Sidor

fredag 27 september 2013

Gubben bakar

I morgon fyller barnbarnet V hela 5 år. Var sjutton har tiden tagit vägen? Känns som igår som hans pappa kom med en blombukett till gubben där det stod:

"Grattis du ska bli farfar."

Nästa år ska busungen börja skolan.

Inte konstigt att en annan känner sig gammal och trött.

Gubben har tagit på sig att baka tårta till V:s kalas. Och våghalsig som han är så inte ska han köra på sitt gamla vanliga recept som han vet är bra. Nej, han ska testa ett nytt och helt oprövat. Ur en tidning till och med (101 nya idéer). Hoppas verkligen att det fungerar annars är det han som får baka mer medan jag jobbar ikväll.

Receptet är gjort av Carola Schill som driver bloggen www.mycakes.se men givetvis ska gubben ändra på hennes recept. Carola har ett lager med mousse men gubben gör två olika mousse. Ett lager med hallon och ett lager med blåbär. Vilket jag inte är så glad över.

- Äsch, det blir inte fläckar på kläderna av blåbärsmousse.
- Vad är det enda man ska undvika på barnkalas, pappa? säger Maja. BLÅBÄR!!

Du behöver:
  • springform med löstagbar kant ca 24 cm (min är 25 cm)
  • elvisp/köksmaskin
  • 2 bunkar
  • bakplåtspapper
  • 5 ägg
  • strösocker
  • potatismjöl
  • kakao
  • vetemjöl
  • bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg springformens ring på ett bakplåtspapper och rita ut en rundel. Klipp ut och täck botten med den.
Pensla botten och formens kant med lite olja.
Klipp en ca 10 cm bred remsa av bakplåtspapper.
Smörj ena sidan med lite olja och klä sedan insidan av formens kant med pappersremsan. Kakan blir högre än själva formen, därför behövs den extra höjden som pappret ger.

Grundrecept tårtbotten:
Ställ tre stora glas på bordet. (Gubben använde IKEAS kaffeglas)
Knäck 5 stora, rumsvarma ägg i det första glaset.
Fyll det andra glaset med strösocker tillsamma nivå.
I det tredje glaset:
häll potatismjöl till ca 1/3 , kakao 1/3 och fyll sedan på med vetemjöl till samma nivå som de två andra glasen.
Lägg i 1 1/2 tsk bakpulver i glaset med mjöl/kakao.

Häll över ägg och socker i en rymlig bunke (köksmaskinen).
Vispa länge med elvisp - minst 5 minuter och helst 10 minuter - så att smeten blir ljus och pösig.
Blanda mjöl- och kakaoblaandningen ordentligt i en separat bunke.
Häll sedan ner blandningen i smeten med hjälp av spatel  och luftiga, yviga tag
Grädda kakan i 35-40 minuter.
Prova med sticka att kakan känns torr/färsig innan du tar ut den ur ugnen.
Ta direkt av den löstagbara ringen och riv bort pappersremsorna.
Lägg en bit bakplåtspapper på en tallrik, lika stor som tårtbotten.
Vänd sedan tårtbotten försiktigt upp och ner på tallriken.
Trä tillbaka ringen över kakan och lägg över en ren kökshandduk.
På det sättet får du en rak och fin botten att jobba med.

Mousse:
5 dl bär
1 dl Daansukker Gelesocker Multi
1/2 msk vanlijsocker
3 dl vispgrädde

Koka en syltliknande kompott av valfria bär eller frukt och syltsocker eller gelesocker.
Vispa grädden stadigt.
Blanda ihop bär och grädde till en mousse.

Montering:
Skär tårtan i tre delar.
Klä insidan av springformen med plastfolie.
Ta till i överkant eftersom du ska svepa om den om tårtan sedan.
Nu måste du tänka tvärt om.
Lägg först i den del som bli överdelen på tårtan.


Fyll på med mousse. Gubben spritsar ut och brer sedan lagret jämnt med baksidan av en sked.



Lägg på mittendelen av tårtan och fyll på med lite mer mousse.




Lägg på sista delen som blir botten på den färdiga tårtan.


Se till att tårtan är jämn mellan varje lager.
Plasta nu om tårtan och låt den stå till sig i kylen över natten. Eftersom gubben bakar tårtan på förmiddagen så fortsätter han ikväll.


Fortsättning på denna tårtan kommer i morgon.

Nu bakar han ytterligare en fast enligt gammalt och beprövat recept. 














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar