Sidor

onsdag 22 september 2010

Pizza

Idag blir det pizza. Visst är det enklare att köpa hem en pizza men det är SÅ mycket godare att göra sin egen.




Pizzadeg:
1 paket jäst
3 dl vatten
4 msk olivolja
2 kryddmått salt
6-8 dl vetemjöl

Tomatsås:
1 burk passerade tomater
4 msk hackad gul lök
4 msk olivolja
1 msk ketchup
2 vitlöksklyftor
salt och peppar, 2 msk oregano

Fyllning:
Du bestämmer själv vad du vill ha på pizzan. Idag serverar jag pizza med mozzarella, lufttorkad skinka, körsbärstomater och svarta oliver samt kryddar med grön pesto och oregano.

Pizzasallad:
1 litet vitkålshuvud
4 msk olivolja
2 presade vitlöksklyftor
1 1/2 msk vinäger
2 tsk oregano
1 tsk salt
4 krm svartpeppar

Hyvla vitkål med osthyvel eller skär i tunna strimlor. Har du en matberedare går det utmärkt att använda den.
Blanda samman olivolja, vitvinsvinäger, salt, svartpeppar, oregano och vitlöksklyftor.
Häll över salladen. Låt dra en stund.

Lös jästen i 37 gradigt vatten.
Tillsätt olja, salt och mjöl, lite åt gången.
Arbeta degen seg och smidig.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till ca dubbel storlek.

Gör tomatsåsen.
Hacka och fräs gul lök i oljan. Tillsätt tomat, vitlök, kryddor.
Koka under lock på svag värme. Rör om då och då.
Sila såsen.

Arbeta upp degen, först i bunken och sedan på bordet.

Vill du göra individuella pizzor så dela degen i 4-8 mindre bullar. Låt degen jäsa lite till.

Kavla ut dem till runda tunna pizzor. Eller gör pizzan över hela ugnsplåten.

Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

Fördela fyllningen över.

Grädda på 250 grader i 10-15 minuter.

Servera med pizzasallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar