Sidor

måndag 3 november 2014

Fläskytterfilé med rosmarinsås


- Detta har du gjort bra, mamma!

Kan man få bättre beröm?

Fläskytterfilé har en tendens att bli torr men om du marinerar över natten samt mäter innertemperaturen kommer du att få en väldigt mör filé.

Observera att du ska förbereda dagen innan med marinaden.

1 fläskytterfilé (1,3 kg)

Marinad:
3-4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
3 msk japansk soya
2 msk balsamvinäger
2 msk flytande honung


1 palsternacka
3 morötter

Sås:
4 dl grädde, mjölk eller Gott-i-maten
marinaden från fläskfilén
1 msk rosmarin
1 tsk japansk soya
salt
svartpeppar

Fläskytterfilé:
Häll olivolja, soja, balsamvinäger och honung i en marineringspåse.
Skala och pressa i vitlöken.
Lägg i köttet och låt köttet marinera så länge som möjligt, gärna under natten.
OBS! Kasta inte bort marinaden. Du ska använda den i såsen.
Skala och skär palsternacka och morötter i mindre bitar. 
Lägg dem i en ugnsfast form.
Bryn fläskytterfilén så att köttet får en fin gyllenbrun stekyta runt om. 
Lägg köttet ovanpå palsternacka och morötter i den ugnsfasta formen. 
Stek färdigt i ugnen 180 grader i ca 25-30 minuter. Beror på din ugn.
Använd helst en termometer till en innertemperatur på 63-65 grader.

Sås: 
Tillsätt grädde, marinad, soja och rosmarin i stekpannan som du stekte filéen i.
Låt såsen koka på svag värme i minst 10 minuter. 
Smaka av med lite salt och svartpeppar.

Ta ut fläskytterfilén och låt den vila i 5 minuter innan du skär upp den i skivor. 

Servera med kokt potatis och rucola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar