Sidor

tisdag 10 augusti 2021

Bolognese på Lottas vis



Ja, gubben blev inte speciellt imponerad av min version av bolognese. Hans kommentar var;

- Inte lika god som min.

😉 Ett betyg jag får leva med. Tänker inte överraska honom med bolognese någon mer gång. Efter att han dränkt tallriken med pastakrydda och ketchup kändes nog inte mycket av arbetet jag och spisen la ner under 3 timmar. Nåväl, man kan inte lyckas alltid.

800 gram nötfärs
200 gram sidfläsk
2 gul lök
2 morötter
2 stjälkar av stjälkselleri
3 msk tomatpuré
1 dl rött vin 
3 dl vatten
1 konserv/förpackning hela tomater
1 msk kalvfond
3 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 nypa strösocker
1/2 dl mjölk (på slutet)

Bryn färsen i omgångar och lägg över i stekgrytan/gjutjärnsgryta.
Finhacka lök, morötter och selleristjälkar.
Bryn lök, morötter och selleristjälkar utan att det får färg. Löken ska mjukna.
Tillsätt tomatpuré och låt den bruna med lite innan allt läggs tillsammans med färsen i grytan.
Tillsätt hela tomater, vatten, vin, fond, kryddor och lagerblad.
Låt småputtra under lock i minst 1 timme. Gärna längre.
Mosa till tomaterna om de inte delats av sig själv.
Ta av lock och låt koka utan lock i ytterligare 30 minuter. 
De sista 10 minuter tillsätter du mjölk alternativ grädde och smakar av om det eventuellt behövs mer kryddor.

Servera med nykokt pasta och parmesan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar