Sidor

onsdag 1 juni 2011

Onsdag: Piroger med skinkstuvning


Idag är det ont om tid till matlagning men jag ska försöka hinna mellan möten. Degen tänkte jag sno ihop på förmiddagen då jag har en lucka på 1 1/2 timme tills nästa skolmöte. Risken är att det blir senare mat än vanligt. Men mat blir det.

Piroger är annars bra bjud- och buffemat. Det är egentligen en paj i handformat. Kan förberedas innan. Varför inte göra en stor sats och frys ner en del piroger ogräddade. Tag sedan ut dem och grädda dem när de ska serveras. Också bra att ha i frysen gräddade för att sedan stoppa ner i matsäcken till stranden. Eller för barnen att värma själva om de blir hungriga. Inte alla som kan vara hemma med barnen hela sommarlovet.

Pirogdeg:
200 gram vetemjöl (knappt 3 1/2 dl)
200 gram smör
1 tsk salt
knappt 1/2 dl vatten

Fyllning:100 gram rökt skinka
1 1/2 dl riven ost
1 msk smör
4 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1/3 tsk salt
1 krm svartpeppar

Pensling:1 uppvispat ägg

Arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen.
Låt den vila svalt i minst 30 minuter.
Gör under tiden stuvningen.
Hacka skinkan och riv osten.
Fräs matfett och mjöl i en kastrull.
Späd med grädd/mjölk.
Låt stuvningen sjuda på svag värme 3-5 minuter.
Tillsätt skinka och osten och blanda tills osten har smält.
Krydda med salt och peppar.
Låt stuvningen kallna.
Kavla ut degen tunt på mjölat bord.
Tag ut rundlar med ett glas (diametern 8 cm). Eller använd som jag en rund pepparkaksform.
Lägg en klick stuvning på varje rundel.
Vik ihop dem och tryck till kanterna med en gaffel.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i ugn 250 grader i cirka 8 minuter eller tills de fått fin vacker guldbrun färg.

Servera med sallad.

2 kommentarer:

  1. Hej! Kan man alltså grädda priogerna direkt från frysen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag har aldrig tagit direkt från frys och in i ugn. Brukar låta dem tina lite innan.

      Radera