks hinner annonsera om en ny barnsköterska står Mary Poppins utanför dörren. Hela familjen påverkas av den märkvärdiga makt som Mary Poppins besitter.
Jane och Mikael får vara med om märkliga händelser och Mary Poppins låter dem se världen genom magiska ögon.
Kapitel IX Historien om John och Barbara gör mig sorgsen. På ett sätt är den en beskrivning om hur den oskuldsfulla tiden tar slut och barn växer upp.
Det är väldigt intressant att läsa om en bok som man läst för väldigt länge sedan.
Mary Poppins var inte alls så som jag mindes. Någonstans på vägen har jag nog glorifierat henne. Idag funderar jag allvarligt på vad hon går på.
________________________
Moderns svek - Simona Vinci (Uppläsare: Helena Brodin)
Plötsligt vaknar Pietro upp på en främmande plats. Under tiden han legat och yrat i feber har han förpassats från hemmets trygghet till en internatskola. Borta är hans mamma men allra mest saknar han sin bästa vän Irina.
Skolan, en katolisk internatskola, är en helt ny och främmande miljö och pojken tvingas att bli vuxen oerhört snabbt.
Utanför skolans skyddande murar kommer kriget allt närmare och tillslut intas även skolan och eleverna skickas hem.
Hemma märker Pietro att hans ögon har öppnats. Plötsligt brottas han med en vuxenvärld som är baserad på lögner och svek.
Men det är inte förrän när andra delen i boken börjar som hela historien vävs ihop. I andra delen är det Pietros mamma Tea som är berättarjaget och vi möter en kvinna vars liv förklarar början och bekräftar slutet.
Valen vi gör i livet påverkar inte bara oss.
Det är en fängslande berättelse. Mörk och sorglig men fängslande.
Helena Brodin var en uppläsare som jag direkt uppskattade.
____________________________
Döda talar inte - Ann Cleeves (Albert Bonniers förlag)
Kriminalkommisare Vera Stanhope hittar en död kvinna i en bastu. Den mördade visar sig vara en socialsekreterare som tidigare arbetet med en kvinna som dränkt sitt barn i badkaret.
Har mordet på kvinnan med det att göra eller finns det något i hennes privatliv som är smutsigare än vad det först verkar?
Men vem vill mörda en kvinna som alla, precis alla, har gott att säga om?
Plötsligt inträffar ett dödsfall till och Vera Stanhope får verkligen gnugga geniknölarna.
Den andra kriminalromanen med den excentriska Vera Stanhope. Böckerna har filmats med Brenda Blethyn i huvudrollen och visats på TV4.
Sträckläsning och avkoppling.
____________________________
Främlingen vid havet - Nora Roberts
Denna boken var det inte tänkt att jag skulle köpa. Jag skulle tacka nej till paketet i bokklubben men glömde bort det. När boken sedan kom tänkte jag att det var lika bra att behålla den.
Nora Roberts har jag läst tidigare och hon faller under den där kategorin som jag kallar för "Avkoppling". Det är typen av böcker där jag inte behöver tänka speciellt. Alltså oftast deckare.
Det första som slog mig var att manen på framsidan var lik en amerikansk skådis men jag kan inte komma på namnet. Först tänkte jag Erik Roberts men det är inte rätt. Vet du vem jag menar?
Efter att ha lagt Beate Grimsruds bok med Eli hamnar jag med ytterligare en Eli. Denna gången är Eli en man.
Eli Landon är den framgångsrike brottsmålsadvokaten som förlorar allt när han blir anklagad för mordet på sin hustru. Polisen finner inga bevis mot honom och han släpps. Eli tar sin tillflykt till farmors hus i det lilla samhället Whiskey Beach. Farmodern har råkat ut för en fallolycka och återhämtar sig hos Elis föräldrar i Boston.
I Whiskey Beach träffar han multitasking-woman Abra Walsh som sakta vinner hans förtroende. Men mordet på hustrun kommer ifatt dem och de dras in i en härva som sträcker sig över generationer.
En bra avkopplingsbok med en bra tvist.
____________________________
En dåre fri - Beate Grimsrud (Pocket, 2011)
En av mina vänninor var på en föreläsning med Beate Grimsrud och köpte där boken En dåre fri. Hon upprepade flera gånger hur bra föreläsningen varit och hur bra boken var. När hon ar klar fick jag låna boken och jag fastnade.
Boken var skrämmande och jobbig att läsa. Ur den synvinkeln att jag insåg att detta inte var en fiktion utan att detta faktiskt är ett liv som många upplever.
En dåre fri är en roman med berättarjaget Eli.
Eli bor ensam i sin lägenhet men Espen, Emil och Erik finns också där. Deras röster har följt henne hela livet. Så småningom kommer också prins Eugen.
Eli är periodvis inlagd på psykiatrisk avdelning, och i vården möter hon både omhändertagande och oförståelse.
Eli är periodvis inlagd på psykiatrisk avdelning, och i vården möter hon både omhändertagande och oförståelse.
Rösterna bråkar och stör. Påverkar hela hennes liv. Trots det skriver Eli hela tiden, gör film, reser och framträder på uppläsningar. Som författare upplever hon framgångar, medan kampen mot schizofreni fortsätter.
Beate Grimsrud säger i en intervju "-Det blir mycket spekulationer kring vad som är självbiografiskt och inte och det har jag inte velat gå in på."
Medan jag berörs av öppenheten, verkligheten och nakenheten förfäras jag över oförståndet och oförmågan.
En bok som verkligen kändes som en maratonmarsch att läsa. Både fysiskt och psykiskt.
____________________________
Märkta för livet - Emelie Schepp (En & Ett AB)
En verklig sträckläsningsbok. Tyvärr fick jag inte möjlighet att läsa så många sidor första gången jag öppnade boken men när jag väl fick sitta (ligga) igår så slukade jag boken.
Märkta för livet är första delen i serien om Jana Berzelius. Det är en spännande kriminalroman med en väv i dåtid och nutid. En första bok som verkligen ger bakgrunden för en kvinna som inte minns sitt förflutna.
Hjärnans förträngning, människans manupulativa ondska. Hur handlingar och ord formar oss människor till de vi är. Hur en oskuldfullhet kan brytas ner till råhet.
En bok som gör mig ledsen över att tänka på att det där ute i vår värld finns onda personer som skor sig på andras utsatthet. En verklighet som nästan så gott som dagligen kablas in i våra hem via media.
Även om Emelie Schepp i sitt slutord säger att historien är påhittad så vet vi att mycket av det hon skrivit hänt och kommer att hända igen.
Människan är en väldigt elak varelse egentligen. Nej, det erkänner jag inte. Vissa människor är elaka varelser. Absolut inte alla. Det finns kärlek och omtanke. Det finns medmänsklighet.
Med Emelie Schepps bok Märkta för livet blir vi bara påminda om att kämpa hårdare mot ondskan.
____________________________
Jag minns att jag sprang - Ron McLarty (Bonnier) Uppläsare: Thorsten Wahlund
En ny röst att anpassa läsandet/lyssnandet till. Tur att jag inte ger upp direkt även om jag tycker att uppläsaren eller inledningen av boken är seg.
Jag minns att jag sprang är en bok med väldigt lång inledning. På gränsen till gäspning faktiskt. Men när bokens handling sedan satte fart växte historien och jag längtade till varje gång jag skulle starta bilen. Hände faktiskt att jag körde lite tidigare till möten bara för att kunna sitta på pakeringen och lyssna.
En människa som så totalt givit upp på livet. Att det enda han har att se fram emot är den hjärtinfarkt som faktiskt inte är så lngt borta. Inte när man lever ett liv med mycket dålig mat, mycket alkohol och tobak.
Medan historien vecklar ut sig mellan då och nu hittar även Smithson "Smithy" Ide tillbaka till sig själv. På en resa genom USA hittar han inte bara sig själv utan även livet och kärleken.
"Smithys" möten av de goda, de onda och de verkligt onda ger mig en inblick i hur livet faktiskt är. Det finns mycket hemskt, många dömande men också otroligt mycket omtanke där ute.
En otroligt fin historia om att hitta sig själv.
____________________________
Döden löser alla problem - Reginald Hill (2009)
Lika mycket som jag i början reagerade på Katarina Ewerlöfs hurtiga röst med inlevelseförmåga så irriterades jag av Thomas Bolmes hackiga.
Andy Dalziel och Peter Pascoe lärde jag känna via teveserien för många år sedan. Har inte läst eller lyssnat på någon av Reginald Hills böcker så visst gick det att hoppa in i en serie om ett polispar.
Det tog lång tid innan ett mord begicks. Det var ett tag så att jag funderade på om jag verkligen mindes rätt. Var detta en deckare?
Men egentligen gjorde det int så mycket eftersom det då gav mig en chans att lära kanna de olika karaktärerna och det byggdes upp en liten spänning om vem av alla dessa människor som skulle bli mordoffret.
Alltså inte bara en gissningslek om vem som är mördaren utan också om vem som skulle bli de mördade.
För tillslut begicks inte bara ett utan två, nästan tre, mord och jakten var igång.
Det blev en tvist på slutet som jag faktiskt inte var beredd på även om ja tyckte att det var lite väl många lösa trådar.
Med andra ord en bok som höll mig fängslad och som inte kändes som gammal skåpmat.
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann - Jonas Jonasson (pirat)
Allan Karlsson tänker minsann inte sitta på ålderdomshemmet och under pompa och ståt fira sin 100-års dag. Spektakelt vill han inte vara med på det kan de få fira själva. Så han tar helt sonika och kliver ut genom fönstret. Iförd bruna innetofflor.
Detta är starten på boken och berättelsen om Allan Karlsson "hundraåringen". Kapitlen hoppar mellan nutid och Allan Karlssons tidigare liv. Allt från födsel 2 maj 1905 fram till det som är bokens nutid, alltså juni 2005.
Tänk vad mycket som kan hända i ett liv. i Alla fall i ett fiktivt liv.
Man kan faktiskt se boken som en väldigt bra historielektion med allt från Lenin och bolsjeviker, fattig-Sverige, 1930-talets rasbiologi, Francos militärkupp i Spanien till spionage.
Historien är bra, upplägget är riktigt bra och karaktärerna blir levande.
Boken är i stil med Arto Passilina. Samma lite beska ibland råa humor. Slag
under bältet. Massor av ord som får mig att fnissa likt en skolflicka
som fått en ung snygg vikarie. Blink, blink.
Ser fram emot filmen med Robert Gustavsson i rollen som Allan Karlsson. Hoppas att jag kommer att skratta lika mycket i biosalongen som vid bokens sidor.
____________________________
En lögn att lita på - Elizabeth George. Uppläsare: Katarina Ewerlöf (Norstedts)
Katarina Ewerlöf är en inläsare med inlevelseförmåga. Hennes röst återspeglar inte bara de olika karaktärerna utan även stämningen. Det märks att det är en duktig skådespelare som läser.
Jag har tidigare läst Elizabeth George och denna boken var bra.
Historien om en drunkningsolycka i en rik familj. Där vissa inte är övertygade om att det var en olycka och New Scotland Yard kallas in för att undersöka.
Förutom olyckan kommer mycket smutsiga hemligheter till ytan och vikten av att verkligen tala med varandra blir tydlig.
Spännande att följa de olika karaktärerna separat. Att det finns flera historier i samma.
--------------------------------
En flicka som kallas Alice - Kristin Hannah, Uppläsare: Louise Raeder (Albert Bonniers Förlag)
På grund av en fruktansvärt tragisk skandal förstörs Julia Cates barnpsykiater-karriär i Los Angeles. När hennes syster, polischef i hemstaden, desperat ber om hennes hjälp återvänder hon motvilligt hem. En liten undernärd flicka följd av en ung varg har dykt upp i staden. "Vargflickans" identitet lyckas inte fastställas och Julia börjar arbeta med henne för att nå fram. Vem är hon? Var har hon varit?
En bok som faktiskt är högaktuell. På senare tid har flera försvunna flickor hittats. Några av dem har till och med levt mitt i ett samhälle men ändå inte lyckats fly från sina kidnappare.
Så tanken att det kan finnas andra försvunna barn som hålls gömda där ute lever säkert hos många drabbade familjer.
Även frågan om vad som är mänskligt kommer fram i mina tankar. Är det våra nedlärda förmågor som gör oss till människor? Är en människa uppfostrad av vargar oförstörd?
En mycket bra bok.
Uppläsaren Louise Raeder föll mig inte i smaken i början men eftersom boken var så spännande fortsatte jag att lyssna och hon växte i mina öron. Men genom hela boken hade jag svårt med hennes något sorgsna röst. Klart boken handlar om ett tungt ämne men jag kunde inte släppa det.
____________________________
Sirila gentlemän sökes - Karin Brunk Holmqvist
Lika mycket som jag grät av förra boken jag läste med öronen lika mycket har jag skrattat av denna.
Damerna Alma och Margot lever ett lugnt och inrutat liv när deras tillvaro plötsligt slås i spillror. Men det som först verkade vara en tragisk händelse visar sig vara något positivt för dessa 79 och 81 år gamla krutgummorna.
Intriger, otrohet och en underbar syn på livet.
Jag vill bli en Alma när jag blir gammal.
Mycket bra läsning. Mycket trevlig stund i bilen.
____________________________
Tusen strålande solar - Khaled Hosseini (Wahlström & Widstrand)
Att en bok som innehåller så mycket ondska, så mycket hat och så mycket brutalitet också kan innehålla en enorm och fantastisk kärlek.
Afganistan under trettio år. Ett land som förstörs samtidigt som människorna där kuvas. En bok som ger en ögonöppnare till ett land många gånger missförstått land. Till en kultur som är så mycket mer än talibaner och krig.
I historien gifts Marian bort 15 år gammal till en trettio år äldre man. Parallellt med Marians historia växer Laila upp och genom krigets ohyggligheter flätas deras liv ihop.
Samtidigt som jag avskyr människan som kan göra så mycket vidrigheter mot varandra så växer hoppet av den ömhet som också människan kan visa.
Det är mest tårar som faller när jag lyssnar till denna boken. Och när sista ordet lästs av Sharon Dyall saknar jag redan Laila.
_____________________________
Förföljd av det förflutna - Nora Roberts (Albert Bonniers)
Jag har fått en ny favorit. Jag njöt av att läsa. Gläds av att se hur många fler böcker som Nora Roberts har skrivit.
Fiona Bristow är seriemördarens offer, nummer XIII, som kom undan. På sätt och vis. Hon överlevde själv men seriemördaren hämnades på henne genom att döda hennes älskade.
Seriemördaren fångas in och blir fälld med hjälp av Fiona.
Några år går och Fiona lever ett tillbakadraget liv. Hon fyller sina inrutade dagarna med att träna hundar, både sina egna tre sök- och räddningshundar samt andras.
Plötsligt inträffar nya mord. Med samma tillvägagångssätt som "hennes" seriemördare.
Det känns som om själva "mördarjakten" kommer i andra hand eftersom det läggs väldigt mycket fokus på träningen med hundar.
Det gör mig inget faktiskt och jag gillar verkligen Nora Roberts sätt att skriva. Enkelt och otroligt lättsmält.
_____________________________
Åska i luften - P.G Wodehouse (Bonniers)
Åska i luften utkom redan 1933, på svenska 1936, men boken är underbar.
Jag kom i kontakt med Wodehouse när jag skrev ett arbete om författaren och hans karaktär Jeeves när jag läste Svenska B. Helt betagen i denna mannens sätt att skriva.
Åska i luften handlar om hur Mr Galahad har skrivit sina memoarer och dessa får många "fina" herrar att skälva. Denna boken får inte ges ut.
Det förekommer kärlekslycka/olycka, grisuppfödning, bokförläggare, privatdetektiver och kanaljer.
En bok skriven med ett språk i och om en tid som idag kan kännas väldigt avlägset men den är fantastisk.
Jag ler och skrattar.
Jag älskar P.G Wodehouse. Jag älskade Åska i luften.
Domedagen gryr - Arto Paasilinna (Brombergs Bokförlag)
I bilen har jag lyssnat till Frej Lindqvist uppläsning av Domedagen gryr.
Jag blir lite fundersam för jag upplevde först att boken begav sig kring 40/50-talet men det visar sig att det ska vara nutid.
Frej är duktig på att använda både svenska och flera olika finlandssvenska dialekter men ibland rör även han ihop vilken röst som är vilken. Absolut inte så att det stör men ändå.
Boken handlar om den förmögna Lena Lundmark som efter en vådlig ballongfärd räddas av den amulernade skogshuggaren Hermanni Heiskari.
Äventyret att få den skadade kvinnan från isen till Enare träsk i den finska ödemarken till civilisationen är bara början på historien. Som tack får Hermanni under ett helt år leva lyxliv och resa jorden runt på Linda Lundmarks bekostnad.
Gissa om det blir liv och tjim.
Jag har alltid roligt när jag läser/lyssnar till Arto Paasilinnas böcker. Ibland är det fnitter, ibland asgarv.
_____________________________
Tony och Susan - Austin Wright ( Wahlström & Widstrand)
Att fläta ihop två berättelser i en bok kan bli rörigt men Austin Wright lyckas.
Genom att låta huvudpersonen Susan läsa ett bokmanus skrivet av hennes exman får man som läsare inte bara en berättelse utan även berättelsen om Susan. Hennes tankar om manuset, hennes ouppklarade förflutna och hennes nuvarande liv.
Vi får se hur ord på ett papper kan påverka en människa att börja fundera. Kanske ovärdera det som tidigare varit viktigt.
Spännande och otäck.
------------------------------
Silversnöret - Peter Lucas Erixon (Trombone)
Jag både älskar och avskyr sätter Peter Lucas Erixon skriver på.
Bitvis är det ordrikt och utmålande medan stundtals bli korthugget och faktabaserat.
Historien är strikt baserad på fakta efter en lång tids forskning i svenska arkiv.
Det är en bok som tar oss med till ett Sverige som många av oss inte känner igen. Fattigdom, svält, urusla arbetsförhållande, sockenbarn och fattighus.
Inblicken i 40-talets psykvård skrämmer mig. Jag känner sorg för alla de kvinnor (självklart även män men här är det kvinnor) som tvångsomhändertogs och ansågs "sinnesslöa".
Sterilisering (kastration), elchocker, insulinterapi, inympning av malaria, nattliga långbad (i upp till dygn fastspända under spänntäcke med hål för huvudet), tvångströjor (skyddströja kallas det) och all denna medicin.
Det fruktansvärda mordet hamnar för mig lite som en bisak. Inte så att jag förringar handlingen eller anser offret mindre värt men för mig lyser mördarns psykiska (o)hälsa starkare.
_____________________________________________
Förödelse - Anne Rambach (sekwa)
Börjar med ett mord på en grävande journalist och växer till en miljöskandal. Lite väl nära känns det eftersom min mamma med mig i magen arbetade med att sy skyddskläder åt brandmän. Hur mycket asbest fanns det där? Många frågor som snurrar i mitt huvud när jag läser boken.
Runt omkring finns det andra historier som vävs tillsammans runt journalisten Diane Harpmann.
En spännande thriller som ibland får en tendens att frossa i fakta som tvingar ögonen att läsa snabbare. Lite gäspvarning.
Några händelser känns ofärdiga och andra känns forcerande.
Även om jag tycker att delar av boken skulle fått lite mer kärlek och omarbetning så var det en trevlig läsning.
Detta är den tredje fristående thrillern om frilansjournalisten Diana Harpmann. Bombyx (Sekwa 2008) och Doft av ondska (Sekwa 2009). Jag har inte läst de andra två och det gick utmärkt.
_______________________________
Brinntid –
Pernilla Alexandersson och Sanna Lilie (Atlas)
Tänk att ord i en
bok kan kännas så träffande. Om inte på varje rad så i alla fall
varje sida stod något som kändes som ett slag i magen. Som om orden
var skrivna om mig. Rädslan att inte räcka till. Ständigt kämpande
utan chans att få näsan över vattenytan. Ständiga bakslag.
Jag har fått det
sagt till mig. Jag har själv sett symtomen men ändå har jag
förnekat det.
- ”Duktig flicka”.
- Aldrig säg nej.
- Vilja visa sig duktig/duglig.
- Ständigt sökande efter någon form av bekräftelse.
- Synas.
- Vilja synas.
- Inte vara osynlig.
- Inte misslyckas.
- Slippa höra: - Vad var det jag sa.
Vissa meningar är
aha-upplevelser.
Jasså, är det därför glädjen försvunnit.
Anledningen till att hemmet rasar runt mig och jag helt enkelt inte
orkar. Därför som minnet sviker. Därför som håret ramlar,
huvudvärken sitter konstant som ett medeltida tortyrredskap runt
mitt huvud.
”Frigör tid för
återhämtning.
Lär dig hushålla med din energi och lär dig brinna
utan att brinna upp.
Lär dig bekräfta rimliga normer och
prestationer, vad var det som var viktigt?”
Jag har läst. Jag
har lyssnat. Jag ska verkligen arbeta mot att inte hamna i väggen.
Rekommenderar denna
boken för alla. Även om du själv inte riskerar att få en
stressjukdom så får du genom boken kunskap att se för att hjälpa.
Förståelse och kunskap driver bort fördomar.
_______________________________
Ytterligare en bok om David Hunter, rättsantropologen. Bok nummer fyra närmare bestämt. Dödens kemi, Skrivet i eld och Dödens viskningar. Jag har tidigare läst Skrivet i eld.
Lika spännande som intressant. Jag gillar ju Davids yrke och gottar mig riktigt. Hemskt egentligen men jag tycker det är väldigt fascinerande. Hur våra kroppar reagerar efter döden och hur man kan utläsa hur döden har inträffat.
En seriemördare åker dit och åtta år går. Seriemördaren rymmer och David dras in. Men det är något som är konstigt och Dr David Hunter börjar snoka.
_____________________________________________________
Bekännelsen - John Grisham
Periodvis föll tårarna och jag la undan boken. Den gjorde mig så ont. För varje oskyldig människa som döms finns en skyldig som kommer undan.
_____________________________________________________
Lilla stjärna - John Ajvide Lindqvist
Människans makt över en annans människas psyke är otäck. Det vi formar kanske vänder sig emot oss med fasansfull kraft.
Jag förstår hur och varför det finns fundamentalister. Vi är så lättpåverkade.
Rös. Verkligen. Håret reste sig på mina armar.
_____________________________________________________
Vattenänglar - Mons Kallentoft
Det börjar som ett dubbelmord och en försvunnen flicka i Linköping men utvecklas till en internationell härva.
Kärleken, drivkraften. Att få lov att älska ett barn. När du inte kan få ett biologiskt finns det mängder av barn där ute som behöver kärlek.
Ibland finns de dödas ord med i texten. Deras ohörbara rop på hjälp.
______________________________________
Någonstans inom oss - Kajsa
Ingemansson
Bestämde
mig för att köpa en bok och när jag läste på baksidan av
Någonstans inom oss så bestämmer jag mig för att köpa just den.
Men den visar sig inte vara riktigt vad jag trodde. Mer än en gång
funderar jag på att lägga den men beslutar mig för att fortsätta
läsa.
Jag
tror inte att vi efter döden blir ”spöken”. Jag tror att när
vi dör så är det slut. Mitt jag slutar att existera i det
ögonblick som min hjärna slutar att skicka elektriska impulser ut
till min kropp.
Men
många av de saker som Rebecka går igenom efter sin död är saker
som flera av oss måste bearbeta under livet för att orka just att
leva vidare.
Så
faktiskt erkänner jag att boken ger mig något.
Ett halvt liv - V.S Naipaul
Nobelpristagare från 2001.
Jag slutar läsa boken samma dag som jag blir ett år äldre än huvudkaraktären. Visst är det ett helt annorlunda liv än det jag har levt under mitt halva liv. Vi har helt olika bakgund och erfarenheter. Men jag kan ändå inte låta bli att fundera över:
Vems liv lever jag?
Trodde denna boken skulle vara svårare än vad den var. Vet inte varifrån jag hade fått den förutfattade meningen.
Tvärtemot vad jag befarade var det ett enkelt och spännande språk. En detaljerad beskrivning av personer och omgivning.
Inte sträckläsning men inte långt ifrån. Ville verkligen få tillfälle att fortsätta läsa.
_______________________________
Till offer åt Molok - Åsa Larsson
Ytterligare en kriminalroman om Rebecka Martinsson. Detta är den femte boken. Jag har tidigare läst Till dess din vrede upphör.
Det går utmärkt att läsa böckerna utan att ha läst de andra böckerna men som vanligt i "serier" finns det en underliggande historia som man inte får grepp om utan de tidigare böckerna.
Till offer åt Molok handlar om familjens gamla hemligheter och skam. Om klass och kön.
Spännande sträckläsning.
___________________________________________________
Barn 44 - Tom Rob Smith
Inte alls vad jag hade förväntat mig. Mycket, mycket bättre.
Jag blir upprörd över hur det faktiskt kunde gå till i Sovjet under Stalintiden. Människolivets ringa värde. Den psykiska pressen som alla människor levde under. Hur kan en nation överleva en sådan era? Tankarna vandrade till vilket fantastiskt samhälle vi faktiskt har idag.
Det visar sig finnas en man som mördar barn. Vem är han? Vad ligger bakom hans sadistiska mord? Hur fångar man in en sådan man när systemet inte erkänner att det existerar brott?
Blir inspirerad att läsa mer om ett land så otroligt nära men som jag egentligen vet så lite om.
_______________________________
Sankta Psyko - Johan Theorin
Det mänskliga psyket är svårt att förstå. Vad får det onda att vinna och göra en människa till mördare? Vad får en "vanlig" individ till att blint följa en mördares ord? Tror man kanske att man kan "bota" eller "omvända"? Vem utnyttjar vem och vem blir manipulerad?
Spännande, spännande och en riktigt sträckläsare. Däremot gillade jag inte slutet.
_______________________________
Tempelbranden - Catharina Ingelman Sundberg
En spännande roman i en tid när Svearike kristnas. Med dödligt våld tvingades de asatrogna överge sin tro. Men det handlade inte bara om en ny religion. Det handlar om kvinnan som måste överge sin frihet och bli mannens egendom.
Slutet ger öppning för en uppföljare.
Slutet ger öppning för en uppföljare.
_______________________________
Isens gåta - Raymond Khoury
En fanatisk cocktail med klimathot, politik och religion. Ganska förutsägbar men helt okej läsning.
_______________________________
Ytterligare en kriminalroman om rättsläkaren Kay Scarpetta.
Spännande men inte lika bra som De dödas bok.
Det finns 16 böcker om Scarpetta.
_______________________________
Fossiljägarna - Björn Hagberg och Martin Widman
En populärvetenskaplig skildring av utforskandet av det som anses vara vårt ursprung.
Även om man som jag inte är en anhängare av Darwin så får man ut väldigt mycket av denna boken. Anledningen till att jag läste boken var att jag ansåg mig veta för lite om ämnet. Massa fakta om de svenskar som riskerade livet för att söka efter det fossil som skulle bevisa människans länk till havet.
_______________________________
Eldvittnet - Lars Kepler
När det blir massa skriverier om en författare eller en bok så får jag lite avsmak. Det måste lägga sig lite innan jag kan ta det till mig. Så var det i fallet med Lars Kepler. När det kom fram att det var en pseudonym för Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril så fick Lars Kepler vila lite. Inte för att det var de eller för att det var en pseudonym för det har genom tiderna varit vanligt att man använt sig av andra namn än sin eget. Inte minst i en tid då kvinnor inte "kunde" skriva och ge ut böcker. Men det där massmediala drevet får mig att bli lite avog. Konstigt egentligen eftersom jag arbetar i tidningsbranschen.
Men nu fick jag Lars Keplers tredje bok Eldvittnet på posten så fick den en chans. Och jag gillade den. Jag läste faktiskt boken en morgon från pärm till pärm.
Två mord på ett behandlingshem för unga tjejer med destruktivt beteende vävs in i en berättelse som innefattar trasiga unga, vuxnas utnyttjande och skadade psyken.
Den är spännande och jag måste erkänna att jag blev lurade på mördaren. Jag trodde jag visste. Jag trodde jag hade det klart för mig men inte.
Spännande, spännande och en riktig bladvändare.
_______________________________
Klockan 21:37 - Karin Alfredsson
Ytterligare en svensk kvinnlig deckare var min tanke (igen) när jag tog tag i boken. Men okej, den får sin chans.
Detta är visst den tredje boken om läkaren Ellen Elg. Det gick utmärkt att läsa den i alla fall.
I denna boken finns det flera sidoberättelser som inte passade min splittrade hjärna just när jag läste så jag fick ta en paus och återkomma. Vissa böcker är så. De kräver förmycket koncentration för att bara läsas.
Boken berättar om Misse för 40 år sedan, händelser i Sverige och Polen under cirka en ett års period. Allt mynnar ut i en händelse som kunde varit på nyheterna idag.
Människans lättpåverkade sinne, religionens starka kraft, hatets förgörande makt och mitt i allt finns omtanken och den medmänskliga värmen.
Upplysande, ruggig och så verklighetstrogen.
_______________________________
Postcard Killers - Liza Marklund / James Patterson
En thriller där mördarna drar från land till land och lämna efter sig döda par. Varje mord föregås av ett vykort som skickas till en journalist.
När vykortet kommer till Dessie Larsson, journalist på tidningen Aftonposten, vet polisen att mördarna nu är i Sverige.
To be or not to be
in Stockholm,
that is the question
We´ll be in touch.
Spännande, spännande som alltid i Liza Marklunds böcker. Den oväntade vändningen finns också där.
_______________________________Nostradamus Försvunna profetior - Mario Reading
Inte alls vad jag trodde. Med den titeln trodde jag först att det handlade om Nostradamus. Men när jag sedan läste på baksidan blev jag intresserad.
Det handlar om jakten på just Nostradamus försvunna profetior. Personer som dras in i en jakt som blir väldigt blodig och dramatisk. Makt förblindar. Makt förstör.
Ger en inblick i en kultur som jag inte vet något alls om. Hur mycket av romernas kultur som är sant vet jag inte men det som boken beskriver ökar min förståelse för att alla inte är lika. Vi färgas av vår uppväxt, traditioner och medmänniskor. Sanning och tro är inte samma sak för alla.
Spännande.
_______________________________
De dödas bok - Patricia Cornwell
Även om man inte har läst någon bok om karaktären Kay Scarpetta så går det utmärkt att läsa denna boken.
Kay är en rättsläkare som i detta fallet kallas till Rom för att hjälpa till med ett fruktansvärt mord. Fallet vecklar ut sig och vän visar sig inte vara vän.
Människans psyke är en komplicerad sak och denna boken får man flera belägg för hur sårbar en hjärna är. Hur gener, uppväxt och livshändelser påverkar oss till den person vi blir. Att vi alla ställs inför val i våra liv som avgör hur allt blir.
En intressant kriminalberättelse som slukades otroligt snabbt.
__________________________________
Svart Ängel - Erica Spindler
Otrohet, vrede, svartsjuka, våld och mord. Med en psykologisk tvist i fördelen/problemen med att vara tvilling/trilling. Att dessa tre kvinnor växt upp med en incestutövande och misshandlande far som påverkat hela deras vuxna liv ger en inblick i att ett offers problem absolut inte är över för att förövaren slutar/döms/dör.
Jag hade tre misstänkta mördare och jag hade på sätt och vis rätt även om det var en knorr i slutet som jag inte räknat ut.
Kul med en polisroman/deckare där jag får behålla spänningen länge.
Erica Spindler skriver väldigt bra och jag skriver in henne bland de andra författarna som jag gärna läser mer av.
_______________________________
Till dess din vrede upphör - Åsa Larsson
Mord och en underliggande historia som MÅSTE tystas ner.
Psykologi och lite spöken/döda.
Även om jag inte har en tro på gastar så är idén med att låta den mördade se polisens arbete spännande. Det är den där känslan som man ibland har att man skulle vilja vara en fluga. Det är den som jag får i boken.
Jag har fått en ny favorit. Länge sedan jag fastnade så som jag gjorde i denna boken. Blev så glad när jag insåg att Åsa Larsson har skrivit fler böcker. Kommer leta upp dem. Jag måste leta upp flera.
Ett extra plus för Åsas berättelse i slutet om hur hon kom på idén till boken och hur hennes arbete för att väva ihop historien gick till.
Spännande, spännande.
_______________________________
Aldrig mer - Sophie Hannah
En psykologisk thriller. Spännande och på gränsen till en "pärm till pärm" - bok.
Otrohet och en psykopat. Ingen vidare bra kombination. Rekommenderar inte otrohet utan psykopat heller. Men en mordhistoria som utvecklar sig till något mycket större behöver ju i alla fall en psykopat.
_______________________________
Vindarnas ö - Elisabet Nemert
Trodde först när jag fick boken i min hand att det var en sliskig kärleksroman. Usch! Men sedan läste jag lite på baksidan och ändrade uppfattning.
Insåg inte förrän efter ett tag att det var samma författare som till Ödets hav som jag nyligen läst och tyckt om.
Det är en bok som innehåller Babylon, Grekland, makt, ondska, historia och mytologi. Och så lite kärlek också. Men inte så mycket att det är "spypåse dags".
Spännande utveckling av det formbara mänskliga sinnet. Ett bevis på att det inte går att skylla på varken gener eller uppfostran. Vi står alla inför val och dessa valen spelar stor roll i vilka människor vi slutligen blir.
_______________________________
Skrivet i eld - Simon Beckett
En väldigt spännande kriminalhistoria med en oväntad twist. Gillar Simon Becketts sätt att skriva. Sprängfylld med fakta precis så som jag gillar. Att huvudpersonen David Hunter dessutom har mitt drömjobb (rättsantropolog) gör läsningen så mycket intressantare.
_______________________________
De målade grottornas land - Jean M Auel
När jag kom i kontakt med Ayla i Grottbjörnens folk i början av 1980-talet så var jag såld. Jag älskade Jean M Aules böcker och slukade Hästarnas dal, Mammutjäggarna och Stäppvandringen. När så del 5 kom, Nionde Grottan, sträckläste jag den under ett dygn. Kunde inte släppa den. Nu har det gått några år och De målade grottornas land når mig inte på samma sätt. Är det jag som blivit äldre eller? Jean´s sätt att väva in otroligt mycket fakta i sin text kanske inte passar mig nu.
Det är inte så att jag inte längre tycker om boken för det gör jag. Det är trevligt att få läsa om Aylas slutliga liv. Jag har ju fått en bild av vem hon är. Måste också erkänna att slutet inte var vad jag trodde eller hoppades på. För mig kändes det inte som ett avslut. Det var mer som om dörrar lämnades öppna.
För dig som helt har missat denna serie:
Böckerna handlar om en kvinnas, Ayla, livsöde för 35 000 år sedan. Böckerna innehåller otroligt mycket fakta som författarinnan Jean M Auel lagt ner oändlig research för att få fram.
Serien har blivit mycket omtalad för sina erotiska inslag.
_______________________________
Det brinnande riket - Bernard Cornwell
Två böcker på raken som handlar om samma tidsperiod i vår historia men så otroligt olika. Kanske beror det på att Ödets hav var skriven av en kvinna och denna Det brinnande riket av en man.
Bernard Cornwell är mer detaljerad i ur folk dör och man riktigt känner blodlukten från sammandrabbningarna.
Det brinnande riket är första boken som jag läser av Cornwell. Den är en fristående del i en vikingaserie som utspelar sig i 800-talets England.
Det är en period av krigiska maktspel och religionsförändring från asatro till kristendom. Spännande, grym men ändå så modern i vår mänsklighets barbari.
_______________________________
Ödets hav - Elisabet Nemert
Igår grät jag. Vissa delar av boken berörde mig enormt. Kärlekshistorier är jag inte mycket för men här vävdes det in i en underbar berättelse.
Historia, mytologi, reinkarnation och feminism (kvinnokamp) i en väv som växer fram i ett Gotländskt landskap. En levande bild av en tid långt, långt borta. Men ändå så aktuellt. Civilkurage är något som alltid behövs. Medmänskligheten får inte försvinna. Ondskan får inte vinna.
_______________________________________________
Kniven i hjärtat - Björn Ranelid
Jag vet inte om det beror på Ranelid eller på mig själv men jag blir bara mer och mer förvirrad av att läsa boken. Upprepningar på upprepningar. Jag får inget flyt i läsningen när jag tvingas läsa samma sak flera gånger. För mig vävs historien inte ihop. Det blir som ensamma strofer som bara är bryggor utan att flyta samman till en lång resa.
Jag kan inte lyfta boken till skyarna som recensenterna på omslaget. Även om historien om David, dömd för dubbelmord, och sonen Kaspers hat och kärlek till pappan berör mig. Jag förstår dragkampen i sonens inre och jag förstår döttrarnas oresonliga avståndstagande. Men i mig fastnar inte boken. Däremot finns det delar som jag tar till mig.
Ingen människa kan mörda och utplåna en bok så länge någon har skrivit och läst den. Ett bokbål tar inte bort minnet av orden i böckerna. De sprids från den ena läsaren till den andra. I alla världens bibliotek står gengångare blickstilla på hyllorna och väntar på att nya läsare skall upptäcka dem.
Detta stycket är nog det vackraste jag läst på länge. Det tar jag med mig.
__________________________________________
Niceville - Kathryn Stockett
Sextiotalet. Det var inte så länge sedan. Ändå känns det så avlägset när jag läser denna boken. Men sedan stannar jag till i tanken över att det faktiskt fortfarande finns liknande attityder 2011. Färgade människor döms. Personer med slöja eller annan klädsel som utmärker sig i vårt "moderna" samhälle döms. Jag kan fortsätta med listan om personer som döms på grund av förutfattade meningar och inte på fakta.
I Niceville får du följa färgade hembiträden och deras vita arbetsgivare i Mississippi.
Förnedring, skam, rädsla, kärlek och omtanke.
Måste citera Femina som recenserar på bokens baksida:
"En roman som växer för varje sida."
Så sant, så sant. Frågan är om jag vågar se filmen när boken nu träffat så rätt.
____________________________________________________________
Ett litet snedsprång - Denise Rudberg
Min första tanke var ytterligare en svensk kvinnlig deckarförfattare. Vad är det med svenskorna som måste döda? Men sedan gav jag Denise en chans och det är jag tacksam för. Fler böcker av henne tack. Står på baksidan att detta är den första boken i en svit kriminalromaner med Marianne Jidhoff (bokens huvudkaraktär).
Kriminalhistoria i överklassmiljö. Tänk vad mycket men samtidigt lite som ett liv i lyx kan ge. En riktig sträckläsare.
___________________________________________________________
Född en blå dag - Daniel Tammet
Första gången jag började läsa Daniel Tammets bok var jag tvungen att sluta. Jag var just då mitt uppe i en väldigt jobbig period och kunde inte koncentrera mig. Ska man läsa denna boken måste man vara skärpt i sinnet. Andra gången mådde jag bättre och jag ÄLSKADE boken.
Daniel Tammet har diagnosen Aspergers syndrom och savantsyndrom. Detta är hans berättelse om sitt liv. Fantastisk berättelse som berörde och jag bara var tvungen att kommentera på Daniel Tammets Facebook-sida.
______________________________________________________________