Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj. Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
Sidor
▼
fredag 22 mars 2019
Grekiskinspirerad nötgryta
Idag gör jag ett recept som fanns i veckobladet från Matöppet. Matöppet är den butik som finns här i byn och i veckans blad fanns recept på Stiffado. Jag ändrade receptet lite och använde oregano istället för timjan. Ökade mängden högrev och la till lite mer av kryddorna. Så typiskt mig att inte följa ett recept rakt av.
Kokt potatis eller potatismos hade också passat bra till men gubben ville ha klyftpotatis så det fick bli det.
När jag bad gubben att smaka av grytan var hans första kommentar;
- Pepparkaka!
Men när han sedan åt sa han att maten var god. Självklart ska han ha inlagda rödbetor till.
- Det är ju nästan kalops.
Hm! Umgefär som att han alltid ska ha ketchup till pasta och soya till ris. Alltid, oavsett tillbehör.
Nå väl! Det är han som äter maten och vill han inte känna alla ingredienser och kryddor i maten så varsågod att göm dem under annat.
800 gram nötkött (högrev)
1 stor röd lök
2 vitlöksklyftor
1 konserv krossade tomater + 1/2 konserv vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
1 krm kanel
4 hela nejlikor
3 krm sambal oelek
2 lagerblad
1 1/2 msk kalvfond
1 msk soya
2 dl syltlök
Dela köttet i mindre bitar.
Klyfta löken.
Stek köttet och löken.
Krossa och hacka vitlöken grovt.
Tillsätt bland köttet.
Låt steka tills allt fått lite färg.
Tillsätt tomater och skölj ut burken med ungefär hälften vatten.
Krydda med salt, svartpeppar, oregano, kanel, nejlikor, lagerblad, sambal oelek, kalvfond och soya.
Låt allt sjuda på låg värme i 1 1/2-2 timmar beroende på köttets kvalitet.
Smaka av med eventuellt mer kryddor.
Vill du reda grytan lite så använd 1 msk Maizena majsredning utrört i vatten.
Tillsätt syltlöken och låt de bli varma.
Servera med klyftpotatis, tomatsallad och stekta champinjoner.
onsdag 20 mars 2019
Back to basic - Ugnsgartinerad torsk med kall dillsås
Ytterliggare ett "fisk i ugn"-recept att ha i bakfickan. En enkel och snabb rätt som uppskattas av de flesta.
Jag använder mig av citronpeppar men du kan också använda vitpeppar.
Dillsåsen påminner om den kalla fisksås som många minns från skoltiden.
500 gram torskrygg
1 dl riven ost
1/2 dl ströbröd
1 paket frusen dill (35 gram)
1/2 solovitlök
1 msk flytande margarin
1/2 tsk salt
Kall dillsås:
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
1/2 dl majonnäs
1 dl Bostongurka
1 pkt frusen dill (35 gram)
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1/2 krm svartpeppar
Blanda ihop alla ingredienserna och låt stå kallt innan servering.
1/2 tsk salt
2 krm citronpeppar
Lägg fisken i en smord ugnsfast form.
Salta och peppra runt om.
Blanda ihop riven ost, ströbröd, dill, pressad vitlök, margarin.
Bred blandningen över fisken.
Gratinera i 180 graders varm ugn i 18 minuter.
Kall dillsås:
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
1/2 dl majonnäs
1 dl Bostongurka
1 pkt frusen dill (35 gram)
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1/2 krm svartpeppar
Blanda ihop alla ingredienserna och låt stå kallt innan servering.
Servera ugnsgratinerad torsk med kokt potatis, kall dillsås, rårivna morötter och kokt broccoli.
måndag 18 mars 2019
Italiensk linssoppa med pasta
Idag blir det linssoppa igen men jag använder mig denna gången av gröna linser. De gröna linserna kokar inte sönder lika lätt som de röda.
Vill man göra denna soppan med köttfärs så går det utmärkt. Du kan steka lite färs som du kryddar med salt och svartpeppar. Lägg sedan färsen i botten av tallriken till de som vill ha animaliskt.
Jag använde mig av frusen persilja men har du färsk så föredrar jag det.
Soppan blev klar tidigt och fick stå på 1:ans värme på spisen i ungefär 45 minuter till. Det gjorde absolut ingenting att pastan hade sugit upp vätska och blivit lite stora.
1 gul lök
2 morötter
3 stjälkar selleri
1 stor potatis
1 stor tomat
1 dl persilja
2 liter vatten
2 msk grönsaksbuljongpulver
salt
svartpeppar
3-4 dl linser
2 lagerblad
1/2 solovitlök
2 dl små pastasnäckor
Tillaga linserna enligt förpackningen med lagerblad och vitlök i vattnet.
När linserna är klara plocka ut lagerblad och vitlök.
Häll ute bort vätskan.
Hacka alla ingredienserna i mindre bitar.
Fräs löken så den svettas lite och tillsätt tomaten.
När tomaten börjat vattna och gå sönder tillsätt de övriga grönsakerna och persiljan.
Låt allt fräsa en stund.
Tillsätt vatten, grönsaksbuljongpulver, salt och svartpeppar.
Låt koka i 20 minuter.
Tillsätt de kokta linserna och vätskan bland grönsakerna.
Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.
Koka pasta, häll av vatten och skölj av med kallt vatten.
Tillsätt pastan i soppan.
Servera med bröd.
torsdag 14 mars 2019
Fläskgryta med champinjoner
Magda fick idag hjälpa mig med att skala potatisen. Kan inte tala om barnarbete när hon är ung vuxen så hon fick istället vara min hushållsslav.
Vågade inte lyfta grytorna så maten fick stå på spisen tills gubben kom hem.
Det hände något med min hand och underarm i tisdags när jag lagade mat. Det var mycket enformigt användande av mandolinen och en hel del hackande. Låter rätt illa om jag har skadat mig genom matlagning. Är väldigt svullen ovanför handleden och smärtan strålar upp till armbågen. Lika bra att ta det lite försiktigt.
Timjan och rosmarin är en bra kombination till fläskkött. Det var en gryta som gick hem hos familjen även om gubben inte är så förtjust i grytor av fläskkött. Det blir så torrt tycker han.
Delade champinjonerna i stora bitar så att Magda kan pilla bort dem. Hon har inget emot smaken bara hon slipper konsistensen.
cirka fläskgrytbitar
5-7 champinjoner
2-3 morötter
1 gul lök
1 msk kalvfond
1 msk soya
2 dl vatten
1-2 dl vitt vin
2 dl creme fraiche
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Hacka löken.
Klyfta champinjonerna.
Skala och dela morötter i mindre bitar.
Bryn grytbitarna runt om.
Tillsätt löken och champinjonerna.
Låt dem få lite färg.
Häll på vatten, vin, creme fraiche, fond, soya, salt, svartpeppar, rosmarin och timjan.
Tillsätt morötterna och låt allt puttra i 20 - 30 minuter.
Smaka av med eventuellt mer kryddor. Kanske vill du reda grytan med lite maizena majsredning/vetemjöl utrört i vatten.
Servera med kokt potatis, inlagd gurka och lingon.
onsdag 13 mars 2019
Linssoppa
God och billig snabbmat.
Gubben blev lite misstänksam när jag sa att det skulle bli linssoppa. Han är inte så förtjust i linser så han köpte lite animaliskt protein att ha till.
- För säkerhetsskull.
Men han gillade faktiskt soppan. Jag tyckte att den var jättegod och jag kommer absolut att göra den igen.
1 gul lök
2 dl torkade röda linser
390 gram passerade tomater
390 gram krossade tomater
1/2 solovitlök
10 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver
1/2 msk rödvinsvinäger
2 tsk basilika
1 tsk timjan
3 lagerblad
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Hacka löken fint och fräs i en kastrull.
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Hacka löken fint och fräs i en kastrull.
Pressa i vitlöken.
Häll i resten av ingredienserna förutom salt
Låt småkoka i 15 minuter eller enligt anvisningen på linsförpackning.
Häll i resten av ingredienserna förutom salt
Låt småkoka i 15 minuter eller enligt anvisningen på linsförpackning.
Smaka av soppan med salt.
Servera soppan med ett gott bröd.
Servera soppan med ett gott bröd.
tisdag 12 mars 2019
Rotfruktsgratäng med svamptäcke
Jag använder mig av havregrädde ( Oatlys iMat) eftersom jag också ska äta av gratängen. Givetvis gör du som du vill veganskt/mjölkfritt eller animaliskt.
Du kan använda vilken svamp du gillar. Jag hade 250 gram portabello och resten champinjoner. Hade varit gott med kantareller också.
Till rotfruktsgratängen serverar jag stekt fläsk åt familjen och veganska bullar av Anamma formbar färs till mig.
1 gul lök
7-10 potatis
2-3 morötter
2-3 palsternackor
5 dl grädde
2 tsk timjan
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
400 gram blandad svamp
1 gul lök
1 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 msk finhackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Skiva löken tunt.
Skär potatis, morot och palsternacka i tunna skivor. Jag använder mandolinen på 1 1/2 mm.
Fräs lök tills den mjuknar men utan att den får färg.
Tillsätt potatis, rotfrukter, grädde och timjan.
Krydda med salt och svartpeppar.
Koka upp och låt småputtra under omrörning tills grädden tjocknar.
Häll blandningen i en smord ugnsfast form.
Ställ in i 220 graders ugn i 30 minuter.
Hacka svampen grovt.
Finhacka löken.
Fräs svampen i torr stekpanna tills den har släppt sin vätska och den har kokat in. När pannan är torr igen tillsätt lök och lite olja eller smör.
Låt fräsa under omrörning tills allt fått lite färg.
Vispa ut mjöl i grädden.
Tillsätt i svampen och låt koka in.
Krydda med persilja, salt och svartpeppar.
Bred svamptäcket över gratängen och gratinera i ytterligare 20 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.
Servera med stekt fläsk och sallad.
måndag 11 mars 2019
Nudelwok
Jag inspirerades av en nudelwok som Sanna Bråding hade delat på Instagram och gjorde mitt alternativ.
3 stora morötter
4 stora champinjoner
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1 stor röd paprika
1/2 broccoloko
1 pak choi
1 burk kokosmjölk
2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk ingefära
1-2 krm chiliflakes
1 krm svartpeppar
4 portioner nudlar
svarta och/eller vita sesamfrön
Skala och dela morot i mindre bitar.
Hacka stammen till broccoloko och dela övriga i mindre buketter.
Hacka lök.
Strimla paprikan.
Hacka champinjonerna grovt.
Dela pak choi i mindre bitar.
Fräs morötter och broccolokostammen i en wokpanna.
Tillsätt salladslöken och fräs ytterligare några minuter.
Vänd ner champinjonerna och låt dem få lite färg.
Pressa ner vitlök.
Tillsätt paprika och blanda runt väl.
Krydda med salt, ingefära, chiliflakes och svartpeppar.
Häll över koksmjölk och skölj ut burken med vatten så du får med allt.
Tillsätt broccolibuketterna och pak choi.
Låt allt puttra i några minuter tills grönsakerna har mjuknat men har tuggmotstånd.
Koka under tiden nudlarna och skölj dem i kallt vatten.
Sist vänder du ner nudlarna i woken.
Strö över sesamfrön.
Servera med jordnötter.
söndag 10 mars 2019
Champinjonsås
Idag serverade jag en ytterfile med kokt potatis, sparris, champinjonsås och sallad. Gubben har varit väldigt skeptisk till fläskytterfile då det lätt blir torrt men jag har kommit på hur jag ska göra för att det ska bli bra.
Först steker jag filén runt om tills den får fin färg i en stekpanna och lägger sedan över den i en ugnsfast form. Tillsätter lite vatten i botten på formen. Stek i ugn 220 grader tills termometern visar 69 grader.
Jag låter sedan fläskytterfile vila i aluminiumfolie i 5-10 minuter. Sedan skär jag upp den i skivor.
Denna såsen är väldigt god och passar till mycket. Både till fläskytterfile som till grillkorv. Såsen fick stå och puttra i nästan 1 timme på väldigt låg värme.
Jag använder mig av soja eller havre men det går utmärkt att använda animaliskt. Likaså med buljongpulver. Jag använder uteslutande grönsak när jag också ska äta av maten men är det enbart till familjen så kan jag istället använda kalvfond.
3 schalottenlök
1 stor vitlök
4-6 champinjoner
1 tsk grönsaksbuljongpulver
1 tsk timjan
1 msk soja
6 dl vätska (mjölk och/eller grädde)
salt
svartpeppar
Hacka lök och champinjoner.
Fräs schalottenlök tills den mjuknar lite.
Tillsätt champinjonerna.
När champinjonerna fått lite färg tillsätt vitlök.
Pudra över grönsaksbuljongpulver och timjan.
Häll på vätskan och soja.
Låt småkoka i minst 20 minuter. Gärna längre.
Mixa såsen.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Eventuellt red såsen med lite mixen majsredning eller vetemjöl utröstningen i vatten.
torsdag 7 mars 2019
Kyckling och pak choi
Jag var i affären och upptäckte att det var nedsatt pris på kyckling på grund av kort datum. Den hamnade i korgen. Medan jag plockade ner mjölk funderade jag på vad jag skulle laga. När jag kommer bort till grönsakerna upptäcker jag pok choi. Det brukar aldrig finnas i min lokala butik så jag plockade snabbt ner det i korgen. Om ingen handlar så tar de inte in det igen var mitt resonemang.
Jag blev stående i gången och funderade. Kyckling och pak choi. Det får bli en nudelbowl. Vad behöver jag mer? Plockar ner en gigantisk röd paprika och tänkte att jag löser det. Något hittar jag på.
Så när jag kommer hem googlar jag kyckling och pak choi. Direkt kommer ett recept från Viktväktarna upp och det är det som jag lagar till familjen idag. Perfekt när det visar sig att jag har alla de övriga ingredienserna i skåpen.
2 vitlöksklyftor
1 tsk Ingefära
2 msk japansk Soja
2 msk muscovadosocker
1 msk balsamvinäger
2 tsk tomatpuré
2 tsk Hoisinsås
1 tsk Sambal oelek
1/2 msk rapsolja
600 gram Kycklingbröstfilé
1 gul lök
1 - 2 röd paprika
2 Pak choi
Blanda ihop pressad vitlök, ingefära, soja, socker, balsamvinäger, tomatpuré, hoisinsås, sambal oelek och olja.
1 msk balsamvinäger
2 tsk tomatpuré
2 tsk Hoisinsås
1 tsk Sambal oelek
1/2 msk rapsolja
600 gram Kycklingbröstfilé
1 gul lök
1 - 2 röd paprika
2 Pak choi
Blanda ihop pressad vitlök, ingefära, soja, socker, balsamvinäger, tomatpuré, hoisinsås, sambal oelek och olja.
Ställ åt sidan.
Strimla kycklingfilé, klyfta lök och skär paprika i bitar.
Stek kyckling i olja till fin färg.
Strimla kycklingfilé, klyfta lök och skär paprika i bitar.
Stek kyckling i olja till fin färg.
Tillsätt lök och paprika och låt det steka med några minuter.
Skär bort roten och dela pak choi i mindre bitar.
Tillsätt i woken och fräs snabbt.
Häll såsen över kyckling och grönsaker.
Blanda runt och låt koka upp.
Skär bort roten och dela pak choi i mindre bitar.
Tillsätt i woken och fräs snabbt.
Häll såsen över kyckling och grönsaker.
Blanda runt och låt koka upp.
Servera med ris.
lördag 2 mars 2019
Städgnäll
Tror min älskade make har missförstått min hela person. Jag tycker inte om att städa.
Problemet är att om man inte städar så växer de där dammråttorna till dammdinosaurier.
Jag städar eftersom det behövs. Inte för att jag vill.
Det finns såååå mycket annat som jag hellre hade gjort. Sträckläst en bok. Grottat ner mig i mina faktaböcker. Virkat. Plockat fram symaskinen och sytt allt jag vill. Målat tavlan som snurrar i huvudet. Skrivit på den där boken som aldrig kommer att bli klar.
Jag orkar inte hela huset på en dag. Jag orkar inte ens halva huset på en dag så jag för en kamp som aldrig blir klar. Jag har ett krig där det aldrig blir vapenvila. Tar jag en dag ledig så har jag dubbelt nästa dag. Aldrig klar.
Problemet är att om man inte städar så växer de där dammråttorna till dammdinosaurier.
Jag städar eftersom det behövs. Inte för att jag vill.
Det finns såååå mycket annat som jag hellre hade gjort. Sträckläst en bok. Grottat ner mig i mina faktaböcker. Virkat. Plockat fram symaskinen och sytt allt jag vill. Målat tavlan som snurrar i huvudet. Skrivit på den där boken som aldrig kommer att bli klar.
Jag orkar inte hela huset på en dag. Jag orkar inte ens halva huset på en dag så jag för en kamp som aldrig blir klar. Jag har ett krig där det aldrig blir vapenvila. Tar jag en dag ledig så har jag dubbelt nästa dag. Aldrig klar.
Just nu vill jag bara kräka på dammsugaren, moppen och tvättmaskinen. Känner mig som en riktig gnällkärring.
fredag 1 mars 2019
Dubbelpanerad fläskschnitzel med enkel potatissallad
Dubbelpanering tar inte mycket längre tid men det blir mycket godare. Gubben tyckte att maten var så god att han nästan morrade när han åt. Verkar vara ett släktdrag det där. Marcus morrade alltid när han åt och Aurora säger nomnomnom när hon gillar maten.
Idag serverar jag köttet till en enkel potatissallad som också passar utmärkt till sommarens grillning. Många längtar nog dit. Till sommaren och grillning.
Allra enklast är det att dela kalla potatis men när den är lite varm suger den åt sig vinägretten bättre.
Det går utmärkt att koka potatisen i mindre bitar men var då försiktig så den inte kokar sönder.
800 gram skinkschnitzel
1 1/2 dl vetemjöl
knappt 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 ägg
2 dl ströbröd/panko
Häll upp vetemjöl på en tallrik.
Vispa lätt upp ägg på en annan tallrik.
Häll upp ströbröd på en tredje.
Krydda schnitzel på båda sidorna.
Vänd schnitzel i mjöl, ägg och sist ströbröd.
Stek gyllenbrun i smör.
1 kg potatis
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
5 msk olivolja
1 msk Dijonsenap
1 bubbla persilja
3 krm salt
1 krm svartpeppar
3 krm socker
Koka potatisen och låt den kallna lite.
Finhacka rödlök och persilja.
Blanda ihop rödvinsvinäger, olivolja, Dijonsenap, persilja, salt, svartpeppar och socker.
Dela potatisen i mindre bitar.
Tillsätt rödlök och vinägretten.
Blanda väl.
Servera med sallad.