Sidor

söndag 31 maj 2015

Jag önskar mig en elcykel





Jag hade planer på att cykla till mitt sommarjobb men det ser inte ut som om det blir verklighet. Visst, det står en småtrasig cykel här som med lite TLC nog hade klarat av att ta mig fram och tillbaka till sommarjobbet men jag hade inte orkat det.

Måste vara i tillräckligt bra skick så jag orkar fungera när jag kommer fram till jobbet. Hem är en annan sak. Visst är den jobbigaste biten uppförsbacken på hemvägen men med tanke på i vilket skick min kropp är så finns risken att jag inte kommer att klara stiga ur sängen morgonen efter.

Det är nog svårt för någon som inte lever med värk att förstå hur hårt det tar på kroppen att gå en promenad eller cykla en runda. Även om jag vill så måste jag planera och utvärdera om det är värt att ta smällen som kommer. Något som för andra är självklart betalar jag dyrt för.

Vilken frihet det hade varit med en elcykel. Som det är nu orkar jag inte cykla eftersom det tar för mycket på kroppen. Lilla minsta motstånd kostar alldeles för mycket.

Att ha en elcykel som hjälper till på färden hade inte bara underlättat för mig utan också sparat på miljön. Som det är nu måste jag ta bilen eller, när det passar, bussen till ställen som jag hade kunnat cykla till.

Tänk vad underbart att få cykla igen. Någon som har lust att sponsra? 

"Dillkött" - veganstyle



Familjen är hos svärmor och äter smörgåstårta. Jag lagar en vegansk variant på dillkött. Använde iFraiche men jag tror att iMat hade passat bättre. IFraiche gör grytan syrlig.

För mig räcker det med att servera kokta morotsslantar men givetvis passar kokt potatis till. Som tillbehör har jag lite färsk babyspenat och en citronskiva.

Det blev en portion till mig och en matlåda till jobbet.

2 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 dl iFraiche (iMat)
1 msk Maizena majsstärkelse
1 kruka dill
1 krm svartpeppar
 1/2 påse quornbitar (150 gram)
salt

Vispa ihop vatten, buljongpulver, iFraiche och majsstärkelse i en kastrull.
Låt såsen sjuda några minuter samtidigt som du rör.
Tillsätt dill, svartpeppar och frysta quornbitarna.
Sjud sakta under lock 4-5 minuter.
Smaka av om det behövs lite salt.

Servera med kokt potatis, morötter och grönt.


Dagens klokhet


"Kärlek är den starkaste 
av alla känslor, 
därför att den angriper 
huvud, hjärta och 
förnuftet, samtidigt."

lördag 30 maj 2015

Maja testar japanskt godis del 4


Dags för Maja att testa ytterligare ett japanskt godis från hennes födelsedagspresent.

Ice Bar Soft Candy DIY - mjukkola som man doppar i kolakräm och topping.

Ingredienser:
socker, hirs gelé, palmolja, gelatin, stärkelse sorbitol, lecitin, citronsyra, pullulan, gummi arabicum, smak naturlig färg (Antocyaninfärgning), xylitol, kalciumfosfat.


Maja öppnar förpackningen och plockar ut...



 Kolakrämen är väldigt klibbig och svår att få ur förpackningen utan att få på fingrarna.


- Väldigt klibbigt. Det känns som en ansiktsmask.


Först trycker Maja in pinnen i mjukkolan för att bilda en klubba.


Därefter doppas kolan i kolakrämen.


Och sist i toppingen.


Hm, första reaktionen är:

- Det känns som förra godiset. Konsistensen. Ska jag tugga som tuggummi eller ska jag svälja?


- Sött.

Maja kallar på gubbe som också kommer för att smaka.


- Det är ju tuggummi, är hans första reaktion.


- Sött, sött, sött.......

Min fina gubbe
Betyg:
Maja: Gott men sött och inget som jag skulle köpa för att äta varje dag precis. Tror inte jag skulle köpa det igen faktiskt.

Gubben: Sött!! Alldeles för sött.

Maj månads Glossybox


Tjejernas glossybox innehöll samma sak. Det enda som skiljde dem åt var färgen på nagellacket från Make up store.


Magdas färg visade jag igår men här är den igen. Färgen är en grönblå metalic.

Maja fick en glittrig. Henes färg heter Teresa.


Make up Store - Nailpolish

Make up Stores nagellack finns i oändliga färger och fungerar lika bra på äkta naglar som på kontsnaglar. Du får testa ett nagellack eller en vårdande nagelprodukt för att få vackra naglar i sommar.
Orginalprodukt: 130 kr/st


Coloran - Permanentfärg för ögonbryn.

Inför sommaren färgar vi gärna brynen för att slippa fylla i dem. Du får testa kultförklarade ögonbrynsfärgen från svenska Coloran i en begränsad upplaga framtagen exklusivt för er glossies!

Orginalprodukt: 79 kr/förpackning

7 ml

Laino - Intense Nourishing Body Car & Argan Oil

Laino är en av de bäst säljande hudvårdsserierna i hemlandet Frankrike. Du får testa en mjukgörande hudkräm för hela kroppen samt en 100% arganolja för hår och hud framtagen i Marocko.

Orginalprodukt: 75 kr/200 ml & 259 kr/ 50 ml

10 ml
40 ml

Etre Belle Cosmetics - Aloe Vera Moisturizing Gel

Återfuktande gel med aloe vera. Den oljefria gelen är berikad med liposomer som binder fukt och slätar ut huden, samt gör den mer elastisk. Kommer i en behändig storlek att ta med på sommarens semesterresor.

Orginalprodukt: 209 kr/förpackning


Dermosil - Nail Polish Corrector - Nylansering!

Som komplement till nagellacket i din box får du den här fiffiga pennan! Denna nagellackskorrigerare är verkligen räddaren i nöden om lite nagellack rinner ut över nagelbanden - som så ofta händer.

Orginalprodukt: 46 kr/3 ml

Dagens klokhet


"Min viktigaste upptäckt har jag gjort genom att misslyckas."

fredag 29 maj 2015

Försök till avslut och fredagsmys


Idag har jag försökt att avsluta lite ideellt arbete eftersom mina två jobb börjar på måndag. Kommer inte orka engagera mig lika mycket som tidigare. Känns sorgligt men jag måste lägga min kraft på arbete som ger inkomst.

Jag har försökt lämna över delar av mitt engagemang för att kunna klara av att fortfarande vara kassör. Det har gått sådär.

Vill inte dumpa åtaganden men om ingen annan plockar upp bollen får den faktiskt ligga.



Vi taggar fredag och Glossybox. Maja är lycklig. Magda också men med feber och rinnande näsa vill hon inte vara med på bild.

Innehållet får ni i morgon. Ikväll är det pizzakväll med barnbarn som gäller.

Men en sneakpeak kan ni få.


I Magdas glossybox fanns detta tjusiga nagellacket från Make up store. Färgen heter faisal.


Maja pryder sig själv med bandet från glossyboxen.

En skönhet klär i allt.

torsdag 28 maj 2015

Kycklingpaj med bacon


Jag grillade kycklingfilé i ugnen men om du vill spara tid fungerar en färdigköpt grillad kyckling. Eller om du har rester.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 gram smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
500 gram kycklingfilé
2 paket bacon
3/4 stor röd paprika

Äggstanning:
3 dl iMat (grädde)
3 ägg
1 tsk paprikapulver
2-3 dl riven ost
2 krm salt

Blanda ihop pajdegen snabbt i en matberedare.
Ställ formen kallt minst 30 minuter.
Tryck ut degen i en springform eller en pajform.
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter.

Stek kycklingen. Låt svalna något.
Strimla bacon och stek.
Dela kycklingen i mindre bitar.
Dela paprika i mindre bitar.
Fyll skalet med kyckling, bacon och paprika.

Blanda iMat med ägg, paprikapulver, ost och salt.
Häll äggstanningen över kycklingen.
Gratinera  längst ner i ugnen 200 grader i 30 - 40 minuter.

Servera med sallad.


Jag gjorde en broccoligratäng till mig. 

onsdag 27 maj 2015

Lite lugn

Det känns mycket bättre idag. Paniken jag hade över jobben eller snarare ovissheten över jobben har lagt sig.

Magda mådde inte bra igår och jag fick hämta henne i skolan. Ibland blir det bara för mycket. När man inte kan förklara varför tårarna rinner, ångesten ökar och ilskan bubblar. Då är inte skolan platsen man vill vara i.

Natten var jobbig och hon fick slippa skolan idag också. Ville inte lämna henne hemma själv så hon fick följa med hem.

Vi började dagen med att fixa några ärende. Studentpresent och födelsedagspresent skulle införskaffas. När vi ändå var i stan hade vi kaffedate med Maja och hennes klasskompis Amani.

Syskonkärlek och speciellt systerkärlek är det som behövs när man mår dåligt. Krama in kärlek.



Hem för en snabb lunch, soygurt med müsli, och sedan vidare till min nya arbetsplats. Presenterade mig för mina kollegor och fick insyn i min kommande arbetsplats.

Nu känns det lugnt. Nu har jag mer koll. Visst är det några lösa trådar än men jag är lugnare.

Avslutade kvällen med en lång promenad med Rex. Behövde rensa hjärnan och andas.


Så härligt väder. Vilken skillnad mot förmiddagens kyla.

Imorgon ska jag ta hand om mitt hem.

Dagens klokhet


"Det spelar ingen roll vem som stöttar mig när jag har rätt.
Jag har behov av någon som håller med mig även fast 
jag har fel."

John McDonald

tisdag 26 maj 2015

Citronbulgur med tranbär, granatäppelkärnor och valnötter


På bulgurpaketen fanns ett recept som jag bestämde mig för att testa idag.

Enligt mig ett gott och fräscht alternativ men gick inte lika hem hos familjen.

Familjen fick stekt korv till medan jag åt en veganburgare från Anamma.

Enligt mig hade det passat till grillat eller stekt kött/kyckling.

Serverade med hummus och en grekisk sallad. Fetaosten serverades i en skål bredvid.

3 dl grov bulgur
1/2 citron
1 dl tranbär
1/2 dl granatäppelkärnor
1 1/2 dl valnötter

Rosta valnötterna lite i torr panna.
Hacka valnötterna.
Koka bulgur enligt förpackningen.
Riv skalet från citronen och pressa ut saften.
Blanda samman bulgur, citronsaft, citronskal, valnötter, tranbär och granatäppelkärnor.


Panik!!!!!!!

Förra veckan: Kaxig!!! "Klart jag fixar två jobb i sommar. Lugnt! Det är bara någon månad det blir riktigt tufft. Det löser vi."




Denna veckan : Panik!!! " Vad sjutton tänkte jag med?"


Tror att den största paniken beror på att det är så mycket som är osäkert och oklart. Och jag HATAR lösa trådar. Jag vill ha ordning och reda. Jag vill ha koll.

Vet jag inte något så tar jag reda på det. Men, just nu funkar det inte. Jag måste vänta in andra människor. Eftersom fakta ännu inte existerar.

Tror att jag lugnar ner mig när allt bara kommit igång. När jag har vetskap om var jag ska vara, när jag ska vara där och vad jag ska göra.

Som det är nu vet jag knappt vad jag själv heter.

Ska jag vara helt ärlig så är jag faktiskt lite rädd också. Kommer jag att nå upp till de krav som är satta på mig? Leva upp till förväntningarna? Om kroppen kommer att orka är av mindre betydelse.

Men om mina två arbetsgivare tror på mig så måste jag också tro.

Vilken soppa jag har satt mig i men som alltid är det bara att spotta i nävarna och ro. För inte sviker Lotta.

måndag 25 maj 2015

Chili con carne (köttfärs)


Igår kom Max och sa:

- Mamma, kan vi inte ha chili con carne någon dag?

När min familj kommer med önskemål om mat försöker jag uppfylla deras önskan. Givetvis får Max chili con carne idag men jag gör den på köttfärs.

Gör en extra stor sats så mina "gubbar" har matlåda till sina jobb imorgon.

Själv äter jag veganskt med Anammas bullar och Astrid och apornas Chipotle Mayo.



Chili con carne:

2 gula lökar
1 solovitlök (2-4 vitlöksklyftor)
800 gram nötfärs
1 röd chili
1 tsk paprikapulver (smoked)
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
2 burk krossade tomater
2 burkar vita bönor i tomatsås

Skala och hacka lök.
Bryn färsen tills den fått fin färg.
Hacka chili och stek med färsen.
Blanda ner löken och låt den steka med.
Pressa ner vitlök.
Krydda med paprika, svartpeppar och salt. Eventuellt lite socker
Tillsätt tomaterna och koka ihop. Koka gärna på svag värme under en timme om du har tid.
Häll i bönorna och låt alltsammans bli varmt.  Låt inte koka så att bönorna går sönder.
Smaka av om det behövs mer kryddor.

Servera med kokt ris. 

Dagens klokhet


"När du tvivlar, gör det modiga."

Kantarellsoppa - torkad svamp


Efter att jag ätit frukost och bäddat sängen plockade jag upp symaskinen.


Max behövde få ett par arbetsbyxor uppsydda.

Det var längesedan jag sydde. Riktigt roligt att sy igen. Det blev både Max arbetsbyxor och ett par av mina som blev kortare.

Började också sy Majas nya iPadfodral men orken tog slut.

Efter en paus i sängen lagade jag middag till mig själv. Gubben fixade till familjen.


1 portion:

1 1/2 dl torkad svamp
1 schalottenlök
2 dl iMat eller iFraiche (Anamma)
2 1/2 dl vatten
1-2 krm grönsaksbuljongpulver (flytande fond fungerar lika bra)
2 krm japansk soyasås
svartpeppar
salt
persilja

Lägg svampen i blöt under några timmar.
Häll av vattnet från svampen.
Fräs svampen i torr panna på hög värme tills vattnet är borta.
Finhacka löken.
Tillsätt smör/olja i pannan och fräs svampen med löken.
Löken ska bara mjukna alltså inte få färg.
Häll i vatten, iMat, sojasås och buljongpulver.
Koka upp och låt småputtra i 10-15 minuter.
Om du vill kan du mixa soppan. VAR FÖRSIKTIG! Det kan skvätta och är varmt.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Garnera med lite persilja på toppen.

Jag serverade med toast med tomat och tofuost.

Dagens klokhet


"Lycka finns inte i saker, 
det finns inom oss."

fredag 22 maj 2015

En lycklig fredag

Anamma burgare med pommes och grönt 

Vilken dag jag haft. Fått så mycket beröm idag att jag faktiskt skäms. Men jag erkänner att det var gott att höra. Jag behövde det. Var riktigt gott för självkänslan. 



Jag har fått jobb. Ett jobb. Hurra!!!


Som jag har skickat ansökningar och hoppats. Som jag har tvekat på min förmåga att jobba överhuvudtaget. Men jobbet kom till mig. Aldrig trodde jag att någon skulle komma fram till mig och fråga om jag vill ha ett jobb men så gick det faktiskt till.

Tack vare mitt ideella engagemang har jag visat vad jag kan och vem jag är. Just detta engagemang har nu gett mig ett jobb. Ett jobb som ger en inkomst. Snacka om lycka.

Jag är så glad och så tacksam. Hoppas bara att jag kan leva upp till förväntningarna.