Sidor

tisdag 6 september 2022

Vegetarisk köttfärspaj


Paj är otroligt lätt att variera och vill du att matlagningen ska gå lite snabbare så finns det bra färdig pajdeg att köpa i de flesta affärer. 

Ett enkelt pajdegsrecept hittar du här

Min paj är vegetarisk men du kan använda animaliska produkter om du vill. Istället för  vegofärs kan du använda blandfärs eller nötfärs. 

Kryddningen som jag hade valt var bara timjan och här har du möjlighet att variera och experimentera. Rökigt paprikapulver, tacokrydda eller andra örter. Våga testa med dina favoritsmaker.

Jag hade vanliga champinjoner i men kantareller hade varit riktigt gott. Gillar du inte svamp så stoppa istället i andra grönsaker. Paprika, majs, rivna morötter. 

Vegetarisk ost smälter sämre än animalisk om man bara strör det över maträtten men om man blandar det i tex crème fraiche så blir det mycket bättre. 

Även med osten kan du variera dig. Ta det du gillar och/eller har hemma.

1 st Pajdeg (vegetarisk)
500 gram färs (Anamma)
200 gram champinjoner 
1 gul lök
1/2 solovitlök 
1 1/2 - 2 dl crème fraiche (Planti cooking fraiche)
100 gram riven mozzarella (Oddly Good Veggie Grated Mozzarella flavor)
salt
svartpeppar 
1 tsk timjan 

Klä pajformen med degen,  nagga och grädda i 200 graders ugn i 7-8 minuter. 
Skiva svampen.
Finhacka löken.
Fräs färs och svamp tills svampen fått fin färg. 
Pressa i vitlök och fräs lite till.
Krydda med 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar och timjan. 
Blanda ihop fraiche, mozzarella, 1 - 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
Lägg köttfärsröran i pajformen och toppa med fraiche.
Grädda i 15 minuter eller tills osten smält lite och fraiche fått fin färg.

Servera med sallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar