Sidor

torsdag 23 september 2010

Majssoppa med foccacia

I slutet av månaden kan det vara lite knappert i plånboken. Då gäller det att vara fantasirik och ha ett litet lager i kylskåp och frys.
Här blir det idag majssoppa som är lite billigare men också en foccacia som blir lite dyrare på grund av osten. Men osten var det enda jag behövde köpa eftersom resten av ingredienserna redan fanns i skåpen.
På mitt bord måste jag servera något matigare till soppan. Ungarna är inte så förtjusta i soppa och gubben anser sig inte bli mätt på enbart soppa. Då är denna foccacian toppen.

Majssoppa:
2 gula lökar
600 gram majs (burk eller färsk)
1 liter vatten
2 buljongtärningar (höns eller grönsak)
1/2 tsk sambal oelek
salt och peppar
1 dl vispgrädde
2 paket bacon
1 dl majskorn
1/2 dl hackad persilja (fryst eller färsk)

Hacka löken och fräs den mjuk i en stor gryta.
Lägg i majs och fräs utan att den får färg. Ca 5 minuter.
Späd med vatten och lägg i buljong och sambal oelek.
Koka i 15 minuter.
Låt soppan kallna och mixa den slät.
Smaka av med salt och peppar.
Dela baconen i mindre bitar och stek knaprigt.
Koka upp soppan igen med grädde.

Servera soppan toppade med bacon, majs och persilja.

Foccacia:
3 paket bacon
400 gram ost. Cheddar eller Västerbotten. En smakrik ost passar bäst.
1 paket Ciabatamix (Kungsörnen)
1/2 paket jäst
61/2 dl vatten
1 msk olivolja
flingsalt och/eller rosmarin (färsk eller torkad)

Stek bacon knaperstekt. Låt rinna av.
Skär osten i små tärningar.
Gör degen enligt anvisningarna på paketet. Degen ska vara kladdig.
Tillsätt bacon och osttärningar i degen. Knåda väl.
Tryck ut degen i en ugnsplåt klädd med bakpapper. Pensla med olivolja. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Grädda i mitt i ugn ca 25 minuter.

Strö ev lite flingsalt och/eller rosmarin över.

Låt svalna på galler. Skär i bitar och servera till soppa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar