Sidor

tisdag 16 november 2010

Kalops

Idag, tisdag, blir det husmanskost. Kalops är något som går hem hos min familj. Överhuvudtaget nötkött som kokat lääännnggggeee i en gryta gillar de.
Men just kalops ligger speciellt min man varmt om hjärtat.

ca 1 kg nötkött
3 msk vetemjöl
2 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
2 gula lökar
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 buljongtärning (ox)
3 morötter
5 dl vatten
2 dl grädde

Har du inte köpt tärnat kött så skär köttet i mindre bitar.
Blanda mjöl, salt och vitpeppar. Vänd köttbitarna i mjölblandningen.
Bryn köttet och lägg efterhand ner i en gryta.
Tillsätt skivad lök, kryddpeppar, lagerblad och buljongtärning. Späd med vatten.
Koka under lock på svag värme i ca 1 1/2 timme. Rör om då och då. Späd med mer vatten om behövs.

Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg morötter och grädde i grytan och koka i ytterligare 30 minuter.
Red eventuellt av kalopsen om du tycker den är för lös.

Servera med kokt potatis, rödbetor och inlagd gurka.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar