Sidor

måndag 14 januari 2013

Köttfärsgryta med rotfrukter



Jag har förberett lunch som paus i styrelsemötet. Även om vi har mycket att gå igenom så behöver vi få energi i oss.

Denna satsen är väldigt stor och det blev över till familjen där hemma. Hälften hade räckt i normala fall.

Kan vara skönt för gubben när han kommer hem i eftermiddag att bara behöva koka pasta. De är bortskämda med att maten serveras vid 16.30-17-tiden. De gånger jag inte är hemma och fixar maten klagar gubben alltid över att det blir så sen middag. Men så är det för alla som arbetar dagtid. Han/de är bara bortskämda med en hustru/mamma som har maten klar åt dem.

Denna köttfärsgrytan kan man äta enbart med sallad och kanske ett gott bröd till men jag kokar pasta till också.

Spär du med mer vätska så har du en väldigt god soppa.

Vill du göra vegetariskt/veganskt så uteslut köttfärsen eller ersätt med soja- eller qornfärs, creme fraiche med sojagrädde och använd grönsaksfond.

1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftot
250 gram morot
200 gram palsternacka
175 gram rotselleri
350 gram kålrot
700 gram blandfärs
2 burkar á 500 gram krossade tomater
3 msk kalvfond
2 tsk soja
5 dl crème fraiche eller liknande
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk basilika

Skala och grovhacka lök och vitlök.
Skala och skär rotfrukterna i tärningar.
Stek färsen smulig.
Fräs lök och rotfrukter på svag värme i en gryta ca 10 minuter.
Blanda ner köttfärsen.
Späd med krossade tomater, fond, soja och crème fraiche.
Krydda.
Koka upp och sjud tills rotsakerna är mjuka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar