Sidor

tisdag 28 juli 2015

Köttfärspaj



Jag gillade verkligen laga mat idag. Att göra en köttfärspaj till familjen gav mig en löjlig lycka.

Gubben tyckte att det behövdes mer paj. Tjejerna åt friskt båda två.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:
500 gram köttfärs
1 purjolök
500 gram krossade tomater
1 msk kalvfond
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk oregano
100 gram färskost vitlök
3 äggvitor
2 dl crème fraiche

Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. 
Låt stå kallt i 30 minuter. 
Tryck ut i en pajform med löstagbar kant. Nagga och förgrädda i 10 minuter i 200 grader.
Fräs färsen smulig i stekpanna.
Skölj och skiva purjolöken.
Låt purjolök fräsa med färsen ett par minuter. 
Tillsätt krossade tomater, fond och kryddor.
Koka upp och klicka i färskost. 
Koka ihop 5-10 minuter och smaka av. 
Häll i pajformen.


Vispa äggvitorna till hårt skum. 
Blanda i crème fraiche och bred över färsen.

Grädda pajen i 15 minuter i 200 grader.


Servera med sallad.


Jag åt en schnitzel från Anamma med stekta champinjoner , annat grönt och sallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar