Sidor

onsdag 8 december 2010

Hamburgare



Det har skett ett byte av maträtt. Grabben ville istället för lasagne idag ha det i morgon. Inga problem.


Hamburgarbröd:
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk strösocker
10-14 dl vetemjöl (jag använde mig av vetemjöl special med fullkorn)
sesamfrö

Smält smör, häll i mjölken och värm till fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av degvätskan. Rör ut ordentligt så att jästen löser sig.
Häll på resten av vätskan, salt, socker och nästan allt mjöl (ca 11 dl).
Arbeta ihop till en smidig deg.
Här är det toppen att ha en köksmaskin/assistent. Det tar på krafterna att knåda degen.
Låt jäsa i 30 minuter.
Tag ut degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 20 bitar och rulla till bollar.
Häll ut sesamfrö på en tallrik och tryck ner bröden ordentligt.
Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 10 minuter.




Lägg ett bakplåtspapper ovanpå bullarna och använd en plåt för att platta till bröden ordentligt. TA I.




Låt jäsa i 30-45 minuter.
Grädda mitt i ugn i 250 grader i ca 8 minuter.
Låt svalna.
Går utmärkt att frysa.

Dressing:
2 msk majonäs
2 dl gräddfil
2 krm salt
3 msk chilisås.

Blanda ihop alla ingedienser och låt stå kallt och dra.

Hamburgare:
1 kg nötfärs
2 tsk salt
3 krm svartpeppar

Blanda in kryddorna. Här är det upp till dig vilka kryddor du vill använda. Jag tycker det är bäst och godast att hålla det enkelt. Försök att arbeta så lite som möjligt med färsen. Forma puckar som väger 100-150 gram. Förvara i plastfolie i kylskåp tills det är dags att steka.
Stek hamburgarna ca 3 minuter per sida.



Servera med tillbehör i skålar så att var och en kan göra sin egen favorithamburgare. Jag har stekt bacon, gurka, stekt lök, sallad och dressing. Har kvar av gårdagens coldslaw och serverar det också till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar