Hel kyckling är den enda kycklingen som gubben tycker om. Så när jag hittar majskyckling i affären passar jag på. Vissa dagar jobbar jag numera hemifrån och då är det lyxigt att kunna lägga kycklingen i marinad på lunchen och sätta på ugnen innan klockan 16. När gubben kom hem 16.30 var maten redan nästan klar.
Gillar man stark sås så kan man öka mängden sambal oelek. Jag tycker att 1 tsk räcker men smaka dig fram.
1 1/2 kg hel majskyckling
Marinad:
3 msk soja
2 msk honung (agave sirap)
1 tumme färsk ingefära
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Rotsaker:
8-12 potatis
300 gram morötter
1 rotselleri
2 msk torkad timjan
olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås:
2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Riv ingefäran.
Blanda ingefära, soja, honung, olivolja, salt samt svartpeppar.
Låt gärna kycklingen marinera i några timmar om du har tid. Det fungerar lika bra att gnida in kycklingen precis innan tillagning.
Placera kycklingen i en ugnsfast form och stek i 200 graders ugn i 40-45 minuter.
Skala potatis, morötter och rotselleri och dela i mindre bitar.
Placera allt i en ugnsfast form och ringla över olivolja och krydda med timjan, salt och svartpeppar.
Gratinera i ugn tills rotsakerna är klara. Stick i dem.
Blanda ihop creme fraiche, sambal oelek, salt och svartpeppar.
Servera med kokt broccoli och tomatsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar