Sidor

måndag 26 september 2011

Trattkantarellsoppa


När det blir höst drabbas min pappa av en form av samlarinstinkt. Det finns inte en svamp som går säker. Det mesta torkar han men jag hade turen att komma i tid för att få en påse med färska trattkantareller. Så idag blir det en svampsoppa.

1 liter färska trattkantareller eller 2 1/2 - 3 dl torkad svamp (blötlägg i minst 30 minuter. Krama ur svampen och använd vattnet som buljong eller häll bort det.)
1 gul lök
4 msk vetemjöl
8 dl vatten
2 buljongtärningar (grönsak eller svamp)
2 dl mjölk
1 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
1/2 krm peppar 
1/2 - 1 tsk citronsaft
1 knippe persilja

Hacka löken och skär trattkantarellerna i mindre bitar och lägg det i en kastrull och fräs en stund.
Rör ut mjölet i lite av vattnet.
Häll i vattnet över svampen/löken och rör ner redningen.
Låt sjuda i 5 minuter under omnrörning.
Hit kan du förbereda i god tid innan servering.
Vill du ha en slät soppa så mixa soppan när den svalnat lite.
Rör ner mjölk och creme fraiche.
Koka upp och smaka av med salt, peppar och citron.
Strö över med grovhackad persilja.
Lägg en klick creme fraiche i soppan strax innan servering.

Servera med ostgratinerad macka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar