Sidor

lördag 9 juni 2012

Lördagspizza



Hade tagit fram köttfärs till middag idag när gubben kommer på att han är pizzasugen. Så då blir det köttfärs som bas i fyllningen. Lite annan topping ville han också ha på.

Hade ingen vanlig torrjäst hemma så jag testade för första gången jäsblandning.


Det fungerade bra men tycker inte att degen jäste lika mycket som den brukar. Men ett utmärkt alternativ att ha i skåpet.


Pizzadeg:
1 paket jäsblandning
3 dl vatten
4 msk olivolja
2 kryddmått salt
6-8 dl vetemjöl

Blanda ihop mjöl och jäsblandningen.
Tillsätt olja, salt och vatten.
Arbeta degen seg och smidig.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till cirka dubbel storlek.

Tomatsås:
1 burk passerade tomater
1 gul lök
4 msk olivolja
1 msk ketchup
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm peppar
2 msk oregano

Hacka och fräs gul lök och vitlök i oljan.
Tillsätt tomat och kryddor.
Koka under lock på svag värme.
Rör om då och då.
Sila tomatsåsen.

Fyllning:
Köttfärssås:
1 1/2 kg köttfärs
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpure
2 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk oregano

Hacka lök och vitlök.
Stek och tillsätt köttfärsen.
När köttfärsen är brynt tillsätt tomater, mjölk och kryddor.
Små puttra i någon timme eller tills vätskan kokat in.

Övrig fyllning:
bacon
champinjoner
färska tomater

Pizzabakning:
Arbeta upp degen, först i bunken och sedan på bordet.
Kavla ut till två tunna pizzor.
Lägg pizzan på plåt som är smord med olivolja.
Fördela fyllningen över.

Grädda på 250 grader i 10-15 minuter.


Pizzasallad:
500 gram vitkål
4 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 1/2 msk vinäger
2 tsk oregano
1/2 tsk salt
4 krm svartpeppar

Strimla vitkål fint.
Blanda samman dressingen.
Häll över vitkålen.
Låt salladen gärna dra en stund i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar