Sidor

torsdag 30 juni 2022

Back to basic - kall sås

En kall sås associerar många med stekt fisk men den passar faktiskt till det mesta. Olika smaksättningar ger olika sätt att förändra din rätt. En grillad köttbit blir en helt annan rätt med en sås som är smaksatt på ett annat sätt. Våga testa.

Klassisk och enkel kall sås till fisk är:
2 dl crème fraiche
1 kruka dill (hackad)
rivet skal av 1/2 citron
1 msk citronsaft 
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Varför inte testa denna smaksättning en varm sommardag till nykokt potatis och varmrökt lax:
1 litet finhackat äpple
2 msk Bostongurka
1 liten finhackad gul lök

Eller till panerad tofu:
1 liten finhackad rödlök
1-2 msk tångkaviar
finhackad dill 

Du kan variera basen till såsen genom att använda matyoghurt, gräddfil, filmjölk eller smetana. Givetvis kan du också blanda efter vad du gillar eller har hemma.
Majonnäs kan helt uteslutas. 

Du gör såsen vegetarisk genom att byta ut mejeriprodukter mot växtbaserade. Jag har inte hittat något som jag tycker kan liknas med gräddfil utan använder oftast naturell soygurt. Jag har svårt för bismaken i kall havregurt eller Oatly Fraiche.
Vegetarisk majonnäs finns att köpa färdig eller så hittar du ett bra recept här:

Kall sås bas:
2 dl gräddfil
1 - 2 msk majonnäs
1-2 krm salt
1 krm svartpeppar

Det är vad du väljer att smaksätta såsen med som bestämmer vilken typ av sås du får. 
Varför inte testa denna fetaostsås till grillat;

150 gram fetaost 
2 pressade vitlöksklyftor 
2 tsk flytande honung (agave sirap)
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 tsk torkad timjan eller någon annan örtkrydda som du gillar 

Här kommer några olika smaksättningar att använda eller varför inte kombinera.

Smaksättning:
  • 1 kruka hackad gräslök
  • 1 kruka hackad dill
  • 1 kruka hackad basilika
  • 1 liten finhackad rödlök
  • 1/2 finmosad avokado (gärna med lite limesaft)
  • 1-2 msk röd rom (tångkaviar)
  • 1-2 msk Ajvar relish
  • 1-2 msk sweet chilisås
  • 1-2 msk mango chutney
  • 1-2 msk Hickorysås 
  • 1-2 msk pesto (recept hittar du här)
  • 1-2 msk senap (testa skillnaden mellan Dijon och Skånsk grov)
  • 1-2 msk Boston gurka 
  • 1/2 dl smulad fetaost 
Lite klassiska smaksättningar:

Ceasardressing - 1/2 dl riven parmesan, liten vitlöksklyfta och 2 finhackade sardeller 

Bearnaise - 1 msk torkad dragon, 1/2-1 msk vinäger 

Rhode Island - 1-2 msk ketchup, några droppar tabasco

Remoulad - 1-2 tsk curry och 1-2 msk hackade pickles

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar