Sidor

måndag 21 maj 2012

Sockerbullar med vaniljfyllning


Maja har uppgift i hemkunskapen att baka något med jäst. Jag gav henne olika förslag men plötsligt säger hon:
-Matilda bakade sockerbullar med vanilj i. Kan jag baka sådana?
- Ja, det har jag recept till, svarar jag.


Har länge gått och funderat på att baka sockerbullar och munkar. Perfekt att Maja gör jobbet. Och tar hand om disk och städning.

50 gram jäst
4 dl mjölk
175 gram smör
1 ägg
1 dl socker
1/2 tsk salt
13-15 dl liter vetemjöl

Fyllning:
1 påsar marsánpulver
2 dl mjölk

Garnering:
smält smör
socker

Smält smöret och tillsätt mjölken.
Värm till ca 37 grader. 
Smula jästen i en bunke.


Lös upp jästen ordentligt med lite av degspadet. 
Tillsätt resten av spadet, socker och salt. 
Vispa upp ägget lätt och rör ner det. 
Rör i nästan allt vetemjöl.
Arbeta till en smidig deg i 5 minuter i maskin eller med elvispen och degkrokar. 
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa i 45 minuter under bakduk.
Dela degen i 25-30 bitar och forma till runda bullar. 
Placera bullarna på plåt med bakplåtspapper. 
Låt jäsa i 30 minuter.
Blanda marsankrämen.
Fyll en sprits med smal pip med krämen. 
Stick in spritsen i bullarna och fyll med vaniljkräm. Trixigt.


Grädda i 220 grader i 10 minuter. 
Ta ut och låt svalna lite. 
Pensla med smält smör och strössla över eller doppa bullarna i socker.


Maja ska i sin analys av bakningen skriva att hon inte ska vara så snabb med att hälla i allt vetemjöl och att bullar gräddas bäst om de har samma storlek. Man lär så länge man lever.

1 kommentar:

  1. Jag tycker Maja är jätteduktig! Så bra hon kunde analysera sitt resultat också... :-)
    Kram!

    SvaraRadera