Sidor

söndag 8 maj 2011

Ananaspaj och päronpaj


Idag fyller gubben år. Det brukar inte vara något stort kalas eftersom han kommit överrens med sin familj att de ska focusera på barnen och syskon bara vid jämna födelsedagar. Men om jag känner min/hans släkt rätt så lär det i alla fall dyka upp några gratulanter. Gör därför två pajer så det finns något att bjuda på.

Ananaspaj:
Pajdeg:
150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 ägg
2 dl crème fraiche
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
ca 500 gram krossad ananas

Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg.
Tryck ut degen i en pajform.
Blanda ägg, crème fraiche, socker och vaniljsocker.
Låt det mesta av ananasspadet rinna av.
Rör ner ananas försiktigt i smeten.
Häll smeten i pajskalet.



Grädda i mitten av ugnen 175 grader 30-40 minuter.



Paj 2:
Päronpaj
Pajdeg:
150 g smör
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk strösocker
1 ägg

Fyllning:
2 stora päron
lite pressad citron
250 gram mandelmassa
2 ägg

Pensling:
3 msk sirap

Nyp ihop smör, mjöl, vaniljsocker och socker tills allt smör är inarbetat.
Tillsätt ägget.
Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in och ställ i kylen i cirka 1 timme.
Tryck ut degen i en låg rund pajform, cirka 25 cm i diameter.
Nagga.
Skiva päronen tunt och lägg ut dem över degen.



Pensla päronen med lite citronsaft så att de inte mörknar.
Riv mandelmassan.
Rör ihop mandelmassan med äggen.
Häll över päronen.



Grädda i 175 grader i cirka 40 minuter.
Pensla pajen med sirap så fort den kommer ut ur ugnen.



Servera pajerna med vispad grädde och vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar