Sidor

onsdag 27 oktober 2010

Friterad kyckling och pommes med mangosås

Friterat är gott men man ska nog inte äta det för ofta. Att fritera hemma är inte svårt. Det fungerar utmärkt i en kastrull på spisen. Barar man har koll på värmen så att oljan inte blir för varm. Ha ett lock i närheten om olyckan skulle vara framme. Kom ihåg! Kväv elden. Häll INTE vatten på.

Jag har en stor fritös som man faktiskt kan plocka isär och diska i diskmaskinen. Fick betala lite extra för den men jag tycker det är värt det. Efter ett tag blir fritösen rätt äcklig och jag vill kunna rengöra den ordentligt.

Frityrsmet finns det att köpa i pulverform som man bara tillsätter vatten. Du kan göra din egen frityrsmet också men detta receptet duger alldeles utmärkt. Enkelt och lätt.

1 kg kycklingfilé
1 1/2 msk Worcestershiresås
salt och peppar
3 dl skorpmjöl
1 dl vetemjöl
2 dl majonäs
1 dl créme fraiche
3-4 msk het mango chuttney
1 msk curry
1 tsk sambal oelek
1 dl koncentrerad apelsinjuice
2 msk socker
salt och peppar
potatis
frityrolja

Såsen:
Blanda samman alla ingredienser till såsen. Ställ den i kylskåpet.

Pommes:
Skala och dela potatisen i den storlek du vill ha på pommes. Jag har en pommesskärare till min köksmaskin.
Koka pommes några minuter.
Ta upp dem och låt dem rinna av ordentligt. Vatten och olja är inga bra kompisar.
Fritera pommes i olja. Några åt gången. Ta upp dem när de fått fin färg.
Häll över dem i en form eller ugnsplåt och ställ in i ugnen för varmhållning.

Kyckligen:
Skär kycklingen i smala strimlor.
Lägg dem i en plastpåse. Krydda med worcestershiresås. Kom ihåg att worchestershire är ganska salt. Skaka runt. Låt kycklingen dra minst 10 minuter.
Värm oljan till 160 grader. Du kan prova med att lägga i en potatisbit. Bubblar det runt potatisen är oljan tillräckligt varm.
Lägg över kycklingen i en ren plastpåse och häll i skorpmjölet blandat med vetemjöl. Skaka runt ordentligt så att alla kycklingbitarna blir täckta.
Fritera kycklingen i omgångar i ca 3-4 minuter. Ta inte för mycket åt gången.

Servera med sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar