Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj. Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
Sidor
▼
torsdag 21 februari 2019
Broccoli- och ädelostsås
När jag var i affären och handlade åt min "jag har aldrig varit så här sjuk":e gubbe upptäckte jag Kvibille Gräddädel till halva priset på grund av kort datum. Genast gick min hjärna igång och började tänka middag. Så det fick bli en pastasås. Jag visste att jag hade en broccolistam i grönsakslådan och 1/2 förpackning med broccoli i frysen. Perfekt! Det får bli laktovegetariskt idag och så får jag stå ut med ond mage någon dag.
Jag mår inte heller bra och har en förkylning som trycker i bihålorna så jag uppskattar möjligheten att inte behöva stå länge vid spisen. Mat ska alla fyra ha även om jag inte orkar. Ibland avundas jag den där mannen som när han är sjuk bara är sjuk. Jag ska ändå gå ut med hunden, städa, tvätta, laga mat och diska. Hur gör man för att bara strunta i allt runt omkring sig och istället ligga i soffan? Hade varit bra att kunna det ibland.
Det blev riktigt gott och snabbt gick det. Härligt med snabbmat när man inte mår bra.
Gubben klagade över att han inte kände smak av ädelost så jag måste ha köpt någon mild sort. Jag påstod att han inte kände av smaken eftersom han dränkte pastan med ketchup. Det örat ville han inte höra på.
140 gram ädelost
5 dl grädde
2 dl creme fraiche
300 gram broccoli
1 färsk broccolistam
1 stor vitlöksklyfta
2 krm salt
1/2 - 1 krm svartpeppar
Skiva broccolistammen tunt.
Fräs den tillsammans med pressad vitlök.
Tillsätt grädde och creme fraiche.
Koka upp.
Låt småputtra tills broccolin är mjuk.
Smula ner osten och låt den smälta.
Vänd ner den upptinade broccolin.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med kokt pasta och sallad.
onsdag 20 februari 2019
Champinjonsoppa med snabbpizza
Igår hade vi taco och som vanligt blev det rester över. Liten slatt av allt. Till lunch gjorde jag därför tacosallad till mig och min sjuke gubbe. De flesta grönsakerna användes upp men jag hade fortfarande vitlökssås, riven ost, tacofärs och tortilla över. Därför blev det en snabbpizza till dagens middag istället för bröd.
Magda som inte äter svamp fick istället en sallad till sin pizza.
Champinjonsoppa är ytterligare en rätt som gör skäl för namnet snabbmat. Den går så snabbt att laga och är så god.
Jag använde mig av frusen, hackad gräslök som jag la i botten på skålen. Den tinar av den varma soppan. Du kan också använda dig av broccolirester eller varför inte lite strimlade sockerärtor.
Vinet går utmärkt att utesluta med det blir en annan smak. I så fall hade jag nog tillsatt lite citronsaft eller vinäger i soppan. Smaka dig fram. Lite i taget.
På min snabbpizza var det bara vitlökssås, riven "ost" och vitkål. På de andras var det också tacofärs och strimlad påläggsskinka. Finns det skalade räkor i frysen hade de passat bra på snabbpizza. Eller varför inte lite grillad kyckling? Stekt bacon? Olika typer av rester alltså. Våga testa.
Champinjonsoppa:
500 gram champinjoner
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
8 dl vatten
1/2 - 1 dl vitt vin
2 msk grönsaksbuljongpulver
4 dl crème fraiche (havrefraiche)
3 krm salt
1 krm svartpeppar
gräslök
Snabbpizza:
6 tortillabröd
3 dl crème fraiche (havrefraiche)
2 vitlöksklyftor
riven ost (veganost)
vitkål
tacofärs
rökt skinka
Skär champinjoner i mindre bitar.
Spara 3-4 stycken.
Stek svamp, lök i en kastrull.
Pressa i vitlök.
Tillsätt vatten, vitt vin och grönsaksbuljongpulver.
Koka under lock på svag värme 10 minuter.
Mixa soppan slät och rör ner crème fraiche.
Smaka av med salt och peppar.
Koka upp igen.
Skiva champinjonerna som du sparade.
Stek dem och krydda med lite salt och svartpeppar.
Vid servering toppar du soppan med hackad gräslök och stekta champinjoner.
Snabbpizza:
Blanda crème fraiche med pressad vitlök.
Smaka av med lite salt och svartpeppar.
Bred ut cirka 1 msk vitlökssås på tortillabröden.
Koka upp igen.
Skiva champinjonerna som du sparade.
Stek dem och krydda med lite salt och svartpeppar.
Vid servering toppar du soppan med hackad gräslök och stekta champinjoner.
Snabbpizza:
Blanda crème fraiche med pressad vitlök.
Smaka av med lite salt och svartpeppar.
Bred ut cirka 1 msk vitlökssås på tortillabröden.
Hyvla vitkål eller skär tunt.
Lägg riven ost och vitkål ovanpå vitlökssås.
Toppa med eventuell annan fyllning.
Lägg riven ost och vitkål ovanpå vitlökssås.
Toppa med eventuell annan fyllning.
Grädda mitt i ugnen 220 grader tills osten smält. Ungefär 8 minuter.
Klicka eller ringla lite vitlökssås över pizzan.
Klicka eller ringla lite vitlökssås över pizzan.
Servera soppan med pizzorna.
onsdag 13 februari 2019
Tandoorilax med broccoli, ris och limesås
Idag blev han väldigt nöjd. Det var en ny smak som han inte ätit tidigare. Tandoori är en indisk krydda som oftast används till kyckling eller lamm. Den passar utmärkt till lax också. Yoghurtsåsen med lime rundar av kryddorna bra och blir ett utmärkt komplement.
Det fick bli ris men potatis både kokt eller stekt hade passat bra till.
Receptet kommer från Coop och det är ytterligare ett snabbmatsrecept. Detta är en rätt som kräver väldigt lite förberedelse och som går väldigt snabbt i ugnen. Längst tid tar det nog att koka riset.
cirka 600 gram laxfilé
1 tsk salt
1/2 msk tandoorikrydda
1-2 broccoli
3 dl yoghurt (grekisk eller turkisk)
1 lime
Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en ugnsform med bakplåtspapper.
Salta och krydda med tandoori.
Dela broccolin i buketter och placera runt laxwn.
Ringla över lite olivolja.
Tillaga mitt i ugn 200 grader i 18 minuter. Laxen är klar när den har en innertemperatur på 47 grader.
Blanda yoghurt med finrivet skal av en halv lime.
Smaka av med salt (2 krm).
Servera med kokt ris, sallad och limeklyftor.
måndag 11 februari 2019
Linssoppa med tomat
Att få in mer vegetariskt har inte varit så svårt. Lättast är soppor och grytor men gubben är betydligt mer öppen för vegetariskt. Det tycker jag är riktigt roligt.
Idag blir det en linssoppa som är otroligt enkel men väldigt god. Tänk bara på att inte koka linserna för hårt. Svag värme är det som gäller så fort vattnet har kommit i.
Denna linssoppa är gjord på sådant som alltid finns hemma. I alla fall hos mig. Det är en bra rätt att ta till när man inte har lust, ork eller kanske pengar till utsvävningar. Linssoppa kan man variera väldigt mycket och att tillsätta passerade tomater och chili tycker jag lyfte denna rejält. Gubben tyckte att soppan var på gränsen till för stark men han är en sådan mes. Du kan givetvis utesluta chili om du inte alls vill ha den med.
1/2-1 röd chili (kan uteslutas)
1 gul lök
1/2-1 solovitlök
3 msk tomatpuré
1 förpackning passerade tomater
4 dl röda linser
2 msk grönsaksbuljongpulver
1 liter vatten
1 tsk spiskummin
1 lagerblad
1 - 1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Finhacka chili och gul lök.
Fräs någon minut i en gryta.
Pressa ner vitlök.
Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med en stund.
Blanda ner vatten, passerade tomater, linser, buljongpulver, spiskummin, lagerblad och svartpeppar.
Koka på svag värme i 10 minuter.
Tillsätt salt och koka i ytterligare 10 - 15 minuter.
Smaka av med mer kryddor om det behövs.
Servera med ett gott bröd.
måndag 4 februari 2019
Broccolisoppa
Den gröna måndagen blev inte riktigt grön. Jag hade två paket bacon som behövde tas omhand idag så jag stekte dem åt de andra. De fick själva toppa sin tallrik med stekt bacon.
Förra veckan hade Maxi erbjudande på ekologisk broccoli så jag passade på. Billig och snabb vardagsmat är broccolisoppa.
Just broccolisoppa är något som Maja gör ofta och Aurora älskar soppan. Så härligt att se henne sitta med sked och sleva in soppan. Tänk vad tiden går fort. Hon är redan 1 år och 2 1/2 månad. Tycker det går fortare med barnbarnen än vad det gjorde med de egna barnen. Kanske är det för man står bredvid på ett annat sätt som mor- och farförälder.
En fråga som jag ofta ställer mig i affären är varför all denna plast kring grödorna? Jag har till exempel i alla år köpt svensk gurka utan plast men ny plötsligt så har gurkan fått ett plastlager. Varför? Så även med broccoli. Varför plast?
Om du inte har citronsaft så fungerar det utmärkt med vitvinsvinäger. Köper du färdigpressad citronsaft så köp INTE den där plastförpackningen som ser ut som en citron. Satsa på att köpa en glasflaska istället. Du får en bättre produkt för dina pengar.
Du kan koka broccolisoppa utan potatis men den blir mer matig med. Ett alternativ är att du i slutet av broccolins koktid tränar ner en av de där redan kokta och överblivna potatisarna från kylskåpet. Ett bra sätt att ta hand om rester.
Jag gör soppan vegansk och använder iFraiche men du kan använda creme fraiche eller grädde.
Jag gör soppan vegansk och använder iFraiche men du kan använda creme fraiche eller grädde.
500 - 700 gram broccoli (2-3 st)
6-8 potatis
1 gul lök
1/2 - 1 solovitlök
2 msk olivolja
1 - 1 1/2 liter vatten
2 msk grönsaksbuljongpulver
1 dl iFraiche
1- 1 1/2 tsk salt
1 dl iFraiche
1- 1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 -1 msk citronsaft (vitvinsvinäger)
1 nypa socker
Dela potatis och broccoli i mindre bitar. Stammen också.
1/2 -1 msk citronsaft (vitvinsvinäger)
1 nypa socker
Dela potatis och broccoli i mindre bitar. Stammen också.
Hacka lök.
Fräs lök i några minuter.
Fräs lök i några minuter.
Tillsätt potatis och broccoli.
Pressa i vitlök.
Pressa i vitlök.
Fräs någon minut.
Slå på vatten med buljong.
Slå på vatten med buljong.
Koka broccolisoppan tills broccoli och potatis är mjuk.
Mixa med stavmixer.
Smaka av broccolisoppan med salt, svartpeppar, citronsaft samt en nypa socker.
Rör i iFraiche.
Smaka av broccolisoppan med salt, svartpeppar, citronsaft samt en nypa socker.
Rör i iFraiche.
Servera med gott bröd.
lördag 2 februari 2019
Fredagsburgare
Jag bläddrade i en kokbok som jag fått av min pappa. Han hade en förkärlek till mycket och bland annat mat och kokböcker. Just denna kokbok hade han köp eftersom "det finns recept till sånt som du äter". I kokboken finns väldigt många recept på vegetarisk kost men det var inte ett sådant som jag fastnade för. Det var ett recept på hamburgare.
För denna familjen och säkert många betyder hamburgare - hamburgarbröd, salladsblad, tomat, nötburgare och hamburgardressing. Kanske en ostbit och saltgurka. Möjligtvis bacon. Men man kan göra så mycket mer med hamburgare.
Det viktigaste är att ha bra köttfärs. Högrev är bland det bästa att använda och har man tillgång till ett lokalt slakteri som vi har här kan man få riktigt fint och lokalt svenskt kött. Men det går utmärkt att köpa sitt kött vakuumförpackat i butiken. Här är det så klart ekonomi som avgör.
Gubben gillar inte de hamburgarebröd som säljs i butik och jag hade inte ork till att baka egna så istället valde jag att använda butiksköpta frallor. Det finns både vanliga ljusa"luft" frallor och mörkt alternativ. Till gubben valde jag en fralla som hette Hälsofralla.
Simon, Magda och Maja åt varsin burgare medan gubben och Oskar åt två var. En burgare är tillräckligt för en person tycker jag. Speciellt om man har tillbehör. Nötburgaren ligger trots allt på cirka 130 gram.
Eftersom det är fredag serverade jag också en efterrätt och det blev en exotisk fruktsallad med vaniljglass. Enkelt och fräscht. Banan, ananas, gröna druvor och kaki, passionsfrukt.
Receptet ger 8 burgare
1 kg nötfärs
2 tsk salt
8 portobello
2 paket bacon
2 msk Dijonsenap
Ruccola
8 frallor
Blanda snabbt ner salt i köttfärsen och forma 8 burgare.
Ta bort foten från hatten på portobellosvampen. Ibland finns lite kvar.
Krydda svampen med 1/2 krm svartpeppar och 2 krm salt.
Grilla svampen i 220 graders ugn.
Grilla eller stek bacon.
Rosta brödet lite. Går utmärkt överst i ugn på eftervärme när allt är grillat.
Montera burgaren - bröd, ruccola, burgare, smörj på lite Dijonsenap, portobellosvamp, bacon och toppa med bröd.
Servera med sallad och coleslaw.