Sidor

söndag 15 mars 2015

Pizza



Visst kan det vara skönt att beställa en pizza, köpa pizzakit i affären men inget slår riktig hemgjord pizza.

Min pizza gjordes vegansk med:
tomatsås
tomat
champinjoner
purjolök
grön pesto
oregano
tofuost mozzarella-style
rucola

Övriga familjens toppning är:
mozzarella
grön pesto
lufttorkad skinka
vitlökssalami
champinjoner
gul lök
tomater
rucola
oregano
ost



Pizzadeg:
1 paket jäst
3 dl vatten
4 msk rapsolja för olivoljan var slut
2 kryddmått salt
6-8 dl vetemjöl

Lös jästen i 37 gradigt vatten.
Tillsätt olja, salt och mjöl, lite åt gången.
Arbeta degen seg och smidig.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till ca dubbel storlek.
Går utmärkt att göra degen dagen innan och låta den vila i kylskåp över natten.

Tomatsås:
1 burk passerade tomater
4 msk hackad gul lök
4 msk rapsolja för olivoljan var slut
1 msk ketchup
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
3 krm peppar
2 msk oregano

Hacka och fräs gul lök i oljan. Tillsätt tomat, vitlök, kryddor.
Koka under lock på svag värme. Rör om då och då.
Sila såsen.

Pizzabakning:
Arbeta upp degen, först i bunken och sedan på bordet.
Vill du göra individuella pizzor så dela degen i 4-8 mindre bullar. Låt degen jäsa lite till.
Kavla ut dem till runda tunna pizzor. Eller gör pizzan över hela ugnsplåten.
Lägg dem på plåt.
Fördela fyllningen över. Inte rucola. Den lägger du på efter gräddning.
Grädda på 250 grader i 10-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar