Sidor

onsdag 30 november 2011

Lussekatter

Bild från receptet laktosfria lussekatter


Igår gjorde jag laktosfria lussekatter. Här kommer, som några frågat efter, receptet om jag skulle gjort dem på vanligt sätt. 

Saffransdeg:
1 paket jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
1 ägg
250 gram kesella/kvarg
2 paket saffran
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
15-17 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg

Garnering:
ca 1 dl russin (kan uteslutas)

Smula ner jästen i en degbunke.
Smält margarinet.
Häll i mjölk.
Rör om och värm till 37 grader.
Häll en del av degspadet över jästen och rör tills jästen är upplöst.
Tillsätt resten av degspadet, kesella, ägg, saffran, socker och salt. Knappt allt vetemjölet.
Arbeta degen med maskin tills degen släpper från bunkens kanter. 
Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min.

Ta upp degen på lätt mjölad bord.
Knåda degen blank.
Dela den i 5 delar. 
Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del. 
Lussekatter gör du genom att rulla ut degen till ca 20 centimeter långa "ormar". Snurra in ändarna åt var sitt håll.
Lägg lussekatterna på plåt med bakplåtspapper.
Tryck eventuellt i russin i "snurrorna".
Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg.

Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 grader i ca 8 minuter.
Låt svalna under bakduk.
Godast att äta direkt men går också att frysa in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar