Sidor

lördag 23 oktober 2010

Hemgjord bandpasta med rökt lax i konjakskryddad dillsås samt efterrätt karamellpannacotta

Idag bjuder vi min bror och hans fru på middag. En lördag som denna får vi njuta ordentligt av extra lyxig mat för de vuxna. Barnen gillar inte lax och vill helst ha köttbullar. Givetvis får de det istället.

Börja med efterrätten. Den ska ju stå en stund i kylskåpet för att stelna.

Karamellpannacotta
4 portioner

2 gelatinblad
1 dl socker
4 dl grädde
1/2 vaniljfrö från vaniljstång
1/2 dl mjölk

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Smält sockret i en het panna till en mörk karamell.
Slå på grädde och vaniljfröna. Låt sockret koka in i grädden.
Låt svalna något, slå på mjölk, lägg ner gelatinblad och rör slätt.
Häll upp i glas/kopp och låt stelna i kylskåp. Tycker jag att det inte går tillräckligt snabbt brukar jag ställa in i frysen en stund.

Bandpasta
Att göra sin egen pasta är inte svårt. Det blir mycket godare men tar längre tid. Givetvis går det enklare om man har en pastamskin med det går utmärkt att använda en vanlig brödkavel. Krävs då istället starka armar. Jag köpte en billig pastamaskin och den gör ett bra jobb. Receptbeskrivningen nedanför är för dig som inte har en pastamaskin. Prova och se att pasta är något helt annat än det vi köper i affären.

4 portioner

4 dl vetemjöl
3 ägg
1 tsk salt

Arbeta samman ingredienserna till en smidig deg. Låt den vila under bakduk. Allra bäst blir det om du gör degen dagen innan och den får vila i kylskåp.
Kavla ut degen mycket tunt på mjölat bakbord. Strö ett tunt lager mjöl över hela ytan. Rulla ihop degen. Låtrullen stå kallt en stund. Skär den sedan i 6 mm tjocka skivor. Veckla upp remsorna och skaka dem fria från mjöl.
Koka upp rikligt med saltat vatten. Koka pastan i ca 4 minuter. Kolla om tuggmotståndet är som du vill ha det. Rör om då och då så att den inte klibbar. Häll av vattnet.


Rökt lax med konjakskryddad dillsås

4 portioner

1 gul lök
200-250 gram rökt lax
2 dl vispgrädde
 ca 3 msk konjak 
1 dl hackad dill
ca 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
ca 50 gram stenbitsrom valfri färg

Hacka löken fint och fräs i smör
Grovhacka hälften av laxen och tillsätt tillsammans med grädden. Koka samman såsen något och smaka av med konjak. Prova dig fram. Jag gillar rätt framträdande konjakssmak men den får inte ta överhand över laxen.
Skär resten av laxen i fina strimlor.
Häll upp pastan i ett stort serveringsfat.
Häll såsen över pastan och krydda med svartpeppar och dill.
Blanda försiktigt i laxstrimlorna. Toppa med lite kaviar/rom.
Givetvis går det att servera pasta och sås för sig men det är extra gott när det får gotta till sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar