Sidor

måndag 27 september 2010

Ugnstekt örtkryddad kalkon, vitlöksbakad potatis och fetaosttzatziki

Jag har idag fått tag i kalkonfilé till ett väldigt bra pris. Det var utförsäljning på grund av kort datum så jag passade på.
Kalkon är ett väldigt magert och bra kött. Smakar faktiskt annorlunda än kyckling. Idag är det lättare att hitta färsk kalkon i butikerna.

Jag kan verkligen rekommendera en resa till Ingelsta Kalkon i Brukstorp utanför Tomelilla. Vi brukar varje sommar åka dit på deras grillbuffé. Mina flickor är helt galna i kalkonköttbullarna som serveras. Då måste man också passa på att handla lite av deras fantastiska produkter.

http://www.ingelstakalkon.se/ingelsta/ingelstase.nsf

4 bakpotatis
2 msk olja
2 stora vitlöksklyftor
600-800 gram kalkonfilé eller kyckling
1 msk oregano
1 msk timjan
1 msk persilja
salt
svartpeppar
2 röda lökar
2 dl tzatziki
75 gram fetaost

Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta bakpotatisen. Dela i halvor och skär ett rutsystem snittytan i så att kryddorna lättare kan tränga in i potatisen. Lägg potatisen i en ugnsfast form.
Blanda olja med pressad vitlök.
Pensla potatisen med vitlöksoljan och krydda med salt och peppar.
In i ugn ca 50 minuter.

Sänk värmen till 150 grader.

Bryn kalkonfilén så den får fin färg.
Krydda med salt och peppar.
Hacka örterna och blanda på en tallrik.
Rulla filén i örterna.
Lägg filén i en ugnsfastform och sätt in i ugnen.
Stek tills innertemperaturen är 70 grader ca 25 minuter.
Låt vila en stund innan du skär den i skivor.

Skala och skär rödlöken löken i klyftor och stek.

Blanda tzatziki med smulad fetaost.

Servera med en grekisk sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar