Sidor

fredag 1 november 2024

Grönsakssoppa


Grönsakssoppa är ännu en soppa där du kan använda precis de grönsaker som du gillar eller har hemma. 

Varför inte en soppa med potatis,  morot och lök? Älskar något så enkelt som potatis- och purjolökssoppa. Det måste jag laga i veckan. 

Jag gillar att både mixa och att inte mixa soppan. Gubben vill inte ha soppan mixad. Han vill se vad han har på skeden.

Fördelen med att inte mixa är att du får tuggmotstånd och fiber som magen behöver arbeta med. I den mixade soppan ser jag möjligheten att tillsätta grädde, philadephiaost eller crème fraiche för att få lite krämigare soppa.

Sedan handlar det om tillbehören. Givetvis är ett nybakat bröd lyxen att kunna servera till men det duger utmärkt med köpt. Knäckebröd med ost är en klassiker som jag tyvärr inte längre kan äta på grund av artros i käken.
Eftersom soppan sköter sig själv när man väl skurit allt i bitar och fått den att puttra kan man också göra varma mackor att servera till. 

Att ha olika typer av proteinkälla att tillsätta i soppan när den väl ligger på tallriken är också bra och väldigt uppskattat hos oss. Var och en kan välja eftersom det alltid finns minst två alternativ, animaliskt/vegetariskt.

Räkor, kyckling (grillad eller gårdagens rester), strimlad kassler/skinka, knaperstekt bacon/fejkon, tofu (tärningar eller riven) eller tex Oumph. Osttärningar eller krutonger är också gott.

Du kan också toppa med en färsk hackad ört som persilja, timjan eller oregano. 

Ät soppa och värm dig inifrån under höst och vintertid. 

4 - 5 stora potatisar (400 gram)
1 stor palsternacka (170 gram)
3 stora morötter (350 gram)
1 kålrot (380 gram)
1 purjolök
1 1/2 liter vatten
5 msk grönsaksfond eller 3 buljongtärningar
1 - 1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skala och tärna potatis, palsternacka, morötter och kålrot.
Skiva purjolök.
Koka upp vatten och fond.
Tillsätt rotsakerna och koka dem mjuka (10-15 minuter beroende på hur stora/små du skurit dem).
Tillsätt purjolök de sista minuterna.
Smaka av med salt och svartpeppar.