Sidor

fredag 18 september 2015

Lyxig fiskgratäng med räkor och parmesan


Gubben lagar sin egen middag idag (receptet har han hittat i Buffé).

Jag har haft en arbetsdag på Ikea med inköp till kontoret så jag åt lunch där. Ikeas grönsaksköttbullar.


Köpte faktiskt hem Ikeas kycklingköttbullar och grönsaksbullar.

600 gram torskfilé
500 gram räkor med skal
250 gram champinjoner
200 gram fryst bladspenat
2 schalottenlökar
2 msk vetemjöl
2 dl torrt vitt vin
2 msk koncentrerad fiskfond
2 1/2 dl vispgrädde
1 krm cayennepeppar
salt
vitpeppar
dill
1 kg Potatis
25gram smör
3 äggulor
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl riven parmesan
1 krm muskotnöt


Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
Skala räkorna.
Skär champinjonerna i mindre bitar.
Fräs champinjonerna i smör i 5 minuter.
Tillsätt spenaten och fräs ytterligare ca 5 minuter.
Krydda med 1 1/2 krm salt och 1/2 krm peppar.
Pressa potatisen.
Blanda med smör, äggulor, olja och parmesan, 1/2 tsk salt, 1/2 krm peppar och muskot.
Låt svalna.
Skala och hacka löken.
Fräs löken utan att den får färg.
Rör ner vetemjölet.
Tillsätt vin, fond och 5 dl vatten under vispning. Lite i taget.
Koka på svag värme i ca 15 minuter.
Rör ner grädde och låt koka ytterligare 5 minuter.
Krydda med 1 krm salt och 1 krm cayennepeppar.
Sila såsen.
Fyll potatispurén i en spritspåse med tyll.
Spritsa fina toppar längs kanterna i en smord form ca 30x20 cm.
Fördela svampfräset i mitten av formen.
Lägg fisken ovanpå.
Krydda fisken med 1 1/2 krm salt och 1/2 krm peppar.
Häll såsen över.
Gratinera i mitten av ugnen i 175 grader i 15 minuter.
Höj värmen till 225 grader i ytterligare ca 10 minuter.
Låt stå ytterligare 10 minuter.
Strö över räkorna och garnera med dill.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar