Sidor

fredag 9 september 2011

Päronpaj





Ringdes ut på räddningsuppdrag. Maja och Ellen hade fastnat i en kohage. De var inte säkra på att korna var kor. De var lite skraja för korna var väldigt nyfikna. Men när jag och Thea kom dit hade tjejerna redan lyckats ta sig ut själva. Hela och fnittriga. Misstänker att det var kamerans fel att de hamnade i kohagen från första början.

På väg hem upptäckte vi att grannen hade ett bord utanför sin tomt. På bordet stod det lådor med päron. "Varsågod" stod det på en lapp. Tacksamt plockade Thea på sig några päron till mig.


Pajdeg:
150 g smör
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk strösocker
1 ägg

Fyllning:
2 stora päron
lite pressad citron
250 gram mandelmassa
2 ägg

Pensling:
3 msk sirap

Nyp ihop smör, mjöl, vaniljsocker och socker tills allt smör är inarbetat.
Tillsätt ägget.
Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in och ställ i kylen i cirka 1 timme.
Tryck ut degen i en låg rund pajform, cirka 25 cm i diameter.
Nagga.
Skiva päronen tunt och lägg ut dem över degen.



Pensla päronen med lite citronsaft så att de inte mörknar.
Riv mandelmassan.
Rör ihop mandelmassan med äggen.
Häll över päronen.


Grädda i 175 grader i cirka 40 minuter.
Pensla pajen med sirap så fort den kommer ut ur ugnen.


Servera med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar