Sidor

söndag 6 mars 2011

Söndagsgryta

Idag blir det ytterligare en allt-i-ett-gryta. Skönt att låta det puttra sakta på spisen och kunna göra annat under tiden. Mässan och resan dit och hem igår har satt sina spår i min kropp.

800 gram grytbitar av nöt
250 gram varmrökt sidfläsk
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 morötter
1 palsternacka
3 stora potatis
200 gram champinjoner
1 "bubbla" persilja
3 msk oxfond
5 dl - 1 l vatten
3 dl grädde
2-4 tsk soja
2 tsk timjan
1/2 - 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
10-15 vitpepparkorn

Bryn köttet.
Dela fläsket i mindre bitar och låt det steka med.
Skär löken i klyftor och tilsätt i grytan tillsammans med vitlöken.
Häll i vätska så att allt täcks.
Tillsätt kryddor och 2 tsk soja.
Puttra i 1 1/2 timme.
Häll i grädden.
Skala och skär palsternacka, potatis och morötter i mindre bitar.
Puttra i ca 20 minuter eller tills rotsakerna är mjuka.
Skär champinjoner i mindre bitar och stek.
Hacka persiljan och tillsätt i svampen.
Häll svampröran i grytan och låt det koka några minuter.
Smaka av med eventuellt mer soja och salt.

Servera med knäckebröd och ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar