Sidor

fredag 25 november 2011

Köttfärspaj för många med vitlökssås



Idag gör jag en köttfärspaj i braspanna som räcker till många. Pajer behöver inte göras i pajform. Det går utmärkt att utesluta pajdegen också om man inte vill/kan äta mjöl.


Pajdeg:
6 dl vetemjöl
200 gram smör
250 gram kessella

Fyllning:
800 gram köttfärs
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 dl Sweet chili sås
2 msk soya

Äggstanning:
5 ägg
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

5-6 dl riven ost

Vitlökssås:
6 dl gräddfil
4 vitlöksklyftor
1/2 -1 tsk salt
1 krm svartpeppar



Rör ihop såsen och låt den dra i kylskåpet.

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen.
Låt degen vila en stund i kylen. 
Tryck ut den i en långpanna. 
Nagga botten med en gaffel. 
Förgrädda i 200 grader i mitten av ugnen, 10-15 minuter.

Strimla purjolöken.
Stek köttfärs, lök och vitlök.
Krydda och häll i sweet chilisåsen och soyan. 

Vispa ihop äggstanningen. 
Riv osten.
Blanda i osten i äggstanningen.

Häll först köttfärsröran över pajskalet och sedan äggstanningen.

Grädda pajen i mitten i ugnen i 200 grader tills stanningen stelnat och pajen fått färg. Ca 20 minuter.

Servera med sallad.

2 kommentarer:

  1. Det är otroligt gott med finstrimlad vitkål i en sådan köttfärspaj! Åh vad jag blev sugen...

    SvaraRadera
  2. Det måste jag testa någon gång. Ville bara ha något annat än tacopaj. Hade gärna slängt i lite grönsaker men det var ganska tomt i lådan. :( Vitkål finns det alltid så det hade jag kunna testat. :D

    SvaraRadera