Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj. Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
Sidor
▼
torsdag 31 januari 2019
Fiskgryta
Torsdag och fisk står på menyn. Denna fiskgryta tyckte gubben och mamma var väldigt god. Gubben uppmanade mig att laga det igen.
Än en gång ett otroligt enkelt och snabbt recept.
Jag använde mig av torskrygg eftersom affären hade erbjudande på just torskrygg. Sej passar också bra. Filé går utmärkt.
Dela inte potatis och fisk i för små bitar utan ungefär 2-3 cm i kub blir bra. Potatisen kokar annars lätt sönder.
Ha bara så pass mycket vätska att det nästan täcker potatisen. Eftersom du kokar under lock så försvinner inte så mycket vätska.
Servera gärna i djup tallrik.
600 gram fisk
6 - 8 potatis
1 fänkål
1 purjolök
3-4 dl vatten
2 msk grönsaksbuljongpulver
1 msk citronsaft
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk dill
Skala och dela potatisen i mindre bitar.
Strimla purjolök och fänkål.
Fräs potatis, purjolök och fänkål i lite olja.
Tillsätt buljongpulver, vatten, 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar och citronsaft.
Låt koka under lock i 10-15 minuter eller tills potatisen börjar mjukna.
Skär fisken i mindre bitar.
Krydda med 1 tsk salt, 1 msk dill och 1 krm svartpeppar.
Vänd ner fisk och tomater bland potatis.
Småputtra i 6-8 minuter.
Citronmajonnäs:
1/2 citron (skal och 1 msk saft)
1 ägg
2 SL rapsolja
2 msk Dijonsenap
1 krm salt
Mia alla ingredienser med en stavmixer. Smaka av med salt.
Servera fiskgrytan med citronmajonnäs och knäckebröd.
tisdag 29 januari 2019
Nudelwok med lövbiff
En snabbrätt som inte ser särskilt vacker ut men god är den.
Till wok passar många grönsaker. Passa på att rensa i skåpen eller köp just det du vill ha i. Till exempel: morot, broccoli, paprika, salladslök, rödlök, vattenkastanj, bambuskott, böngroddar, majs, babymajs.
Det finns också både frysta och konserverade wokgrönsaker som jag tycker är ett utmärkt alternativ. Bra att alltid ha hemma och kunna ta till när det behövs.
Gillar du hetta så ta 2 msk currypasta. Gubben och Magda tyckte att 2 msk var för starkt. Ätbart men starkt.
350 gram lövbiff
wokgrönsaker
1 burk kokosmjölk
1-2 msk röd currypasta
1/2 solovitlök
1 tsk salt
äggnudlar
Koka äggnudlar och skölj dem i kallt vatten.
Strimla och stek kött och grönsaker i omgångar. Använder du konserv/fruset så kan du skippa detta steget och bara tillsätta grönsakerna i slutet.
Blanda ihop kokosmjölk, currypasta, vitlök och salt.
Koka upp och låt småputtra i 5 minuter.
Tillsätt nudlar, kött och grönsaker.
Låt allt bli vart.
Servera direkt.
måndag 28 januari 2019
Köttfärspiroger
Vissa dagar har man helt enkelt för mycket i kalendern och tiden räcker inte till. Då är det bra att ha snabbmatsrecept och förenkla livet lite med halvfabrikat. Istället för att göra degen till piroger så köpte jag två pizzakit. Gubbens kommentar var:
- Detta smakar ju riktigt "pirogigt". Det var ju gott.
Jag använde mig av Anammas vegofärs men äter du animaliskt så fungerar nötfärs utmärkt. Istället för att pensla piroger med vispat ägg så penslar jag mina med havredryck. Fungerar alldeles utmärkt.
8 piroger
450 gram färs
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 msk grönsaksbuljongpulver
1 msk kinesisk soja
1 msj vatten
1 pizzakit med tomatsås (600 gram)
1 krm svartpeppar
Skala och finhacka lök.
Fräs lök och färs tills det fått lite färg.
Tillsätt tomatpuré, buljongpulver, soja och vatten.
Häll över tomatsåsen och svartpeppar.
Puttra i några minuter.
Ta bort från värmen.
Dela pizzadegen i 8 bitar.
Placera färsen i mitten och nyp ihop till paket. Var noga så det blir tätt.
Placera pirogerna med skarven ner på ugnsplåt med bakplåtspapper.
Pensla pirogerna med havredryck.
Gratinera i 220 graders ugn i 10 minuter.
Servera med sallad.
torsdag 24 januari 2019
Back to basic - fisk i ugn med kall sås
Att ha ett snabbt och enkelt fiskrecept är utmärkt. Vissa dagar är det skönt att maten klarar sig själv i ugnen och inte kräver mycket förberedelser.
Givetvis går det bra att använda färsk fisk men idag använder mig av fryst torskrygg. Gubben vill helst inte äta fryst fisk men han får överleva idag.
Helst ska den frysta fisken ha tinat så det inte är så mycket vätska i den men i värsta fall går det utmärkt att använda otinad fisk. Sätt då in fisken i kall ugn och beroende på hur snabb din ugn är på att komma upp till 200 grader så behöver du öka tillagningen några minuter.
Vill man använda färska kryddor (persilja och dill) så går det utmärkt. Men frusna kryddor (örter) ska inte glömmaa bort. De är jättebra att ha hemma. Jag har alltid frusna kryddor hemma. I somras plockar jag mycket persilja och dill hos föräldrarna så det räcker ett tag.
Antingen köper man redan fruset eller så köper man färskt och fryser in. Affärerna har ofta erbjudande med "Tag 2 betala för 1". Man kan också odla eget i fönstret eller på balkongen och frysa in.
Vill man använda färska kryddor (persilja och dill) så går det utmärkt. Men frusna kryddor (örter) ska inte glömmaa bort. De är jättebra att ha hemma. Jag har alltid frusna kryddor hemma. I somras plockar jag mycket persilja och dill hos föräldrarna så det räcker ett tag.
Antingen köper man redan fruset eller så köper man färskt och fryser in. Affärerna har ofta erbjudande med "Tag 2 betala för 1". Man kan också odla eget i fönstret eller på balkongen och frysa in.
Ett enkelt recept på fisk i ugn som kan varieras genom att byta ut smaksättningen till annat som man gillar till fisk.
Annat som passar till fisk:
- Basilika
- Timjan
- Citronpeppar
- Dragon
- Koriander
- Citrongräs
- Ingefära
- Brunt senapsfrö
- Anis
- Tomat (färsk och soltorkad)
- Purjolök
- Rödlök
- Chili
- Bacon
Fisk i ugn:
500 gram torskrygg
75 gram smör (1 dl flytande)
2 dl panko
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl hackad dill
1 dl hackad persilja
skalet av 1/2 citron
Blanda smör, ströbröd, salt, vitpeppar, dill och persilja i en skål.
Lägg fisken i en smord ugnsform och lägg ett jämnt lager av blandningen över fisken.
Gratinera i 200 graders ugnen i 15 minuter.
Blanda alla ingredienserna väl. Låt stå kallt innan servering
500 gram torskrygg
75 gram smör (1 dl flytande)
2 dl panko
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl hackad dill
1 dl hackad persilja
skalet av 1/2 citron
Blanda smör, ströbröd, salt, vitpeppar, dill och persilja i en skål.
Lägg fisken i en smord ugnsform och lägg ett jämnt lager av blandningen över fisken.
Gratinera i 200 graders ugnen i 15 minuter.
Kall sås:
2 dl creme fraiche
2 dl gräddfil
1/2 dl majonnäs
1/2-1 dl hackad dill
2 krm salt
(1 krm citronpeppar)
(1 krm citronpeppar)
Blanda alla ingredienserna väl. Låt stå kallt innan servering
Servera med kokt potatis samt kalla eller varma grönsaker.
onsdag 23 januari 2019
Svamprisotto
Onsdag och det är dags för veckans andra veganska middag.
400 gram blandad svamp
1 gul lök
4 dl arborioris
2 dl vitt vin
12 dl vatten
3 msk svampfond eller 2 buljongtärningar
150 gram vegansk riven ost alternativt parmesan
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Finhacka lök och svamp.
Stek svamp och lök i ett par minuter.
Koka upp vatten med buljong. Sänk värmen men låt buljongen inte bli kall.
Vänd ner riset bland lök/svamp och sänk värmen.
Tillsätt vin och låt det koka in i riset.
Tillsätt därefter 2 dl av buljongen åt gången.
Låt riset sjuda på svag värme.
Rör om då och då och ös med mer buljong tills vätskan kokat in.
Det tar ungefär 20-25 minuter innan riset är mjukt.
Ta av grytan från värmen.
Vänd ner riven ost, salt och svartpeppar.
Smaka av.
Servera med sallad.
måndag 21 januari 2019
Bondsoppa
- Bondsoppa? Ska ni äta Agent 007, undrar Maja.
- Nej, bondsoppa som i bonde, svarar jag.
- Mamma, det heter bonnsoppa.
- Jag säger bonde inte bonne.
Hon suddade till och med ut på whiteboarden och skrev bonnsoppa.
Kalla soppan vad du vill. En enkel vegansk soppa. Känner man att man MÅSTE ha något animaliskt till så varför inte slanta ner chorizo eller något annat kryddigt. För min del räcker soppan gott och väl.
1 gul lök
3 morötter
cirka 250 gram vitkål
4 potatisar
1 zucchini (400 gram)
1 stjälk selleri
1 burk vita bönor
2 msk grönsaksbuljongpulver
3 msk tomatpuré
1 1/2-2 liter vatten
salt
svartpeppar
Hacka lök.
Skala och tärna morötter, potatis och zucchini.
Strimla kål.
Skär stjälkselleri i halvmånar.
Fräs löken.
Rör ner potatis, morötter, selleri och kål.
Fräs ytterligare ett par minuter.
Tillsätt buljongpulver och tomatpuré.
Häll över cirka 1 liter vatten eller tills det täcker.
Koka upp och sjud soppan under lock cirka 15 minuter.
Tillsätt zucchini och sjud 10 minuter till.
Vänd ner vita bönor och koka upp.
Späd soppan eventuellt med mer vatten och låt puttra några minuter till.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med ett gott bröd.
lördag 19 januari 2019
"Töm-kylen"-gryta i tomatsås
Ett perfekt sätt att bli av med lite av varje i kylskåpet/grönsakslådan. Jag hade bland annat två broccolistammar som jag behövde använda. Det går utmärkt att istället ta hel broccoli. Tänk på att inte koka broccolin förlänge bara.
Hade varit gott att ha i lite stora vita böner men hittade lite pulled Oumph i frysen så jag uteslöt bönorna.
Tänk på att mjukare grönsaker lägger du i senare. Det ska vara fasta bitar och inget mos.
Jag hackade lite salladslök och strödde över.
Mumsigt!
5 stora potatis
3 stora morötter
2 broccolistammar
1 stor gul lök
1 förpackning passerade tomater
1 liter vatten
3 tsk grönsaksbuljongpulver
1-2 tsk paprikapulver
3 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Hacka löken.
Skala och dela potatis och morot i mindre bitar.
Skär broccolistam i mindre bitar.
Fräs löken någon minut.
Tillsätt potatis och stek ytterligare någon minut.
Häll i passerade tomater, vatten, salt, svartpeppar och grönsaksbuljongpulver.
Låt småkoka i 10 minuter.
Tillsätt morötter och låt koka 5-10 minuter.
Blanda ner broccoli och låt koka tills allt är mjukt.
Smaka av med mer kryddor.
Servera med till exempel stekt korv eller som veganskt alternativ pulled Oumph.
söndag 13 januari 2019
Årets första bok - "Den svavelgula himlen" Kjell Westö
Årets första lästa bok. Vilken bedrift. Några rader av enkel läsning för någon annan men en enorm bedrift för mig. När jag drabbades av utmattningssyndrom så försvann förmågan att läsa. Jag förstod inte orden. Jag kunde inte få meningen till att bli en mening. Det var otroligt kusligt men jag lyckades ta mig tillbaka. I perioder är jag tillbaka på ruta ett igen. När orden inte hittas i hjärnan. När jag läser samma mening om och om igen utan att förstå vad det står. Då sörjer jag. Då tvivlar jag. Men plötsligt så ser jag orden. Vissa stunder fungerar hjärnan och då njuter jag. Jag orkar inte många sidor. Ibland orkar jag bara några rader. Andra gånger kan jag faktiskt läsa både ett och två kapitel. Då jublar jag inombords och längtar till den dagen då jag klarar av att sträckläsa en bok. Kanske kommer det aldrig att bli så igen men jag låter mig längta och drömma.
Nu efter väldigt lång tid kan jag äntligen slå ihop pärmen på "Den svavelgula himlen" av Kjell Westö. Det känns som om jag har bestigit K2 och jag vill jubla av glädje. Jag har gjort det. Jag lyckades ta mig till sista sidan. Jag gav inte upp även om det ibland kändes som om jag inte skulle klara det.
Den svavelgula himlen
Kjell Westö
""Den svavelgula himlen" spänner från solblekta 1960-talet till vår mörka tid. En Helsingforspojke växer upp i skuggan av den välbärgade och mäktiga familjen Rabell, som har en ståtlig gård i närheten av hans föräldrars enkla sommarstuga. Pojken blir vän med sen självsäkre Alex och får vistas nära familjen, som bär på hemligheter under den polerade ytan. Men han blir också förälskad i Alex lillasyster Stella Rabell. Deras band är starkt men relationen är skoningslös, och genom decennierna kretsar de två ständigt kring varandra utan att kunna välja eller välja bort kärleken, samtidigt som den stora världen förändras och tränger in i deras liv.
Det är en episk Helsingforsskildring om familjeband, kärlek och vänskap, men också en kritisk genomlysning av hur våra drömmar och minnen färgas av kön, klass och tidens gång. Här finns författarskapets alla signum och i romanen hörs ekon från Kjell Westös tidigare verk. Men laddningen är starkare och svärtan djupare än förr."
lördag 12 januari 2019
Back to basic - pajskal
Idag gör jag dubbel sats för att göra två pajer. Den ena fyller jag med tacofärs, hackad rödlök, tärnad röd paprika, majs och ost. Det andra skalet fyller jag enbart med tacofärs och ost. Gratinera tills osten smält. Till pajerna serveras en enkel sallad med grönt, gurka och tomat samt tacosås och Lottas vitlökssås.
3 dl vetemjöl
125 gram smör
3 msk kallt vatten
Nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
Låt vila ca 30 minuter i kylskåpet.
Tryck ut degen i en smord pajform.
Nagga pajskalet med en gaffel.
Förgrädda i mitten av 220 graders ugn i 10 minuter.
3 dl vetemjöl
125 gram smör
3 msk kallt vatten
Nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
Låt vila ca 30 minuter i kylskåpet.
Tryck ut degen i en smord pajform.
Nagga pajskalet med en gaffel.
Förgrädda i mitten av 220 graders ugn i 10 minuter.
torsdag 10 januari 2019
Vegansk soppa
Jag bakade också ett bröd till. Receptet hittar du hos Baka lite. Otroligt gott och enkelt. Gjorde receptet veganskt genom att använda mig av havregurt. Gott men höll inte ihop riktigt.
1 gul lök
1/2 solovitlök
3 stora morötter
1 broccoli
1 förpackning passerade tomater
1 liter vatten
1 förpackning kokta stora vita bönor (380 gram)
1 1/2 msk ekologiskt grönsaksbuljongpulver
1 liten burk majs
2 1/2 dl iMat (havregrädde)
1/2 tsk basilika
1/2 tsk oregano
1-2 krm chiliflakes
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
färsk persilja
5-6 champinjoner
Skala och hacka lök.
Fräs lök i en stor kastrull.
Skala och tärna morötter. Så små eller stora du vill.
Fräs morot tillsammans med löken.
Pressa ner vitlöken.
Tillsätt passerade tomater, vatten, buljongpulver, iMat, basilika, oregano och chiliflakes.
Tillsätt passerade tomater, vatten, buljongpulver, iMat, basilika, oregano och chiliflakes.
Koka upp och låt sjuda på låg värme tills morötterna blir lite mjuka.
Dela broccoli i buketter.
Dela broccoli i buketter.
Tillsätt i soppan och koka tills broccoli mjuknat.
Skölj vita bönor.
Skölj vita bönor.
Tillsätt bönor och majs i soppan.
Koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Smaka av med salt och peppar.
Skiva och fräs champinjonerna och krydda svampen med lite salt och vitpeppar.
Hacka persilja.
Garnera soppan med stekt svamp och persilja.
Servera med ett gott bröd.
onsdag 9 januari 2019
Karré i timjan- och spenatsås
Idag glömde jag helt enkelt att ta en bild på maten. Vissa dagar går det alldeles för fort. När vi satt i soffan och skulle dricka kaffe kom jag på det. Då stod tallrikarna redan i diskmaskinen.
Alla ätande intygade att det var en väldigt god middag. Som vanligt ville gubben ha mer salt men det vill han alltid. Även om det inte behövs. 😉
800 gram karré
Alla ätande intygade att det var en väldigt god middag. Som vanligt ville gubben ha mer salt men det vill han alltid. Även om det inte behövs. 😉
800 gram karré
1 rödlök
1/2 solovitlök
75 -100 gram bladspenat
1 1/2 tsk timjan
5 dl grädde och/eller mjölk
2 msk kalvfond
1 1/2 msk soja
1 1/2 msk soja
salt
svartpeppar
(Redning: 1 1/2 msk Maizena majsredning utrört i lite vatten.)
Skiva karré i 2 cm tjocka skivor och bryn cirka 3 minuter per sida.
Krydda med salt och svartpeppar.
Ta upp och lägg kotletterna i en ugnsform.
Strimla rödlök och vitlök.
Tillsätt lök och timjan i stekpannan.
Fräs några minuter.
Häll på grädde, kalvfond, soja, salt och svartpeppar.
Låt koka ihop.
Red om såsen är för lös.
Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar. Jag använde 3 krm salt och 1 krm svartpeppar.
Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar. Jag använde 3 krm salt och 1 krm svartpeppar.
Vänd ner spenaten i såsen.
Häll sedan såsen över kotletterna.
Gratinera i ugn 220 grader i 10 minuter.
Servera med kokt potatis, kokta gröna ärtor och sallad.
Häll sedan såsen över kotletterna.
Gratinera i ugn 220 grader i 10 minuter.
Servera med kokt potatis, kokta gröna ärtor och sallad.
måndag 7 januari 2019
Vegansk köttfärslimpa
Nytt år och för en del är det också första arbetsdagen efter alla röda dagar. För många innebär januari också början på en månad eller kanske till och med ett år med vegetarisk kost. Här kör vi på som vanligt med "blandkost" men jag ska försöka få in mer grönt till familjen. Inte helt vegetariskt men definitivt mer vegetariskt för dem än innan. Det blir alltså en grön måndag idag.
Använder mig av den fantastiska formbara färsen från Anamma. Jag gillar verkligen den. Håller ihop helt perfekt. Det viktiga är att färsen är tinad så ta ut den från frysen i god tid. Den formbara färsen innehåller redan salt och jag tycker att den inte behöver mer salt än det som finns i sojan men det är en smaksak. Är du osäker så smaka. Fördelen med vegansk mat är att du kan smaka på den innan den är tillagad.
Jag klädde en brödform med aluminiumfolie för att få till rätt form. Även väldigt enkelt att ta ur köttfärslimpan från formen när den är klar.
700 gram Anamma Formbar färs
1 stor gul lök
2 1/2 dl iMat (vegansk matlagningsgrädde)
1 dl ströbröd
1 msk Dijon senap
1 1/2 msk soja
1 1/2 krm svartpeppar
Hacka löken fint och stek den gyllenbrun.
Blanda ihop ströbröd och iMat. Låt det svälla i 5 minuter.
Tillsätt tinad färs, stekt lök, Dijon senap, soja och svartpeppar.
Blanda väl.
Fördela smeten i en smord form.
Grädda i 220 graders ugn i 30-35 minuter.
Låt köttfärslimpan vila lite innan du skär upp den i skivor.
Servera med kokt potatis, brunsås, kokta morötter, lingonsylt och sallad.